ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon

(0) Scrie o recenzie
Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon / Tomates et basilic au 5ème étage: Tout pour réussir votre potager de balcon de Patrick Vernuccio poate fi un adevărat manual pentru toți cei care își doresc să își amenajeze o grădină de legume pe balcon sau pe terasă. În aceste pagini veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a cultiva numeroase soiuri de fructe și legume în ghivece și jardiniere pe tot parcursul anului.

În cazul în care te întrebi, de ce ai avea nevoie de o carte care să te învețe cum să cultivi legume pe balcon, explicația autorului este oferită prompt. În anii ce urmează nevoia de hrană va crește, în timp ce spațiul cultivabil va scădea considerabil:

„Un raport al ONU arată că până în 2050, 68% din populația globului va locui în zona urbană. Nu e nevoie să fii laureat al Premiului Nobel pentru a anticipa că, cu cât zonele urbane se extind, cu atât zonele rurale se restrâng. Dacă ecuația e simplă, nu la fel stau lucrurile și cu soluția acesteia: mai mulți locuitori, o cerere crescută de hrană, dar mai puțin spațiu cultivabil...

În fața acestei constatări, este nevoie să ne regândim orașele, obiceiurile și modul în care consumăm: pe scurt, organizarea generală a vieții noastre citadine. Din fericire, se pun în aplicare numeroase soluții inovatoare, iar agricultura urbană reprezintă o veritabilă oportunitate și o alternativă minunată.”

Cartea de față le dă o veste extrem de bună tuturor celor care sunt atenți la alimentație și au grijă să ofere corpului lor cei mai buni nutrienți în funcție de sezon. Vestea bună este că toate fructele și legumele, atât de sănătoase și de hrănitoare, pot fi cultivate cu succes pe balcon. Este vorba mai exact despre: spanac, varză kale, nap, varză chinezească, broccoli, conopidă sau măcriș, foarte sănătoase și recomandate a fi consumate iarna, respectiv roșii, castraveți, dovlecei, căpșuni și ridichi, care ar trebui consumate în cantități mai mari vara. 

Patrick Vernuccio, cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul „The Frenchie Gardener” este un grădinar urban stabilit în Berlin. El și-a transformat propriul balcon (de 18 metri pătrați) într-o veritabilă junglă urbană în care cultivă legume și fructe organice sezoniere. După ce a plantat prima sămânță la 36 de ani, a făcut o adevărată pasiune pentru grădinăritul urban, actualmente militând pentru reintroducerea naturii în orașele și în viețile noastre și pentru refacerea acestei conexiuni esențiale cu alimentele, anotimpurile și ecosistemele. Patrick își susține cauza – reîntoarcerea la natură – atât pe canalul său de Instagram (unde oferă sfaturi utile pentru grădinarii urbani) dar și prin intermediul articolelor pe care le scrie pentru diverse reviste de grădinărit și prin cursurile online de grădinărit pe care le ține.

Dând exemplul producătorilor de legume parizieni din secolul al XIX -lea, autorul ne îndeamnă să practicăm din nou cu încredere agricultura urbană, să producem cantități mari de legume de calitate pe o suprafață redusă, evitând poluarea și crearea de deșeuri toxice.

 

SĂ ÎNCEPEM ÎMPREUNĂ O GRĂDINĂ DE LEGUME PE BALCON!

 

Modelul de grădină propus de autor în această carte se pretează pentru un balcon de 4 m2, jumătate din acesta fiind expusă din plin la soare, iar cealaltă jumătate aflându-se în semiumbră.

 

Recipientele de care aveți nevoie pentru a demara acest proiect sunt: 

7 ghivece, 

2 mese de grădinărit,

5 jardiniere pentru ferestre.

 

Legumele cultivate sunt următoarele:

Primăvara și vara

- 7 ghivece: roșii cherry, roșii, vinete, ardei, castraveți, cartofi, busuioc.

- 5 jardiniere: căpșuni, măcriș, facelia, condurași, cârciumărese.

- 2 mese de grădinărit: ridichi, lăptuci.

 

Toamna și iarna

- 7 ghivece: varză chinezească, varză kale, fenicul, mangold, pătrunjel, coriandru, conopidă.

- 5 jardiniere: căpșuni, spanac, măcriș, fetică.

- 2 mese de grădinărit: lăptucă de iarnă, mizuna, napi.

 

Autorul vă va ghida:

În legătură cu o serie de aplicații utile pentru grădinari care vă vor ajuta să vă informați despre climă și datele înghețului sau să vă dați seama cum va pica soarele pe balconul vostru în funcție de amplasarea acestuia și de anotimpuri.

Sfaturi utile pentru a vă realiza propriul calendar pentru semănat, calculând de la ultima dată a înghețului de primăvară;

 

Din carte veți afla:

Cum să folosiți la maximum spațiul vertical din balcon, astfel încât să nu risipiți niciun centimetru;

Cum să procedați cu legumele cu ciclu scurt de creștere: rădăcinoase (ridichi, napi) și legume pentru frunze (lăptucă, spanac). De la semănare până la recoltă trebuie să calculați între una și maxim patru luni.

Cum să procedați cu fructele și legumele cu ciclul lung de creștere: roșii, vinete, ardei, castraveți și căpșuni. De la semănare până la recoltă trebuie să calculați aproximativ 5-6 luni.

O listă cu soiurile de semințe preferate ale autorului;

Câteva lămuriri necesare cu privire la semințele hibride;

Sfaturi pentru a obține propriile răsaduri;

Cum să plantați corect semințele în ghivece și care este timpul de germinare pentru fiecare varietate;

Cum să folosești un compostor Bokashi, pentru a transforma deșeurile din grădină în compost;

Câteva vești triste în legătură cu valoarea nutritivă a alimentelor:

„Se pare că în doar șaizeci de ani roșiile și-au pierdut peste 59% din concentrația de vitamina C, iar un măr conține în prezent de 100 de ori mai puțină vitamina C decât în urmă cu cincizeci de ani. La acea vreme, o singură portocală era de ajuns pentru a satisface nevoile noastre zilnice de vitamina A; astăzi, avem nevoie de 21! Cât despre broccoli, el conține de 4 ori mai puțin calciu și de 6 ori mai puțin fier. Numeroase studii, precum cel al lui Brian Halweil, demonstrează corelația alarmantă dintre pierderea nutrițională și felul în care crește hrana. Poate mâncăm alimente mai frumoase, dar cu siguranță mâncăm mai puțin bine și bun.”

 

În continuarea cărții, autorul detaliază ce lucrări trebuie să facem în grădina din balcon, în fiecare anotimp:

 

PRIMĂVARA:

Din această secțiune veți afla:

Totalitatea lucrărilor ce trebuie făcute primăvara în balcon; 

De ce unelte și obiecte aveți nevoie în această etapă;

Cum să vă procurați un substrat de calitate pentru răsadniță;

Care este diferența între substratul de răsadniță și substratul de creștere și de ce cantitate din fiecare aveți nevoie pentru grădina voastră de pe balcon;

Cum să obțineți răsaduri sănătoase;

Cum să repicați răsadurile obținute în ghivece ținute în interior;

Cum să pregătiți ghivecele și jardinierele;

Ce legume se pretează pentru a fi plantate direct în pământ;

Ce plante se pretează pentru a fi expuse direct la soare și ce plante pot fi așezate la semiumbră;

Avantajele mulcirii și cum să o realizezi corect;

Cum să îți uzi corect grădina de pe balcon;

Cum să o fertilizezi corect;

Cum să obții acasă propriii fertilizatori;

Cum să combați dăunătorii care pot apărea odată cu creșterea plantelor: afidele, melcii și limacșii, 

Cum să copiliți: vinetele și ardeii, busuiocul, căpșunii, 

Cum să favorizați polenizarea plantelor din balcon;

Când să le recoltați corect roadele pentru a vă bucura din plin de savoarea și prospețimea lor;

 

VARA

Din această secțiune veți afla:

Cum să îngrijiți grădina din balcon pe timpul verii;

Ce pregătiri puteți începe să faceți acum pentru toamnă;

De ce și cum să folosiți tutorii pe perioada verii, când plantele se dezvoltă accelerat;

Cum să vă dați seama dacă este momentul potrivit pentru recoltare;

Cum să identificați bolile sau carențele de care suferă plantele din grădina de pe balcon și ce măsuri să luați în aceste situații;

Cum să colectați apa de ploaie și să udați economic,

Cum să asigurați umiditatea solului când plecați în vacanță;

Cum să recoltați semințele;

Cum să fructificați chiar și roșiile care au rămas verzi la sfârșitul sezonului, grăbindu-le coacerea în mod natural;

Tot din această secțiune veți afla cum se fac semănările de toamnă-iarnă și cum să faceți rotația culturilor în acest sezon.

 

TOAMNA

Din această secțiune veți afla:

Ce lucrări trebuie să realizați toamna în grădina de pe balcon;

Ce trebuie să achiziționați pentru sezonul de toamnă;

Cum să realizați mulcirea și fertilizarea de toamnă;

Cum să combateți dăunătorii de toamnă;

Cum să recoltați culturile de toamnă: lăptuca de iarnă, mizuna, varza chinezească, spanacul sau varza de kale.

Care plante rezistă la îngheț și cum să le protejați de îngheț pe cele mai puțin rezistente;

Care sunt acțiunile și uneltele potrivite în acest sezon;

 

ÎNCEPUTUL IERNII PE BALCON 

Din această secțiune veți afla:

Ce lucrări sunt de făcut în această perioadă pe balcon;

Ce achiziții trebuie să faceți în această perioadă;

Cum să vă organizați balconul pe timp de iarnă;

Cum să protejați plantele de frig;

Cum să scăpați de dăunătorii care pot apărea la plantele mutate în interior: afide, acarieni, musculițe de ghiveci, păduchii lânoși;

Cum să creșteți microplante la interior și germeni de plante;

Ce alte lucruri utile puteți face în această perioadă pentru grădina dumneavoastră de pe balcon: întreținerea uneltelor, ordonarea semințelor în funcție de anotimp, un bilanț al anului care a trecut, un plan pentru anul ce urmează.

În finalul acestei cărți te invit să îți acorzi un moment de meditație și să te gândești la impactul pe care fiecare dintre noi l-am putea avea asupra planetei care ne găzduiește cu atâta răbdare și indulgență:

„În această eră a faimosului metavers, este mai important ca niciodată să deschidem ochii asupra acestei frumoase Planete, să o apreciem, să o protejăm și înțelegem. Crearea propriei grădini de legume este un demers cetățenesc pentru natură, pentru cei apropiați și pentru generațiile viitoare. În loc să numim aceste generații X, Y sau Z, sper din toată inima că viitoarea generație se va numi „Re-generație”.”

Pentru mai multe sfaturi despre grădinăritul urban și îngrijirea plantelor dintr-o grădină de legume urbană puteți accesa site-ul autorului www.thefrenchiegardener.com. 

Mai mult
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-248-1
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor

Patrick Vernuccio, cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul „The Frenchie Gardener” este un grădinar urban stabilit în Berlin. El și-a transformat propriul balcon (de 18 metri pătrați) într-o veritabilă junglă urbană în care cultivă legume și fructe organice sezoniere. După ce a plantat prima sămânță la 36 de ani, a făcut o adevărată pasiune pentru grădinăritul urban, actualmente militând pentru reintroducerea naturii în orașele și în viețile noastre și pentru refacerea acestei conexiuni esențiale cu alimentele, anotimpurile și ecosistemele. Patrick își susține cauza – reîntoarcerea la natură – atât pe canalul său de Instagram (unde oferă sfaturi utile pentru grădinarii urbani) dar și prin intermediul articolelor pe care le scrie pentru diverse reviste de grădinărit și prin cursurile online de grădinărit pe care le ține.

Dând exemplul producătorilor de legume parizieni din secolul al XIX -lea, autorul ne îndeamnă să practicăm din nou cu încredere agricultura urbană, să producem cantități mari de legume de calitate pe o suprafață redusă, evitând poluarea și crearea de deșeuri toxice.