ASCULTAȚI GRATUIT UN FRAGMENT

Ia iniţiativa. Cum schimbă totul asumarea responsabilităţii

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-8637-45-7

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
24,75 Lei
Adaugă la favorite
Durata: 5 ore și 41 de minute

Lectura: Ionuț Grama

Descriere

Ia inițiativa

Ia inițiativa (Stepping Up), audiobook publicat de ACT și Politon în limba română, vă este oferit și în varianta download. Beverly Kaye, coautoare a cărții audio Iubește-i sau îi pierzi (Love ’Em or Lose ’Em) spune despre Ia inițiativa: „Iată o carte pentru toți managerii, liderii, părinții și prietenii care vor să se provoace pe ei înșiși și pe ceilalți să se dezvolte, să se schimbe și să își lase amprenta asupra acestei lumi. Stilul cald, angajant al lui Izzo și maniera captivantă de a povesti fac din această carte o lectură ușoară.” Audiobookul, în lectura actorului Ionuț Grama, are durata de 5 ore și 41 de minute.

John Izzo spune că a fost captivat întotdeauna de poveștile celor care iau inițiativa și care fac lucrurile să fie mai bune. „Ca ființe umane noi învățăm prin povești și așa au stat lucrurile timp de mii de ani.” Acest material este rezultatul cercetării autorului în găsirea unor povești despre persoane care au luat inițiativa și au creat schimbare. Cele două componente principale ale cărții audio Ia inițiativa, sunt formate din valoarea asumării responsabilității și modalitatea de preluare a inițiativei.

Site-ul oficial al lui John Izzo poate fi vizitat AICI
Citiți mai multe informații despre cartea audio "Ia inițiativa"

Luarea inițiativei și schimbarea produsă de acest lucru este asemănat de către autor cu jocul din copilărie „Leapșa”. Acel joc unde cineva era leapșa și trebuia să alerge în cerc, încercând să treacă leapșa la altul. Acum, voi sunteți leapșa, responsabili pentru propria fericire, pentru succesul relațiilor voastre, pentru moralul vostru de la locul de muncă, pentru succesul companiei în care lucrați și pentru viața voastră. Toți oamenii sunt leapșa.

Atunci când oamenii iau inițiativa, jocul vieții și jocul muncii devin mai amuzante și mai satisfăcătoare. Responsabilitatea corect înțeleasă este una eliberatoare. Este vorba despre a alege să faceți ceea ce puteți în sfera voastră de influență, fără să vă preocupe ce fac sau nu alții.

Responsabilitatea și cele cinci rânduri ale sale

În momentul în care decideţi că voi sunteţi persoanele capabile şi responsabile - în acel moment - cariera, viaţa sau afacerea voastră, devin mai bune. Fiecare este responsabil pentru propria fericire. Atunci când luaţi iniţiativa şi vă asumaţi răspunderea, jocul vieţii şi jocul muncii devin mai amuzante şi mai satisfăcătoare.

Cele cinci rânduri ale responsabilităţii este o idee care a răsărit în mintea lui John Izzo în timpul unei călătorii cu avionul. Într-o atmosferă plină de negativism pe care John Izzo o simţea în rândul celorlalţi pasageri, un copil de doi ani a schimbat acea stare printr-un zâmbet, atunci când s-a întors să privească oamenii care se aflau în rândurile din spatele lui. Cinci rânduri de oameni morocănoşi au fost binedispuşi.

Lucrurile se schimbă doar atunci când oamenii iau iniţiativa în interiorul celor cinci rânduri ale lor.

Trebuie să vă concetraţi asupra a ceea ce puteţi face voi în interiorul celor cinci rânduri ale voastre- şi nu asupra a ceea ce ar trebui să facă altcineva. Nu puteţi controla ceea ce face oricine altcineva, ci doar ceea ce faceţi voi. În fiecare zi, oamenii decid că pot, trebuie şi că vor să schimbe lucrurile. Autorul numeşte asta „luarea iniţiativei”.

Una din povești este cea a profesorilor Mike Feinberg și Dave Levin. Ei și-au început carierele în 1992 printr-un program inovator (Teach for America) ce repartiza absolvenții de top ai universităților ca profesori în școlile publice cu nevoi ridicate. „Teach for America” este o organizație care a fost fondată de Wendy Kopp. Ea este un exemplu de om care a luat inițiativa. Mike și David au părăsit programul în toamna lui 1992, iar prima lor numire a fost la două școli primare. Primele luni au fost dificile, însă au reușit să îi câștige chiar și pe cei mai dificili copii. Anul următor, elevii care deja începuseră gimnaziul, i-au sunat pe Dave și Mike spunându-le: „Ei nu ne dau nicio temă și nu putem lua cărțile acasă.” Cei doi tineri profesori au îneput să își acuze colegii că nu își fac datoria. Însă până la urmă, spun ei, „am privit în oglindă şi nu ne-am mai uitat prin lupă. Ne-am dat seama că noi eram cei care eşuaseră. Ceea ce făcuserăm noi ca învăţători nu a fost suficient pentru a-i pregăti pe ei să reuşească după ce părăseau clasa noastră. Ne-am întrebat: cum i-am putea pregăti pe ei pentru gimnaziu, liceu, facultate şi viaţă? Ce-am putea să facem noi ca profesori pentru a clădi o fundaţie care să nu poată fi distrusă?” După această revelație, au schițat ideile generale ale unei revoluții educaționale numită KIPP. Astfel, au luat inițiativa și au putut schimba lucrurile.

Comportamentul uman este contagios

Responsabilitatea este contagioasă. Acest lucru este numit ca fiind unda de responsabilitate. Silvana Fucito, o femeie care a înițiat o luptă împotriva mafiei la Napoli, a spus: „Toată lumea vorbește despre politicieni și poliție, dar înainte de toate, depinde de noi, cetățenii. Dacă există jafuri sau droguri în cartierul tău, asta ar trebui să te facă foc și pară de furie. Cetățenii trebuie să fie întotdeauna primii care să pretindă respect pentru ei înșiși.” Silvana Fucito a acționat și i-a inspirat și pe alții. Acțiunea ei a creat un efect de undă.

Un alt exemplu de comportament uman contagios, este reprezentat de un studiu efectuat într-o sală de cinema. Cercetătorii au umplut sala cu participanți și au proiectat o lumină mică pe ecran. Celor prezenți li s-a cerut să ridice mâna dacă observă că punctul s-a mișcat. Existând și câțiva complici înfiltrați printre participanți, lucrurile au devenit mult mai interesante. Unul dintre complici a ridicat mâna, la un moment dat, și alți câțiva oameni l-au urmat cu același gest. Până la final, aproape toți cei prezenți în sală au ridicat mâna, deși punctul luminos de pe ecran nu fusese mișcat.

Există două tipuri de persoane în lume: cele care fac lucrurile să se întâmple și cele care se plâng de ceea ce se întâmplă.

Controlul evenimentelor

Conceptul din psihologia socială care se referă la cât de mult control cred indivizii că au asupra evenimentelor care îi afectează, poartă denumirea de locus de control. Din acest punct de vedere, oamenii aparțin uneia dintre următoarele două categorii: internii (cei care fac lucrurile să se întâmple) și externii (cei cărora li se întâmplă lucruri).

John Izzo numește persoanele care au un locus de control ridicat, persoane inițiatori. Persoanele care au un locus de control scăzut, extern, sunt numiți victime. Autorul susține că inițiatorii sunt oameni mult mai fericiți și au mai mult succes decât ceilalți. De asemenea, companiile sunt mult mai sănătoase atunci când sunt pline de oameni inițiatori. John Izzo vă invită să analizați și să descoperiți cum este fiecare dintre voi. Un intern sau un extern?

Conform unui sondaj efectuat pentru a înțelege de ce oamenii nu iau inițiativa, răspunsurile a 325 de oameni din SUA și Canada au scos la iveală patru motive majore pe care oamenii le oferă pentru a explica de ce nu iau inițiativa. Cel mai des răspuns a fost acela că lucrurile nu pot fi schimbate „de unul singur” (46%). 20% din oameni au spus că responsabilitatea de a schimba lucrurile revine altcuiva. Apoi, faptul de a fi prins în rutina zilnică a fost motivul a 18% dintre intervievați. În cele din urmă, 16% din oameni au spus că le este teamă să nu se facă de râs dacă încearcă și nu se schimbă nimic.

Totul începe cu o viziune. Majoritatea oamenilor care au luat inițiativa au avut o viziune despre cum văd ei schimbarea lucrurilor în mai bine și cum pot pune în aplicare viziunea lor. Don Knauss, CEO al companiei Clorox, spune că „luarea inițiativei începe cu convingerea că tu poți schimba lucrurile”. El vorbește despre optimismul prevalent, aceea convingere care spune că perseverența duce la reușită. Această perseverență vă face să îl schimbați pe nu în da. Acest lucru nu este simplu și nu este de ajuns să citiți poveștile oamenilor care au acționat.

Faceţi ceva... orice

De multe ori, ideile pe care le aveţi nu se concretizează din cauza lipsei unei strategii. Oamenii rămân pe margine deoarece simt nevoia existenţei unui plan bine stabilit de la început, când, de fapt, singurul lucru care trebuie făcut este să pornească la drum. Să facă un prim pas.

Autorul istoriseşte, printre altele, povestea părintelui Jaime Crowe, care a reuşit să reducă criminalitatea dint-un cartier al oraşului Sao Paolo, unde locuia. Considerat ca fiind unul dintre cele mai violente locuri din lume, cu 538 de omucideri în anul 1996, Jardim Angela a înregistrat o rată de scădere a acestei cifre de până la 80% în 2006. Cum s-a întâmplat acest lucru? Părintele Crowe a luat iniţiativa. A organizat Marşul pentru Pace şi Viaţă la care au luat parte cinci mii de oameni proveniţi din rândurile comunităţii. Locuitorii, împreună cu poliţia, s-au mobilizat şi au reuşit astfel să dea naştere unei comunităţi foarte active.

Tot ceea ce a fost realizat vreodată a început cu cineva care a făcut un singur prim pas. Aproape nimic din ceea ce a început vreodată nu a avut un plan detaliat de la început.

Richard Leider, autor al cărților bestseller The Power of Purpose(Puterea scopului) și Repacking Your Bags(Cum să-ți reîmpachetezi bagajele): „Cartea lui John Izzo transformă o idee simplă într-un exerciţiu puternic. Inspirându-se dintr-o viaţă întreagă de muncă înţeleaptă cu oameni care îşi regândeau menirile în viaţă, el arată cum să iei iniţiativa faţă de propria viaţă. Consideră-te avertizat: luarea iniţiativei schimbă totul. Cred însă că îţi va plăcea persoana în care te vei transforma!”

Susan Biali, doctor în medicină: „Ia iniţiativa este o carte de capacitare, care îţi oferă putere şi te eliberează uluitor de mult, bazată pe un concept incredibil de simplu. Izzo combină observaţiile sprijinite de probe cu relatările despre speranţă care ne provoacă să acţionăm, amintindu-ne de puterea de a transforma jocul care se află discret la îndemâna fiecărei persoane.”

Joel Barker, futurolog, cineast și autor: „John Izzo a «luat iniţiativa» de a scrie această carte de dezvoltare personală, pentru a ne angrena pe noi toţi în faptul de a transforma lumea într-un loc mai bun. Aceasta începe cu o premisă foarte simplă: fiecare dintre noi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru actul reparatoriu. Izzo înţelege conceptul gradualităţii şi ne prezintă, prin intermediul relatărilor, multiplele nivele de influenţă la care fiecare dintre noi are acces. A ne face datoria, la orice nivel am putea, face ca lumea să devină un loc mai bun şi în acelaşi timp ne face să ne simţim revigoraţi şi îmbogăţiţi. Acesta este un manual de instrucţiuni despre cum să schimbi lucrurile, scris de un ghid minunat.”

Mark Levy, fondator al Levy Innovation şi scriitor: „Ia iniţiativa (Stepping Up) de John Izzo este o carte remarcabilă. Aceasta ne prezintă felul în care fiecare dintre noi poate să facă ceea ce trebuie făcut, indiferent cât de mare este problema sau cât de dificilă. Lectura acesteia îi va impulsiona pe toţi să acţioneze într-un mod semnificativ.”

Bob Peter, președinte și director general executiv al LCBO: „Ia inițiativa aduce o contribuție importantă și oportună la gândirea și practica leadershipului. Dr. Izzo ne arată că suntem capabili cu toții să luăm inițiativa pentru a schimba calitatea vieților noastre personale și profesionale. Această carte reprezintă o lectură obligatorie pentru toți managerii și administratorii de proiecte.”

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: izzo-978-606-8637-45-7
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor

În acelaşi timp autor de bestsellere, jurnalist şi coach executive, John Izzo este unul dintre cei mai prestigioşi vorbitori pe teme de leadership, cultură corporatistă, dezvoltare personală şi responsabilitate socială în afaceri din Statele Unite şi din lume. În fiecare an, el este invitat să vorbească la peste o sută de evenimente de gen din toată lumea. Pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, el s-a adresat unui număr de peste un milion de persoane, a predat la două universităţi importante (Universitatea California din San Diego şi Universitatea de Stat din Kent) şi a ajutat peste şase sute de organizaţii să efectueze schimbări culturale sustenabile, cum ar fi WestJet, Tim Hortons, Hewlett Packard, TELUS, Applebee’s, IBM, Walmart, Mayo Clinic şi Clorox. Activitatea sa a fost prezentată de importante posturi de televiziune precum CNN, CBC şi în publicaţii ca Wall Street Journal, Fast Company sau Maclean’s. John Izzo a obţinut o diplomă în sociologie din partea Universităţii Hofstra, o diplomă de master în teologie din partea Seminarului Teologic McCormick şi o diplomă de doctor în ştiinţe din partea Universităţii de Stat Kent. A făcut parte din consiliile de conducere ale unor importante organizaţii non-profit, inclusiv United We Can, Canadian Parks and Wilderness Society şi BeadforLife. John Izzo este autorul cărţilor de mare succes Awakening Corporate Soul (Trezirea spiritului corporatist, în colaborare cu Eric Klein), Second Innocence ( A doua inocenţă), The Five Secrets You Must Discover Before You Die (Cele cinci secrete pe care trebuie să le descoperi înainte să mori) şi Values-Shift: The New Work Ethic What it Means for Business (Schimbarea valorilor: noua etică a muncii şi ce înseamnă pentru afaceri).

Mp3 Downloads
Download (MP3): MP3 download