Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi

(0) Scrie o recenzie

DURATA: 11 ORE ȘI 6 MINUTE

Lectura: Cosmin Șofron

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

ISBN: 978-606-913-591-4

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
41,30 Lei
Adaugă la favorite

Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi / The Daily Stoic. 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living de Ryan Holiday și Stephen Hanselman este audiobookul care îți poate schimba percepția asupra modului în care vezi lucrurile, astfel încât să te simți în fiecare zi mai încrezător, mai optimist și mai fericit. Și mai mult decât atât, cele 366 de citate din marii stoici pe care ți le furnizează autorii în acest volum și interpretările lor te pot ajuta să îți reconsideri viața și să începi să o trăiești bazându-te pe alte coordonate.


Asta pentru că în opinia stoicilor, sursa nefericirii noastre nu se află în evenimentele propriu zise care se petrec în viața noastră, ci în modul cum etichetăm evenimentele externe, cum reacționăm la ele și cum ne reorientăm. Iar cea mai bună dovadă a faptului că gândirea stoică funcționează foarte bine și astăzi este faptul că foarte multă lume s-a regăsit în acest audiobook, cartea care stă la baza lui devenind rapid bestseller Wall Street Journal și USA Today. 


Cei doi autori îți pun la dispoziție pe durata audiobookului câteva dintre cele mai înțelepte cuvinte din istoria omenirii aparținând stoicilor Marc Aureliu, Epictet și Seneca, dar și lui Musonius Rufus, Cato cel Tânăr sau Zenon. În plus, își propun odată cu acest audiobook să-i readea stoicismului locul cuvenit ca instrument în căutarea stăpânirii de sine, a perseverenței și înțelepciunii: adică acele calități de care oamenii se pot folosi pentru a duce o viață mai bună.


În ceea ce îi privește pe autori, ambii dețin atât talentul cât și experința necesare pentru a realiza un produs literar de calitate.


Ryan Holiday a fost numit la un moment dat „unul dintre cei mai mari gânditori ai generației sale” fiind autorul mai multor cărți de succes printre care: Inamicul este ego-ul, Crede-mă, te mint: Confesiunile unui manipulator media, Growth Hacker în Marketing: Un abecedar al viitorului relațiilor publice, marketingului și publicității sau Obstacolul este calea: Arta străveche de a transforma încercările în reușite.


În ceea ce îl privește pe Stephen Hanselman, el are o experineță de mai bine de 30 de ani în activitatea editorială activând atât ca librar, editor, cât și ca agent literar. Este absolvent al Harvard Divinity School, unde a primit un master și a studiat intens filosofia la Harvard.


Și cum un audiobook dedicat marilor stoici și filosofiei lor nu poate fi prezentat fără a defini mai întâi stoicismul, să începem cu începutul:


Ce este stoicismul?


„Stoicismul este o școală filosofică întemeiată în Atena de Zenon din Citium, la începutul secolului al III-lea î.Hr. Numele provine din cuvântul grecesc stoa, care înseamnă pridvor, fiindcă la început acolo își ținea lecțiile. Această filosofie spune că virtutea (îndeosebi, cele patru virtuți cardinale: stăpânirea de sine, curajul, dreptatea și înțelepciunea) înseamnă fericire, și că cele mai multe probleme ale noastre sunt cauzate de felul în care percepem lucrurile – și nu de lucrurile în sine. Stoicismul ne învață că nu putem controla și nu ne putem încrede în nimic exterior sferei „alegerii noastre raționale”, după cum o numea Epictet, adică abilitatea de a ne folosi rațiunea pentru a alege felul în care etichetăm evenimentele externe, cum reacționăm la ele și cum ne reorientăm.”




Audiobookul îți va răspunde la întrebări care ne preocupă pe toți în anumite momente din viață precum:



„Care este cel mai bun mod de a trăi?”;


„Cum îmi stăpânesc furia?”; 


„Care sunt obligațiile mele față de semeni?”; 


„Mi-e frică de moarte; de ce?”; 


„Cum fac față situațiilor dificile cu care mă confrunt?”; 


„Cum gestionez puterea sau succesul?”.



Și este structurat pe cele trei discipline esențiale ale stoicismului:


Disciplina percepției (cum vedem și percepem lucrurile din lumea înconjurătoare)


Disciplina acțiunii (deciziile și acțiunile pe care le întreprindem – și cu ce finalitate)


Disciplina voinței (cum facem față lucrurilor pe care nu le putem schimba, cum dobândim o judecată clară și convingătoare și cum ajungem la o înțelegere adevărată a locului nostru în lume).


Fiecare dintre aceste discipline este împărțită apoi în temele ei semnificative, astfel că tu vei descoperi în fiecare lună o trăsătură specifică stoicilor, și fiecare zi îți va oferi o nouă modalitate de a gândi și a acționa. Asta pentru că volumul cuprinde câte o cugetare pentru fiecare zi a anului (și o zi în plus pentru anii bisecți!). 



Vor fi reprezentate astfel toate domeniile de interes major pentru stoici: virtutea, moartea, emoțiile, conștiința de sine, tăria de caracter, justa acțiune, rezolvarea problemelor, acceptarea, claritatea mentală, pragmatismul, gândirea nepărtinitoare și datoria.



Partea I – Disciplina percepției


Cuprinde primele patru luni ale anului: ianuarie (claritate), februarie (patimi și emoții), martie (conștientizare) și aprilie (gândire imparțială).



În această parte a audiobookului ești invitat să reflectezi la câteva aspecte importante ale vieții și să îți schimbi percepția pe cât este posibil asupra lor. Iată câteva dintre ideile asupra cărora vei reflecta în acest capitol:


Importanța de a putea face deosebirea dintre ceea ce putem schimba și ceea ce nu putem; între ceea ce putem influența și ceea ce nu.


Cunoașterea – în special cunoașterea de sine – înseamnă libertate.


Dacă nu-ți direcționezi eforturile către o cauză sau un scop, de unde vei ști ce să faci zi de zi? 


Viciile mărunte și pornirile pe care le avem nu doar că ne știrbesc libertatea și autonomia, dar ne încețoșează gândirea. 


Omul este tras în jos de impulsuri și ridicat de valori.


în toate situațiile – la restriște sau în momentele de bucurie – trebuie să facem un singur lucru: să ne concentrăm asupra lucrurilor care stau în puterea noastră, nu asupra celorlalte. 


La începutul sau sfârșitul fiecărei zile, stoicii își luau jurnalul și treceau în revistă: ce-au făcut, ce-au gândit, unde ar fi loc de mai bine. 


Cu cât ne dorim mai multe lucruri și cu cât trebuie să muncim mai mult pentru a câștiga bani sau pentru a atinge acele obiective, cu atât ne vom bucura mai puțin de viață – și ne vom pierde libertatea.


Cât timp, energie și capacitate intelectuală pură ți-ar rămâne dacă ți-ai reduce drastic consumul de produse mediatice? 


În stabilirea țelurilor și lucrurilor după care tânjești, întreabă-te: Eu le controlez, sau ele mă controlează pe mine? 


Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie ca să impresionăm oameni care nu ne plac.


Dacă adopți tot timpul o perspectivă negativă, în scurtă vreme, totul ți se va părea negativ.


Dacă vrei să înveți, dacă vrei să-ți îmbunătățești viața, un bun început este să cauți profesori, filosofi și cărți foarte bune. Dar această abordare se va dovedi eficientă doar dacă ești modest și gata să renunți la opiniile pe care le ai deja.



Partea a II-a: Disciplina acțiunii


Această a II-a parte a audiobookului include câte o cugetare a marilor stoici pentru fiecare zi a lunilor: mai (acțiunea corectă), iunie (rezolvarea problemelor), iulie (datorie) și august (pragmatism).


Autorii te invită să cugeți, printre altele la:


Ce contează pentru tine, care sunt prioritățile tale. 


Nu există niciun viciu de care să nu ne putem apăra, niciunul care să nu fie, la început, umil și ușor de contracarat – dar, după asta, problema se răspândește pe scară largă. Dacă îi permiți s-o ia din loc, nu vei mai reuși să-l oprești. (Seneca)


Dacă ceva este posibil omului în general și potrivit naturii sale, consideră că acest lucru poate fi înțeles și făcut și de către tine. (Marc Aureliu)


Cum se face că înțelepții au atât de puține probleme în comparație cu cei mai mulți dintre noi?


Dacă oamenii încep să-și piardă capul, dacă echipa nu știe cum să acționeze, atunci datoria liderului este să facă un singur lucru: să insufle calmul – nu prin forță, ci prin exemplu.


„Așa m-am născut.” „N-am învățat nimic altceva.” „Părinții mei au fost un exemplu groaznic.” „Toată lumea face la fel.” Ce sunt astea? Scuze prin care oamenii justifică de ce nu se schimbă, în loc să se străduiască să devină mai buni.


Fiecare impediment poate sprijini progresul, într-o formă sau alta.


Detaliile banale, cum ar fi urcarea sau coborârea în ierarhie, nu spun nimic despre tine ca persoană. Însă felul cum te porți spune foarte multe în acest sens.


Cu cât ești mai iertător și mai îngăduitor cu ceilalți – cu cât devii mai conștient de diferitele privilegii și avantaje pe care le-ai avut – cu atât vei deveni mai binevoitor și mai răbdător.


Locul în care îți poți face treaba, în care poți duce un trai bun, este aici.


Secretul acestei reușite stă în înlăturarea fără milă a lucrurilor neesențiale din viața noastră.


Putem trăi bine fără să devenim sclavii luxului. Și nu trebuie să luăm decizii care să ne oblige să muncim întruna și să ne îndepărteze de studiu și contemplație pentru a face rost de și mai mulți bani cu care să ne cumpărăm lucruri inutile.


Dacă nu-ți dorești nimic, ai totul!




Partea a III-A: Disciplina voinței



Ultima parte a audiobookului cuprinde lunile: septembrie (în care se vorbește despre tărie de caracter și capacitate de adaptare), octombrie ( dedicată virtuții și bunătății), noiembrie (în care vom reflecta la acceptare) și decembrie (care cuprinde o colecție de cugetări despre moarte).



În fiecare din zilele acestor luni vei medita la teme asupra cărora mintea ta nu a poposit poate niciodată până acum precum:


Dacă lucrurile par să ia o turnură urâtă ori ți se schimbă norocul, de ce te-ai îngrijora? S-ar putea să fie una dintre experiențele formative pentru care vei fi, mai târziu, recunoscător.


Puterea ta ascunsă este abilitatea de a folosi rațiunea și de a face alegeri, oricât de mici sau de limitate ar fi acestea.


Sufletul ar trebui să se întărească pentru situații de mare presiune tocmai în momentele în care suntem scutiți de griji… Dacă vrei ca cineva să nu se clintească în vremuri de criză, antrenează-l înainte ca acestea să sosească.


Dacă rămâi cu picioarele pe pământ, nu vei da niciodată cu capul de pragul de sus – lucru care poate fi dureros.


Devino invulnerabil la dependența de confort și comoditate, altfel, într-o zi, vulnerabilitatea ta s-ar putea să te răpună.


Adevăratele nevoi sunt, de fapt, mărunte. Există foarte puține amenințări reale la adresa supraviețuirii tale.


După ce-ai căzut, te poți ridica, dar nu uita, ceea ce ai spus nu mai poate fi luat înapoi. Mai ales cuvintele aspre și dureroase.


Fii calculat și înțelegător în prezumțiile tale despre ceilalți și vei descoperi, după cum spune Marc Aureliu, mări mai calme și o vreme mai frumoasă.


Data viitoare când te simți mare și puternic – sau, dimpotrivă, neputincios și slab – adu-ți aminte că toți sfârșim la fel. În moarte nu este nimeni mai bun sau mai rău. Toate poveștile au același deznodământ.


***




Sper că finalul acestui audiobook te va surprinde schimbat. Sper că te vei mai gândi o dată când vei pierde sau când te vei considera ghinionist în viață, găsind o perspectivă mai bună. Sper că vei privi mai mult în interior atunci când vine vorba de avuție și mai puțin în exterior. Sper că te vei autoevalua mai mult în funcție de propriile virtuți și mai puțin în funcție de bunurile pe care le posezi. Sper că vei înțelege că viața asta este suficient de lungă dacă știi să o trăiești, iar odată cu „Stoic zi de zi” vei avea ocazia să înveți să apreciezi ceea ce este cu adevărat important în viață, pentru că:


„Controlându-ne percepțiile, ne spun stoicii, putem dobândi claritate mentală. Direcționându-ne corect și just acțiunile, vom fi eficienți. Folosindu-ne și întărindu-ne voința, vom găsi înțelepciunea și perspectiva necesare pentru a face față oricărei încercări care ne iese în cale. ”


Mai mult
Detalii produs
ISBN: 9786069135914
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor

Stephen Hanselman are o experiență de mai bine de 30 de ani în activitatea editorială activând atât ca librar și editor, cât și ca agent literar. Are un master la Harvard Divinity School și a studiat filosofia la Harvard.