ASCULTAȚI GRATUIT UN FRAGMENT

Poţi fi fericit orice s-ar întampla. Cinci principii pentru a-ţi păstra perspectiva asupra vieţii

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: MP3, 160-320 kbps - stereo

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-8637-16-7     

Audiobook
36,00 Lei
Adaugă la favorite
Durata: 4 ore și 47 de minute

Lectura: Ionuț Grama

Poți fi fericit orice s-ar întâmpla

În cele aproape cinci ore de ascultat ale audiobookului Poți fi fericit orice s-ar întâmpla (You Can Be Happy No Matter What), Richard Carlson demonstrează că fericirea nu depinde de niciun factor exterior, aceasta fiind, de fapt, starea voastră naturală. Veţi asculta, în lectura actorului Ionuţ Grama, o analiză atentă a proceselor psihologice care obișnuiesc să țină oamenii captivi în starea de nefericire. Autorul oferă apoi câteva soluții sub forma unui set cinci de principii (în prima parte a cărții), dublat și validat de o serie de experiențe de viață (în a doua parte a cărții). ACT şi Politon vă oferă audiobookul în limba română pe suport CD MP3.

Citiţi mai multe informaţii despre cartea audio "Poţi fi fericit orice s-ar întâmpla"

Cele cinci principii sintetizează mecanismul psihologic al firescului și al cumpătării, oferind posibilitatea de a-i înțelege pe ceilalți, înțelegându-vă pe voi înşivă. Primul dintre ele, Principiul Gândirii, va evidenția funcția voluntară a gândirii și vă va oferi cheia de înțelegere a procesului prin care gândurile vă modelează experiența de viață. Al doilea, Principiul Stărilor, se află într-o relație de cauzalitate cu primul principiu și astfel veți afla modul în care gândurile vă influențează stările de spirit și vice-versa. Deoarece fericirea (sau nefericirea) depinde în mare măsură și de oamenii care vă înconjoară, al treilea principiu, cel al Realităților Separate, vă va ajuta să eliminați viciile de comunicare ce se nasc din neînțelegerea celuilalt. Cel de-al patrulea principiu, Principiul Sentimentelor, propune un mecanism integrat de biofeedback ce vă va permite să ştiți cum să vă auto-evaluați din punct de vedere psihologic. Aceste patru principii creează, în final, baza de susținere pentru cel de-al cincilea, Momentul Prezent, clipa de echilibru mental și spiritual spre care tindem și locul de întâlnire cu fericirea.

În a doua parte a audiobookului, denumită Aplicarea principiilor, veți găsi un mod practic de a înțelege și manifesta principiile propuse. Această secțiune cuprinde câteva capitole interesante care privesc aspectele vieții voastre de zi cu zi: relațiile, stresul, rezolvarea problemelor, fericirea, obiceiuri și dependețe, încheindu-se cu O listă de verificare pentru viața ta.

Cheia fericirii - Propria minte

Există două părţi ale creierului. Prima (computerul) este cea obişnuită să compare, să efectueze calcule şi să analizeze, iar cea de-a doua (transmiţătorul) reprezintă sursa mulţumirii sufleteşti, a bucuriei şi a înţelepciunii.Uneori, răspunsul la anumite întrebări provine din latura transmiţătoare a creierului. Aveţi ocazia de a învăţa cum să accesaţi latura liniştită propriei minţi, sursa sentimentelor pozitive, partea înţeleaptă.

Principiul gândirii

Gândirea este o funcţie a conştiinţei umane. Înţelegerea naturii gândirii este baza unei vieţi pe deplin funcţională şi fericită. Orice sentiment este un rezultat al gândirii.

„Tot ce realizează un om şi tot ce nu reuşeşte să realizeze este rezultatul direct al propriilor sale gânduri.” (James Allen)

Gândirea nu este ceva ce vi se întâmplă, este ceva ce faceţi voi. Majoritatea oamenilor se situează la mijlocul dintre cele două extreme. Prima reprezintă extrema celor pentru care gândurile sunt aceleaşi cu realitatea (psihopatie). A doua extremă este reprezentată de cei care ştiu că gândurile sunt doar gânduri şi nu le permit acestora să îi demoralizeze. Nivelul de fericire al unui om pare să crească şi să scadă în funcţie de circumstanţele fiecaruia. În realitate, nu circumstanţele, ci felul în care voi le interpretaţi determină nivelul stării voastre de bine.

Principiul stărilor de spirit

Stările de spirit ale oamenilor sunt înt-o continuă schimbare. Uneori, ele pot contrasta brusc, de la o zi la alta, iar asta vă influenţează viaţa. Stările de spirit sunt inerente experienței umane. Nu le puteţi evita şi nu le puteţi opri alternarea. Însă puteţi înţelege că aceste stări fac parte din viaţa voastră ca om. Richard Carlson recomandă ca, atunci când vă aflaţi într-o stare negativă, învăţaţi să o trataţi pur şi simplu ca atare. Înţelegând stările de spirit, le veţi putea aprecia pe cele pozitive şi le veţi suporta mai uşor pe cele negative.

Este de preferat să vă rezolvaţi problemele atunci când sunteţi într-o stare de spirit pozitivă, pentru că altfel, de cele mai multe ori, riscaţi să luaţi o hotărâre pe care mai târziu o veţi regreta. Într-o stare de spirit negativă nu puteţi avea acces la înţelepciunea voastră, cu toate că în acele momente vă simţiţi mai dornici de a vă rezolva problemele şi a-i confrunta pe ceilalţi.

Accesarea sănătăţii mentale, a stării de spirit pozitive, devine mai uşoară pe măsură ce exersaţi.

Principiul realităţilor separate

Principiul realităţilor separate se referă la diferenţele existente între indivizi. Acestea sunt la fel de vaste precum cele dintre diferite culturi. Natura sistemelor individuale de gândire vă împiedică (şi este normal să se întâmple aşa) să vedeţi lucrurile exact la fel ca ceilalţi. Odată înţeles aspectul realităţilor separate, percepeţi drept redundantă încercarea de a-i schimba pe ceilalți.

Iată un exemplu de realităţi separate:

„Să luăm cazul unui cuplu căsătorit de douăzeci de ani – soţul îi priveşte pe oameni ca fiind în general critici, prin natura lor, în timp ce soţia îi priveşte ca fiind laudativi atunci când acest lucru este cu putinţă. Ani întregi, ei s-au certat anume pe această temă, soţul indicând spre nenumărate exemple care să arate că oamenii sunt critici şi agresivi. Pentru fiecare exemplu cu care venea soţul, soţia aducea un contra-exemplu pentru a-şi demonstra poziţia. Niciunul dintre ei nu poate înţelege cum de celălalt este atât de orb în faţa „evidenţelor“. Într-o zi, cei doi se află la restaurant şi îl aud pe unul dintre chelneri spunându-i colegului său: „Ai văzut ce pălărie avea femeia de la masa doi? Uau!“ Soţia se întoarce imediat spre soţ şi îi spune: „Vezi? Iată alt exemplu de persoană laudativă. Ce drăguţ! Ce mai trebuie ca să înţelegi şi tu că oamenii caută ocazii pentru a le face celorlalţi complimente?“ Soţul se uită şocat la soţie şi-i spune: „Complimente? Despre ce vorbeşti? Tipul râdea de pălăria bietei femei.“

Înţelegerea realităţilor separate nu presupune şi renunţarea la cele mai profunde opinii şi credinţe ale voastre. Importantă este relaţia cu acele convingeri. Oare felul în care priviţi viaţa este singura realitate efectivă şi de necontestat?

Principiul sentimentelor

Sentimentele acţionează direct sub influenţa gândurilor pe care le aveţi, precum un barometru care vă înştiinţează cu privire la presiunea atmosferică internă. „Sentimentele sunt pentru sănătatea mentală ca luminile de avertizare de pe bordul automobilelor.”

Sistemul de ghidare a sentimentelor funcţionează perfect în sută la sută din cazuri. Orice aţi simţi, acele sentimente sunt acolo pentru a vă spune că priviţi viaţa prin intermediul propriului sistem de gândire, nu prin intermediul stării mentale naturale.

Atât timp cât mintea nu vă este concentrată asupra grijilor, păstraţi funcţionalitatea sănătoasă a psihicului şi menţineţi starea de bine.

Principiul momentului prezent

A trăi în prezent este unul dintre cele mai vechi şi înţelepte sfaturi pentru a trăi o viaţă fericită. Indiferent de cât de mult vă analizaţi experienţele trecutului sau speculaţi posibilităţile viitorului, nu veţi fi niciodată cu adevărat fericiţi până nu învăţaţi să trăiţi în momentul prezent.

Dr. Wayne Dyer, care a scris cuvântul înainte al cărţii Poți fi fericit orice s-ar întâmpla (pe baza căreia este creat acest audiobook) demonstrează importanța trăirii în momentul prezent printr-o poveste minunată și de impact. El sugerează „să vă imaginaţi că sunteţi pe un vapor în mijlocul oceanului și vă puneţi trei întrebări foarte importante. Prima: Ce este siajul? Siajul, desigur, este dâra de apă pe care o lăsaţi în urmă pe măsură ce înaintaţi. A doua întrebare: Ce forță pune în mișcare vaporul? Răspunsul ar fi: Energia pe care motorul o dezvoltă în prezent este forța care pune în mișcare vaporul ‒ nu energia de ieri sau de mâine, ci energia generată în prezent. În cele din urmă, întrebaţi-vă: Poate siajul să pună în mișcare vaporul? Răspunsul evident aici este nu! Siajul este neputincios. A fost creat de energia din trecut și nu are nicio putere în acest moment. N-a mai rămas nimic altceva decât o dâră.”

Aşadar, în realitate, trecutul vostru este doar o simplă amintire.

Poți fi fericit orice s-ar întâmpla propune un set de exerciţii simple cu scopul de a demonstra puterea pe care gândirea o are asupra experienței de viață.

Relaţiile

Psihologic, toţi oamenii funcţionează la fel. Cu toții gândesc, au stări de spirit, au realităţii separate şi sentimente. Una dintre erorile cele mai comune in capcana căreia cad majoritatea oamenilor, este aceea de a avea tendinţa să pună la îndoială sistemul de gândire al celorlalţi, pe măsură ce ajung să îi cunoască mai bine. De aceea, pentru cei mai mulţi dintre oameni, cea mai dificilă relaţie este căsnicia.Unul dintre sfaturile oferite de autorul acestui audiobook este să învăţaţi să nu vă mai luaţi atât de în serios pe voi înşivă şi gândurile voastre.

Toate relaţiile încep cu căldură şi sentimente pozitive. Acestea sunt motivul pentru care o relaţie avansează. Acolo unde există sentimente de căldură faţă de o persoană, conflictele sau diferenţele sunt ușor trecute cu vederea. Asta nu se întâmplă atunci când nu vă simţiţi ataşaţi de cineva sau pur şi simplu nu aveţi căldură sufletească vizavi de persoana respectivă.Autorul vă sfătuieşte ca, înainte de a ataca de îndată diferenţele de opinie ale persoanelor cu care sunteţi în dezacord, să vă liniștiţi şi să aşteptaţi să apară un sentiment mai pozitiv.

Este important să știţi când sunteţi într-o stare de spirit negativă. De asemenea, la fel de important este să știţi și când ceilalți trec printr-o pasă proastă. Pentru cei mai mulți dintre oameni, nu este dificil să simtă nivelul stării de spirit al altora, îndeosebi dacă este vorba despre oamenii foarte apropiați. De fapt, starea de spirit a altora, îndeosebi dacă este vorba despre o stare de spirit negativă, este adesea mai ușor de detectat decât a voastră. După ce aţi simțit starea de spirit negativă a celuilalt, înțelegeţi și respectaţi puterea stărilor de spirit suficient încât să nu fiţi îngrijoraţi sau afectaţi personal de ele.

Stresul

Stresul nu este altceva decât o boală mentală acceptată din punct de vedere social. Poate fi eliminat, în mare măsură, pentru că el se dezvoltă în interiorul gândirii. Nu este ceva ce „vi se întâmplă”. În mintea omului, gândurile stresante nu sunt mai reale decât gândurile ne-stresante. Dr. Richard Carlson face o paralelă între felul în care gândirea se raportează la stres și influența pe care apa şi soarele o au asupra unei grădini. Pe măsură ce vă gândiţi la ceva, zăbovind asupra acelui lucru, el va căpăta proporţii în mintea voastră. De aceea, dacă dinamica gândirii nu este înţeleasă, este posibil ca supărările să vină din lucruri mărunte.

În dezacord cu opinia generală, a vă gândi la motivele pentru care vă simţiţi rău şi la modul precis în care vă supără un anumit lucru, vă scade moralul şi în loc să vă elibereze, vă arată problemele respective ca fiind şi mai teribile, nicidecum anulându-le.

Funcţionarea psihologică sănătoasă constă în perceperea şi prelucrarea informaţiei, apoi eliminarea acesteia din minte. În schimb, funcţionarea nesănătoasă presupune prelucrarea informaţiei și analizarea acesteia până la frustrare. Fără faza eliminării, cel care cade pradă acestei spirale analitice suferă un „atac al gândurilor”.

Rezolvarea problemelor

După înţelegerea principiilor prezentate în audiobookul Poți fi fericit orice s-ar întâmpla, autorul aduce în discuţie rezolvarea problemelor cu ajutorul acestor principii. Trebuie reţinut faptul că starea de spirit este sursa experienţei, nu invers.

Perspectiva asupra circumstanţelor se schimbă odată cu modificările stărilor de spirit. Unul dintre secretele pentru rezolvarea problemelor este să ştiţi că „a vă simţi bine” este extrem de practic. Cu ajutorul câtorva exemple oferite în cadrul acestui audiobook, veţi observa că metodele de a vă proteja din calea gandurilor negative în care sunteţi captivi, nu necesită tehnici imposibile. „Oricât de ironic ar suna, trebuie să încetăm să ne gândim la o problemă pentru a vedea noua soluţie! Trebuie să ne folosim transmiţătorul, în locul computerului.”

Mai multe detalii despre Dr. Richard Carlson aflaţi AICI

O listă de verificare pentru propria viață


  • Este viaţa mea chiar atât de rea acum sau sunt pur şi simplu într-o stare de spirit negativă?
  • Urmez drumul spre nefericire într-o încercare de a găsi fericirea?
  • Îmi plasez opiniile deasupra sentimentelor?
  • Reacţionez faţă de starea de spirit negativă a altcuiva?
  • Port un război în mintea mea?
  • Mă lupt cu o problemă?
  • Am o toleranţă prea ridicată la stres?
  • Ma gândesc prea mult la propria persoană?
  • Port cu mine trecutul?
  • Îmi amân viaţa?

„Veţi găsi noua abordare a dr. Carlson foarte utilă – solidă, sensibilă şi plină de o îndrumare afectuoasă.”

Marsha Sinetar: „Poţi fi fericit orice s-ar întâmpla le va surâde celor prinşi în meandrele unei gândiri depăşite. Ni se adresează simplu, într-un mod extrem de potrivit, atunci când vrem să depăşim disfuncţiile şi să adoptăm un stil de viaţă robust, eficient.”

Joseph Bailey: „O carte de o simplitate profundă, dătătoare de speranţă şi umană despre ceva ce este la îndemâna noastră, a tuturor – fericirea.”

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: Carlson-978-606-8637-16-7
Editura ACT si Politon
Format: Audiobook
Dimensiuni (L x l x Î): 13 x 13 x 1 cm
Greutate: 0.09 kg
Detalii despre autor

Richard Carlson (1961 – 2006), a fost unul dintre principalii experți americani în domeniul fericirii și un orator motivațional apreciat la nivel mondial. Printre cărțile sale, tipărite în peste 26 de milioane de exemplare, se numără seria de bestsellere Don′t Sweat the Small Stuff (Nu-ți bate capul cu mărunțișurile) și Don′t Worry, Make Money (Nu-ți face griji, fă bani). Este co-editor, alături de Benjamin Shield, prof. dr., al lucrărilor Handbook for the Soul (Ghid pentru suflet), Handbook for the Heart (Ghid pentru inimă) și For the Love of God: Handbook for the Spirit (Întru iubirea Domnului: Ghid pentru spirit).

Audiobooks
Produse fizice (MP3): Audiobook