Alexandru Lăpuşneanul

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-8739-73-1                                     

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
5,69 Lei
Adaugă la favorite
Durata: 57:24 min

Lectura: Nae Alexandru

Alexandru Lăpușneanul

Nuvela romantică de inspirație istorică, Alexandru Lăpușneanul, de Costache Negruzzi, vă este oferită de către ACT și Politon în varianta download (MP3 arhivat), în lectura actorului Nae Alexandru.

Alexandru Lăpușneanul, personajul principal al acestei nuvele, reprezintă tipul tiranului crud și violent, care încalcă orice principii religioase și morale, în scopul menținerii puterii.

Ca orice nuvelă istorică, aceasta își găsește tema de inspirație în trecutul neamului. Titlul este dat de personajul principal, acesta reprezentând o figură marcantă de domnitor. Este realizată o intrigă complexă, ducând la un rezultat neașteptat.

Costache Negruzzi s-a inspirat in scrierea acestei nuvele din „Letopisețul Țării Moldovei”, scris în prima sa parte de către Grigore Ureche. Negruzzi are în vedere doar a doua domnie a lui Lăpușneanu (1564-1569).

Constantin (Costache) Negruzzi s-a născut la Trifeștii Vechi (Hermeziu), în anul 1808. Se încadrează în perioada literară pașoptistă. A debutat cu traducerea poeziei Șalul negru, după A. Pușkin. Operele sale în proză sunt împărțite în trei grupe, denumite cu titlul general de „Păcatele tinerețelor”.

Citiți mai multe informații despre actorul Nae Alexandru

Nae Alexandru

Nae Alexandru s-a născut pe 23 ianuarie 1977. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1999 la clasa profesorului Mircea Albulescu. De asemenea a absolvit și la Universitatea Media, specializarea – regie film, la clasa prof. Șerban Marinescu.

Din anul 2000 a fost angajat la Teatrul Evreiesc de Stat din București, iar din 2007 este actorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

A fost distribuit în numeroase piese de teatru, din care amintim câteva: „Unchiul Vanea” (de A.P. Cehov); „Micii burghezi” (Maxim Gorki); „Livada de vișini” (A.P. Cehov); „Doctor fără voie” (Moliere).

Nae Alexandru spune că niciodată nu s-a gândit să facă altă meserie decât aceea de actor: „Eram înnebunit după Louis de Funes, imitam perfect orice actor de la Bibanu’ la Jean Constantin, le știam filele pe dinafară…Am terminat facultatea la 22 de ani…să fii actor la 22 de ani e o chestie senzaţională. Mi-am zis că văd eu ce-o să fac. Am plecat, mi-am făcut vacanţa cu iubita deatunci şi m-am întors în toamnă în Bucureşti, acasă. Şi am început să bat la uşile teatrelor. Nu mi-a deschis nimeni nicio uşă. Nu mă ştiţi din facultate? Da, da, vino mâine. Poimâine – vino răspoimâine... de unde? Şi-am ajuns la Horia Popescu, care mi-a zis: dragă, ce săţi dau eu ţie să joci? Eu montez la Naţional, te halesc ăştia pe-aici. La cine-ai terminat? La Albulescu. Aoleo, eu l-am făcut actor pe Albulescu, eu i-am dat să joace. Şi m-a băgat Horia Popescu într-un spectacol, “Moartea unui comis voiajor”, în figuraţie. Ieşeam de sub scenă şi ziceam: sunt colegul fiului dvs. Şi el zicea: bravo, bravo, vă dau voie să vă jucaţi fotbal în spatele casei. Ne duceam în spatele decorului şi băteam mingea. Asta a fost primul meu rol „mare” la Naţional. Şi după aceea am mai colaborat la “În numele trandafirului”, tot în figuraţie. M-am dus apoi la un concurs la Braşov, la Teatrul dramatic, unde era director Mircea Cornişteanu. După concurs m-a chemat în birou şi mi-a zis: bravo, ai luat concursul, dar noi suntem la sfârşitul lui februarie şi te-angajez în septembrie. Şi i-am zis: şi ce fac până-n septembrie? Păi n-am ce să fac cu tine acum, că eu fac doar Gaiţele, distribuţia e făcută, nu am în ce să te bag! Asta e, ne vedem în toamnă. Şi am venit la Bucureşti, mai panicat...” (Nae Alexandru într-un interviu evz.ro)

În colaborarea cu ACT și Politon, Nae Alexandru este naratorul următoarelor cărți audio:

  • Dorințe împlinite;
  • Școala vieții;
  • Cele 7 obișnuințe ale oamenilor extraordinar de eficace;
  • EU SUNT Dorințe împlinite;
  • O poveste magică;
  • Regatul piticilor;
  • Am iubit pătimirea.
Mai mult
Etichete:  #literatura
Detalii produs
ISBN: negruzzi-978-606-8739-73-1
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor
Costche Negruzzi (n. 1808, Trifești, Iași, Moldova – d. 1868, Iași, România) a fost un om politic și scriitor român din perioada pașoptistă. Numele lui este asociat cel mai adesea în literatura română cu nuvela „Alexandru Lăpușneanul”, prima nuvelă istorică din literatura română. Nuvela a fost publicată pentru prima dată în revista „Dacia literară” apărută la Iași în anul 1840 sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și a lui Costache Negruzzi.
 
Despre nuvela istorică «Alexandru Lăpușneanul», George Călinescu spunea că: „ar fi devenit o scriere celebră ca și «Hamlet» dacă literatura română ar fi avut în ajutor prestigiul unei limbi universale”. Costache Negruzzi a făcut parte din comitetul de conducere al Teatrului Național din Iași, alături de Kogălniceanu și de Alecsandri, el fiind de asemenea și autorul nuvelelor:  Sobieski și românii, Aprodul Purice și Regele Poloniei și domnul Moldovei.
Mp3 Downloads
Download (MP3): MP3 download