Metoda GTD pentru adolescenți: Preia controlul asupra vieții tale într-o lume plină de distrageri

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-913-825-0

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
24,50 Lei PRP:49,00 Lei Salveaza 50%
Carte Tiparita
24,50 Lei 49,00 Lei
eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Metoda GTD pentru adolescenți: Preia controlul asupra vieții tale într-o lume plină de distrageri / Getting Things Done for Teens: Take Control of Your Life in a Distracting World de David Allen, Mike Williams și Mark Wallace este o carte pentru adolescenți care îi învață pe aceștia exact acele lucruri despre care noi părinții am afirmat la un moment dat că am fi vrut să le fi învățat la școală. Este vorba mai exact despre aptitudinile de care au nevoie pentru a se descurca în viață, pentru a munci eficient și a nu cădea pradă stresului. Așadar, dragă adolescentule, te invit să privești această carte ca pe un ghid, dar și ca pe o trusă de unelte indispensabile pentru viață, care te vor ajuta să înțelegi mai bine modul cum funcționează creierul tău, să-ți gestionezi mult mai bine viața și sarcinile pe care le ai de îndeplinit și să te bucuri de mai mult timp liber pentru tine și activitățile care îți plac.

 

„GTD este un acronim pentru Getting Things Done – un mod de a gândi care ajută oamenii să câștige mai mult control și un nivel mai bun de concentrare, indiferent de activitatea desfășurată. Metoda GTD nu se referă chiar la a „realiza” lucruri. Este vorba despre a învăța să fii concentrat și angrenat în prezent, a fi conștient de ceea ce urmează, a obține stabilitate când lucrurile par să iasă de sub control și a anticipa în mod creativ orice îți poate oferi viața, indiferent că vorbim despre școală, muncă, relații, sport, obiective, visuri sau chiar jocuri video. GTD se referă la a fi pregătit pentru tot.”

 

Cartea promite să îi pregătească pe adolescenți pentru prezent și pentru viitor, pentru dificilele momente de tranziție, dar și pentru orice situație care ar putea să-ți apară în cale, învățându-te să folosești metoda GTD care conține trei părți principale:

 

1. Cinci Pași – care să te ajute să preiei controlul;

 

2. Niveluri de Focalizare – care să te ajute să capeți perspectivă;

 

3. O Hartă a Planificării – care să te ajute atât să preiei controlul, cât și să capeți perspectivă pentru situații și proiecte care necesită cunoștințe mai aprofundate.

 

Prin urmare, dacă te-ai întrebat vreodată dacă:

 

Ești pregătit să ieși cu prietenii?

 

Ești pregătit să inviți pe cineva la o întâlnire?

 

Ești pregătit să asculți un prieten care are nevoie să discute cu tine?

 

Ești pregătit să faci tranziția de la gimnaziu la liceu?

 

Ești pregătit să faci tranziția de la liceu la facultate?

 

Ești pregătit să treci de la licean la angajat cu normă întreagă?

 

Ești pregătit să faci tranziția de la a locui cu părinții la a te muta singur?

 

Ești pregătit pentru viața adevărată?

 

Lectura acestui volum te va ajuta să răspunzi afirmativ la toate întrebările de mai sus și la multe altele. 

 

Cartea de față este inspirată de volumul „Metoda GTD – Arta productivității fără stres” de David Allen, care a dat naștere unei adevărate mișcări globale care încurajează productivitatea. Datorită acestei cărți, peste două milioane de oameni din întreaga lume au descoperit ce efect miraculos poate avea eliberarea minții de prea multe gânduri, proces care atrage după sine automat creșterea concentrării și îndeplinirea mai multor sarcini cu mai multă ușurință și eleganță.

 

„Metoda GTD pentru adolescenți” este o adaptare a cărții mai sus amintite pentru adolescenți. Pentru a se face mai bine înțeleși, cei trei autori ai cărții își imaginează viața ca fiind un joc în care metoda GTD înglobează elementele jocului și strategiile pe care să le folosești pentru a avea cele mai mari șanse de câștig. Metoda GTD pentru adolescenți este perfect adaptată adolescenților zilelor noastre, atrași de jocuri și de mediul virtual – fiind prezentată într-un mod foarte vizual, ca un sistem pentru a fi performant nu numai la școală, ci și în viața de zi cu zi.

 

David Allen este un autor de mare succes la nivel internațional, fiind recunoscut drept expert mondial în materie de productivitate personală și organizațională. Revista Time a numit lucrarea sa de referință, Metoda GTD, drept „cartea definitorie de dezvoltare personală în afaceri a deceniului”.

 

Mike Williams a fost președinte și director executiv al Companiei David Allen din 2011 până în 2016, face parte din consiliul de administrație al Asociației pentru Dezvoltarea Talentelor (td.org) și este arhitectul productivității la Zappos.com.

 

Mark Wallace a predat în școlile publice din Minnesota pentru mai bine de 20 de ani și a câștigat Premiul TIES pentru Excelență în educație.

 

Cartea este împărțită în trei părți, după cum urmează:

 

 

Partea I – Arta de a realiza lucruri

 

Se referă la viața ta de zi cu zi și la ceea ce se întâmplă în jurul tău, la oportunitățile care te așteaptă în viitor, dar și la obstacolele care ți s-ar putea ivi în cale. 

 

Autorii îți vorbesc aici cu alte cuvinte despre cât de diferită este lumea în care crești tu, față de cea în care au crescut părinții tăi, referindu-se în principal la această conectivitate fără precedent între indivizi datorată internetului. În aceste condiții, spun cei trei autori, nimeni nu știe și nici nu poate anticipa cunoștințele sau aptitudinile concrete de care avem nevoie pentru a reuși în această lume nouă și hiperconectată. 

 

Din fericire însă, în această ambiguitate generată de viitor și de modul cum va fi el, un lucru este cert. Pentru a te descurca bine în viitor vei avea nevoie de gândire -  aptitudinea esențială care se va cere întotdeauna. Pentru că ea te va ajuta să-ți găsești un loc de muncă; te va ajuta să gestionezi situații pentru care nu există un răspuns, o direcție  sau instrucțiuni clare și îți va oferi capacitatea să înfrunți toate provocările vieții. Problema este însă că, în vremurile noastre, această conectivitate fără precedent s-a transformat într-un inamic al gândirii de calitate. De aceea, adolescenții au nevoie de noi instrumente, noi aptitudini și un nou mod de gândire ca să se poată orienta. 

 

Cei trei autori îți vor prezenta aici prin urmare, cum ar trebui să fie acest nou mod de gândire, dar și câteva dintre capcanele care ți-ar putea ieși în cale, și, mai ales, te vor ajuta să-ți concentrezi atenția asupra lucrurilor care contează pentru a avea succes. În acest sens, îți vor arăta cum să atingi și să menții „starea de a fi pregătit” pentru orice. 

 

Pentru a fi mereu pregătit pentru orice în viață, susțin autorii, ai nevoie de CONTROL și de PERSPECTIVĂ asupra CHESTIILOR din viața ta. Prin urmare, va trebui să înveți, cu ajutorul acestei cărți, cei 5 pași pentru a prelua controlul asupra lucrurilor din viața ta, pe care îi vei descoperi în următoarea secțiune a cărții.

 

 

Partea a 2-a: PRACTICAREA METODEI GTD

 

Cu toții ne dorim să facem mai mult, mai bine, cu un consum mai mic de energie. Dar oare chiar este posibil? Cu alte cuvinte, chiar este posibil să te simți calm și stăpân pe situație chiar și în cea mai aglomerată perioadă a anului? Este posibil să ai mintea limpede și să nu fii stresat chiar și atunci când mai ai o listă întreagă cu sarcini de îndeplinit? Ai putea scăpa de gura profesorilor și a părinților, nu fiindcă abia treci clasa, ci fiindcă le-ai demonstrat că te descurci foarte bine de unul singur?

 

A doua secțiune a cărții îți prezintă principiile, practicile și instrumentele pe care le poți utiliza pentru a te bucura de succes în viață. Acestea te vor ajuta să-ți creezi obiceiuri care să te îndrepte către ceea ce numim „starea de a fi pregătit”.

 

Așadar, pentru a putea gândi bine și a rezolva eficient toate sarcinile pe care le ai de îndeplinit la vârsta ta, este foarte important să înveți să gestionezi sarcinile care tind să se adune pe lista ta cu lucruri de rezolvat și să te streseze, consumându-ți inutil energia.

 

Prin urmare, vei învăța să CAPTEZI aceste CHESTII cu ajutorul INSTRUMENTELOR DE CAPTARE în alte locuri decât în mintea ta, adică în așa zisele COȘURI DE CAPTARE

 

Vei învăța să îți PURIFICI MINTEA - CAPTÂND toate lucrurile care-ți solicită mintea sau atenția și realizând un INVENTAR COMPLET AL ACUMULĂRILOR RESTANTE.

 

Ulterior vei învăța:

 

CLARIFICI în vederea selectării listei de acțiuni pe care trebuie să le îndeplinești. 

 

Să aplici Regula de Două Minute;

 

Să planifici pentru mai târziu;

 

Să folosești procesul de transformare pentru a muta toate sarcinile din sfera teoretică în cea practică;

 

ORGANIZEZI elementele acționabile și non-acționabile;

 

REFLECTEZI la întâmplările din realitatea ta actuală și la intențiile tale pentru viitor, cu scopul de a-ți actualiza alegerile pe care le-ai făcut.

 

Să folosești ochelarii 3D pentru a realiza cele trei niveluri diferite de evaluare – Reexaminarea zilnică, Reexaminarea săptămânală și Nivelurile de focalizare.

 

Să te ANGAJEZI – adică să alegi o acțiune și să o faci să devină realitate, folosind cea mai bună modalitate de a acționa în funcție de circumstanțele tale actuale.

 

Tot aici vei învăța să folosești NIVELURILE DE FOCALIZARE care te ajută să creezi, să stochezi și să accesezi informații din diverse perspective. Cu ajutorul acestora îți vei vedea viața într-un mod diferit și vei stabili pe ce anume vrei să te concentrezi și de ce.

 

Cele 6 niveluri de focalizare se referă la:

 

Scop: cea mai amplă perspectivă a vieții tale, răspunde la întrebarea: „De ce?”.

 

Viziune: este ceea ce îți imaginezi că ai vrea să se adeverească în viitor. Ea îți răspunde la întrebarea: dacă ar fi să ai un succes răsunător în anii următori, ce te vezi făcând?

 

Obiective: aspirații mai mari pentru viitorul apropiat. Răspund la întrebarea: există câteva elemente mai importante pe care ai vrea să le bifezi? Până când?

 

Zone de focalizare: te ajută să urmărești toate părțile importante ale vieții tale care-ți solicită în permanență atenția și pentru care ți-ai luat un angajament.

 

Proiecte: te ajută să definești linia de sosire și să îți dai seama cum arată un lucru «finalizat». Proiectele, reprezintă altfel spus, rezultatele dorite pe termen scurt.

 

Acțiuni: definesc ceea ce ai de făcut și se referă la toate acțiunile fizice vizibile pe care le poți întreprinde, sau altfel spus, la fapte.

 

Ultima parte a acestei secțiuni este dedicată HĂRȚII PLANIFICĂRII. Harta Planificării este o unealtă simplă, dar puternică care te poate ajuta să te descurci în orice situație – cum ar fi: scrierea unei lucrări, rezolvarea unei probleme, redactarea unui eseu pentru admiterea la facultate, munca în echipă pentru un proiect de la școală sau pregătirea pentru o prezentare. Descoperă în acest capitol foarte interesant și mai ales, foarte util, cum o poți folosi!

 

 

Partea a III-a: Laboratorul

 

Această secțiune a cărții îți oferă ocazia să testezi toate principiile, practicile și instrumentele prezentate în carte. Aici te vei putea juca, vei putea experimenta și exersa, astfel încât să descoperi ce funcționează cel mai bine pentru tine.

 

Dragă adolescentule, dacă uneori ai senzația că nu ești înțeles sau că se pune presiune prea mare pe tine în lumea foarte competitivă în care trăim, și în care toți ne pricepem la toate și facem de toate, această carte îți va oferi plăcutul sentiment că cineva te înțelege, îți este aproape, și chiar mai mult decât atât, îți oferă și o soluție. Așadar, dacă te regăsești în rândurile de mai jos:

 

„Potrivit unui studiu, aproximativ două treimi dintre elevi se confruntă cu un nivel de stres de la moderat spre extrem. Nu trebuie să fii specialist în statistică pentru a-ți da seama că este mult.

Pe lângă volumul considerabil de lucruri care apar în lumea lor zi de zi, tinerii sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai ridicate de a-și îndeplini sarcinile cu succes, de a obține rezultate bune la teste, de a intra la facultate, de a găsi un loc de muncă, de a stabili relații noi, de a menține acele relații, de a se simți acceptați, de a-și face timp pentru prieteni, de a avea o condiție fizică bună, de a se menține în formă și de a face sport/muzică/activități extrașcolare... iar cei din jurul lor se așteaptă ca ei să facă față acestei presiuni crescânde de unii singuri. Mulți dintre acești tineri au agenda plină, fiind ocupați de dimineață până seara, fără niciun fel de timp liber.”

 

Înseamnă că Metoda GTD pentru adolescenți este o carte cum nu se poate mai potrivită pentru tine! Te invit să o citești!

 
Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: 9786069138250
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor
Mark Wallace are o experiență de peste 20 de ani în predarea în sistemul de învățământ public și a câștigat Premiul TIES pentru Excelență în educație. În 2015, a înființat Basecamp 16 LLC, o agenție de consultanță pentru elevi și profesori, care le oferă acestora sprijin atât în plan educațional, cât și personal. Experiența sa de consultanță include o gamă variată de clienți: elevi, profesori, părinți, școli, personal administrativ, biserici, districte școlare și conferințe educaționale de amploare.
 
El susține ferm viziunea de a stabili GTD ca limbaj comun pentru toți elevii la nivel mondial. În anul 2018 a lansat alături de David Allen și Mike Williams cartea intitulată „Metoda GTD pentru adolescenți/Getting Things Done For Teens”.