6 ponturi de la Larry Winget care-ți vor face orele petrecute la serviciu mai ușoare și mai plăcute

ACT si Politon
09-02-2021
0 comentarii

Când vine vorba despre ponderea pe care o ocupă viața profesională, respectiv cea privată în viața fiecăruia dintre noi, americanii rezumă totul printr-o expresie foarte simplă, „work-life balance”, care vrea să însemne că trebuie să găsim un echilibru între aceste două aspecte ale vieții noastre.

 

Dar, la drept vorbind, chiar poate exista un astfel de echilibru? Ziua are doar 24 de ore. Dintre acestea, psihologii spun că ar trebui să dormim 8. Munca înseamnă fără excepție 8 – 9 ore de prezență efectivă, + 1,2 ore de navetă. Prin urmare, deocamdată „echilibrul” dintre viața privată și cea profesională arată cam așa: 10-11 ore de muncă și 5-6 ore de viață privată, excluzând bineînțeles cele opt ore de somn.

 

Așadar, în ceea ce privește raportul dintre viața privată și cea profesională suntem sortiți dezechilibrului. Poate că acest dezechilibru stă la baza mobilității fără precedent de pe piața muncii  de astăzi. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din Statele Unite membrii Generației Y nu se așteaptă să petreacă mai mult de maximum trei ani la un loc de muncă, ceea ce înseamnă că indivizii născuți între 1981 și 2000 își vor schimba serviciul de aproximativ 20 de ori de-a lungul vieții. E drept că și piața muncii este mult mai instabilă acum decât în urmă cu 50 de ani de exemplu, când un individ avea toate șansele să iasă la pensie de la primul și singurul loc de muncă pe care l-a avut vreodată, dar e la fel de adevărat și faptul că oamenii s-au schimbat și, odată cu ei, s-au schimbat și așteptările și visurile lor. 

 

Astfel, din dorința de a găsi acel loc de muncă ideal care să ne ofere toate beneficiile pe care ni le dorim, plus, eventual, mult râvnitul echilibru dintre viața privată și cea profesională, ne schimbăm locurile de muncă unul după altul ajungând în final la aceeași concluzie: nu este suficient de bun pentru mine.

 

Dar te-ai gândit vreodată că poate nu locul de muncă e întotdeauna cel „vinovat” de nemulțumirea ta? Că poate ar fi timpul să faci ceva schimbări la tine pentru a-ți face viața la serviciu (și nu numai) mai ușoară? Te-ai gândit vreodată că poate mentalitatea cu care ai crescut te sabotează să muncești mai bine și mai relaxat și să ai mai mult succes?

 

Larry Winget – autorul cărții Nu degeaba îi spune muncă -  este convins că succesul tău depinde de tine și numai de tine, și că, dacă nu reușești să îl obții, acest lucru se întâmplă numai și numai din cauza ta. Ce e de făcut? Să îți schimbi modul de a munci, modul de a te raporta la jobul tău în general și mai ales modul de a gândi. Făcând toate acestea, vei constata singur ulterior că nu există nimic mai simplu decât succesul.

 

 

Iată mai jos doar o parte dintre sfaturile pertinente pe care le oferă „Pitbull-ul dezvoltării personale®” în această carte. În cazul în care le vei considera utile, te invit să descoperi și altele în acest bestseller New York Times pe care fiecare angajat, respectiv angajator ar trebui să îl parcurgă la un moment dat, chiar și cu riscul de a fi pe alocuri deranjați de conținut:

 

1. Nu trebuie să îți iubești jobul (dar ajută)!

 

De la Confucius încoace și până la Dale Carnegie și Richard Branson, toți oamenii de succes au predicat același lucru: nu poți să ai succes dacă nu îți place ceea ce faci. Larry Winget nu este nici el de altă părere. Prin urmare, dacă ai un job care nu îți place, ține minte că acest lucru nu se întâmplă din vina actualului tău angajator. Până la urmă el ți-a oferit un job pe care tu l-ai acceptat. Dacă l-ai acceptat doar pentru a avea o sursă de venit din care să trăiești, măcar fii onest. Oferă-i în schimb munca pentru care ești plătit cu suma asupra căreia amândoi ați căzut de acord. Ești conștient doar că angajatorul nu te plătește ca să îți placă slujba, el te plătește ca să îți faci treaba. Iar ca lucrurile să fie mult mai ușoare pentru tine, nu îți rămâne decât să îți faci munca mai plăcută și mai distractivă. Găsești tu ceva: un coleg cu care împărtășești aceeași pasiune, cafeaua de la prânz, priveliștea de la fereastră, faptul că poți asculta muzică în timp ce lucrezi, etc. 

Simți că ți-e imposibil? Demisionează și lasă locul cuiva care va iubi ceea ce tu detești, oferindu-ți astfel și ție o șansă în plus să muncești mai ușor și mai eficient și să fii mai fericit făcând ceea ce îți place.

 

2. Fii de neînlocuit!

 

Vrei o cale sigură pentru a deveni angajatul care nu are înlocuitor? Pentru asta va trebui să muncești un pic, dar în final vei constata, spune Larry Winget, că tot efortul a meritat. Nu se va lua nimeni de tine, și mai mult decât atât, nimeni nu va dori să dea afară (atunci când vor avea loc restructurări) pe cineva care cunoaște cel mai bine produsele și serviciile firmei, dar și concurența și piața, pe cineva care ajunge primul la muncă și pleacă ultimul, pe cineva care își asumă întotdeauna răspunderea și ia rapid decizii, pe cineva care își duce întotdeauna treburile până la capăt și care face în general mai mult decât se așteaptă din partea lui. 

Bineînțeles că există și dezavantaje atunci când devii de neînlocuit, căci nu trăim într-o lume perfectă, nu-i așa? Prin urmare unii vor râde de tine, alții te vor vorbi pe la spate, alții vor spune că ești lingușitor, iar alții că o faci pe angajatorul model. Și, care-i problema? Tu muncești ca să-ți hrănești familia, așa că în privința lor urmează sfatul lui Larry Winget: „dă-i naibii!”.

 

3. Tratează-ți munca cu respect!

 

Noile generații au de multe ori tendința să judece respectul ca fiind o chestie de modă veche. Însă, în timp ce în viața privată fiecare are libertatea să se comporte cum dorește, la serviciu lipsa de respect se penalizează. Așadar, ține cont de faptul (indiferent ce-ai auzit de la unii sau de la alții) că la locul de muncă lipsa de respect se penalizează. Dacă vrei să-ți fie bine și să nu intri în bucluc ai grijă așadar să vorbești cu respect despre colegii tăi, despre clienții tăi, în fața altor clienți, despre concurență în fața clienților și să respecți locul în care muncești păstrând curățenia și îmbrăcându-te corespunzător dress-code-ului, ș.a. Dacă ești antreprenor și ai propria afacere, aceste lucruri sunt perfect valabile și în cazul tău. Amintește-ți întotdeauna că lucrurile mărunte contează enorm pentru felul în care îți percep clienții afacerea. 

 

4. Uită de marea familie, nu trebuie să îți placă toți colegii!

 

 

Larry Winget dă de pământ cu un vechi mit care îi transformă pe colegii noștri de serviciu obligatoriu în a doua noastră familie, fie că acest lucru ne place, fie că nu. Din fericire societatea actuală e mult mai sinceră și acest lucru ne poate scuti de multă falsitate în raport cu cei de lângă noi. Așadar, uită de chestia cu marea familie, nu și dacă voi la serviciu chiar vă simțiți așa, și reține doar să îți tolerezi colegii care nu îți plac fără a te strădui prea mult să te integrezi într-o familie pe care nu ți-o dorești. 

În carte Larry Winget îți furnizează o listă cu toate tipurile posibile de colegi pe care îi vei avea la un moment dat, consolându-te astfel pentru faptul că nu poți sau nu ai putut la un moment dat să iubești astfel de oameni așa cum îți iubești propria familie. Sfaturile în legătură cu modul în care trebuie să te porți cu colegii în general îți vor fi de mare folos în special dacă ești în primii tăi ani de muncă și  nu te pricepi încă să „citești” oamenii. 

 

5. Munca în echipă e o mare minciună! 

 

Munca în echipă e un alt mit agreat încă de companii, pentru că, probabil, le place unora cum sună. Și apoi, imaginea creată când spunem muncă în echipă e atât de plastică, încât parcă e și păcat să renunțăm la ceva ce ne trimite automat cu gândul la un stup de albinuțe care lucrează cot la cot din zori și până seara pentru a crea mierea cea dulce. Dar oamenii nu sunt ca albinuțele, sau cel puțin, unii oameni. Prin urmare, munca în echipă e doar o scuză elegantă pentru ca unii angajați să nu muncească. 

Iar atunci când un membru al echipei nu muncește e de la sine înțeles că un altul îi va prelua sarcina și va munci de două ori mai mult. Așadar, fugi mâncând pământul de cei care se lovesc cu pumnii în piept că ei muncesc cel mai bine în echipă și bazează-te întotdeauna pe forțele proprii la locul de muncă. 

 

6. Asumă-ți responsabilitatea pentru rezolvarea propriilor probleme!

 

Angajații din ziua de azi sunt ca niște copii alintați. Vor multe dar sunt dispuși să ofere puțin în schimb. Cu toate acestea, dacă nu primesc tot ce cer, se consideră nedreptățiți. Cu alte cuvinte, mulți angajați au impresia că compania este acolo ca să îi servească pe ei, uitând că de fapt ei sunt acolo ca să servească compania, iar acest lucru a fost reglementat printr-un contract. Așadar, data viitoare când vei dori să te mai plângi, amintește-ți că te afli la job ca să îți faci treaba, nu ca să te plângi. Treaba companiilor este să facă profit, nu să te facă pe tine fericit, prin urmare asumă-ți responsabilitatea pentru rezolvarea propriilor probleme!

 

La final nu-mi mai rămâne decât să te îndemn să faci ceea ce te sfătuiește și autorul la rândul lui: să aplici și să vezi ce funcționează în cazul tău, pentru că, este de părere Larry Winget, lucrurile funcționează doar încercând. Imediat ce vei vedea că un anumit lucru funcționează, treci la următorul, apoi la următorul, și tot așa. 

 

Mai multe sfaturi practice pentru a-ți face orele petrecute la serviciu mai ușoare și mai plăcute vei găsi în carte. Află mai multe despre ea aici:

 

https://www.actsipoliton.ro/larry-winget-nu-degeaba-ii-spune-munca-carte

Comentarii (0)

Scrie un comentariu