4 ore – chef: Cea mai simplă cale spre a găti ca un profesionist, a învăța orice și a duce o viață bună

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: 165 x 230 mm; Pagini 676; Interior: color

Coperta cartonată

ISBN: 978-606-913-796-3

Carte Tiparita
148,00 Lei
Adaugă la favorite

„4 ore – chef: Cea mai simplă cale spre a găti ca un profesionist, a învăța orice și a duce o viață bună / The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life de Timothy Ferriss este o carte despre învățare care folosește ca metodă gătitul. Din acest motiv, volumul de față nu se adresează doar pasionaților de gătit, ci tuturor celor care vor să învețe cum să învețe mai ușor orice sau aproape orice. Din cele peste 700 de pagini ale cărții vei învăța să dobândești orice abilitate; să mănânci cu adevărat; să slăbești; să impresionezi prin prepararea unui fel de mâncare special; să îți găsești mai ușor un partener de dragoste, dar și să te distrezi. Pentru că... da, cartea este plină de anecdote cu tâlc pline de haz culese de prin bucătăriile lumii. Așadar, dacă vrei să înveți cum să înveți sau să înveți să gătești, află că mai distractiv decât prin metoda „4 ore – chef”… nu se poate. 


Tim Ferriss se prezintă ca fiind în primul rând un experimentator, și abia apoi ca antreprenor, angel investor și autor de bestselleruri numărul unu în topul New York Times. 


Cărțile scrise de el: „4 ore – săptămâna de lucru”, „4 ore – corpul” și „4 ore - chef”, s-au bucurat de un succes enorm, fiind traduse în peste 30 de limbi sau staționând ani de zile pe lista bestsellerurilor New York Times. Tribul mentorilor și Instrumentele titanilor sunt alte titluri de succes ale autorului apărute la Editura ACT și Politon.


Podcastul său - intitulat The Tim Ferriss Show - i-a determinat pe mulți jurnaliști să îl numească „un fel de Oprah al zonei audio” întrucât a fost descărcat de peste 200 de milioane de ori. Tim Ferriss este adesea citat de publicații prestigioase precum: The New York Times, The Economist, TIME, Forbes sau Fortune, dar și de posturi TV americane bine-cunoscute precum: NBC, CBS, ABC, Fox sau CNN. 


Faima de care se bucură „Supermanul din Silicon Valley” – cum a fost denumit Tim Ferriss de revista Wired - este confirmată și de blogul său: fourhourblog.com care are peste un milion de cititori lunar, dar și de contul său de Twitter (@tferriss) care a fost selectat de website-ul Mashable drept unul dintre primele cinci conturi de antreprenori pe care trebuie să le urmărești. 


Dacă te întrebi ce vrea să spună autorul cu acest titlu „4 ore – chef”, ei bine, trebuie să știi că Tim Ferriss își propune să livreze prin intermediul acestui volum toate elementele de bază ale școlii gastronomice în patru ore. 4 ore – Chef este totodată o incursiune fascinantă în arta meta-învățării, o artă care - dacă vei ajunge să o stăpânești – îți va deschide ușile succesului în oricare din domeniile de activitate care te interesează.


Conținând sfaturi și trucuri de la maeștri ai șahului, chefi renumiți, atleți profesioniști, somelieri și supermodele care se bucură de prestigiu în domeniile lor de activitate,  „această carte de bucate, care nu este pentru oameni care cumpără în mod obișnuit cărți de bucate” este un ghid pentru a stăpâni arta gătitului și a te descurca mai bine în viață în general.


„Meniul” acestei cărți este alcătuit din cinci „feluri” după cum urmează: 



1. Aperitivul: META (meta-învățare)


Acest capitol reprezintă coloana vertebrală a cărții de față și îți va prezenta cele mai eficiente metode de accelerare a învățării.


Exemplele referitoare la indivizi care au excelat în a învăța să practice un anumit sport, să învețe o limbă străină, etc. sunt numeroase și reprezintă cea mai bună dovadă că oricine poate învăța orice cu condiția să își dorească suficient de mult acel lucru și să găsească o metodă potrivită pentru el.


Vom vedea astfel:


Prin ce metodă a învățat Tim Ferriss japoneza într-un an, chineza mandarină în șase luni, germana în 3 luni și spaniola în 8 săptămâni.


Ce înseamnă acronimele DiSSS și CaFE – care rezumă împreună rețeta învățării oricărei aptitudini;


Cum a învățat cel mai cunoscut hiperpoliglot din lume - cardinalul Giuseppe Mezzofanti - 39 de limbi;


Cum să înveți orice limbă străină folosind auditul în 12 propoziții și verbele auxiliare;


Cum să înveți cel mai ușor aromele și câteva combinații bizare demne de încercat;


Cum să găsești în orice activitate pe care vrei să o întreprinzi - doza minimă eficientă (DME) - cele mai mici schimbări care îți aduc rezultatul dorit. Recomandările primite aici referitoare la slăbitul rapid, la câștigarea de țesut slab, la învățarea limbilor străine sau la marketing sunt de milioane!


Câteva trucuri culinare simple și ușor de pus în practică care te vor ajuta să gătești mai bine decât majoritatea oamenilor de pe planetă fără a face niciun efort considerabil.


Cele cinci reguli ale dietei sărace în carbohidrați;


24 de abilități pe care le poți dobândi în 48 de ore, precum: cum să decojești o banană ca o maimuță; cum să citești cu 300% mai repede, în 20 de minute; cum să-ți îmbunătățești somnul în cinci pași; cum să te pregătești cu succes pentru vorbitul în public; cum să schiezi în powder; cum să devii rapid mai convingător; cum să concepi o afacere de milioane într-un weekend; etc.


Cum să comprimi șase luni de școală culinară în 48 de ore;


Câteva recomandări de filme care vor fi cu siguranță pe placul pasionaților de artă culinară;


Cum să devii un mare maestru al memoriei deprinzând tehnici mnemonice cu ajutorul cărora vei putea memora ușor orice, de la șiruri de numere la imagini, ingrediente, etc.



2. Felul I: DOM (domestic) 


Din această parte a cărții vei învăța elementele de bază ale gătitului. Aceasta este literalmente secțiunea „4 ore – chef”, în care vei învăța să gătești bine, reducând substanțial timpul de preparare. Potrivit autorului, aceasta este secțiunea din carte pe care este obligatoriu să o citești dacă gătitul este pasiunea ta.


De aici vei învăța mai exact:


Cum să măsori ingredientele din ochi pentru a putea prepara feluri de mâncare fără rețetă;


Câte ceva despre ingredientele folosite în bucătărie în mod uzual (uleiuri, ghee, sare, lămâi, piper, oțet, fructe și legume pline de pesticide, respectiv curate, o listă cu ingrediente care pot face orice preparat mai gustos, etc) și proprietățile lor;


Câteva feluri de mâncare delicioase și totodată ușor de preparat;


Combinații de arome;


Vinuri bune pe care să le bei sau să le folosești în bucătărie (dacă te înduri bineînțeles) și câteva băuturi sărace în carbohidrați;


Cum să pregătești carnea pentru a fi gătită sau cum să prepari o cafea bună;


Cum să gătești fără prea mari bătăi de cap o cină pentru patru persoane;


Tehnici de gătit (fierbere înăbușită, prăjire, gătit la abur etc.)


Trucuri pe care să le folosești în bucătărie „furate” de la chefi renumiți;


Cum să organizezi o petrecere și cum să te comporți în calitate de gazdă;


Unelte numai bune de gătit pe care să le achiziționezi pentru a face gătitul mai ușor și mai plăcut (cuțite, termometru sondă Polder, ceaun olandez etc.)


Ierburi, mirodenii și fluența aromelor;


Soluții împotriva fobiilor (cuțite, ficat, anșoa, gusturi amare etc.)


Trucuri pentru a-ți impresiona prietenii (proteine neobișnuite precum anghile, ponturi pentru o prezentare profesionistă etc.)



3. Felul II: SĂLBATIC (sălbatic) 


În această secțiune vei învăța să îți folosești mâinile și vei afla mai multe despre mâncărurile urbane, fermentație, vânătoare sau despre porumbei ca hrană. Cu alte cuvinte, în această secțiune te vei conecta la prima mână cu ingredientele.


Ferriss te va pregăti astfel de vânătoare și de pescuit, prezentându-ți o listă cu obiecte pe care ar trebui să ți le achiziționezi în cazul în care te hotărăști să îți procuri materia primă pentru gătit la prima mână. Tot aici vei găsi o listă cu săbii de colecție, dar și câteva tehnici de supraviețuire în sălbăticie sau în mediul urban, în caz de catrastrofă. În plus, vei putea citi despre:


Cum să obții apă potabilă;


Câteva reality-show-uri din care poți învăța și mai multe tehnici de supraviețuire;


Cum ar trebui să arate echipamentul complet al unui vânător (și cât costă);


Cum să prepari burgeri delicioși și clasica bagna cauda italiană;


Câteva bacterii bune și din ce alimente să le consumi;


Plante bune de mâncat vs. plante otrăvitoare;


Cum să faci vin din păpădie;


Cum să consumi greieri, cărăbuși, viermi și alte insecte pentru a profita din plin de proprietățile lor nutritive;


Porumbeii de oraș – buni sau nu pentru consumul uman?


Tehnici și trucuri utile pentru pescari;


Cum să gătești la foc deschis veverițe, pești, etc.


Cum să prepari un Osso „Buko”?


Cum să prepari homari, păstrăvi, scoici, alge și alte bunătăți care cresc în apă.



4. Garnituri: SCI (om de știință) 


Această secțiune este ca un fel de reîntoarcere în copilărie pentru că se referă la redescoperirea fanteziei și a uimirii. Cu alte cuvinte, sau după cum spune Tim Ferriss acest capitol este despre:


„SCI este secțiunea în care vom răspunde la întrebări precum „Cum ar fi dacă?” și „De ce nu?”


Cum să faci înghețată în 30 de secunde? Cum să intri în 26 de restaurante în 24 de ore? Cum să mănânci 15.000 de calorii în 20 de minute? E o întreagă nebunie, însă, după cum îi spunea lui Alice pisica din Cheshire: „Oh, nu ai ce să faci. Aproape toată lumea e nebună aici”. Următoarele pagini vor funcționa ca un smörgåsbord  din ziua aceea decadentă în care trișezi și când sărac în carbohidrați devine plin de carbohidrați. 


În timp ce înveți despre știința alimentației (fără să încerci cu adevărat), vei învăța și trucuri de ultimă generație pentru a pierde din grăsime.” 


În această parte a cărții vei găsi:


Ingrediente, întrebuințarea lor culinară  și întrebuințarea lor în sport sau pentru sănătate.


Printre ingrediente se numără: acidul ascorbic, bromelaina, transglutaminază, gelatină, guma xanthan, maltodextrină, caragenan, isomalt, l-cisteina, proteină pură din zer (WPI), lactat de calciu, lecitină din soia, acid maleic;


Cum să minimizezi creșterea în greutate atunci când consumi mulți carbohidrați;


Câteva reacții chimice pe care le folosim frecvent în bucătărie – explicate pe înțelesul tuturor, precum: sferificare, emulsionare, deshidratare, fermentare, pudre, transglutaminază, oxidare, reacția Maillard, azot lichid.


Cum să prepari cea mai bună pastramă din lume (rețetă à la Neil Strauss), marinada perfectă sau unt de morcovi;


Cum să stăpânești arta fursecurilor;


Cum să prepari Turbacon Eroic - o rețetă de 79.046 de calorii;


Care este secretul pentru a putea mânca mult fără să te îngrași și vei asista la Maratonul Gastronomic NYC căruia Tim Ferriss i-a făcut față cu brio alături de bunul său prieten JZ. 


5. Dulciuri: PRO (profesionist) 


Această secțiune este pentru cei mai buni dintre cei mai buni și este despre mai mult decât mâncare, este despre artă.


Bine ai sosit în lumea delicateselor, adică a acelor mâncăruri pe care ne face cea mai mare plăcere să le mâncăm. Din această parte a cărții vei învăța cum să prepari:


Cartofi prăjiți și neprăjiți;


Pui fript;


Omletă franțuzească;


Friptură bavette în stil franțuzesc;


Crème brûlée de conopidă;


„Cafea” de păpădie cu lapte de cocos;


Pui crocant cu susan și cocos;


Rață pekin învelită;


Salată inimă de palmier;


Feijoada;


Stridii cu sos mignonette;


Înghețată de salvie; 


Garnish régence (garnitură regency);


Tot aici vei învăța cum să combini ingrediente rare sau cum să cureți o limbă de vită; vei descoperi un top 10 cărți de bucate specifice gastronomiilor locale; mâncăruri cu salvie & paprika; un top 10 al preparatelor care te lasă fără grai.


Dacă setea ta de noi idei de rețete culinare nu a fost satisfăcută încă pe parcursul acestei cărți, îți recomand secțiunea: Lumea ca o îmbucătură: 193 de rețete, 193 de țări, unde vei găsi exact atâtea rețete delicioase din exact atâtea țări de pe tot cuprinsul globului, inclusiv din România. E imposibil să nu găsești aici măcar o rețetă pe care să te apuci să o prepari imediat…


Informațiile despre unii dintre cei mai renumiți chefi ai planetei, ți se vor părea foarte interesante dacă gastronomia este lumea ta, sau dacă visezi să faci parte din această lume plină de arome și gusturi.


Tot spre final, vei găsi o mulțime de informații utile care te vor ajuta să te pregătești pentru o carieră de chef. Exercițiile practice vor include: șase feluri de hors d’oeuvres, deserturi, și, în final, marea provocare, să pregătești o cină pentru 8 persoane și 5 feluri de mâncare. 


Sfaturile practice din această secțiune referitoare la lucruri bine de știut în viață te vor face să înțelegi de ce Tim Ferriss spune despre această carte că „nu este despre gătit. Este despre ceea ce înveți prin intermediul gătitului”, trimițându-ne astfel cu gândul la adevărul unor vorbe rostite de Seneca cu mai bine de 2000 de ani în urmă: „Câtă vreme trăiești, continuă să înveți cum să trăiești.”


Din „4 ore – chef” vei învăța cu siguranță o mulțime de lucruri foarte utile atât despre gătit, cât și despre supraviețuire și mai ales despre învățare. Poate părea o combinație destul de ciudată, atât timp cât nu ai apucat să răsfoiești cartea, dar vei vedea că lucrurile se leagă de fapt foarte bine și că volumul de față, în ciuda subiectelor foarte diferite abordate, alcătuiește un întreg unitar și foarte bine închegat. De altfel, așa cum vei vedea pe parcursul acestei cărți, și cum, probabil știi și tu deja, cele mai ciudate combinații dau naștere unora dintre cele mai savuroase preparate. Te provoc să o „deguști”!


Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: 9786069137963
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.59 kg
Detalii despre autor
Timothy Ferriss este antreprenor în serie, angel investor / consilier (pentru companii precum Facebook, Twitter, Evernote, Uber și alte peste 20 de branduri) și autorul bestsellerelor: „4 ore – Săptămâna de lucru”, „4 ore – Corpul”, „4 ore – Chef”, „Instrumentele titanilor” și „Tribe of Mentors” (Tribul mentorilor). Mass-media l-a numit „the Oprah of audio” datorită succesului enorm de care s-a bucurat podcastul care a inspirat cartea Instrumentele titanilor - The Tim Ferriss Show – și care a fost descărcat de peste 400.000.000 de ori.
 
Succesul nu l-a ocolit nici în materie de televiziune, show-ul său difuzat în prime-time The Tim Ferriss Experiment fiind extrem de popular. În cadrul acestuia, Tim Ferriss prezintă tehnici de învățare rapidă care îi ajută pe oameni să atingă rezultate supraomenești într-un timp foarte scurt. La toate acestea se adaugă alte câteva reușite din varii domenii, precum:
 
• Lector invitat al Universității Princeton la cursul de management individual;
• Primul american din istorie deținător al recordului mondial Guinness la tango;
• Consultant pentru peste 30 de deținători de recorduri mondiale în sporturi profesioniste și olimpice;
• „Cel mai mare auto-promotor în anul 2008”, conform revistei Wired;
• Campion național la kickboxing chinezesc;
• Arcaș călare (yabusame) în Nikko, Japonia;
• Cercetător și activist în domeniul azilului politic;
• Dansator de break-dance la MTV, în Taiwan;
• Competitor la aruncări în Irlanda;
• Actor în seriale de televiziune de succes în China și Hong Kong (Human Cargo).
 
Inclus de revista Forbes pe lista „Names You Need to Know / Nume pe care trebuie să le cunoști" și de revista Fortune pe lista „40 under 40 / 40 sub 40) și cu cinci bestsellere New York Times / Wall Street Journal la activ, traduse în peste 30 de limbi, succesul lui Tim Ferriss nu poate fi pus la îndoială.