Sensul iubirii: Revoluția științifică a relațiilor de dragoste

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: MP3, 160-320 kbps - stereo

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

DURATA: 11 ORE ȘI 36 MINUTE

Lectura: Bianca Brad

ISBN: 978-606-913-594-5

Audiobook
59,00 Lei
Adaugă la favorite

Sensul iubirii: Revoluția științifică a relațiilor de dragoste / Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships de Dr. Sue Johnson este despre această enigmă imposibil de descifrat care se numește iubirea romantică. 


Audiobookul de față reprezintă mai exact un tratat despre dragoste care te va ajuta să înțelegi cu argumente științifice ce mecanisme complicate se află în spatele acestui frumos sentiment, a relațiilor și a celor mai frecvente probleme care apar de cele mai multe ori în interiorul acestora. Autoarea sparge cifrul iubirii și ne dezvăluie cum se nasc, cum se mențin și cum se repară relațiile de dragoste deteriorate. Ba chiar mai mult, ne oferă o hartă care poate să ne îndrume în crearea, vindecarea și menținerea dragostei.


Dr. Sue Johnson, psiholog specializat în terapia de cuplu, a fost pasionată de mică de relații și mai ales de înțelegerea mecanismelor care se află la baza lor. O parte din concluziile cercetărilor sale se găsesc în cartea de față în care încearcă să descifreze pe înțelesul tuturor noua știință a iubirii și ce înseamnă să fii iubit, în condițiile în care, iubirea romantică a fost un domeniu neglijat de psihologie, sociologie și antropologie până la începutul anilor `90. 


Iar dacă titlul te face să te simți un pic confuz, autoarea îl justifică în felul următor:


„Cuvântul (n.r: iubire) derivă din latinescul sentire, care înseamnă „a percepe, a simți sau a ști”, dar și „a-și găsi calea”. De aceea am numit această carte Sensul iubirii. Are menirea de a vă ajuta să vă găsiți calea către o iubire împlinită și durabilă.”


Audiobookul  reprezintă rezultatul studiilor clinice, experimentelor de laborator și terapiilor aplicate efectuate de autoare timp de mai bine de 30 de ani.


Din audiobook vei afla:


Cât de mult ne afectează respingerea și abandonul 


Cât de supraapreciate sunt pasiunea sexuală trecătoare și noutatea;


Ce șanse există ca până și cele mai nefericite cupluri să își refacă legătura, dacă sunt îndrumate să își abordeze emoțiile un pic diferit.


Povești reale despre problemele cu care se confruntă cele mai multe cupluri când vine vorba de intimitate.


Dar mai ales vei afla adevărata valoare a iubirii pornind de la un citat al compozitorului și dramaturgului Jonathan Larson care se întreba într-un cântec din musical-ul Rent, care este valoarea a „cinci sute douăzeci și cinci de mii șase sute de minute” sau a unui an din existența cuiva. 


Răspunsul: „Bucurați-vă împreună de iubire, oferiți iubire, răspândiți iubire... Măsurați-vă viața în iubire. Fiindcă nimic altceva nu are sens.”


Aprofundând audiobookul  de față, vei ajunge și tu la aceeași concluzie, pentru că Dr. Sue Johnson susține cu argumente științifice faptul că relațiile strânse și stabile ne fac mai fericiți, mai încrezători, mai rezilienți, mai sănătoși, ne ajută chiar să fim lideri mai buni și să acordăm mai multă importanță dezvoltării personale. Autoarea subliniază de asemenea pe tot parcursul audiobookului  ce impact major au avut studiile psihiatrului John Bowlby asupra parentingului modern și a relațiilor dintre mamă și copil, susținând că în mod asemănător, noua știință a iubirii ne poate schimba fundamental opinia despre ceea ce înseamnă iubirea și a fi iubit.


Dr. Sue Johnson este specialistă în refacerea relațiilor de cuplu. Munca sa de ani de zile cu mii de cupluri aflate în dificultate a ajutat-o să dezvolte un nou tip de tratament pentru rezolvarea problemelor de cuplu intitulat Terapia Centrată pe Emoții (EFT), care respectă nevoia noastră de conexiune și sprijin. 


EFT (cum este numită în mod obișnuit) este metoda propusă de Dr. Sue Johnson pentru vindecarea relațiilor șubrede, având o rată de succes uimitoare de 70-75%. Astăzi, EFT se predă în mod curent în 25 de țări de pe glob celor care vor să devină consilieri de cuplu. O versiune simplificată a EFT pentru cuplurile care doresc să se ajute singure poate fi găsită într-o altă carte a autoarei apărută tot la editura ACT și Politon, și anume: „Ține-mă strâns în brațe!”. Și în audiobookul de față veți observa pas cu pas cum evoluează relațiile mai multor cupluri după ce recurg la Terapia Centrată pe Emoții și vei putea învăța și tu la rândul tău să comunici mai bine cu partenerul tău în vederea unei relații mai armonioase.


Așadar, iată ce vei găsi mai exact în acest audiobook:PARTEA ÎNTÂI: Revoluția relației de cuplu


„Tânjim după iubire, o dorim cu înfocare, suntem împinși către ea, dar nu am înțeles-o cu adevărat. I-am dat un nume, i-am recunoscut puterea, i-am inventariat splendorile și tristețile. Dar tot ne confruntăm cu foarte multe enigme. ”


Ce înseamnă să iubești, să ai o relație plină de iubire? 


De ce căutăm iubirea? 


De ce încetează iubirea? 


Ce o face să persiste? 


Are iubirea vreo logică?


Autoarea elucidează pentru noi în această parte a audiobookului câteva din enigmele iubirii, arătându-ne totodată cum s-au transformat relațiile de dragoste din cele mai vechi timpuri și până azi și mai ales ce motive stau astăzi la baza formării cuplurilor spre deosebire de epocile trecute. Vei fi șocat să afli cât de mulți oameni trăiesc singuri azi în America, dar și de cât de târziu a început să fie acceptată iubirea (ca și alte emoții precum fericirea, tristețea, furia, frica) ca obiect de studiu al psihologiei, sociologiei și antropologiei.


Iar studiile din aceste domenii au relevat unele descoperiri cel puțin uluitoare. Iată doar câteva dintre ele:


Instinctul primordial al oamenilor nu este nici sexul, nici agresivitatea. Este căutarea contactului și a unei legături calde.


Iubirea romantică a adulților este o relație de atașament, exact ca cea dintre mamă și copil.


Sexul fierbinte nu duce la o iubire sigură; un atașament sigur duce mai degrabă la sex fierbinte − și la o iubire care durează. Monogamia nu este un mit.


Dependența emoțională nu este imatură sau patologică; este punctul nostru forte extraordinar.


O relație bună reprezintă cea mai bună rețetă pentru o stare de sănătate bună și cel mai eficient antidot împotriva îmbătrânirii.


Nu suntem creați să fim egoiști; suntem proiectați pentru a avea empatie. Tendința noastră înnăscută este să fim alături de ceilalți și să îi compătimim.


Tot în această parte a audiobookului vei afla:


Care este secretul restabilirii conexiunii între parteneri;


Câteva experimente care te vor ajuta să înțelegi cum iubești, dar și să găsești siguranța și satisfacția pe care ți le dorești de la relația ta;


Ce susține teoria atașamentului a lui John Bowlby și cum ne-a remodelat aceasta relațiile cu copiii noștri dar și relațiile conjugale;


Care sunt cele patru elemente fundamentale ale atașamentului;


Ce trebuie să facem pentru a repara o legătură și pentru a modela o relație sigură?PARTEA A DOUA: Noua știință a iubirii


„După cum a remarcat Freud cu mulți ani în urmă, „nu suntem niciodată atât de vulnerabili ca atunci când iubim”. Dacă nu înțelegem emoțiile intense pe care le produce dragostea, atunci ea va fi mereu o propunere înspăimântătoare.”


În această a II-a parte a audiobookului, continuăm să descifrăm mecanismele iubirii, autoarea ajutându-ne în acest sens să înțelegem:


Emoțiile.Sau mai precis, ce este, unde apare emoția și cum acționează ea;


Asistăm la niște experimente care ne arată cât de puternici și de fericiți ne fac legăturile pline de iubire, stabile, pe termen lung cu ceilalți;


Care este valoarea pentru supraviețuire a emoției și câteva exemple emoționante în acest sens;


Care sunt cele șase emoții înnăscute și universale;


Cum ne afectează viața pe toate planurile emoțiile pozitive, respectiv emoțiile negative;


De ce este creierul organul principal al iubirii și cum ne modelează dragostea creierul;


Cât de importantă este dragostea primită în copilărie pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor;


Ce legătură există între dragoste și dependențe?


Ce sunt neuronii oglindă și cum ne ajută ei să citim emoțiile celorlalți;


Care sunt cele trei tipuri de atașament între parteneri și ce probleme legate de sex apar în cupluri în funcție de acestea, dar și cum un atașament emoțional sănătos rezolvă de la sine multe dintre problemele de ce țin de sex ale cuplurilor.


Ce spune știința vizavi de înclinația noastră naturală: suntem mai degrabă monogami sau poligami?


Misterul libidoului feminin: de ce bărbații vor mereu mai mult iar femeile mai puțin sex?


Cum ne deformează filmele percepția despre sex și cum afectează consumul excesiv de pornografie funcția sexuală.PARTEA A TREIA: Dragostea în acțiune


În această a treia parte autoarea ne va ajuta să înțelegem mai bine cele patru faze prin care trece o relație de lungă durată, mai exact: faza fermecată (o relație aflată la început), uniunea formală (care apare după 1 -2 ani de relație), părinți (când apare primul copil) și iubirea matură (care începe de obicei când unul dintre copii părăsește casa părintească). Toate eaceste etape sunt ilustrate cu studii de caz în care, foarte probabil te vei regăsi și tu: proaspete mămici care pun copilul pe primul loc și soțul pe al doilea, tătici care se simt neglijați odată cu apariția copiilor, cupluri mature care ajung în pragul despărțirii odată ce copiii părăsesc căminul, etc. 


Vei înțelege astfel:


Că începutul unei relații nu este doar cea mai frumoasă etapă a ei ci și o etapă marcată de tensiune și anxietate;


Cum afectează relația apariția primului copil;


Cum plecarea de acasă a copiilor poate scoate la iveală marea distanță emoțională apărută între parteneri sau cum multe cupluri nu pot trece împreună în etapa pensionării;


De ce eșuează relațiile?


Cuplurile fericite nu evită certurile, ci se pricep foarte bine la a repara ruperea conexiunii.


Care sunt cele trei elemente ale unei relații emoționale sigure și cum pot fi refăcute legăturile emoționale


Ce este și cum poate ajuta cuplurile să își refacă relația Terapia Centrată pe Emoții, singura intervenție bazată pe atașament.


PARTEA A PATRA: Noua știință aplicată


Această ultimă parte a audiobookului reprezintă studiul de caz al unei relații reale de dragoste care este reînnoită cu ajutorul terapiei centrate pe emoții. Este vorba despre relația dintre André și Cleo, aflată la un pas să se destrame deoarece legătura intimă dintre ei s-a pierdut definitiv după ce Cleo l-a înșelat pe André cu un coleg de serviciu. Terapia îi ajută să treacă în scurt timp de la a fi la un pas de despărțire, la o relație perfect fucțională, bazată pe atașament. 


Finalul audiobookului  este o adevărată pledoarie a autoarei pentru relațiile sănătoase, bazate pe atașament și a nenumăratelor motive pe care le avem pentru a ne ocupa de relațiile noastre și a le îmbunătăți. Ele sunt definitorii pentru starea noastră generală de bine, pot rezolva multe dintre problemele sociale cu care se confruntă societatea, ne fac să ne simțim mai calmi și mai echilibrați și să fim per ansamblu mai sănătoși și mai optimiști. 


Iar vestea și mai bună pe care ne-o dă Dr. Sue Johnson odată cu acest audiobook este că: Putem face iubirea să dureze, fiindcă acum știm cum să o reparăm și să o reînnoim.


În final îți urez lectură plăcută și te invit să meditezi la un scurt fragment din audiobook:


„În toate culturile, se vorbește mult despre vremurile în care trăim ca fiind un punct de cotitură pentru omenire. Șamanii și sfinții consideră această perioadă începutul sfârșitului lumii: sau începutul unui nou ciclu. Mayașii au prezis distrugerea. Incașii și șamanii tibetani Bon  au prevestit reînnoirea și transformarea. Indienii Hopi  au profețit „o vreme în care lumea se va răsturna.

Comentatorii lumii noastre moderne observă că se pare că există o schimbare dramatică a concepției noastre, că se dezvoltă o nouă conștiință empatică. Ar fi de înțeles, ținând seama că începem să ne dăm seama cât de dependenți suntem de această mică planetă albastră și cât de ușor ne-ar fi să ne autodistrugem. Începem să ne dăm seama, după îndelungatele cicluri evolutive care ne-au adus în acest punct, că supraviețuirea omenirii depinde de găsirea unei căi prin care să ne formăm legături și să cooperăm în viața noastră personală, a comunității și în viața politică. Studiul serios al relațiilor de dragoste care ne formează se potrivește foarte bine cu această perspectivă a punctului de răscruce. Iar drumul nostru se îndreaptă cu siguranță în direcția optimismului. Suntem în pragul unor noi descoperiri minunate în medicină și fizică, care vor constitui un salt enorm în evoluția speciei noastre. Să învățăm să iubim și să fim iubiți trebuie să se afle în centrul acestui salt.”

Mai mult
Etichete:  #relatii
Detalii produs
ISBN: 9786069135945
Editura ACT si Politon
Format: Audiobook
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor
Dr. Sue Johnson a fost fascinată de mică de relații și de modul în care funcționează acestea. Acesta a fost probabil și motivul pentru care s-a specializat în terapie de cuplu. Terapia de cuplu inventată de ea – Terapia de cuplu centrată pe emoții – și-a dovedit eficiența în ultimii 30 de ani, motiv pentru care a fost recompensată cu numeroase premii. În 2016 a fost numită Psihologul anului de către American Psychological Association (Asociația Phihologilor Americani) și a fost premiată de Asociația Americană pentru  Terapie Maritală și de Familie pentru contribuția pe care a avut-o în domeniul Cuplurilor și al terapiei familiale. În prezent, dr. Sue Johnson pregătește consilieri în EFTdin toată lumea și este consultant al Armatelor SUA și Canadei și al Departamentului de Pompieri din Orașul New York.