Big Data: O revoluție care va transforma felul în care trăim, muncim și gândim

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: MP3, 160-320 kbps - stereo

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN:  978-606-913-399-6

Oferta expiră în:

Audiobook
31,50 Lei PRP:63,00 Lei Salveaza 50%
Adaugă la favorite

Big Data: O revoluție care va transforma felul în care trăim, muncim și gândim / Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think de Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier este un audiobook care, în ciuda complexității problematicii pe care o abordează, este captivant și ușor de citit. 

 

Trăim în plin „potop digital”, la doar 50 de ani de când computerele au pătruns în masă în societate și am ajuns să ne mulțumim cu un simplu „ce” în loc de „de ce?”. Dihotomia trecut / prezent s-a transformat în dihotomia small data / big data, iar transformările lumii viitorului abia au început. Autorii reușesc să ne mențină interesul treaz, în ciuda subiectului destul de „scorțos”, prin exemple extrem de interesante referitoare la modul în care big data ne simplifică existența de zi cu zi. 

 

Cum a apărut Google Translate, cum putem combate cancerul vizând porțiunea exactă din ADN-ul pacientului, cum a apărut PriceStats și de ce lumea afacerilor este dependentă de această companie, de ce a renunțat Jeff Bezos la criticii literari ai Amazon sau de ce iPhone-ul a fost un telefon spion, sunt doar câteva dintre provocările pe care vi le propune Big Data pe parcursul celor nouă ore de audiție. 

 

 „Era big data pune sub semnul întrebării felul în care trăim și interacționăm cu lumea. Lucrul cel mai surprinzător este că societatea va trebui să renunțe la căutarea cauzalității în schimbul unor corelații simple: nu va ști de ce ci doar ce.”

 

Viktor Mayer-Schönberger și Kenneth Cukier sunt două somități în materie de big data. Viktor Mayer-Schönberger este profesor de guvernanță și reglementare a internetului la Oxford Internet Institute, Universitatea Oxford. Schönberger este autorul a peste 100 de articole și a opt cărți, făcând parte din consiliile consultative ale mai multor companii și organizații din toată lumea, printre care Microsoft și World Economic Forum.

 

Kenneth Cukier este editorul de date al ziarului Economist și un comentator de seamă în privința dezvoltării big data. Scrierile sale despre afaceri și economie au apărut în Foreign Affairs, New York Times, Financial Times și alte publicații.

 

„Ne aflăm, încă o dată într-un impas istoric în care „Dumnezeu a murit”. Asta înseamnă că certitudinile în care am crezut se schimbă din nou. Dar, în mod ironic, ele sunt înlocuite de data aceasta de dovezi mai bune”.

 

Ce înseamnă big data?

 

„Big data se referă la lucrurile pe care le putem face la scară mare, dar nu le putem face la o scară mai mică, pentru a obține noi perspective sau a crea noi forme de valoare, într-un mod care schimbă piețele, organizațiile, relația dintre cetățeni și guverne și multe altele.”

 

Cu alte cuvinte, big data înseamnă, printre altele, softul creat de Google din 450 de milioane de modele matematice pentru a prevedea răspândirea virusului H1N1 în 2009 sau compania Farecast, înființată de Oren Etzoni, care le dă utilizatorilor posibilitatea să își achiziționeze bilete de avion la cel mai convenabil preț. Etzoni a creat acest soft cu ajutorul unei baze de date de rezervări de bilete de avion care făcea estimări cu privire la evoluția prețurilor. 

 

„Big data marchează începutul unei transformări majore. Așa cum telescopul ne-a oferit posibilitatea să înțelegem universul, iar microscopul ne-a permis să înțelegem microbii, tehnicile noi de colectare și analizare a unui volum uriaș de date ne vor ajuta să înțelegem lumea în feluri pe care abia acum începem să le întrezărim.”

 

Big data mai înseamnă un „potop digital”. Amploarea acestuia ne este înfățișată prin comparație cu exemplul Bibliotecii din Alexandria. În secolul al III-lea înainte de Hristos aceasta reprezenta întreaga cunoaștere a omenirii. „Potopul digital” care inundă acum lumea echivalează cu faptul că fiecare persoană din ziua de azi este bombardată cu de 320 de ori mai multă informație decât se estimează că a adăpostit Biblioteca din Alexandria. În 2013, întreaga cantitate a informațiilor stocate la nivel mondial era de 1,2 zetabiți (unde 1 zetabit este de 1000 de ori mai mare decât un exabit, iar un exabit este egal cu un miliard de gigabiți).

 

Big data reprezintă, în esență, predicție, fiind descrise ca o latură a informaticii numită inteligență artificială (AI), mai exact, un domeniu al AI numit învățare automatizată. Această învățare nu se referă la a învăța computerele să gândească la fel ca oamenii, ci la aplicarea matematicii la o mulțime de date pentru a obține probabilități. Astfel, gândirea umană va fi înlocuită sau amplificată în numeroase domenii, mai mult decât se întâmplă acum, când Amazon îți recomandă cea mai bună carte, Facebook știe ce îți place sau LinkedIn știe pe cine cunoști, pe baza unor simpli algoritmi. 

 

Big data = ACURATEȚE

 

„Big data ne oferă o perspectivă deosebit de clară a detaliilor, a subcategoriilor și subpiețelor, pe care eșantioanele nu le pot evalua.”

 

Oamenii trec de la analiza eșantioanelor, la analiza unui volum mult mai mare de informații, dacă nu, la analiza tuturor informațiilor referitoare la un fenomen. Analiza tuturor datelor ne oferă o acuratețe mai bună și ne ajută să vedem detalii pe care altfel nu le-am fi observat. Autorii concluzionează astfel că: „Apelarea la un eșantion aleatoriu în era big data este ca și cum ai lua în mână un bici pentru cai în era automobilului.”

 

Big data = EXACTITATEA PRIVITĂ CU INDULGENȚĂ

 

„Când avem o preponderență de date în continuă schimbare, precizia absolută nu mai trebuie să reprezinte un obiectiv fundamental”.

 

Asta nu înseamnă că societatea va abandona total ideea de exactitate, ci că se va renunța doar la „venerația” pe care i-o purtam. Exactitatea rigidă nu mai este realizabilă și nici măcar dezirabilă tot timpul într-o lume a big data. „În cele din urmă s-ar putea ca big data să ne ceară nouă să ne schimbăm, să ne obișnuim mai mult cu dezordinea și incertitudinea”.

 

Big data = SCĂDEREA INTERESULUI FAȚĂ DE CAUZALITATE

 

„Faptul că știi ce anume, nu și de ce, este suficient”  

 

Sistemul digital inovativ de recomandări pentru Amazon, inventat de Greg Linden, care găsea asocieri între produse, a revoluționat vânzările Amazon, o treime dintre acestea fiind determinate de el. Acest sistem a extras corelații interesante între preferințele clienților, fără să știe cauza principală. Activitatea lui Linden a revoluționat comerțul electronic, metoda lui fiind adoptată de aproape toată lumea.

 

Într-o lume big data nu mai este necesar să ne concentrăm pe cauzalitate; putem descoperi în schimb corelații între date care să ne ofere perspective noi. Așadar, în viitor nu vom mai avea nevoie neapărat să descoperim de ce se întâmplă un anumit lucru, va fi suficient doar să știm că ceva se întâmplă pentru a acționa.

 

Big data = DATAFICARE

 

„Big data marchează un pas important în demersul oamenilor de a cuantifica și înțelege lumea. O mulțime de lucruri care nu puteau fi măsurate, stocate, analizate sau distribuite sunt acum <dataficate>”.

 

Dataficarea se traduce prin faptul că astăzi totul poate fi cuantificat. Lucruri pe care în trecut nici nu le consideram „informații”, precum poziția pe hartă a unei persoane, vibrațiile unui motor sau tensiunea exercitată asupra unui motor, astăzi pot fi cuantificate, prin simpla transpunere a lor într-un format de date. Asta ne permite apoi să le folosim în noi moduri, ca de exemplu într-o analiză predictivă: pe baza vibrațiilor  sau căldurii produse de un motor putem afla dacă acesta se va defecta sau nu.

 

Autorii ne exemplifică cum absolut totul poate fi dataficat, inclusiv „dispoziția sufletească”. La ce altceva mai pot fi folosite metadatele – „informațiile despre informații” asociate mesajelor de pe Twitter, aflați din acest capitol revelator.

 

Big data = INFRASTRUCTURA INTANGIBILĂ

 

„Datele devin un capital corporatist semnificativ, o materie primă economică vitală și baza pentru noi modele de afaceri.”

 

Big data modifică natura afacerilor, a piețelor și a societății. În secolul XX valoarea a trecut de la infrastructura fizică la lucruri intangibile, de la pământ și fabrici, la branduri și proprietate intelectuală. Datele reprezintă o valoare inestimabilă, atât timp cât pot fi folosite ca atare, reutilizate în alte scopuri, sau pot deveni cu adevărat semnificative chiar dacă sunt „proaste”, „incorecte” sau „deficitare” cum este cazul celor folosite în sistemul de corectare a ortografiei de la Google.

 

Big data = DECIZII LUATE DE APARATE

 

„Asistăm la o scădere a influenței experților specializați în mai multe domenii. În mass-media conținutul care ajunge să fie creat și publicat pe site-uri web ca Huffington Post, Gawker și Forbes este stabilit de obicei de date, nu doar de discernământul editorilor umani. Datele pot intui mai bine decât instinctele jurnaliștilor experimentați ce subiecte vor să citească oamenii.”

 

În acest capitol vei descoperi cât de valoroși pot fi niște simpli algoritmi în materie de business, sau, de succes în general, în comparație cu noi, atât de limitații oameni… Autorii ne oferă exemplele filmului Moneyball: Arta de a învinge, ale programelor de traducere de la Google, ale site-ului The-Numbers.com, ale companiei Zynga, ale producătorului de automobile Rolls-Royce, etc.

 

Big data = PRINCIPII NOI

 

„Poate societatea ar fi mai sigură sau mai eficientă cu un astfel de sistem, dar ar distruge o parte esențială din ceea ce ne face oameni – capacitatea noastră de a alege acțiunile pe care le înfăptuim și de a fi considerați responsabili pentru ele. Big data ar deveni un instrument de colectivizare a alegerii umane și de abandonare a liberului arbitru în societatea noastră.”

 

Aceasta este partea întunecată a big data. Protejarea vieții private devine aproape imposibilă, posibilitatea de a fi pedepsit pe baza unor predicții rezultate din analiza big data este din ce în ce mai aproape, iar noi înșine riscăm să devenim niște victime ale dictaturii datelor.  

 

Big data va putea prezice șansele ca: o persoană să facă un atac de cord (urmând să plătească o asigurare de sănătate mai mare), să nu-și poată achita creditul ipotecar (și să-i fie refuzată acordarea unui împrumut)  sau să comită o infracțiune (și să poată fi arestată dinainte). În aceste condiții, precizează autorii, era big data va avea nevoie de noi reguli care să protejeze inviolabilitatea individului. 

 

Ce urmează?

 

În condițiile în care datele vor acapara și își vor spune cuvântul în tot mai multe domenii de activitate, în timp ce noi oamenii ne vom dovedi din ce în ce mai inutili, se pune întrebarea firească: Cat de departe se va merge? Autorii găsesc o soluție convenabilă, atât pentru oameni, cât și pentru aparate:

 

„Într-o lume în care datele influențează deciziile, ce scop le mai rămâne oamenilor sau intuiției în ciuda faptelor evidente? Dacă toată lumea apelează la date și se folosește de instrumentele care țin de big data, s-ar putea ca punctul central de diferențiere să devină imprevizibilul: elementul uman al instinctului, al asumării riscului, al întâmplării și al erorii. Dacă așa stau lucrurile, va trebui să rezervăm un loc pentru ceea ce este omenesc: să păstrăm loc pentru intuiție, simț practic, și întâmplări fericite, pentru a fi siguri că nu sunt scoase din peisaj de date și de răspunsurile date de mașini.”

 

TESTIMONIALE

 

„În fiecare decadă, apar câteva cărți care schimbă felul în care privim lucrurile. Aceasta este una dintre ele. Societatea a început să recunoască schimbările pe care big data le vor aduce. Cartea de față este un început incredibil de important.” − LAWRENCE LESSING, profesor de Drept la Harward Law School și autor al cărților Remix și Free Culture

 

„Big Data explorează noi orizonturi încercând să înțeleagă în ce fel avalanșa de informații din ziua de azi ne va schimba perspectiva asupra lumii. Cu argumente îndrăznețe și bine scrisă, cartea explică în mod clar în ce fel companiile pot extrage valoare, cum decidenții politici trebuie să rămână în gardă și cum trebuie să se schimbe modelele cognitive ale tuturor.” − JOI ITO, director, MIT Media Lab

 

„Big Data este o lectură obligatorie pentru oricine vrea să fie cu un pas înainte în ce privește una dintre tendințele-cheie care vor defini viitorul afacerilor.” − MARC BENIOFF, președinte și CEO, salesforce.com

 

„O privire practică și optimistă asupra revoluției big data – exact ce trebuie pentru a înțelege marile schimbări care au deja loc și pe cele și mai mari care vor veni.” − CORY DOCTOROW, boingboing.com

 

„Așa cum apa este udă, dar moleculele individuale de apă nu sunt, big data ne pot dezvălui informații pe care fragmentele individuale de date nu pot. Autorii ne arată modurile surprinzătoare în care un ansamblu enorm, complex și dezordonat de date poate fi folosit pentru a prevedea orice, de la tiparele de cumpărare la răspândirea unei gripe.” − CLAY SHIRKY, autor al Cognitive Surpus și Here Comes Everybody

Mai mult
Etichete:  #business
Detalii produs
ISBN: 978-606-913-399-6
Editura ACT si Politon
Format: Audiobook
Greutate: 0.29 kg
Detalii despre autor
Kenneth Cukier este editorul de date al ziarului Economist și un comentator de seamă în privința dezvoltării big data. Scrierile sale despre afaceri și economie au apărut în Foreign Affairs, New York Times, Financial Times și alte publicații.
Audiobooks
Produse fizice (MP3): Audiobook