Zonele albastre: 9 lecții despre cum să trăiești mai mult de la cei mai longevivi oameni

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-913-289-0

*Disclaimer: Rezultatele difera de la persoana la persoana, iar rezultatele nu sunt garantate.

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
33,72 Lei
Adaugă la favorite

Zonele albastre: 9 lecții despre cum să trăiești mai mult de la cei mai longevivi oameni / The Blue Zones: 9 Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest de Dan Buettner este o carte pe care o vei citi cu multă plăcere chiar dacă nu te preocupă prea mult secretul longevității umane. Asta pentru că periplul prin „lumea de basm a îmbătrânirii” te poartă în câteva zone atractive ale lumii, semănând așadar și cu o carte de călătorie, pentru că e scrisă cu umor, pentru că informațiile prezentate au atestarea experților, dar și pentru că are deopotrivă și o latură spirituală pregnantă.


Autorul cărții, Dan Buettner este explorator pentru revista National Geographic, scriitor și fondator al companiei Quest Network, Inc. Cartea lui, Zonele Albastre, a fost foarte bine primită de presă, Buettner fiind invitat să vorbească despre ea la: CNN, la emisiunea lui David Letterman, The Oprah Winfrey Show, Good Morning America, Primetime Live și The Today Show. 


Zonele albastre sunt cele cinci zone din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni, potrivit studiului efectuat de Buettner, mai exact: Sardinia, Okinawa, Loma Linda și împrejurimile ei din California de Sud, Costa Rica și Icaria, o insulă grecească. 


Cartea promite că îți va oferi informații nu numai despre cum să mănânci și să trăiești sănătos, pentru a te menține viguros până la cele mai înaintate vârste, dar ea îți va oferi și o parte din filosofia de viață a celor mai longevivi oameni. Autorul mărturisește astfel că:


„Am adunat în această carte perspective de la centenari despre cum să ai o viață împlinită. Poveștile lor cuprind totul, de la cum să-ți educi copiii până la învăța cum să te faci plăcut, de la cum să te îmbogățești până la cum să găsești – și să păstrezi -dragostea în viața ta. Cu toții putem învăța de la ei cum să ne creăm propria noastră zonă albastră și cum să începem să trăim vieți mai îndelungate, mai bune”.


Adevărul despre a trăi mai mult


Studiile au arătat că doar 25% din durata vieții este stabilită genetic. Celelalte 75 de procente sunt hotărâte de noi prin stilul de viață și alegerile pe care le facem. Așadar, dacă fiecare dintre noi și-ar optimiza stilul de viață, cu toții am putea trăi cu până la 10 ani mai mult.


Dar până a ne dezvălui cum putem să ne îmbunătățim stilul de viață, autorul ține să clarifice câteva chestiuni în legătură cu care fiecare dintre noi și-a pus probabil cel puțin o dată în viață întrebări. Aflăm așadar:


Ce este îmbătrânirea?

Există o pastilă care poate prelungi viața?

Care sunt șansele să trăim până la 100 de ani?

Suplimentele cu vitamine sunt utile?

Care este dieta inteligentă care asigură longevitatea?

Cum putem fi mai sănătoși pentru mai mult timp?

Mersul la sală e util?

Cum să obținem mai mulți ani în care să trăim bine?


Autorul promite că ne va oferi în următoarele capitole ale cărții, acea „fântână a tinereții” pe care legendarul Ponce de León ar fi căutat-o când a debarcat pe 2 aprilie 1513 pe coasta de nord-est a Floridei. Doar că „fântâna tinereții” lui Buettner nu e vreun izvor fermecat, ci constă în nouă lecții pentru a trăi mai mult, lecții culese din cele 5 Zone Albastre.


Zona Albastră din Sardinia


Un studiu din 2004 a arătat că regiunea Barbagia, din Sardinia este una din zonele lumii în care trăiesc printre cei mai longevivi oameni de pe planetă. Pentru a afla secretul longevității lor, au fost intervievați 20 de centenari din zonă. Dincolo de poveștile de viață cu iz de altădată aflate astfel, cercetătorii au remarcat că acești oameni se mișcau foarte mult, consumau multe flavonoide (în special din vin), dar foarte puțină carne, că obișnuiau să bea lapte de capră și să consume ulei de mastic. 


Mai aflăm, printre altele că cea mai importantă valoare pentru acești oameni este familia. Femeile  se mențin active și energice până la vârste înaintate întrucât au grijă de nepoți. Și astfel nepoții cresc mai sănătoși și mai bine adaptați. Totodată, bărbații sarzi, par să aibă un temperament perfect adaptat alungării stresului: sunt morocănoși și plăcuți în același timp. Ei se adună adesea pe străzi pentru a-și exersa simțul umorului sardonic. Dar cel mai frumos lucru la oamenii din Sardinia pare a fi faptul că  au o atitudine pozitivă față de bătrâni.


Tot în Sardinia, autorul are surpriza de a fi învins la skandenberg de un tip cu 60 de ani mai în vârstă ca el, Giovanni Sannai, de 103 ani. Care e secretul lui Giovanni? Simplu: bea lapte de capră dimineața, merge câte 9 km pe zi, în fiecare zi, s-a trezit mai mereu devreme și i-a plăcut la nebunie să muncească. 


Zona Albastră din Okinawa


Okinawa este un fel de Hawaii japonez: „un grup de insule exotice, cu atmosferă relaxată, un climat cald, temperat, cu palmieri și plaje cu nisip alb ca zahărul, înconjurate de o mare turcoaz”. Cu așa frumuseți în jur, nici nu e de mirare că Okinawa a fost numită în trecut, teritoriul nemuritorilor, mândrindu-se încă cu unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. 


Care sunt secretele „nemuritorilor” te întrebi? Autorul ni le dezvăluie rând pe rând, obținând astfel un amestec între o alimentație sănătoasă, un stil de viață activ și o latură spirituală bogată. Oamenii de aici au un ikigai (n.r: scop al vieții) chiar și la cele mai înaintate vârste, au un moai, un grup de prieteni buni cu care împărtășesc bucuriile și supărările, consumă alimente bogate în substanțe hrănitoare, dar cu puține calorii, știu cât să stea la soare, sunt mereu activi, grădinăresc și se bucură de puterile vindecătoare ale plantelor medicinale precum: pelinul negru, ghimbirul și turmericul, dar și:


„Umorul foarte tăios, dispoziția îngâmfată dar afabilă, faptul că au trecut prin greutăți, și aprecierea pentru ce au acum, nu pentru ceea ce ar fi putut fi și stilul lor de viață condus de scop, bazat pe tradiție – ar putea părea indicii ale longevității lor.”


Zona Albastră americană


Adventiștii din Loma Linda și împrejurimi (California, SUA), la aproximativ 100 km de Los Angeles sunt campionii americani la longevitate. Mai mult decât atât, ei s-au dovedit a fi, în urma cercetărilor, și mult mai sănătoși decât mulți dintre americani. Care e secretul lor? Ban Buettner a descoperit că, de fapt, ar fi mai multe:


Jumătate dintre ei sunt vegetarieni, această categorie fiind se pare mai ferită de boli, printre care se numără și mai multe tipuri de cancer. Acești adventiști consumă multe fructe și legume, oleaginoase, puțină carne și obișnuiesc să consume alimente ușoare la cină;

Beau 5 – 6 pahare de apă pe zi;

Sabatul este considerat un sanctuar în timp: o zi pe care și-o dedică doar familiei, lui Dumnezeu, prietenilor și naturii;

Își mențin un indice de masă corporală sănătos;

Fac mișcare;

Le place să dăruiască și să se facă utili comunității.


Zona Albastră din Costa Rica


Deși pare ciudat să îi găsim pe unii dintre cei mai longevivi oameni din lume în America Centrală, bântuită de boli precum malaria și febra tropicală, dar și de revoluții, adevărul scos la iveală de Buettner este cât se poate de precis. În peninsula Nicoya din Costa Rica, oamenii trăiesc mai mult. Câteva motive ar putea fi: sistemul foarte bun de sănătate, programele de imunizare și clinicile foarte bune, dar poate și stilul lor de viață. Și ar mai fi câteva motive:


Apa, mai dură și mai bogată în calciu și magneziu decât în alte zone din Costa Rica;

Integrarea persoanelor în vârstă în sânul familiei, ceea ce le oferă un sentiment de apartenență și de utilitate;

Consumul scăzut de calorii, în special la cină;

Sociabilitatea și menținerea legăturilor cu cei apropiați;

Plăcerea de a munci;

Expunerea inteligentă și regulată la soare;

Dieta bazată pe porumb fortificat și fasole.


Zona Albastră grecească – în care oamenii uită să moară


Povestea lui Stamatis Moraitis, grecul care a emigrat în America, și-a îndeplinit visul american, a aflat că are cancer la plămâni și apoi s-a întors înapoi acasă în Icaria ca să moară, dar a mai trăit încă 35 de ani fără să facă chimioterapie, fără medicamente și fără nici un altfel de tratament, pare incredibilă pentru orice ființă rațională. Întrebat, dacă a aflat ce s-a întâmplat cu cancerul lui, Moraitis explică simplu că s-a întors în America după 10 ani ca să afle, însă toți doctorii lui muriseră.


Chiar dacă povestea lui este una cu totul și cu totul excepțională, stilul de viață al icarienilor are câteva caracteristici care par să justifice în mod științific longevitatea lor:


Beau lapte de capră, care e foarte asemănător cu laptele uman și care conține oligozaharide care susțin o floră intestinală sănătoasă;

Duc o viață foarte activă;

Sunt foarte conectați la comunitatea în care trăiesc și își cultivă relațiile sociale;

Consumă ceaiuri din plante precum: rozmarinul sălbatic, salvia sau oregano;

Profită din plin de beneficiile unei diete mediteraneene bogate în fructe și legume, cereale integrale, leguminoase, cartofi și ulei de măsline.

Se odihnesc la prânz;

Postesc cam jumătate de an, ceea ce înseamnă un consum de calorii mai redus cu aproximativ 30%.


După ce ai parcurs întreaga carte, autorul te invită să îți creezi propria ta zonă albastră, folosind lecțiile învățate până aici. Vei iubi aceste sfaturi nu atât pentru că te vor ajuta să realizezi ce trebuie să faci pentru a duce un trai mai sănătos și mai plin de sens, dar, mai ales pentru că îți vor readuce aminte care sunt lucrurile importante în viață. 


TESTIMONIALE


„Sfaturi practice pentru a trăi mai mult și mai bine.” - Andrew Weil, doctor în medicină


„Una dintre cele mai importante și antrenante povești pe care le vei citi vreodată!... Vei învăța rapid cum să introduci aceste învățături în propria ta viață.” - Sanjay Gupta, doctor în medicină


„Mănâncă mai puțin. Oferă prioritate familiei. Nu te lăsa copleșit de stres. Nu ar trebui să fie o problemă în a urma cele mai multe dintre sfaturile de bun simț pe care Dan Buettner le prezintă în Zonele albastre.” - New York Times


„O carte care trebuie citită dacă îți dorești să rămâi tânăr! Buettner ne învață secretele celor mai longevive culturi din lume și modul în care acestea ne pot întineri.” - Mehmet C. Oz, doctor în medicină


„Dan Buettner ne invită într-o călătorie pentru a explora secretele longevității și ne introduce într-o lume de basm a îmbătrânirii. La vârsta de 91 de ani acestea sunt vești foarte bune!” - Walter Cronkite, jurnalist, prezentator de televiziune


„Nicio dietă din istoria lumii n-a funcționat pentru mai mult de 2% din populație. Când vine vorba de longevitate, nu există soluție la minut, cum ar fi o pilulă sau orice altceva“, a declarat într-un discurs cel care a descoperit zonele albastre de pe glob. „Mesele frugale, explică Dan Buettner, reprezintă o practică obișnuită în aceste zone.“ Locuitorii insulei Okinawa, de exemplu, îi spun „hara hachi bu”, în traducere mănâncă până te simți 80% sătul.

Mai mult
Etichete:  #Diete-si-sanatate #
Detalii produs
ISBN: buettner-978-606-913-289-0
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor

Dan Buettner este explorator și colaborator National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune americane Quest Network, deținătorul a trei recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist, activist în domeniul sănătății și descoperitorul Zonelor Albastre, pe care le-a transformat în nucleul activității lui.

Buettner colaborează cu guverne locale, mari angajatori și companii de asigurări pentru a implementa Proiectul zonelor albastre în comunități, schimbând astfel viețile a milioane de americani. Buettner își propune să transforme America într-o zonă albastră plecând de la modelul regiunii Carelia din Finlanda care era în trecut căminul celei mai nesănătoase populații din lume, dar unde astăzi se trăiește mult mai sănătos, grație unor strategii implementate de un grup de oameni hotărâți să schimbe această stare de fapte.

Dan Buettner  a colaborat timp de mai bine de un deceniu cu National Geographic Society pentru a identifica alături de demograful Michel Poulain zonele din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni. Dar longevitatea nu era singurul lor criteriu de cercetare. Ei căutau totodată zone în care oamenii să fi îmbătrânit fără să fie afectați de probleme cardiace, obezitate, cancer sau diabet. În cele din urmă au stabilit factorii care determină longevitatea indivizilor din aceste locuri cu ajutorul unei echipe de cercetători medicali, antropologi, dieteticieni, demografi și epidemiologi de top, dar și studiind publicațiile academice și intervievând un eșantion reprezentativ de oameni de 90 și de 100  ani în fiecare zonă albastră.

eBooks
Download (PDF, mobi, epub, OPF): eBook