4 ore-Săptămana de lucru. Evadează de la rutina 9-17 şi alătură-te Noilor Oameni Bogaţi. Ediția a II-a

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-913-973-8

Carte Tiparita
64,00 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

4 Ore - Săptămâna de lucru / The 4 Hour Workweek de Timothy Ferriss este mai mult decât o carte, este un fenomen internațional care a schimbat viețile multor oameni. Autorul îți oferă prin intermediul acestei cărți, devenită bestseller și ajunsă pe primul loc în topul New York Times, designul unui stil de viață ideal. Adică, o viață în care să ai timp liber suficient, să poți călători și face ceea ce îți place, dar, în care, să și muncești și să câștigi mai mulți bani decât atunci când jobul constituia principala ta preocupare.


Autorul cărții care a petrecut șapte ani în topul bestsellerurilor New York Times, Timothy Ferriss, este în aceeași măsură antreprenor, scriitor și investitor. Cărțile sale 4 Ore – Săptămâna de lucru, 4 Ore – Corpul și 4 Ore - Chef au înregistrat un succes uimitor, fiind traduse în 30 de limbi. Tim Ferriss este totodată lector invitat al Universității Princeton, primul american din istorie deținător al recordului mondial Guiness la tango, consultant pentru peste 30 de deținători de recorduri mondiale în sporturi profesioniste și olimpice, campion național la kickboxing chinezesc, arcaș călare în Nikko, Japonia, actor in seriale de televiziune de succes în China și Hong Kong, etc…


Ferriss este un tip simpatic care vede și face lucrurile în felul lui, dar care ajunge totodată să treacă de la 40 000 de dolari pe an și 80 de ore de muncă pe săptămână, la 40 000 de dolari pe lună și doar 4 ore de muncă pe săptămână. El povestește cum a început să disprețuiască autoritatea încă de la vârsta preșcolară și cum era cât pe-aici să nu treacă de grădiniță pentru că refuza să învețe alfabetul, cum a fost dat afară de la jobul de om de serviciu într-un magazin de înghețată într-un timp record de numai trei zile, cum în Japonia a ajuns la concluzia că majoritatea oamenilor sunt confuzi în ceea ce privește viața, cum a intrat la Princeton, s-a lăsat de Princeton și apoi s-a reîntors la Princeton, cum s-a angajat și a aflat că era cel mai prost plătit angajat din companie, cum a înființat BrainQUICKEN LLC și în final a început să câștige mai bine, să muncească mai puțin și să aibă viața pe care și-a dorit-o dintotdeauna.


Timothy Ferriss este de părere că teoria conform căreia e bine să muncim toată viața ca la final să ne bucurăm de rezultatele ei este învechită și depășită și că nu se mai potrivește timpului prezent. El propune astfel un alt model de a munci și a trăi, mai bine adaptat nevoilor omului modern. Cum poți ajunge la performanța de 4 ore - Săptămâna de lucru? Simplu. Urmând acești 4 pași propuși de autor:


Pasul I – D de la Definire


„Am văzut tărâmul făgăduinței și am vești bune. Poți să le ai pe toate în viață.”


Pornind de la exemplul personal și de la exemplele altor indivizi care au reușit în viață fără a urma tiparul clasic: 8 ore la job, restul, timp liber, autorul vorbește despre noii oameni bogați, mentalitățile și obiectivele lor. Pentru noii oameni bogați, scopul este să faci ce-ți place, să muncești cât mai mult într-un timp cât mai scurt și cu eforturi cât mai mici, și cu toate astea, să câștigi mai mult decât la un job obișnuit.


Ferris te îndeamnă să ai curajul să renunți la rutina obișnuită a vieții de angajat, și să pornești pe cont propriu, în ciuda fricii și emoțiilor inerente oricărui nou început. 


Pentru a face asta, ai nevoie de o resetare de sistem, care înseamnă:


Să fii nerezonabil și neechivoc;

Să încerci să faci lucruri mai degrabă nerealiste decât realiste;

Să îți dai seama foarte bine ce vrei;

Să înfrângi SDA-ul: Sindromul Deficitului de Aventură.


Ferriss este de părere că, cu cât obiectivele propuse sunt mai mari, cu atât energia pe care o căpătăm pentru atingerea lor e mai mare. Asta pentru că suntem mai motivați, mai entuziasmați de posibilitatea de a realiza lucruri mărețe decât de perspectiva unor lucruri mediocre. Și ne dă drept exemplu în acest sens experimentul pe care l-a făcut cu studenții săi, în cadrul căruia i-a provocat să ia legătura cu trei celebrități, aparent imposibil de contactat. Celor care reușeau să-și ducă misiunea la bun sfârșit, le oferea drept premiu un bilet de avion dus-întors către orice destinație din lume. Studenții motivați au reușit, pentru că:


„Să ai un obiectiv neobișnuit de mare este o infuzie de adrenalină care îți asigură rezistența în fața inevitabilelor încercări și dificultăți  care însoțesc orice țel.”


Așadar, în această etapă va trebui:


1. Sa răspunzi la întrebarea: Ce ai face dacă nu ar exista posibilitatea să dai greș?

2. Să te lași ghidat/ ajutat de autor pentru a-ți defini visele;

3. Să transformi fiecare „să fiu” în „să fac”;

4. Să subliniezi cele mai exaltante patru vise dintre toate cele pe care le-ai notat.

5. Să stabilești costul acestora și să calculezi Venitul Lunar Vizat;

6. Să stabilești trei pași de urmat pentru fiecare din cele patru visuri;


„Ai parte de confort. Nu ai parte de lux. Și să nu-mi spui mie că banii joacă un rol în asta. Luxul în favoarea căruia pledez eu nu are nimic de-a face cu banii. Nu poate fi cumpărat. Este recompensa celor care nu se tem de disconfort.” -  Jean Cocteau


Autorul te avertizează încă din această etapă că:


„cele mai importante acțiuni nu sunt niciodată confortabile. Începând din acest capitol te voi conduce prin exerciții tot mai neconfortabile, simple și mărunte. Privește totul ca pe un joc și așteaptă-te la fluturași și transpirație – acesta e scopul.” 


Pasul 2: E de la Eliminare


Ferriss neagă ortodoxiile și în acest capitol, îndemnându-te încă de la început să uiți de managementul timpului, susținând că, de fapt, nu ar trebui să încerci să faci mai mult în fiecare zi. 


El consideră că trebuie evitat ceea ce fac angajații obișnuiți, care se mențin mereu ocupați în intervalul 9.00 – 17.00, pentru că sunt plătiți pentru asta, invocând în schimb Legea lui Pareto:


„Legea lui Pareto poate fi rezumată astfel: 80% din producție rezultă din 20% din investiție. Printre formele alternative de a spune asta, în funcție de context, se numără:


80% din consecințe rezultă din 20% din cauze.

80% din rezultate provin din 20% din efortul și timpul total.

80% din profiturile unei companii provin din 20% din produse și clienți.

80% din toate câștigurile de la bursă sunt realizate de 20% din investitori și 20% din portofoliul individual.


Așadar, în această etapă trebuie să îți găsești punctele slabe, pentru a le elimina, și punctele tari, pentru a le multiplica. Autorul îți oferă exemplul personal în acest sens, vorbind despre modul în care a reușit să muncească mai eficient, eliminând din portofoliu clienții cu care pierdea mult timp și pe urma cărora câștiga puțin.


În ceea ce privește programul standard (9.00 – 17.00) pe care îl au toți angajații din lume, Ferriss îl desființează, necrezând câtuși de puțin în eficiența lui. El invocă în schimb Legea lui Parkinson care spune: Scurtează timpul de lucru pentru a te limita la sarcinile importante.


Ferriss ne oferă rețeta pentru a obține mai mult timp liber, iar aceasta pare cum nu se poate mai simplă: trebuie să faci mai puține lucruri. Cum poți face mai puține lucruri? Prin două metode:


Alcătuiește o scurtă listă cu „de făcut”

Alcătuiește o scurtă listă cu „de evitat”.


Chiar și ignoranța este binevenită, in opinia lui Ferriss, atât timp cât câștigi mai mult timp liber sau mai mult timp pentru lucrurile importante. Autorul îți alcătuiește o întreagă listă cu activități zilnice cronofage la care poți renunța fără a avea nimic de pierdut, ba dimpotrivă. Lista include atât activități care îți răpesc timp inutil în viața de zi cu zi, cât și activități de la birou. Ferriss îți oferă totodată și o listă de instrumente online utile care te pot ajuta să economisești timp la birou.  Folosește lista întocmită de Ferriss pentru a-ți simplifica viața și a câștiga timp, și învață să spui Nu. După cum vei constata din acest capitol, NU e o altă metodă de a economisi mult timp prețios pentru tine!


Pasul III – A de la Automatizare


Pornind de la un citat de Henry David Thoreau, care spunea că: „Bogăția unui om este proporțională cu numărul de lucruri cu care își permite să nu își bată capul”, Ferriss vorbește în acest capitol despre externalizare. 


Tim Ferriss povestește cum a descoperit de câte lucruri se putea descotorosi zilnic externalizând o parte din sarcinile zilnice către asistenți online din India, pe care îi numește „ajutoarele sale” și care sunt foarte conștiincioși și foarte punctuali. 


„Dacă îți irosești timpul care valorează 20 – 25 de dolari pe oră, făcând ceva ce altcineva va face pentru 10 dolari, e pur și simplu administrare proastă a resurselor.”


În acest capitol, autorul te învață ceva mai mult decât să îți ușurezi munca, externalizând către alte persoane tot ceea ce poate fi externalizat, te învață să fii șef. 


„Să devii un membru al Noilor oameni bogați nu înseamnă doar să muncești mai inteligent. Înseamnă să construiești un sistem care să te înlocuiască.”


Ferriss exemplifică și în acest capitol felul în care diferiți indivizi au reușit să câștige timp și să își ușureze munca externalizând către terți sarcini personale sau profesionale. Autorul îți oferă totodată o serie de sfaturi practice, în cazul în care te vei hotărî să apelezi la un astfel de ajutor extern, și te invită să înveți din greșelile pe care el însuși le-a făcut cu asistenții lui online. 


În opinia lui Ferriss este bine să îți iei un asistent, chiar dacă nu ai nevoie de unul, spunându-ți că trebuie să înveți să dai ordine, nu să le primești. Tot el te scutește și de efortul de căutare oferindu-ți site-urile pe care vei putea găsi cu ușurință asistenți online. Tot în acest capitol vei putea descoperi o serie de sfaturi despre cum să creezi produse profitabile, dar și câteva unelte și trucuri la fel de utile. 


În principiu, ai nevoie doar de trei pași pentru a crea produse profitabile:


1. Alege o nișă de piață disponibilă și accesibilă;

2. Fă brainstorming privind produsele (nu investi în ele);

3. Testează-ți produsele la nivel micro.


Autorul îți predă astfel ABC-ul începerii unui business: cum să îți identifici segmentul de piață căruia dorești să i te adresezi, cum să găsești produse populare care se potrivesc pentru acest segment de piață, cum să creezi reclame pentru aceste produse, cum să rezumi beneficiile produselor într-o singură propoziție și cum să le testezi pe clienți reali, înainte de a investi în fabricare, și mai ales, cum să folosești o serie de resurse online gratuite sau foarte ieftine pentru a-ți crea propria afacere. Chiar dacă cele mai multe dintre aceste resurse pot fi accesate doar pentru business-uri ce se adresează pieței americane, multe dintre ele pot fi deosebit de utile și pentru antreprenorii români.  


În micul tratat despre cum să pui pe picioare un business, cu investiții minime și profituri maxime, autorul îți oferă o serie de sfaturi practice în legătură cu cele mai eficiente moduri în care să îți administrezi propriul business, externalizând toate sarcinile care se pot externaliza și obținând cât mai mult timp pentru chestiunile cu adevărat importante.


Pasul 4 – L de la Liberare


„Să fii capabil să renunți la lucruri care nu merg este esențial ca să fii un învingător.”


Dacă, în capitolul anterior Ferriss vorbește despre antreprenori și frica acestora de a renunța la control, în acest capitol autorul se axează pe angajați și pe frica acestora de Liberare, de a prelua controlul. 


Pornind de la un exemplu concret, Ferriss te ghidează pentru a face trecerea de la munca pe bază de prezență, la performanța bazată pe libertate. Cu alte cuvinte, autorul te instruiește cum să obții mai multă mobilitate, lucrând de acasă și pierzând mai puțin timp în trafic sau distras de zgomotul și discuțiile de la birou. 


Evident că mulți angajați se tem să facă acest pas de teamă că vor fi concediați, însă autorul ne oferă o nouă perspectivă asupra concedierii și susține că schimbările de slujbă sunt cât se poate de firești și chiar benefice. Poți chiar să îți iei o zi liberă de la birou pentru a simula șomajul și a-ți diminua frica de o astfel de perioadă. 


„Să fii dat afară… este adesea un dar de la Dumnezeu: Altcineva a luat decizia pentru tine, și e imposibil să persiști pentru tot restul vieții într-o slujbă nepotrivită. Majoritatea oamenilor n-au norocul să fie concediați și suferă de o moarte spirituală lentă pentru 30 – 40 de ani de toleranță a mediocrității.”


Fie că obții înțelegerea șefului, și vei putea munci mai mult de acasă sau de oriunde în lume vei dori, fie că vei hotărî să apelezi la o mini-retragere din carieră pentru a călători și a te bucura, fie și doar pentru o perioadă, de o existență mai plină de satisfacții și sens, Ferriss îți dă sfaturi utile pentru călătoriile pe care urmează să le întreprinzi, singur sau alături de familie și copii. Și în acest capitol beneficiezi de câteva pagini cu instrumente online utile oricui individ care se pregătește de o mică retragere. 


„Omul este astfel făcut încât să nu se poată relaxa după o anumită muncă decât apucându-se de alta.” – Anatole France


Însă în momentul în care beneficiezi de timp, de bani, de călătoriile la care ai visat atât de mult timp, poți ajunge paradoxal la… nefericire. Pentru că prea mult timp liber poate deveni o problemă pentru mulți dintre noi. Și atunci, autorul pune în mod firesc întrebarea:


”Dar stai un pic… Nu asta urmărim? Mai mult timp? Nu despre asta e cartea? Renunțarea la ceea ce este rău nu creează binele, ci lasă un gol. Reducerea muncii motivate de câștig nu este scopul final. A trăi mai mult – și a deveni mai mult – acesta este scopul.”


Ești avertizat așadar asupra efectelor secundare pe care le are retragerea din câmpul muncii:


„A învăța să înlocuiești percepția lipsei de timp cu aprecierea abundenței de timp e ca și cum ai trece de la un espresso triplu la o cafea decofeinizată. Și asta nu e tot. Cei ce se retrag din câmpul muncii suferă de depresii și dintr-un alt motiv, la fel ți se va întâmpla și ție: izolarea socială.”


Așadar, ai obținut ce ți-ai dorit, libertate, și acum te simți din nou ca în ultimul an de liceu și ajungi să te întrebi ce vrei să faci cu viața ta… Sfatul autorului este:


„Acordă-ți timp să găsești ceva pentru care simți o chemare, nu doar prima formă acceptabilă de muncă surogat. Acea chemare te va duce, la rândul ei, la altceva…”


Odată ajuns la finalul acestei cărți stufoase, care te sfătuiește să nu fii realist, care consideră concedierea un lucru bun, care îți spune că adevărata avuție nu sunt banii, ci timpul, care te învață să câștigi mai mult, făcând mai puțin, s-ar putea să te simți puțin derutat. Nu e cazul, pentru că:


„Dacă ești nesigur, știi ceva? Și restul lumii e. Nu supraestima concurența și nu te subestima pe tine. Ești mai bun decât crezi!”


TESTIMONIALE:


„Era și timpul să se scrie această carte. Este un manifest îndelung așteptat pentru stilul de viață mobil, iar Tim Ferriss este ambasadorul ideal. Chestia asta va fi de proporții.” - Jack Canfield, co-creatorul volumului Supă de pui pentru suflet, cu peste 100 de milioane de exemplare vândute


„Tim este un Indiana Jones al erei digitale. Am folosit deja sfatul lui pentru a merge să pescuiesc cu sulița pe insule izolate și să schiez pe pârtiile cel mai bine ascunse din Argentina. Ca să mă exprim simplu, fă ce spune el și poți să trăiești ca un milionar.” - Albert Pope, specialist în instrumente financiare derivate la sediul central UBS


„4 ore săptămâna de lucru este un nou mod de a rezolva o problemă foarte veche: cum putem munci ca să ne trăim viața și să evităm ca viața noastră să se învârtă doar în jurul muncii? O mare de opțiuni infinite îi așteaptă pe cei care vor citi această carte și vor fi inspirați de ea!” - Michael E. Gerber, fondatorul și președintele E-Myth pe plan internațional


„Dacă vrei să-ți trăiești visurile acum, și nu peste 20 sau 30 de ani, cumpără această carte!” - Laura Roden, președinte al Asociației Antreprenorilor pentru Start-up-uri din Silicon Valley și lector în Finanțe Corporative la Universitatea San Jose


„Citind această carte este ca și cum ai adăuga câteva zerouri venitului tău. Tim aduce lifestyle-ul la un alt nivel – ascultă de el!” - Michael D. Kerlin, consultant am McKinsey & Company la Fondul Bush-Clinton pentru Katrina și discipol al lui J. William Fulbright

Mai mult
Etichete:  #managementultimpului
Detalii produs
ISBN: 9786069139738
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.49 kg
Detalii despre autor
Timothy Ferriss este antreprenor în serie, angel investor / consilier (pentru companii precum Facebook, Twitter, Evernote, Uber și alte peste 20 de branduri) și autorul bestsellerelor: „4 ore – Săptămâna de lucru”, „4 ore – Corpul”, „4 ore – Chef”, „Instrumentele titanilor” și „Tribe of Mentors” (Tribul mentorilor). Mass-media l-a numit „the Oprah of audio” datorită succesului enorm de care s-a bucurat podcastul care a inspirat cartea Instrumentele titanilor - The Tim Ferriss Show – și care a fost descărcat de peste 400.000.000 de ori.
 
Succesul nu l-a ocolit nici în materie de televiziune, show-ul său difuzat în prime-time The Tim Ferriss Experiment fiind extrem de popular. În cadrul acestuia, Tim Ferriss prezintă tehnici de învățare rapidă care îi ajută pe oameni să atingă rezultate supraomenești într-un timp foarte scurt. La toate acestea se adaugă alte câteva reușite din varii domenii, precum:
 
• Lector invitat al Universității Princeton la cursul de management individual;
• Primul american din istorie deținător al recordului mondial Guinness la tango;
• Consultant pentru peste 30 de deținători de recorduri mondiale în sporturi profesioniste și olimpice;
• „Cel mai mare auto-promotor în anul 2008”, conform revistei Wired;
• Campion național la kickboxing chinezesc;
• Arcaș călare (yabusame) în Nikko, Japonia;
• Cercetător și activist în domeniul azilului politic;
• Dansator de break-dance la MTV, în Taiwan;
• Competitor la aruncări în Irlanda;
• Actor în seriale de televiziune de succes în China și Hong Kong (Human Cargo).
 
Inclus de revista Forbes pe lista „Names You Need to Know / Nume pe care trebuie să le cunoști" și de revista Fortune pe lista „40 under 40 / 40 sub 40) și cu cinci bestsellere New York Times / Wall Street Journal la activ, traduse în peste 30 de limbi, succesul lui Tim Ferriss nu poate fi pus la îndoială. 
Carte Tiparita
Produse fizice : Carte Tiparita