Disc(Ro)mania. Include CD cu 64 de piese. Povestitor Mircea Vintilă. Autor: Traian Doru Marinescu
Disc(Ro)mania. Include CD cu 64 de piese. Povestitor Mircea Vintilă. Autor: Traian Doru Marinescu
Disc(Ro)mania. Include CD cu 64 de piese. Povestitor Mircea Vintilă. Autor: Traian Doru Marinescu
Disc(Ro)mania. Include CD cu 64 de piese. Povestitor Mircea Vintilă. Autor: Traian Doru Marinescu

Disc(Ro)mania. Include CD cu 64 de piese. Povestitor Mircea Vintilă. Autor: Traian Doru Marinescu

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-913-061-2                                                   

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
57,00 Lei PRP:190,00 Lei Salveaza 70%
Adaugă la favorite

DISC(RO)MANIA este piesa de rezistență cu care îți poți completa fonoteca sau poate reprezenta cadoul perfect pentru orice pasionat de muzică, fiind totodată o valoroasă sursă de inspirație pentru cei implicați în procesele de design grafic pentru coperțile compact discurilor: designeri, producători, artiști sau muzicieni, dar și pentru jurnaliști sau cei interesați de industria muzicală. 

 

De-a lungul timpului suportul fizic pe care a fost comercializată muzica s-a schimbat continuu. Însă indiferent că a fost vorba de vinil, casete audio sau CD-uri, arta realizării coperților acestor albume muzicale a rămas o parte esențială a culturii pop. Drept dovadă că aceste coperți reprezintă adevărate opere de artă stă faptul că unele dintre ele au devenit în timp chiar mai faimoase decât muzica pe care o simbolizează. Și îți voi oferi câteva exemple celebre în acest sens în rândurile de mai jos:

 

 

 

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band al trupei The Beatles (1967) – Coperta acestui album realizată de artiștii pop Peter Blake și Jann Haworth este și în momentul de față cea mai scumpă din istoria muzicii, reprezentând o capodoperă a artei pop care a influențat numeroși artiști, de la Frank Zappa (We're Only In It For The Money) la The Simpsons (The Yellow Album). Prețul ei s-a ridicat la vremea respectivă la 3.000 de lire sterline (echivalentul a 53.000 lire sterline în 2018) în condițiile în care o copertă normală de album costa atunci aprox. 50 de lire (echivalentul a 900 GBP în 2018).

 

The Velvet Underground & Nico (1967) – primul și cel mai bun album al trupei psihedelice newyorkeze Velvet Underground este cunoscut printre fani drept „albumul cu banana” datorită ilustrației de pe copertă. Desenul îi aparține celebrului reprezentant al curentului Pop Art, Andy Warhol. În primele versiuni, banana putea fi decojită, dedesubt apărând o banană de culoarea pielii umane (folosiți-vă imaginația). Însă versiunile ulterioare au renunțat la acest detaliu, realizarea lui costând prea mult. Așa se face că exemplarele originale valorează acum o mică avere pe piața colecționarilor.

 

Dark Side of the Moon - Pink Floyd (1973). Nu trebuie să fi auzit vreodată de trupa Pink Floyd pentru a recunoaște această copertă ce ilustrează un fascicul de lumină albă care trece printr-o prismă pentru a crea un spectru de culori. Coperta a fost realizată de celebrii designeri Aubrey Powell și Storm Thorgerson care au lucrat pentru la fel de celebra firmă Hipgnosis și cărora li se datorează unele dintre cele mai cunoscute coperte de albume din istorie precum Houses of the Holy - Led Zeppelin, Never Say Die - Black Sabbath sau Lovedrive – Scorpions. O altă trăsătură inedită a acestei coperte este faptul că nu include nici numele trupei, nici titlul albumului.

 

 

Dar și muzica românească se poate mândri cu coperți de albume memorabile, care ne-au rămas întipărite pe retină și de care îți vei aminti cu plăcere răsfoind albumul DISC(RO)MANIA. Cele de mai jos sunt doar câteva exemple:

 

 

Te invit așadar să te bucuri de o întâlnire memorabilă și unică, prin ineditul ei, cu trupe românești precum: Iris, Mondial, Phoenix, Holograf, Cargo, Vița de Vie, Vunk, Krypton, Riff, Roșu și Negru, Sfinx, Conexiuni, Semnal M, Zdob și Zdub, Vama Veche, Pasărea Colibri, Savoy, ș.a, ori cu artiști ca: Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Aura Urziceanu, Johnny Răducanu, Florian Pittiș, Anca Parghel, Tudor Gheorghe, Valeriu Stelian, Mihai Godoroja și încă alți 300 de artiști și trupe care au activat în perioada 1965 – 2014 dintre care unele mai sunt încă active pe piața muzicală românească. 

 

 

DISC(RO)MANIA” reprezintă o enciclopedie a albumelor muzicale românești pop / rock / folk / jazz din perioada 1965 – 2014 și o colecție unică în peisajul autohton a tuturor coperților acestor albume. În asta rezidă de altfel valoarea inegalabilă a acestui album, dacă ne gândim că, coperta reprezintă mai mult decât o imagine pretext pentru a scrie un titlu și un nume de artist. Ea este, așa cum spune Traian Doru Marinescu în introducerea albumului: „un alter-ego al conținutului muzical și o traducere vizuală a limbajului sonor”. Coperta, reflectă atât prin imagine, cât și prin grafica titlului, „caracterul muzicii imprimate, devenind uneori o operă de artă în sine.” (Traian Doru Marinescu)

 

Ca bonus la aceste „opere de artă” vei primi o scurtă istorie a suporturilor de comercializare a muzicii de la apariția primelor aparate de reproducere a sunetului, în secolul XVII, la fonograful lui Thomas Edison în 1878 și până la apariția discului plat, înregistrat pe o singură față, în 1901. 

 

 

Vei afla în plus: 

 

când s-au făcut primele înregistrări românești pe vinil și la ce casă de discuri;

 

care era singurul gen de muzică care s-a înregistrat la noi până în 1905; 

 

când au apărut primele discuri cu muzică populară, cuplete comice și operetă;

 

ce a însemnat casa de discuri Electrecord pentru piața muzicală autohtonă; 

 

ce artiști români scoteau în 1992 discuri în tiraje de 10.000 sau 20.000 de exemplare. 

 

Și tot bonus vei primi un disc cu 64 de piese de referință din perioada mai sus amintită cu care să te întorci, sau reîntorci, în acel timp muzical. 

 

Albumul conține 240 de pagini, fiind structurat în ordinea alfabetică a trupelor și artiștilor prezentați. Pe lângă coperțile albumelor, DISC(RO)MANIA îți oferă și multă informație cu privire la trupe, artiști sau CD-urile, MC-urile, vinilurile sau LP-urile prezentate. Și chiar mai mult decât atât. Cu siguranță că îți va face plăcere să parcurgi o scurtă istorie a emblematicului Club A, un loc istoric pentru muzica românească, sau să descoperi câteva informații interesante despre cota și prețul discurilor, informații cu atât mai interesante pentru colecționari.

 

 

Tinerii din generația Z, pasionați de muzica românească, vor fi surprinși să constate cât de multe trupe românești au existat de-a lungul anilor, dar mai ales, „cum arătau” acestea la o vârstă mult mai apropiată de cea a lor actuală. 

 

Vei fi surprins de asemenea să constați că, în ciuda faptului că muzica folk a fost foarte apreciată și susținută la noi în țară, până în 1989 nu a apărut decât un LP consacrat genului. Foarte interesantă este și secțiunea de jazz unde vei afla, poate mirat, că între 1964 și 1974 muzicienii români făceau jam-sessions prin barurile și restaurantele din București alături de cei mai mari jazzmeni ai lumii. 

 

 

Nu rata ocazia de a te reîntâlni cu memorabilul Cenaclu Flacăra, cu inegalabila trupă Cargo sau cu… mai știți cine e Mony Bordeianu? Dar și cu mai recenții: Direcția 5, Ada Milea, Sarmalele Reci, Shukar Collective, RoadKillSoda, Planeta Moldova, O-Zone, Fără Zahăr, Parlament, Nightlosers, 9,7 Richter, Luna Amară, Kumm și mulți, mulți alții.

 

 

***

 

 

Iată mai jos și cuprinsul discului în a cărui introducere îți vorbește Mircea Vintilă:

 

 

 

Conținut CD:

 

1. Introducere cu Mircea Vintilã

 

2. ACADEMICA – Purtãm un cînt: Mircea Romcescu/Diana Turconi

 

3. ACCENT – Arborele: Paul Prisada şi Nicolae Sava/Ion Lotreanu

 

4. ADRIAN ENESCU – Cuvinte încrucişate (Crosswords): Adran Enescu

 

5. ADRIANA AUSCH – Învaţã de la toate: Adriana Ausch/din lirica norvegianã

 

6. ALEXANDRU ANDRIEŞ – Ochi de ciocolatã: Al. Andrieş, muzicã şi text

 

7. ANCA PARGHEL – Pasãrea mãiastrã (Magic Bird): Mircea Tiberian/Anca Parghel

 

8. AURA URZICEANU – Parafrazã pe teme populare româneşti

 

9. BASORELIEF – Crocodilul: I. Vrabete

 

10. CANGREN – One More Chance: Cangren

 

11. CĂTĂLIN TÂRCOLEA – Dream of a Nymphe: Cãtãlin Târcolea

 

12. CELELALTE CUVINTE – Caractere: Cãlin Pop

 

13. CORNEL FUGARU – Alunelul

 

14. CRISTAL – April: Puiu Creţu/Tudor Arghezi

 

15. DOI ŞI JUMÃTATE – Balada cãlãtorului: Costel Popa/George Topârceanu

 

16. DOMINO – Drum: Sorin Chifiriuc/Leonid Dimov

 

17. DRACULA – Tananaua sau Cântecul ursarului

 

18. EDMOND DEDA – Ca niciodatã: Edmond Deda/A. Storin

 

19. ESPERANDO – Absent at School: P. Simon, D. Hagiolu, A. Ştefãnescu, N. Damalan, A. Stanoevici, D. Ilie/T. Herr, V. Florean

 

20. EUGEN CICEU – For My Friends (Pentru prietenii mei): Eugen Ciceu

 

21. FFN – Un joc adevãrat: C. Madolciu/Tania Ionescu

 

22. FLOARE ALBASTRĂ – Home at Conte Dracula

 

23. FORCEPS – Double You

 

24. GARABONCIAS – Kis Dal (Cântecel): Csutak Istvan/Kinde Annamaria

 

25. GIL DOBRICĂ – Dã-mi o şansã: Nichi Dorobanţu, muzicã şi text

 

26. GRUP '74 – Cãlugãrul tibetan: Mircea Crişan

 

27. GUIDO MANUSARDI – Time in Bucharest: Guido Manusardi

 

28. HARRY TAVITIAN – Searching in the Darkness/ Cãutând în întuneric: Harry Tavitian

 

29. IANCSY KOROSSY – Junior: Iancsy Korossy

 

30. IRIS – Iris: F. Ochescu/C. Minculescu

 

31. JOHNNY RĂDUCANU – Vals nostalgic: Johnny Rãducanu

 

32. KAPELA – Rock My Way: Kapela/George Badea

 

33. KRYPTON – Fãrã teamã: Dragoş Docan/Dragoş Docan

 

34. MARCELA SAFTIUC – Fiii lacrimilor tale: prelucrare de Marcela Saftiuc dupã un cântec popular

 

35. METROCK – Castelul de nisip: Marius Luca/Marius Luca

 

36. METROPOL – Tinereţe fãrã bãtrâneţe: Traian Cosma/Mircea Florian

 

37. MIRCEA BODOLAN – Dupã-amiaza unui cântec: Mircea Bodolan/Nichita Stãnescu

 

38. MIRCEA FLORIAN – Podul de piatrã: Mircea Florian muzicã şi text

 

39. MIRCEA VINTILĂ – Hanul lui Manuc: Mircea Vintilã/Adrian Pãunescu

 

40. OCTAVE – Ochii planetei: Octavian Teodorescu

 

41. PETRY BRIGITTE – You’ll Be Rich: R. Oschanitzky

 

42. POPP MARIUS – Flaşnetarium: Marius Popp

 

43. POST SCRIPTUM – A Song for You (Cântec de început): Doru Apreotesei, Mircea Marian Adagiu, Gheorghe Marinescu

 

44. PRO MUSICA – Logica timpului: Ilie Stepan/Marian Odangiu

 

45. PROGRESIV TM – Anotimpuri: Ladislau Herdina/Ştefan Kovacs

 

46. QUO VADIS – Blind Shadow: Quo Vadis/Zoltan Turi

 

47. RICHARD OSCHANITZKY – Eurasia: Richard Oschanitzky

 

48. RIFF – Nerostitele cuvinte: Florin Grigoraş muzicã şi text

 

49. ROMANTICII – Soare şi foc: Mircea Drãgan

 

50. ROMULUS CRUCEANU – From the mountains (Din munţi): Romulus Cruceanu

 

51. ROŞU ŞI NEGRU – Pãdurea l-a gonit: Nancy Brandes/Luminiţa Coler

 

52. SAVOY – Eu sunt ca viaţa: Marian Nistor/Corneliu Şerban

 

53. SEMNAL M – Generaţia noastrã: Iuliu Merca, muzicã şi text

 

54. SFINX – An dupã an: Mihai Cernea/Diana Turconi

 

55. SINCRON & CORNEL FUGARU – Hãulita de la Gorj: melodie popularã

 

56. TATIANA STEPA – Copaci fãrã pãdure: Tatiana Stepa/Adrian Pãunescu

 

57. TECTONIC – Komet: Liviu Hoisan, muzicã şi versuri

 

58. TERMINAL WHITE – Thirst: Codruţ Benovski/David Pistrui

 

59. TIMPURI NOI – Albele furtuni: Rãzvan Moldovan, muzicã şi text

 

60. TRIO CABAN – Tropotita: Elly Roman/Aurel Felea

 

61. VALERIU STERIAN – Bun gãsit: Valeriu Sterian, muzicã şi versuri

 

62. VICTOR SOCACIU – Un punct de vedere: Victor Socaciu/Adrian Pãunescu

 

63. VODEVIL – Departe-n cer: Valter Dionisie/Dan V. Dumitriu

 

64. VOLTAJ 88 – Obsesii: Manuel Savu/Cristina Andrei, Ana Cãlin

 

65. WILLY DONEA – Un tango de adio: Claude Romano, muzicã şi text

 

 

Mai mult
Etichete:  #colectii
Detalii produs
ISBN: marinescu-978-606-913-061-2
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 1.3 kg
Detalii despre autor
Carte Tiparita
Produse fizice : Carte Tiparita