Era inimii: Cum să găsim curajul de a fi fericiți

(0) Scrie o recenzie
Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

ERA INIMII: Cum să găsim curajul de a fi fericiți/ L'era del cuore. Come trovare il coraggio per essere felici de Luca Mazzucchelli este cartea care va răspunde pentru mulți dintre noi la o întrebare pe care cu siguranță ne-am pus-o la un moment dat și pe care continuăm să ne-o punem de-a lungul vieții: Cum să facem să se întâmple ceva ce ne dorim?  

 

Autorul ne propune o schemă simplă de urmat în acest sens și ne convinge că succesul este inextricabil legat de schimbare. Cu alte cuvinte, Luca Mazzucchelli ne convinge de faptul că succesul nu înseamnă să obții ceva, ci să devii ceva: să fii, nu să ai. „Dacă vrei mai mult, devino mai mult”, acesta este mesajul de bază al acestei cărți și acesta este gândul care ar trebui să îi anime pe toți cei care își doresc succesul.

 

Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut și antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, căutând mereu noi modalități de a aduce psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor. 

 

Prin intermediul rețelelor sale de socializare, pe care este foarte popular, Luca Mazzucchelli discută zilnic cu sute de mii de oameni pe care îi ajută astfel să își rezolve problemele de natură psihologică. De asemenea, este speaker pentru evenimente corporate și a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie de către Asociația Coachilor Italieni. El editează revista Psicologia contemporanea magazine și este consultant editorial pentru diverse serii de cărți. Locuiește în Milano împreună cu soția și cei trei copii ai lor.

 

"Era inimii" este un fel de terapie inversă, în care nu psihologul este cel care ascultă poveștile de viață ale pacienților, ci el însuși își deschide sufletul.  Luca Mazzucchelli vorbește aici despre greșelile și slăbiciunile sale, dar și despre lecțiile pe care le-a învățat din propriile experiențe de viață și pe care le transmite acum mai departe în scopul de a a-i ajuta pe cât mai mulți oameni să obțină de la viață ceea ce își doresc.

 

Aceste lecții le vor prinde bine deopotrivă atât tinerilor aflați la începutul vieții de adult, cât și adulților care încă mai caută modalități de a-și face viața mai bună și de a trăi viața la care au visat dintotdeauna. Părinților disperați de faptul că copiii lor petrec prea mult timp pe internet, Luca Mazzucchelli le oferă o nouă perspectivă asupra modalității prin care s-ar putea folosi această pasiune a copiilor lor pentru a se apropia mai mult de aceștia și a-i cunoaște mai bine.

 

Tot din aceste pagini vom învăța că emoțiile ne modelează valorile și ideile și ne fac să luăm decizii, aprinzând un fitil.

 

Pentru a exemplifica, autorul ne prezintă aici cele mai importante lecții de viață pe care le-a învățat din cele patru „vieți” ale sale:

 

1. PRIMA VIAȚĂ: UCENICIA

 

„Erau odată doi câini, unul vesel și unul trist care, în două momente diferite, intră în aceeași cameră: primul iese dând din coadă, al doilea mârâind. O doamnă care asistă la scenă, curioasă, decide să intre în cameră, ca să vadă ce anume a influențat atât de diferit starea de spirit a celor doi câini. Spre marea ei surpriză, când a deschis ușa, a văzut doar foarte multe oglinzi. Câinele vesel, când a intrat, s-a văzut în fața altor o sută de câini zâmbitori ca și el; cel supărat, a găsit doar câini furioși care lătrau la el.

 

Care este morala acestei povești? Că ceea ce vedem în lume este oglinda a ceea ce suntem. Dacă suntem triști, vom găsi tristețe; dacă ne este teamă, vom găsi teamă; dacă suntem fericiți, vom fi înconjurați de fericire. Mai mult decât atât, ceea ce suntem este în primul rând o reflectare a gândurilor noastre. Mintea este totul: ceea ce credem despre noi înșine, într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, devine ceea ce suntem.”

 

În această primă parte a cărții autorul vorbește despre începuturi. Nu despre începuturi la modul general, ci despre cât de greu este începutul în viață pentru fiecare dintre noi. Suntem ambițioși, studiem, urmăm o facultate, o terminăm cu notă mare și... abia atunci începe greul. Pentru că oricât de bun ai fi fost ca elev și ca student, găsirea unui prim job convenabil tot dificilă rămâne.

 

Așa a fost și pentru Luca Mazzucchelli, care a obținut un prim job de psiholog într-o zonă rău famată din Milano unde trebuia să se ocupe de copiii neglijați ai unei comunități dubioase.

 

De la acești copii, Luca Mazzucchelli a învățat o serie de lecții valoroase după care s-a ghidat întreaga viață și despre care vorbește în acest capitol. 

 

Iată care sunt cele patru lecții pentru succes și fericire pe care trebuie să le reții din Ucenicia:

 

1.Vino în întâmpinare. Adoptă atitudinea potrivită pentru a interacționa cu oamenii într-un mod eficace și satisfăcător. Înainte să vorbești, învață să asculți. Înainte să ceri atenție, acordă atenție. Înainte să-ți spui părerea, lasă-i pe ceilalți să și-o exprime pe a lor; înainte să oferi soluții, încearcă să înțelegi nevoile; înainte să înveți pe cineva ceva, învață tu ceva; înainte să ceri spațiu, oferă-l tu.

 

2.Concentrează-te pe semnificație, nu pe fericire. În viață, nu îți face un țel din a alerga după fericire, ci concentrează-te pe semnificația lucrurilor pe care le faci. Dacă te limitezi la a căuta în acțiunile tale zilnice doar fericirea, plăcerea și satisfacția imediată, vei găsi, în mod paradoxal, nefericirea. În schimb, dacă ajungi la semnificația mai profundă a lucrurilor pe care le faci, viața ta va avea sens. Și nu doar atât: vei reuși să înfrunți mai bine, ba chiar să reinterpretezi în mod constructiv greutățile și dificultățile peste care inevitabil vei da în drumul tău, întrucât vei simți că scopul general este de o importanță majoră. Nu te întreba ce te face fericit, întreabă-te ce dă sens vieții tale. Fericirea va fi rezultatul acestui lucru.

 

3.Mindset-ul. Atitudinea pe care o adopți față de o anumită situație îți poate schimba radical percepțiile, comportamentul și chiar și efectele pe care situația respectivă le are asupra ta. Filtrul minții are o importanță crucială în viața noastră: idei diferite duc la comportamente diferite, care la rândul lor produc rezultate diferite. Când îți însușești conceptul de „mindset”, ai acces la o conștientizare revoluționară: poți lucra, în fiecare zi, la atitudinea ta, astfel încât să faci din ea un aliat de încredere pentru creșterea, bunăstarea și satisfacția ta. Fericirea este o chestiune de mindset.

 

4.Consideră-te cauza. Să te consideri cauza înseamnă să crezi că evoluția evenimentelor depinde în mare parte de tine și de răspunderile tale, nu de ceilalți sau de evenimentele externe, care sunt în afara controlului tău. De fiecare dată când consideri că ești efectul a ceva ce nu merge cum ai vrea tu, separând vina de persoana ta, te vei trezi pus la colț: nu vei putea decât să înduri neputincios situația. În schimb, dacă vei considera că ești cauza, te vei gândi că răspunderea față de evoluția evenimentelor îți aparține (cel puțin parțial), iar asta îți va permite să te întrebi ce poți face diferit pentru a îmbunătăți situația. Dacă te privezi de răspundere, te privezi de orice putere de a schimba lucrurile. Dacă vrei să-ți sporești șansele la fericire și succes când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori, alege să fii tu cauza și schimbă-te.

 

A DOUA VIAȚĂ: COMUNICATORUL

 

A doua parte a cărții vorbește despre modul în care și-a început Luca Mazzucchelli activitatea de influencer pe YouTube, încercând să ajute oamenii să își rezolve problemele de natură psihologică cu ajutorul filmulețelor postate de el. Materialele video l-au ajutat să crească foarte mult din punct de vedere deși au pornit dintr-o pură pasiune.

 

Însă, odată ce și-a dat seama că poate ajunge la mult mai mulți oameni în acest fel și că îi poate ajuta, autorul a reușit să își atingă țelul pe care și l-a propus dintotdeauna, acela de a face psihologia cât mai accesibilă cât mai multor oameni.

 

Iată câteva dintre lecțiile de viață pe care autorul le-a învățat din această perioadă a vieții lui în care filma videoclipuri pentru YouTube, învățând oamenii să își depășească problemele de natură psihologică cu care se confruntau:

 

1.Ieși din zona de confort! Doar ieșind din limitele a ceea ce cunoști, confruntându-te cu noutatea și acceptând să simți un inițial disconfort, poți crea valoare în viața ta.

 

2.Adevărata valoare a obiectivelor. Adevărata valoare a obiectivelor nu stă atât în ceea ce ai obținut, cât în ceea ce ai devenit în drumul tău spre realizarea obiectivului propus. De altfel, lucrurile materiale pot dispărea; dar ceea ce ai devenit pe parcurs, abilitățile, cunoștințele și mentalitatea pe care ai adoptat-o vor rămâne ale tale pentru totdeauna și nimeni nu ți le va putea lua. Ceea ce devii are o valoare mult mai mare decât ceea ce realizezi.

 

3.Cu cât dai mai mult, cu atât ai mai mult. Ceea ce contează cu adevărat în viață este să-ți dai silința să devii o persoană de valoare, mai degrabă decât una de succes. Și, pentru a deveni un om de valoare, trebuie să aduci o contribuție în lume, în lumea ta. Adică, trebuie să acționezi în folosul celorlalți cu generozitate și altruism, fără să ceri nimic în schimb, ci doar de dragul de a o face. Este vorba de a „da” din belșug, din tot sufletul, fără frică.

 

4.Crede în ceea ce nu vezi. Să crezi în ceea ce nu vezi înseamnă să pornești de la o viziune, un proiect sau un vis și să îl duci mai departe, având încrederea că, mai devreme sau mai târziu, va deveni realitate. Înseamnă să faci un pariu. Înseamnă să decizi să mergi pe un drum cu perseverență, acordând timp, energie, poate și bani, și făcând sacrificii. Înseamnă să stărui pentru a atinge un obiectiv, chiar și când rezultatele întârzie să apară sau când lucrurile nu se desfășoară așa cum ți-ai fi dorit, și să reziști în fața obstacolelor, a dificultăților și a impedimentelor. Când crezi în ceea ce nu vezi ai o bază pentru a construi proiecte mari: datorită acestei credințe, în viitor, acolo unde acum nu există nimic se poate naște ceva măreț.

 

A TREIA VIAȚĂ: PSIHOLOGUL ȘI PSIHOTERAPEUTUL

 

„Există un episod semnificativ din viața lui Thomas Edison, unul dintre cei mai geniali inventatori din istorie. Era anul 1914, omul de știință avea 67 de ani și, într-o seară, în timp ce lua cina cu soția lui acasă, a primit un telefon de la unul dintre colaboratorii lui cei mai apropiați, care i-a spus disperat că îi luase foc laboratorul de cercetare. Edison a plecat numaidecât într-acolo ca să vadă cu ochii lui și a găsit un incendiu înspăimântător. Era evident că nu mai putea fi salvat nimic din laborator, nici clădirea și nici materialele de mare valoare. Între timp a venit și fiul lui, Charles, și, în fața acelei tragedii, a izbucnit în lacrimi.

 

— Chiar pe tine te căutam, i-a spus tatăl. Du-te și cheamă-i pe mama și pe frații tăi, să vină aici imediat. Nu trebuie să piardă un asemenea spectacol.

— Tată, ai înnebunit? E o catastrofă, acolo este toată viața ta!

— Doar am fost eliberat de niște gunoi. Slavă Domnului, toate greșelile noastre au ars, acum putem porni de la zero, a răspuns Edison.”

 

Această a treia viață se referă la emoții. Mai precis la cât de bine ne pricepem să le înțelegem, să le gestionăm și să ne folosim de ele pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru să se schimbe în bine.

 

Autorul ne sfătuiește aici să întreținem zilnic o relație profundă cu emoțiile noastre: să le trăim, să le explorăm în profunzime, pentru că, crede el, cine este capabil să își trăiască emoțiile, este capabil să le provoace emoții și celorlalți. Și cu cât suntem mai capabili să le atingem celor din jurul nostru corzile emoționale, cu atât vom avea mai multe șanse să le schimbăm viața.

 

Iată mai jos cele patru lecții de viață pe care să le reții din această secțiune:

 

1.Zone de influență și „amor fati”

 

Ceea ce ni se întâmplă în viața de zi cu zi poate fi clasificat în 3 zone denumite „zone de influență”. 

 

Zona 1 include ceea ce se află sub controlul nostru: tot ce ni se întâmplă în acest spațiu depinde exclusiv de noi. În funcție de alegerile noastre, vom obține rezultate.

 

Zona 2 este o zonă de „semi-influență”, este locul în care Zona 1 a noastră se întâlnește cu Zona 1 a altcuiva; reunește lucrurile pe care le facem care au un impact asupra persoanelor 

care ne înconjoară. Este zona poziției de lider și a relațiilor.

 

Zona 3 este formată din situații, lucruri și persoane care se află în afara zonei noastre de influență și asupra cărora, prin urmare, nu avem niciun control.

 

Succesul și fericirea noastră depind de capacitatea de a plasa ceea ce ni se întâmplă în una dintre aceste zone și de a ne comporta în consecință: străduindu-ne din răsputeri să schimbăm ce se încadrează în Zona 1 și 2 și dându-ne silința să acceptăm până ajungem să iubim, tot ce face parte din Zona 3. Niciodată invers.

 

2. Viața e scurtă

 

Este o idee comună că fiecare dintre noi are puțin timp de trăit.

 

În realitate, marea majoritate avem la dispoziție suficient timp pentru a trăi o viață însemnată. Așadar, viața în sine nu e scurtă, ci adesea noi o facem să pară astfel, pentru că ne irosim timpul pe care îl avem la dispoziție și nu îi dăm valoare.

 

Pentru a-ți aminti că timpul tău este prețios și că ai „o dată scadentă”, gândește-te la moarte.

 

Restabilind relația zilnică cu dimensiunea morții și cu inevitabilitatea ei, putem găsi o energie imensă care ne va inspira să trăim mai frumos și mai profund, asumându-ne o mare responsabilitate pentru prezentul nostru.

 

Amintindu-ne că va trebui să și murim, ne amintim că „trebuie să trăim”.

 

3.Destinații și valori

 

Este mult mai important să ai o idee clară despre direcția ta în viață decât despre obiective. Odată stabilită direcția pe care vrei să i-o dai vieții tale, obiectivele vor veni de la sine, ca o consecință naturală. Primul pas pentru a te lămuri în această privință este să te gândești la valorile tale, adică ce consideri tu că face ca viața să merite să fie trăită. Ce contează pentru tine mai presus decât orice altceva? Ce este cu adevărat important în viața ta? 

 

Valorile nu se găsesc în minte, ci în inimă: trebuie să te armonizezi cu tine însuți și să simți ce te emoționează, ce te aprinde, ce te face să simți că viața merită trăită.

 

Odată ce ți-ai găsit valorile, angajează-te să le urmezi în fiecare zi. Dacă direcția ta în viață rămâne aliniată la ele, vei fi fericit; în caz contrar, vei avea parte de nemulțumire. Ceea ce faci trebuie să fie cât mai în armonie cu ceea ce contează pentru tine.

 

4.Nu poți schimba oamenii

 

Decizia de a face o schimbare este strict personală și legată de o motivație care poate veni doar din interior.

 

Și, atunci: ce îi face pe oameni să se schimbe? Emoțiile. Dacă te gândești bine, fiecare decizie sau schimbare pe care ai făcut-o vreodată a fost determinată de o emoție puternică. Gândește-te la momentul în care te-ai despărțit de partenerul tău: probabil știai deja de mult timp că nu este persoana potrivită pentru tine. Totuși, în ciuda dubiilor de la nivel rațional, ai continuat să dormi lângă el, seară de seară. Până când... ai simțit o emoție puternică. Partenerul te-a înșelat sau tu te-ai îndrăgostit de altcineva. Oamenii decid, oamenii se schimbă, nu pe baza unor explicații logice, ci atunci când sunt copleșiți de emoții.

 

A PATRA VIAȚĂ: ANTREPRENORUL

 

Ultima secțiune a cărții este dedicată tuturor celor care își trăiesc viața din inerție, refuzând să facă ceea ce își doresc cu adevărat. De aceea, această secțiune este dedicată de autor îndemnului de a lua acea decizie care te va ajuta să fii fericit, să faci ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna sau să repari ceea ce ai amânat atât de mult timp. 

 

Altfel spus, autorul consideră că acum este momentul să iei acele decizii pe care le-ai amânat foarte mult timp din cauză că nu ai avut curajul necesar sau pentru că ți-a fost frică de consecințe, în ciuda faptului că știi foarte bine că ele reprezintă în momentul de față ceea ce este mai bine pentru tine.

 

Iată mai jos și cele patru lecții prețioase de viață pe care ar trebui să le reții din această secțiune:

 

1.Protejează-ți energia

 

Mai important decât timpul este energia. Dacă stai să te gândești, valoarea pe care o generezi sau o primești în viață este produsul dintre timp și energie (Valoare = Energie x Timp). Dacă dedici mai multe ore unei activități, dar cu un nivel foarte scăzut de energie, valoarea pe care o vei obține va fi neînsemnată; dacă, dimpotrivă, dedici mai puțin timp unei sarcini, dar te implici cu toată energia, ai putea genera o valoare imensă. În toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic, avem nevoie de mai puțină cantitate și mai multă calitate; mai puțin timp și mai multă energie.

 

Învață să îți protejezi energia: lucrează la stilul tău de viață pentru a avea mai multă la dispoziție, redu activitățile care ți-o consumă și fă loc pentru cele care ți-o redau. Cine are mai multă energie reușește să facă mai multe și să își modeleze existența.

 

2.Susține-ți oamenii

 

Dacă vrei să obții rezultate importante, nu o poți face singur: oamenii pe care îi ai în jurul tău sunt esențiali. Asta înseamnă că, în activitatea profesională, trebuie să îți alegi bine oamenii: nu trebuie să fie doar persoane capabile și talentate, ci să aibă aceleași valori ca tine. Și nici asta nu e suficient. Mai trebuie și să îi susții: pe de o parte, trebuie să-i faci să se simtă apreciați și puși în valoare, iar pe de alta, trebuie să-ți dai toata silința pentru a-i ajuta să obțină rezultate importante. Succesul unui lider nu se evaluează atât după rezultatele lui, cât după rezultatele pe care le obțin cei din jurul lui. Acest lucru se aplică nu doar în mediul profesional, ci în toate relațiile pe care le legi: cu partenerul, cu copiii, cu prietenii.

 

Leadershipul ține de inimă. Pentru a avea succes, oferă succes; pentru a avea bani, ajută-i pe alții să câștige; pentru a primi mai multă iubire, oferă mai multă iubire.

 

3.Era inimii

 

Fiecare epocă istorică a avut un concept diferit pentru muncă asiduă. Munca asiduă este cea care te face să generezi valoare.

 

La început, a fost era corpului, a muncii fizice: cel mai puternic în război sau la aratul câmpului genera mai multă valoare pentru el și pentru cei dragi lui. 

 

Apoi, a venit era minții, în care nu forța fizică genera valoare, ci abilitățile mintale și ideile.

 

Astăzi, suntem în era inimii. Nici efortul fizic, și nici cel mintal nu mai generează valoare, ci efortul emoțional. În era inimii, munca asiduă înseamnă să ai curaj, să iei decizii curajoase, chiar dacă aceste decizii implică efort emoțional.

 

Dacă vrei să creezi valoare în viața ta, trebuie să iei decizii curajoase.

 

4.Ia acea decizie

 

Dacă stai să te gândești, există lucruri pe care nu le faci și decizii pe care nu le iei, nu pentru că implică efort fizic sau mintal, ci efort emoțional.

 

Sunt decizii pe care știi deja că trebuie să le iei, pentru că știi că sunt potrivite pentru tine, dar nu o faci fiindcă te înspăimântă sau scot la iveală alte emoții copleșitoare, care sunt greu de gestionat.

 

Să-ți schimbi locul de muncă, să te desparți de partener, să închei relația cu un colaborator, să-ți ceri scuze în fața unui prieten, să nu accepți un compromis: tu știi ce ar trebui să faci.

 

Așadar: ia acea decizie! Chiar dacă te sperie, ia decizia. Chiar dacă nu ai garanții în privința rezultatului, ia decizia. Chiar dacă s-ar putea să eșuezi, ia decizia. Ia decizia, fie ea mai mică sau mai mare. Nu vei putea fi fericit decât dacă vei avea curajul să privești înăuntrul tău, să îți accepți vulnerabilitatea, să intri în contact cu emoțiile tale, chiar și cu cele neplăcute, și să urmezi ceea ce îți spune inima. Pentru că în noua eră în care vom intra, emoțiile vor juca rolul principal și nu mintea sau tehnologia. 

 

Cu alte cuvinte, în această nouă eră, cei care vor ști să își folosească inteligent emoțiile se vor putea bucura de un trai mai fericit, vor fi mai productivi și vor trăi în concordanță cu propriile lor valori, pentru că emoțiile vor fi cele mai puternice arme pe care le vom avea la îndemână fiecare dintre noi. 

 

„Era inimii” semnifică acel moment în care va fi mai important ceea ce ești decât ceea ce ai, în care a dărui va valora mai mult decât a primi și în care capacitatea de a te perfecționa mereu va fi un atu pentru mulți dintre noi. Este momentul să găsim curajul ascuns în slăbiciunile noastre și să-l folosim pentru a transforma eșecurile noastre în succese!

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-233-7
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor