-70%
ASCULTAȚI GRATUIT UN FRAGMENT

Graffitista – Povestea unei pasiuni

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: MP3, 160-320 kbps - stereo

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-913-417-7

Oferta expiră în:

Audiobook
19,20 Lei PRP:64,00 Lei Salveaza 70%
Adaugă la favorite

Graffitista / Graffiti Girl de Fanny André este povestea unei tinere de 22 de ani aflate la o răscruce de drumuri. Din dorința de a-și „exersa” independența, Lena, a cărei mare pasiune este graffiti-ul, se lovește de mai multe probleme. A pierdut anul la facultate, bea prea mult, are relații ocazionale, se gândește să pună capăt studiilor și este cât se poate de hotărâtă să afle un răspuns de la Caden, fostul ei iubit, în legătură cu motivele pentru care relația lor s-a încheiat brusc în urmă cu patru ani de zile. Așadar, părăsește orașul ei natal Argenteuil, și pleacă la Londra unde se mutase Caden între timp.

 

 „Mi-am amintit apoi ce m-a împins să beau peste măsură: o nevoie nebună să uit că picasem anul la Facultatea de Arte și, ca și cum asta nu ar fi fost îndeajuns, că mă simțeam singură și ratată pe toate planurile”.

 

Are de gând să reia legătura cu Caden, prin intermediul lui Ellen, sora lui geamănă, care îi fusese cea mai bună prietenă în perioada în care cei doi mai locuiau încă în Franța. Tot prin intermediul lui Ellen, Lena îl cunoscuse pe fratele ei, Caden, în urmă cu 5 ani, după ce „salvase” geanta surorii lui din mâinile unui hoț de buzunare. Încă din momentul în care îl zărește pentru prima dată pe Caden, Lena simte o dragoste fulgerătoare față de el.

 

Fata care se îmbracă streetwear, cu pasiuni foarte „băiețoase”, care iubește jocurile video, jocurile de rol, benzile desenate și mai ales graffitiurile se transformă treptat  în ochii lui Caden din „prietena surorii lui”, „într-o adevărată reprezentantă a sexului frumos”. Iar transformarea are loc brusc, după ce, într-o seară, Caden o provocase la o partidă de jocuri video căreia îi făcuse față cu brio. Și așa a crescut treptat dragostea dintre o pasionată de arte plastice și un îndrăgostit de poezie… Însă cum nimic nu e sortit veșniciei, nici această dragoste foarte pasională nu avea să reziste.

 

„Unde dispăruse tipul acela rebel care mă fascinase? Cel care cadra atât de bine cu năzuințele mele artistice, ca un partener perfect sau un model de urmat în viață, dar la masculin? Necunoscutul care stătea acum în fața mea era frumos. Nu puteam să neg asta. Însă acea stăpânire glacială de care dădea dovadă m-a bulversat”.

 

Odată ajunsă la Londra, lucrurile evoluează rapid pentru Lena. Își găsește chirie într-un cartier plin de graffitiști, dar și un job la o cafenea, prin intermediul prietenei sale Anna. Reîntâlnirea cu Caden va fi însă cu totul și cu totul surprinzătoare, întrucât, acesta nu mai este deloc puștiul rebel din liceu cu care ea considera că se potrivea perfect, ci un bărbat în toată firea, total schimbat. Și poate că transformarea lui e perfect normală din moment ce responsabilitățile lui Caden crescuseră enorm de când preluase conducerea firmei tatălui său. 

 

Lena te introduce în atmosfera metropolei londoneze așa cum este ea percepută de niște tineri în jurul vârstei de 20 de ani, care învață, muncesc, iubesc, merg la petreceri, beau, frecventează cluburi underground, fac graffiti-uri împreună și visează să își transforme pasiunile în sursa lor de existență. În ceea ce o privește pe Lena, în momentele în care creează. ea este și se simte alt om, unul mai valoros și mai puternic, pe care îl numește Zâna-LicuRici.

 

„Ceilalți n-au pus niciodată mare preț pe mine: numai făcând graffiti am învățat să mă afirm și să lupt ca să-mi croiesc propriul drum, dincolo de orice falsă modestie.”

 

Cât despre recucerirea lui Caden, colegul ei de apartament Dane, homosexual, îi dă o mână de ajutor în timp ce se aflau la o petrecere. El o sărută în fața fostului ei iubit, spunându-i că: „gelozia este una dintre forțele cele mai la îndemână pentru mulți oameni”. Însă ceea ce îi va dezvălui Caden în curând o va face pe Lena să vadă cum toate eforturile ei au fost în zadar… În mai puțin de un an, cel mai probabil, va trebui să-l uite pe Caden definitiv.

 

Dar ce îi plăcuse ei atât de mult la Caden? Ce o făcuse să se îndrăgostească atât de tare de acest băiat? Ei bine… „privirea lui malițioasă. Și poate și acea blândețe – desigur, bine ascunsă, reală – pe care o adăpostea. O descoperisem doar atunci când el se afla în preajma surorii sale, dar și imediat după primul nostru sărut.” Iar faptul că el fusese primul bărbat alături de care cunoscuse iubirea fizică, o făcea și mai dornică să-l recapete pe cel care făcuse să-i vibreze atât sufletul, cât și trupul. Toate momentele de pasiune intensă dintre ei îi revin acum în minte mai vii ca niciodată.

 

„Ca să trăiască, unii aveau nevoie de iubire, eu puteam, fără îndoială, să mă mulțumesc să fac graffiti”.

 

Dezarmată momentan de veștile primite de la Caden, Lena încearcă să uite de el, găsindu-și alte preocupări: descoperă Londra, hoinărește prin anticariate, fotografiază graffiti-uri, și, mai ales, desenează și se împrietenește cu un grup de graffitiști. Lena desenează inspirată de Caden, iar în desenele ei „nimic nu seamănă cu el, însă totul vorbește despre el.” În timp ce este nevoită să își inhibe sentimentele pentru Caden, aproape toate acțiunile întreprinse de Lena au un singur motor: Caden. Amintirile legate de Caden  o „bântuie”, iar cuvintele lui din urmă cu câțiva ani, care erau doar o glumă inocentă izvorâtă din iureșul nebun al iubirii adolescentine, o dor acum mai mult ca oricând:

 

„Len. Te rog să nu te căsătorești cu mine. Te rog să nu mă iubești din tot sufletul, așa cum o fac eu, tot mai mult cu fiecare bătaie a inimii. Nu mă iubi într-atât încât să îți faci toate proiectele de viitor împreună cu mine și să nu mai poți trăi fără mine… Pentru că nici eu nu voi fi acolo, alături de tine… Nici eu nu te iubesc.”

 

Aventura londoneză a Lenei continuă cu o incursiune cool la festivalul Glastonbury, spre care pornește alături de mai mulți prieteni, printre care și… Caden. Aici, printre concerte cu cele mai tari trupe și ședințe prolifice de graffiti, Lena își va lămuri neînțelegerile care o preocupau în legătură cu sfârșitul relației ei cu Caden. Află îngrozitorul motiv pentru care familia lui Caden fusese nevoită să se mute într-un timp foarte scurt în Anglia. Află de asemenea de la Caden încurajatoarea „veste” că nimeni nu era ca ea, dar, în același timp, va descoperi un Caden trist, care la cei 23 de ani ai săi părea că „duce pe umeri toată povara lumii”. Acesta i se confesează și Lena află astfel răspunsurile la toate întrebările pe care și le pusese în ultimii 4 ani și chiar mai mult decât atât. 

 

„Expresia de furie se ștersese de pe chipul lui, lăsând locul unei suferințe sfâșietoare. Fără îndoială, aceeași suferință care-mi zdrobea și mie inima în acele clipe. Ne confruntam în tăcere și m-am decis să nu arăt nimic, să țin bărbia sus ca să nu-mi tremure.”

 

Din păcate pentru ea, experiența Glastonbury se termină brusc, întrucât Caden și sora lui trebuie să se întoarcă de urgență la Londra. Iar odată întorși la Londra, nimic nu va mai fi la fel pentru niciunul dintre ei… Pentru că viața începe să își arate colții, din păcate, chiar și la vârste atât de fragede. Va reuși oare relația lor  să dăinuie dincolo de constrângerile care-i dirijaseră comportamentul lui Caden, dincolo de toate secretele întunecate care planau asupra vieții lui și a familiei sale? 

 

Aflați din acest audiobook plin de pasiune, perfect pentru toți cei care sunt în căutarea dragostei sau vor să-și amintească de dulcele zbucium al tinereții…

 
Mai mult
Etichete:  #literatura
Detalii produs
ISBN: 978-606-913-417-7
Editura ACT si Politon
Format: Audiobook
Greutate: 0.08 kg
Detalii despre autor
Fanny André s-a născut în 1984. Trăiește în Alpi, unde a crescut. În scrisul ei, ea face adesea referiri la imagini, picturi și muzică care o inspiră și speră că îi vor face și pe alții să viseze.
Audiobooks
Produse fizice (MP3): Audiobook