Haihui pe Wall Street: Cel mai bun ghid de investiții pe care îl poți cumpăra. Ediția a II-a

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN:  978-630-303-119-4

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
46,90 Lei PRP:67,00 Lei Salveaza 30%
Adaugă la favorite

Haihui pe Wall Street: Cel mai bun ghid de investiții pe care îl poți cumpăra / A Random Walk Down Wall Street: The Best Investment Guide That Money Can Buy de Burton G. Malkiel este un mega-bestseller pe teme financiare care, la 50 de ani de la prima ediție (apărută în 1973), își păstrează încă actualitatea. Astfel, economistul și scriitorul Burton G. Malkiel susține că și astăzi este perfect valabil ceea ce afirma în urmă cu aproape 50 de ani, și anume, că, achiziția și deținerea de acțiuni pe o piață de acțiuni este mai profitabilă decât fondurile administrate de profesioniști, ale căror taxe ridicate și costuri mari de tranzacționare diminuează substanțial profitul investițiilor. Te invit așadar la un tur ghidat al complexei lumi financiare, pe parcursul căruia vei primi sfaturi practice despre oportunități și strategii de investiții, despre asigurări și impozite pe venit, vei afla chiar cum să procedezi cu aurul și diamantele, dar mai ales cu acțiunile obișnuite, pentru că acestea sunt investiții care îți pot aduce profituri generoase pe termen lung. Cartea îți va dezvălui așadar cum să te îmbogățești încet, dar sigur. 


Burton G. Malkiel (n. 1932) iubește în egală măsură afacerile și economia. A absolvit Universitatea Harvard, unde a obținut și un MBA, după care și-a îndreptat pașii către lumea afacerilor cea plină de provocări. Nu a uitat însă nicio clipă de marea lui dragoste pentru economie care l-a determinat să activeze ca profesor o lungă perioadă din cariera sa la Universitatea Princeton, unde a obținut și titlul de doctor în economie. În afară de volumul de față, care reprezintă marele său succes ca scriitor, a mai scris o serie de cărți de economie precum: „From Wall Street to the Great Wall”, „Naked Economics” și „The Random Walk Guide to Investing”.


În această ediție aniversară a cărții, apărută la 50 de ani de la prima ediție, autorul revine cu calculele actualizate care explică tiparele istorice ale randamentelor titlurilor de valoare, actualizează de asemenea calculele privind randamentele acțiunilor pe termen lung și ne pune la dispoziție estimările recente pentru randamentele anuale.


Însă nu își schimbă opinia în ceea ce privește sfatul pe care îl oferea investitorilor în prima ediție a cărții, și anume că, investitorii ar fi mult mai avantajați dacă ar cumpăra și ar păstra un fond de tip index cu o bază largă decât să încerce să cumpere și să vândă acțiuni individuale sau fonduri mutuale gestionate activ. De asemenea, Malkiel susține cu convingere în continuare teoria conform căreia, piața reglează prețurile acțiunilor atât de eficient încât, un cimpanzeu legat la ochi care aruncă cu săgeți pe listările bursiere, poate selecta un portofoliu care să fie la fel de profitabil precum cele administrate de experți. Asta pentru că, un portofoliu alcătuit din toate acțiunile dintr-un indice larg al pieței bursiere are șanse mari să depășească rezultatele fondurilor de acțiuni gestionate de profesioniști, ale căror onorarii anuale ridicate și costuri substanțiale de tranzacționare reduc simțitor profitul investiției.


Ediția de față vine cu numeroase informații noi față de edițiile precedente, precum capitolele referitoare la acțiunile meme, mini bulele digitale care au marcat piețele financiare, investițiile ESG sau despre obligațiunile Trezoreriei SUA. Ghidul de investiții în funcție de etapele vieții util pentru oamenii de toate vârstele, care e la fel de valoros ca o întâlnire cu un consilier financiar personal, este disponibil și în această ediție aniversară a cărții și este mai actual ca niciodată, mai ales în aceste vremuri în care tendința oamenilor este să cheltuiască cam tot ce agonisesc, gândindu-se din ce în ce mai puțin să economisească, și cu atât mai puțin să investească. 


Iar în cazul în care te întrebi de ce a fost nevoie de 13 ediții de-a lungul celor 50 de ani câți s-au scurs de la prima ediție, din moment ce mesajul cărții este corect, și anume că fondurile de tip index reprezintă cea mai rentabilă investiție pentru oricine economisește ca să iasă liniștit la pensie sau să obțină securitate financiară și că piețele sunt eficiente, ei bine, motivul îl reprezintă faptul că au avut loc schimbări enorme în ceea ce privește instrumentele financiare disponibile publicului, iar o carte care se dorește a fi un ghid complet pentru investitorii individuali trebuie să fie actualizată pentru a acoperi întreaga gamă de produse investiționale disponibile.


În plus, în 1973, când a apărut prima ediție a acestei cărți, nu existau fonduri de piață monetară, ATM-uri, fonduri mutuale de tip index, ETF -uri, fonduri scutite de taxe, fonduri de piață emergentă, fonduri cu termene-țintă, bilete de bancă cu rată variabilă, instrumente derivate volatile, titluri de protecție anti-inflație, REIT-uri  cu rată de participație, titluri garantate de capital, conturi individuale de pensie Roth, planul 529 de economii pentru studiile universitare, obligațiuni cu cupon zero, ca să amintim doar o parte din schimbările din mediul financiar care au avut loc între timp.


Astfel, de-a lungul celor 50 de ani au fost adăugate atât de multe informații în cuprinsul cărții, încât, cei care au citit prima ediție, vor avea senzația, citind ediția de față, că citesc o carte nouă. În ciuda acestui fapt, cartea rămâne, în esență, un ghid ușor de citit pentru investitorii individuali, punând accentul pe importanța obiceiului de a economii cu regularitate și pe faptul că investițiile în fondurile de tip index sunt singura modalitate de încredere de a acumula avere. Iar mesajul de încurajare adresat de autor neinițiaților în investiții este atât de bine formulat încât, chiar și eu, care nu mă pricep câtuși de puțin la bani, m-am hotărât să-mi încerc norocul în investiții:


„Nu este complicat. Din contră, este extrem de simplu să fii un investitor peste medie. Nu se întâmplă prea des în viață ca un lucru ușor de făcut să fie și lucrul cel mai inteligent de făcut. În mod paradoxal, cu cât lumea devine mai complicată, cu atât un program simplu de investiții devine un drum mai sigur spre succesul financiar. Partea mai grea este să ai disciplina de a economisi mici sume de bani cu regularitate și să păstrezi acest obicei indiferent de o criză inevitabilă de moment, când la știri se anunță că cerul se prăbușește și că dezastrul financiar este iminent. De fapt, cele mai profitabile investiții pe care le vei face vreodată vor fi tocmai în perioadele când pesimismul este de nestăvilit.”


Cartea este împărțită în patru părți, după cum urmează:


PARTEA I: Stocurile de acțiuni și valoarea lor


Investitorii financiari individuali se pot descurca foarte bine pe complexele piețe financiare cu condiția să aibă pregătirea necesară. Autorul îți oferă în acest prim capitol o serie de lecții care te vor ajuta să te ferești pe viitor de freneziile speculative care apar cu o oarecare constanță în istoria omenirii și în capcana cărora poți cădea cu mare ușurință. De la mania lalelelor și până la bula criptomonedelor de la începutul acestui mileniu, tentația de a investi „după curent” a existat mereu. Autorul este de părere însă că, după cum va demonstra în rândurile care urmează, cunoașterea unor astfel de momente te poate ajuta să supraviețuiești în astfel de situații. Află la ce să fii atent când vine vorba de investiții, dar mai ales, de ce mari greșeli să te ferești, din acest capitol în care îți vorbește despre:


Care este diferența între investiție și speculație?

Ce reprezintă valoarea intrinsecă și cum să investești folosind teoria fundației solide pentru a prezice prețurile acțiunilor;

Cum funcționează teoria castelului de nisip pentru a prezice prețurile acțiunilor și cum să o aplici;

Cele mai spectaculoase momente de frenezie speculativă din istoria lumii:

Mania lalelelor din Olanda de la începutul secolului al XVII-lea;

Bula Mării Sudului din Anglia din secolul al XVIII-lea;

Perioada anilor 1928-1929 din Statele Unite care s-a sfârșit cu prăbușirea pieței bursiere și care a însemnat începutul celei mai devastatoare crize economice din istorie;

Bulele speculative care au avut loc în America între anii 1960 și 1990: mania „nifty fifty”, bula biotehnologiei sau cea mai mare țeapă dintre toate, ZZZZ Best, dată de afacerea unui puști ieșit din comun pe nume Barry Minkow.

Bula imobiliară japoneză din perioada 1955 – 1990;

Bula internetului de la începutul anilor 2000 care a dus la cea mai amplă creștere și cea mai mare distrugere a valorii pieței de acțiuni din istorie.

Bula imobiliară din SUA și criza de la începutul anilor 2000.

Bula criptomonedelor de la începutul mileniului III.

Mini bulele în acțiunile meme (n.r: o memă este o imagine, o idee sau un comportament care este mimat și răspândit la scară largă pe internet)  și alte mini-bule digitale și lecțiile pe care ar trebui să le extragem din ele.



PARTEA a II-a: Cum practică profesioniștii cel mai tare joc din oraș


Autorul te ajută să înțelegi mai bine misterioasa lume a investițiilor răspunzându-ți la o serie te întrebări precum:


Ce metode utilizează managerii de portofoliu profesioniști pentru a prezice corect cursul viitor al prețului acțiunilor?


Deși chiar și astăzi există oameni care prognozează prețul viitor al acțiunilor măsurând petele solare, observând fazele lunii sau evaluând vibrațiile înregistrate de-a lungul Faliei San Andreas, profesioniștii din domeniu apelează la una dintre următoarele două metode: analiza tehnică și analiza fundamentală.


Analiza tehnică este metoda de anticipare a momentului potrivit pentru a cumpăra sau vinde un anumit stoc de acțiuni, folosită de adepții viziunii castelului de nisip în stabilirea prețului acțiunilor. 


Analiza fundamentală este tehnica de aplicare a principiilor teoriei fundației solide în selecția acțiunilor individuale. Tot aici vei afla de ce Albert Einstein credea despre dobânda cumulată că este „cea mai mare descoperire matematică din istorie”, vei învăța să folosești „regula numărului 72”, pentru a afla timpul necesar pentru dublarea sumei datorită dobândei, dar și cele patru reguli fundamentale în evaluarea valorii activelor, alături de trei avertismente importante pentru folosirea lor.


Recomandată este și folosirea combinată a celor două metode, de aceea autorul îți furnizează aici  trei reguli în acest sens.


Cât de funcționale sunt analiza tehnică, respectiv analiza fundamentală și cât de multă încredere ar trebui să le acordăm profesioniștilor din domeniul investițiilor. 


Vei descoperi aici câteva reguli de tranzacționare mai elaborate precum: sistemul de filtrare, teoria Dow, sistemul forței relative, sistemele preț-volum, dar și câteva mai puțin elaborate, sau mai bine zis, fanteziste, precum: Indicatorul lungimii fustelor, indicatorul Super Bowl, teoria loturilor desperecheate, câinii Dow, efectul lunii ianuarie, etc.


Tot aici vei găsi răspunsuri foarte elaborate la întrebări precum:


Își merită investițiile cu adevărat banii? 

Ce este teoria pieței eficiente și care sunt implicațiile ei practice?


Și vei afla care sunt cei cinci factori care explică de ce este atât de greu pentru analiștii de securitate să prezică viitorul. Aceștia sunt: (1) influența evenimentelor aleatorii, (2) raportarea unor venituri suspecte prin proceduri contabile „creative”, (3) erori comise chiar de analiști, (4) pierderea celor mai buni analiști în detrimentul vânzărilor, al administrării portofoliilor sau al fondurilor speculative, și (5) conflictele de interese cu care se confruntă analiștii activelor financiare la firmele cu mari operațiuni bancare de investiții. 


PARTEA A III-A: Noua tehnologie de investiții


Această parte a cărții este o incursiune în teoria modernă a piețelor de capital fiind dedicată noilor teorii de evaluare a pieței de acțiuni create de comunitatea academică, dezbaterii ideii că psihologia, nu rațiunea, controlează piața și că pentru a îmbunătăți rezultatele investițiilor, pot fi urmate o serie de strategii de investiții precum strategia „beta inteligentă” și cea a „parității riscului”, care și-au câștigat o mare popularitate pe Wall Street.


În încheierea acestui capitol autorul revine la ideea de bază a acestei cărți, și anume că, în ciuda tuturor criticilor, tradiționalele fonduri de indice rămân campioanele incontestabile, cu cea mai profitabilă evoluție pe piață și că acestea ar trebui să constituie nucleul tuturor portofoliilor. Așadar, aici vei citi despre:


Teoria modernă a portofoliului (TMP) sau cum să combini acțiunile din portofoliu pentru a-ți asuma cel mai mic risc posibil și pentru a obține randamentul dorit.

Tot ce trebuie să știi despre teoria pieței eficiente;

Ce este riscul, respectiv riscul sistematic și de ce nu poate fi acesta eliminat prin diversificare;

Gloria și decăderea cifrei beta (indicatorul de risc al modelului de stabilire a prețului activelor de capital);

Studiu de caz: risc mai mare, rentabilitate mai mare?

O formulă de calcul a ratei randamentului;

Teoria arbitrajului prețurilor – un indicator de risc mai bun?

Factorii de risc Fama-French;

Finanțele comportamentale și cum te pot ajuta ele să învingi piața odată ce devii conștient de faptul că în domeniul finanțelor suntem adesea propriii noștri dușmani. Citește cu atenție lecțiile valoroase pe care finanțele comportamentale ni le predau în materie de investiții și ține cont de ele la următoarea ta achiziție!

Strategia beta-inteligentă sau tehnica de îmbunătățire a rentabilității prin asumarea unui risc suplimentar, câteve exemple de fonduri care o folosesc (Dimensional Fund Advisors, RAFI, Goldman Sachs Active Beta ETF, ș.a) și principalele tipare pe care analiștii academici le-au identificat la randamentele bursiere;

Cum să folosești raportul Sharpe - un instrument util pentru a evalua utilitatea înclinării unui portofoliu într-o singură direcție (sau în mai multe direcții simultan).

Portofoliile cu paritate de risc bzate pe acțiuni și obligațiuni versus All Weather Fund - fondul de paritate de risc de mare succes al miliardarului Ray Dalio.

Investițiile ESG - cea mai populară formă de management activ în primii ani de după 2020, în care managerii de portofoliu acordă atenție deosebită atât impactului social și asupra mediului al titlurilor de valoare deținute, cât și respectării de către managerii acestor firme a celor mai bune practici de guvernanță.

Efectul de pârghie - tehnica de investiții care trebuie să se regăsească în trusa de instrumente a oricărui investitor.



PARTEA A IV-a: Un ghid practic pentru cei care se plimbă haihui și  pentru alți investitori


Ultima parte a cărții este un ghid practic pentru viitorii investitori. Autorul oferă aici sfaturi generale de investiții, care le vor fi utile tuturor investitorilor, chiar și celor care nu cred că piețele bursiere sunt eficiente. Aceste sfaturi sunt prezentate sub forma unei serii de exerciții de încălzire care te vor ajuta să economisești bani, să iei decizii financiare raționale și să-ți sporești profiturile investițiilor după impozitare.


Autorul vorbește mai exact despre: metode de a econonomisi, asigurări, fonduri monetare, certificate de depozit, bonuri de trezorerie, cum să obții deduceri fiscale pentru economiile tale, conturi individuale de pensii, titluri de stat protejate împotriva inflației, investiții în imobiliare, achiziții rentabile de obligațiuni; aurul și obiectele de colecție trebuie să facă față dintr-un portofoliu bine diversificat?, fonduri speculative, fonduri de capital privat și fonduri de capital de risc, strategii raționale de investiții în privința acțiunilor comune și strategii bursiere prin care investitorii amatori pot obține rezultate la fel de bune, sau chiar mai bune, decât cei mai sofisticați profesioniști.


Tot aici vei găsi o posibilă explicație pentru fluctuațiile produse recent în profiturile acțiunilor și obligațiunilor și vei învăța cum să estimezi randamentul activelor pe anii următori.


Ghidul de investiții în funcție de etapele vieții îți va arăta cum etapele existenței tale joacă un rol important în alegerea combinației de investiții și instrumente financiare cu care ai cele mai multe șanse să îți îndeplinești obiectivele financiare. Astfel, autorul îți va arăta cum trebuie să se prezinte portofoliul tău de investiții dacă ai: 25 de ani, între 35 și 45 de ani, în jur de 55 de ani sau peste 65 de ani și îți prezintă ca alternativă „fondul pentru tot ciclul vieții” care face automat reechilibrarea, trecând la o alocare mai sigură a activelor odată ce tu înaintezi în vârstă. În cazul în care ai fost prevăzător și ți-ai pus bani deoparte pentru pensie, autorul îți spune ce strategii de investiții poți folosi pentru ca aceștia să-ți ajungă cât vei mai trăi. Este vorba mai exact despre anuități și păstrarea portofoliului de investiții și stabilirea unei rate de retragere care să-ți asigure o pensie liniștită.


Tot aici vei afla cele cinci principii de alocare a activelor à la Burton Gordon Malkiel, vei vedea ce câștiguri uriașe pot fi obținute respectând cu consecvență metoda costului mediu unitar și vei descoperi reguli pentru cumpărarea de acțiuni și recomandări specifice pentru instrumentele pe care le poți folosi pentru a urma liniile directoare de alocare a activelor.


În final, te poți inspira din strategiile investitorilor în acțiuni care cred, cel puțin parțial, în teoria pieței eficiente și te vei convinge de câteva dintre principalele avantaje ale utilizării fondurilor de indice ca vehicul principal de investiții. Tot spre finalul cărții autorul îți oferă și o posibilă explicație, deosebit de plastică, pentru eterna fascinație pe care o exercită asupra noastră investițiile la bursă:


„Investițiile seamănă un pic cu amorul. În ultimă instanță, sunt de fapt, o artă, pentru care e nevoie de un anumit talent și de prezența unei forțe misterioase, numită noroc. De fapt, norocul poate fi responsabil de 99% din succesul celor foarte puțini care au depășit media. La Rochefoucauld scria: „Deși bărbații se măgulesc singuri cu acțiunile lor mărețe, adesea, acestea nu sunt rezultatul unui plan excelent, ci al întâmplării.”


Jocul investițiilor seamănă cu amorul și într-o altă privință importantă. Este mult prea distractiv ca să renunți la el. Dacă ai talentul de a recunoaște acțiunile care au o valoare bună și o poveste care îi va captiva pe ceilalți, este un sentiment minunat să vezi că piața te răsplătește. Chiar dacă nu ești atât de norocos, regulile mele te vor ajuta să limitezi riscurile și să eviți o mare parte din suferința provocată uneori de joc. Dacă știi că vei câștiga, sau cel puțin că nu vei pierde prea mult, și dacă îți vei indexa măcar nucleul portofoliului, vei putea participa la joc cu mai multă satisfacție. Sper că, în cel mai rău caz, această carte te va face să te bucuri de jocul investițiilor.”

Mai mult
Etichete:  #Business
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-119-4
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor

Burton G. Malkiel (n. 1932) iubește în egală măsură afacerile și economia. A absolvit Universitatea Harvard, unde are și un MBA, după care și-a îndreptat pașii către lumea afacerilor cea plină de provocări. Nu a uitat însă nicio clipă de marea lui dragoste pentru economie care l-a determinat să activeze ca profesor o lungă perioadă din cariera sa la Universitatea Princeton, unde a obținut și titlul de doctor în economie. În afară de volumul de față, care reprezintă marele său succes ca autor, a mai scris o serie de cărți de economie precum: „From Wall Street to the Great Wall”, „Naked Economics” și „The Random Walk Guide to Investing”.