Simplifică: Cum au succes cele mai profitabile afaceri din lume

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: 130x200 mm; Pagini: 352; Interior alb / negru.

Coperta brosata cu aripioare

ISBN: 978-606-913-770-3

Carte Tiparita
49,00 Lei
Adaugă la favorite

Simplifică: Cum au succes cele mai profitabile afaceri din lume / Simplify: How the Best Businesses in the World Succeed de Richard Koch și Greg Lockwood este cartea care îți vorbește despre cum să ai succes în afaceri simplificând. Cei doi autori au studiat unele dintre cele mai de succes afaceri din lume din ultimii 100 de ani și au ajuns astfel la concluzia că aproape toate marile povești de succes din secolul XX sunt despre simplificare. Ford Motor Company, IKEA, McDonald’s, Apple, Uber, Spotify, Airbnb, Honda, Pepsi-Cola, Southwest Airlines, Amazon, toate sunt companii care au schimbat lumea cu afacerile lor în ultimii ani. Secretul lor? Au avut în frunte mari simplificatori. De la ei, oricine este răspunzător în momentul de față de soarta unui business, are ceva de învățat.


Cartea de față te va convinge de la început până la sfârșit că, dacă o afacere nu merge, sau nu merge suficient de bine, înseamnă că ceva nu este suficient de simplu în cadrul ei. Tot aici vei găsi metode de a simplifica care să te ajute să rezolvi această problemă în compania ta. Mai mult decât atât, autorii îți oferă exemple de mari simplificatori și modul cum și-au condus afacerile spre un succes fenomenal folosind una din cele două metode: reducerea prețului sau simplificarea produsului; îți vor arăta cu cifre cât de profitabilă poate fi simplificarea, dar și cum să recunoști simplificatorii de pe piața ta și cum să îi contracarezi.


Richard Koch este autorul bestsellerului The 80/20 Principle (Principiul 80/20), care s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost publicat în 33 de limbi. Este, de asemenea, antreprenor și investitor de succes, finanțând de-a lungul timpului companii precum Filofax, Plymouth Gin, Belgo și Betfair. În trecut, a fost unul dintre partenerii Bain & Company și cofondator al LEK Consulting. Este autorul a peste 20 de cărți de nonficțiune foarte apreciate. Locuiește în Gibraltar.


Greg Lockwood este unul dintre fondatorii Piton Capital, o societate cu capital de risc cu sediul în Londra care investește în afacerile de rețele infrastructurale. A obținut diploma de master în management la Facultatea de Management Kellogg și, împreună cu Richard Koch, este coautorul cărții Superconnect.


Dar iată mai exact despre ce este vorba în fiecare secțiune a cărții:


Partea I: Mari simplificatori


Și pentru că, indiferent despre ce este vorba, cel mai bine înțelegem și reținem din exemple, cei doi autori ne prezintă aici 12 cazuri de simplificări de succes.


Este vorba despre poveștile de succes ale lui:


Henry Ford - Omul care a democratizat călătoriile prin simplificarea proiectării automobilelor, scăderea prețului și simplificarea modului de folosire și de întreținere. El a creat astfel o nouă piață pentru producătorii de autoturisme.


Ingvar Kamprad - Miliardarul care mergea cu autobuzul și care a simplificat la maximum afacerile cu mobilier, reconstruind treptat întreaga industrie a mobilei. Tot aici vei afla o rețetă à la IKEA pentru a-ți seduce clienții, dar și o listă foarte punctuală cu punctele cheie ale succesului IKEA.


Dick și Mac McDonald și Ray Kroc – și povestea succesului incredibil pe care îl au restaurantele McDonald’s. Află de unde a pornit și cum a ajuns McDonald’s ceea ce ste astăzi datorită simplificării!


Steve Jobs – și povestea revoluției declanșate de el prin transformarea calculatoarelor în obiecte accesibile pentru marea masă. O revoluție care a făcut ca în 2016 (anul apariției acestei cărți) Apple să valoreze 742 de miliarde de dolari.


Bruce Henderson și Bill Bain – cei care au transformat Boston Consulting Group și Bain & Company în unele dintre cele mai prestigioase firme în consultanță din lume, simplificând nu numai „produsul” de consultanță, ci și întregul proces pe care îl presupune consultanța.


Travis Kalanick și Garrett Camp – care au simplificat serviciul de taximetrie transformându-l în Uber - un brand care a ajuns să valoreze în 2015 peste 70 de miliarde de dolari.


Tot aici vei descoperi și poveștile de succes ale Easy-Taxi inventat de Frații Samwer, Spotify, creația lui Daniel Ek sau Airbnb creat de Joe Gebbia.


Geoffrey de Havilland care a simplificat modul de folosire și construire a unui bombardier creând „Mosquito” – un avion care s-a bucurat de un succes imens.


Allen Lane și povestea editurii Penguin  care a lansat un nou sistem de afaceri în domeniul editorial ce presupune un preț mai scăzut al cărților și o piață de desfacere mult mai mare.Partea a II-a: Cum să simplifici


Cu ajutorul testului de 25 de întrebări din această secțiune a cărții vei reuși să te decizi care dintre cele două strategii de simplificare este mai potrivită pentru tine și pentru afacerea ta: simplificarea în vederea reducerii prețului sau simplificarea pentru a îmbunătăți produsul sau serviciul. Cei doi autori îți furnizează aici și câte un model pentru fiecare tip, astfel încât totul să fie cât se poate de clar.


În această secțiune vei putea citi despre:


Kihachiro Kawashima și cum a cucerit el piața americană cu micuțele motociclete Honda.


Charles Guth și strategia sa pentru a crește vânzările companiei Pepsi-Cola.


Alfred Sloan și provocarea de a găsi o modalitate prin care General Motors să depășească vânzările Ford.


Un scurt rezumat al celor mai eficiente soluții pentru a simplifica te va ajuta să îți fixezi ideile principale pe care trebuie să le reții în vederea aplicării acestora în afacerea ta.


În plus vei afla aici modalități concrete de a realiza:


Simplificarea produsului.


De a simplifica pentru a reduce prețul. În acest sens, consideră autorii, sunt necesari trei pași: reproiectarea produsului, reproiectarea sistemului de afaceri și creșterea vânzărilor. Fiecare dintre acești pași va fi detaliat, astfel încât să înțelegi foarte clar ce și cum trebuie să faci.Partea a III-a: „Salvăm dinozaurii?”


Simplificatorii reprezintă o amenințare la adresa liderilor de piață consacrați, de aceea autorii vorbesc aici despre modul în care firmele aflate în frunte pot rămâne în top. 


Liderii vor afla de aici:


Care sunt semnalele de alarmă la care ar trebui să fie atenți;


Care sunt punctele slabe ale firmelor puternice și cum ar putea fi evitate;


Cum pot simplifica liderii de piață fără să sufere.


Cum să contracarezi un simplificator de produse;


Cum să contracarezi un simplificator care îmbunătățește produsul sau serviciul;


Cum să contracarezi un simplificator care reduce prețul și unul care îmbunătățește produsul.


Informația din acest capitol este foarte practică și foarte explicită în același timp, fiind însoțită de exemple cât se poate de reale din lumea business-ului.


Partea a IV-a: Recompensele simplificării


Această secțiune a cărții reprezintă o analiză obiectivă a avantajelor financiare pe care simplificatorii le pot obține în domeniul lor. Firma de consultanță strategică OC&C a selectat și a analizat în acest sens douăsprezece cazuri, câte șase din fiecare tip de simplificare: simplificatorii de prețuri, respectiv de produse. Apoi, cei doi autori au explicat de ce aceste companii au avut un asemenea succes și felul în care studiile de caz seamănă sau diferă între ele.


În ceea ce privește avantajele obținute de simplificatorii de prețuri, autorii folosesc studiile de caz ale companiilor: 


Ford - Prețurile Ford au scăzut cu 76% între anii 1906 și 1920. Veniturile companiei au crescut în schimb, ajungând de la circa 2,4 milioane de dolari în 1906 la 359 de milioane de dolari în 1920 – o creștere de 150 de ori.


McDonald’s - În anul 1948, frații McDonald ofereau hamburgeri de calitate la jumătate din prețul competitorilor – cincisprezece cenți, în loc de treizeci. Valorea afacerii în 1948 a fost astfel de 237.000 de dolari. Treisprezece ani mai târziu, consorțiul lui Ray Kroc a cumpărat întreaga afacere cu 2,7 milioane de dolari, valoarea McDonald’s crescând deci de 11,4 ori în perioada 1948-1961. În 2015, valoarea companiei era de 93 de miliarde de dolari, crescând de 34.627 de ori din 1961, adică o rată anuală compusă de creștere de 21%.


Southwest Airlines - În 1971, când Southwest Airlines  a scăzut semnificativ prețul biletelor față de celelalte companii aeriene, valoarea companiei era de  doar 6,5 milioane de dolari. Opt ani mai târziu, compania era evaluată la 61,9 milioane de dolari.


IKEA - De la înființarea ei, în 1958 și până în anul 1974, expansiunea IKEA în Scandinavia a dus la o creștere de 56 de ori atât a profiturilor, cât și a valorii de piață. În 2014 IKEA a avut un profit de 29,3 miliarde de euro, adică de 173 de ori mai mare decât în 1974, când compania a început să cucerească lumea producătorilor de mobilă.


Charles Schwab – În 1975 Charles Schwab a tăiat prețurile de brokeraj cu 80%. Valoarea Charles Schwab a înregistrat o creștere impresionantă – până în 2015 a crescut de la numai 100.000 de dolari la 43,5 miliarde de dolari – o majorare de 435.471 de ori, echivalând cu o creștere medie anuală compusă de 38%.


Honda – Introducerea modelului mult mai ieftin Supercub pe piața americană a motocicletelor a dus la o creștere a valorii de piață de 377 de ori între 1959 și 2015, comparativ cu o creștere de „numai” 33 de ori a competitorului ei principal, Harley-Davidson.


Iată mai jos și șase exemple care vorbesc de la sine despre avantajele cu care vine la pachet simplificarea produselor:


Amazon – Este simplificatoare de produse deoarece a făcut cumpărarea cărților (și apoi realizarea cumpărăturilor, în general) mult mai ușoară. Profiturile companiei au crescut de 176.000 de ori între anii 1997 și 2014, ceea ce înseamnă că s-au majorat cu peste 100% în fiecare an (o rată anuală compusă de creștere de 104%). Mai mult, valoarea de piață a companiei Amazon s-a multiplicat de peste 55.000 de ori în perioada 1995-2015 – o rată de creștere uluitoare de 73%.


Google - Lansat în anul 1998, Google era mult mai ușor și mai rapid de folosit față de toate celelalte motoare de căutare, prin urmare a înfrânt repede liderul de piață, AltaVista. Valoarea Google a crescut și ea rapid, ajungând la aproape 200 de miliarde de dolari în anul 2015, ceea ce înseamnă că valoarea Google a crescut de aproape două milioane de ori între 1998 și 2015.


Apple – Succesul de care s-a bucurat iPod-ul în perioada 2001 – 2007 i-a adus companiei Apple o creștere colosală. În numai șase ani, profiturile totale ale companiei Apple au crescut de 4,5 ori, iar valoarea ei de piață a explodat de la 7,6 miliarde de dolari la 167 de miliarde.


ARM (Advanced RISC Machines) - ARM este un simplificator care proiectează produse – în special cipuri semiconductoare mai ușoare și cu o putere mai mică – pentru a oferi apoi licența producătorilor de telefoane mobile și de tablete. Valoarea de piață a companiei ARM era cu puțin peste un miliard de dolari în1998. Până în 2015, a crescut de 19 ori – la 19.773 miliarde –, o rată de creștere anuală de 20%.


Tetra Pak – Datorită ambalajelor ei inivative, între 1951 și 2014, Tetra Pak și-a crescut valoarea comercială de peste 2.800 de ori, ceea ce înseamnă că a avut o rată anuală compusă de creștere de peste 13%.


Boston Consulting Group (BCG) - BCG a redefinit industria consultanței inventând un nou produs dominant pe care fondatorul Bruce Henderson l-a numit „consultanță strategică”. Aceasta a dus la multiplicarea valorii companiei de 28.528 de ori.


Tot aici vei afla câteva strategii opuse simplificării și cât sunt ele de profitabile din punctul de vedere al celor doi autori.


În final, cei doi autori îți oferă o serie de resurse suplimentare utile pentru antreprenori și directori executivi care te vor ajuta să simplifici, să recunoști noile companii simplificatoare, să contracarezi simplificarea noilor companii și care îți vor facilita totodată accesul pe forumuri unde vei întâlni alte companii interesate de simplificare.


Și dacă încă mai stai pe gânduri încă dacă merită sau nu să dai o șansă simplificării, gândește-te la asta:


„Bucuria și justificarea simplificării constau în faptul că antreprenorii, împreună cu echipa lor, pot evita forțele pieței și se pot îmbogăți, dar mai știu, de asemenea, că ceea ce fac reprezintă un lucru bun și pentru restul societății.


Cum va schimba smartphone-ul de 50 de dolari viața locuitorilor din Africa? Cum va reuși inteligența artificială să schimbe viața tuturor și, în special, viața copiilor noștri? Cum va reuși calculatorul cuantic sau următorul progres în materie de Internet să avanseze într-un mod pe care nu-l credeam vreodată posibil?


Indiferent de ceea ce ne va aduce viitorul, poți fi sigur că simplificatorii vor fi cei care vor oferi o schimbare prielnică într-un mod plăcut, avantajos și captivant.”Mai mult
Etichete:  #business
Detalii produs
ISBN: 9786069137703
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor

Greg Lockwood este unul dintre fondatorii Piton Capital, o societate cu capital de risc cu sediul în Londra care investește în afacerile de rețele infrastructurale. A obținut diploma de master în management la Facultatea de Management Kellogg și, împreună cu Richard Koch, este coautorul cărții Superconnect.