Lenea și biohacking-ul: metodele lui Dave Asprey pentru un corp atletic și sănătos și o minte ascuțită

ACT si Politon
12-06-2024
0 comentarii
Dacă ți-ai propune să devii cea mai bună versiune a ta din punct de vedere fizic, adică să arăți bine, să ai mai multă masă musculară în loc de țesut gras, să ai mai multă energie și  vitalitate, iar analizele tale să arate impecabil, care ar fi lucrurile pe care le-ai schimba pentru a deveni ceea ce îți dorești?
 
Cu siguranță că ai începe prin a face ordine în frigider și prin dulapurile din bucătărie, aruncând tot ceea ce nu ar corespunde noului tău scop, ai investi niște bani buni într-un  abonament la o sală de fitness și te-ai supune pentru o vreme unui regim draconic din care ar lipsi alimentele pe care le iubești cel mai mult și din care ar face parte obligatoriu un  program de exerciții fizice extenuante.
 
Așadar, teoretic știi foarte bine ce trebuie să faci pentru a-ți construi corpul pe care ți-l dorești. Dar practic, știi care alimente ar trebui eliminate din dieta ta pentru a te simți  mai bine, a arăta mai bine, a avea mai multă energie și a te menține sănătos totodată?
 
În altă ordine de idei, știi câtă mișcare ar trebui să faci și cum să practici această mișcare astfel încât să nu te obosească prea mult, să nu îți deterioreze articulațiile și să nu te  determine în cele din urmă să renunți la exercițiile fizice?
 
 
Ei bine, dacă te-am pus un pic pe gânduri, cartea lui Dave Asprey, Mai inteligent, nu mai greu îți va oferi exact răspunsurile de care ai nevoie.
 
Pentru că această carte ne arată cum putem păcăli, asemenea unor hackeri, sistemul de operare al corpului omenesc (numit aici MeatOS) prin biohacking făcându-l să lucreze în favoarea  noastră și ne arată totodată că nu e nevoie nici de un regim alimentar foarte drastic, nici de ore întregi petrecute la sală pentru a avea un corp de invidiat. Tot ce trebuie să facem în  acest sens este să mâncăm și să ne mișcăm inteligent.
 
În plus, cartea se bazează pe un principiu care le va fi pe plac în primul rând celor mai puțin sportivi dintre voi: LENEA. Lenea înseamnă în opinia lui Dave Asprey eficiență și nu măreața  artă de a nu face nimic. 
 
Chiar așa, lenea, este de părere Dave Asprey, te poate face mai puternic, cu condiția să știi să o faci să lucreze în favoarea ta. 
 
Și dacă în privința exercițiilor fizice lucrurile sunt destul de simple, autorul explicându-ne cum putem să ne creăm corpul tonifiat pe care ni-l dorim  fără ore lungi și obositoare  petrecute la sală, în privința alimentației, lucrurile sunt un pic mai complicate, deoarece, alimente despre care ni s-a spus ani în șir că nu ne fac rău, se pare că de fapt nu sunt deloc  recomandate, mai ales în cazul în care te confrunți cu un deficit de minerale.
 
Așadar, iată mai jos cei cinci pași propuși de Dave Asprey pentru a obține un corp mai zvelt cu mai puțin efort fizic și cu mai multă atenție acordată alimentelor pe care le consumi:
 
1.    Profită de puterea lenei
 
 
Te-ai gândit vreodată că lenea te-ar putea face mai puternic? Parcă te-am și auzit cum ai comentat intrigat: asta-i bună, altă scorneală!
 
Ba deloc. Nu-i nicio scorneală. E știință pură, ți-ar răspunde relaxat Dave Asprey. Asta pentru că corpul tău este mai rapid decât tine. Simte, reacționează și răspunde la stimuli cu  aproape o treime de secundă înainte ca creierul să-și dea seama ce se întâmplă. Înainte ca creierul tău uman, rațional, să pună în practică curajul, voința și efortul, corpul deja te-a  oferă o mulime de motive să nu le îndeplinești. Și știi de ce se întâmplă asta?
 
Pentru că, potrivit lui Dave Asprey corpului tău îi pasă de doar două lucruri:
 
•    Primul este să nu moară. 
•    Al doilea este să fie extraordinar de leneș și să folosească cât mai puțină energie pentru a rămâne în viață. Asta pentru că am fost concepuți să ne conservăm energia. Așa suntem  făcuți, iar pentru asta, mulți dintre noi se simt vinovați.
 
Însă părerea lui Dave Asprey în legătură cu cei care nu fac suficientă mișcare și care se simt vinovați pentru acest lucru este că nu ar trebui să se simtă așa. Pentru că, în urma  experimentelor efectuate de el a constatat că corpul nostru nu răspunde neapărat la cât de mult efort facem, ci la intensitatea efortului depus. 
 
Astfel, pe vremea când cântărea 130 de kilograme, mergea la sală șase zile pe săptămână, câte o oră și jumătate. A făcut asta timp de 18 luni și, după tot acest efort, cântărea tot 130 de  kilograme. Ce-i drept era mai puternic, dar nu slăbise și nici mai sănătos nu era. 
 
Așa a ajuns la concluzia că sportul practicat intensiv nu dă rezultate. Tot ce trebuie să facem în schimb pentru a obține rezultate este să îi dăm corpului semnalul să se schimbe, făcând  doar puțin efort. Prin urmare, sfatul lui este:
 
„Nu te mai lupta cu lenea corpului tău, pentru că ea a menținut viața pe planetă timp de mai bine de un miliard de ani. Până la urmă, aceasta învinge întotdeauna. Alege ceea ce-ți dorești  cel mai mult și lasă-te motivat de lene. Poți obține rezultate multiple din sesiuni foarte scurte de antrenament, care nu dor și nu sunt neplăcute.”
 
Din studiile efectuate de Dave Asprey, reiese că cel mai puternic semnal pe care i-l putem da corpului pentru a slăbi este să lucrăm intensiv 20 de secunde într-un interval de 5 minute.  Antrenamentul de intensitate ridicată cu efort redus numit în cartea sa REHIT constă în două sprinturi a câte 20 de secunde, în cadrul unei sesiuni de antrenament de aproximativ 10 minute.  Există două studii universitare care confirmă veridicitatea acestei teorii. În plus, lucrând în sesiuni scurte, nu ne vom pierde motivația, ci dimpotrivă, vom fi dispuși să lucrăm mai  mult. 
 
Iată de exemplu cum ai putea să procedezi dacă ai acasă o bicicletă medicinală:
 
„În cazul în care bicicleta are această funcție, tot ce trebuie să faci este să te încălzești într-un ritm foarte lent, timp de 2 minute, apoi să crești rezistența pentru a face un sprint  la forță maximă, de 100%, timp de 20 de secunde. După 20 de secunde, vei reduce rezistența și vei reveni la un ritm extrem de lent, timp de 3 minute. După aceste 3 minute, vei repeta  sprintul complet de 20 de secunde. Acesta este urmat de un ritm foarte lent, de 3 minute.”
 
Mai mult decât atât, există un studiu care arată că oamenii care practică 2 sau 3 minute de activitate fizică intensă pe zi, au un risc de moarte (din orice cauză) cu 40% mai mic decât cei  care nu fac acest lucru.
 
Putem avea încredere în teoriile lui Dave Asprey? Răspunsul este absolut pozitiv din moment ce de-a lungul ultimelor două decenii, Dave a lucrat cu medici, cercetători și oameni de știință  pentru a descoperi modalități noi de a ne prelungi viața și performanța mentală și fizică. A cheltuit aproape 2 milioane de dolari ca să preia controlul asupra propriului sistem biologic,  depășind limitele posibilităților umane în numele științei și al evoluției, slăbind 45 de kilograme, adăugând 12 puncte IQ-ului său și reducându-și cu 11 ani vârsta biologică.
 
DAVE ASPREY este și fondatorul conceptului Bulletproof, autorul a patru bestsellere New York Times și gazda podcastului aflat în topul celor mai bune 100 de podcasturi, The Human Upgrade™ (fostul Bulletproof Radio), cu peste 250 de milioane de descărcări. A fost numit de numeroase posturi și emisiuni de televiziune, inclusiv Today Show, CNN, Wired, Good Morning America și  Dr. Oz, „Părintele Biohackingului”, deoarece a fost inițiatorul mișcării care încurajează oamenii să nu se mulțumească doar cu a fi „sănătoși”, ci să preia controlul asupra propriei  biologii. Dave găzduiește cea mai importantă și mai longevivă conferință de biohacking din lume. 
 
În calitate de vizionar și antreprenor, Dave a fondat mai multe companii, printre care Bulletproof, franciza Upgrade Labs, Danger Coffee, TrueDark/TrueLight, Homebiotic și 40 Years of Zen,  o clinică revoluționară de îmbunătățire a performanțelor creierului care reușește în doar 5 zile, printr-un program intensiv, să îi ofere creierului tău aceleași beneficii ca zeci de ani  de meditație. Este vorba mai exact de: creșterea IQ-ului, EQ-ului și creativității; dar și de creșterea productivității și a clarității mentale. 
 
2.    Elimină fricțiunea
 
 
Atenție la alimentele „bune” care îți fac rău!
 
În fizică, fricțiunea încetinește corpurile aflate în mișcare. Așadar, atunci când ne referim la corpul nostru, să eliminăm fricțiunea înseamnă să eliminăm toate acele lucruri care  ne  încetinesc, făcându-ne să ni se pară totul mai greu, adică să eliminăm inconvenientele. De exemplu, dacă mișcarea este un inconvenient pentru tine pentru că necesită mult timp, în momentul  în care vei afla că nu trebuie să practici o oră de mișcare pentru a avea rezultate, aceasta nu va mai fi un inconvenient.
 
Apoi, este vorba despre alegerile alimentare pe care le facem, care ne pot sabota încercările de a slăbi și de a fi mai sănătoși totodată. Evită așa zișii obezogeni (mucegaiuri din aer și  din alimente) care pot perturba funcționarea normală a sistemului endocrin, favorizând acumularea de grăsime în organism și contribuind la creșterea în greutate, dar și substanțele toxice  inflamatorii care îți pot da peste cap organismul. 
 
În plus, trebuie să fim atenți și la acele substanțe care ne împiedică celulele să producă energie și care ne mănâncă mineralele din organism, scoțându-le efectiv afară din oase. Din această categorie fac parte lectinele care se găsesc din abundență în cereale și solanacee și acidul fitic, care se găsește în nuci, semințe, fasole, leguminoase, cereale integrale, soia  și porumb și care produce adevărate dezastre în corpul nostru. 
 
Prin urmare, Dave Asprey, ne recomandă să consumăm categoriile de alimente enumerate mai sus cât mai rar și în cantități reduse, pentru că beneficiile lor sunt mult mai puține decât  daunele pe care le provoacă în organismul nostru.
 
Așadar, consumați cu zgârcenie aceste alimente: 
 
•    Cereale: grâu, orz, sorg, ovăz, porumb;
•    Leguminoase: soia, năut, fasole, linte, mazăre, arahide;
•    Nuci și semințe: migdale, alune, semințe de susan, nuci de Brazilia
 
3.    Hrănește-te cu minerale brute
 
Adevărul despre cereale, legume cu frunze verzi, solanacee, Omega 6 și histamine!
 
 
Iar dacă nu vrei să renunți la cereale, cea mai bună alegere este secara, spune Dave Asprey, pentru că conține cea mai mare cantitate de fitază, enzima care descompune fitatul. Secara  poate fi folosită pentru a face pâine cu maia, pentru că procesul de fermentare al maielei descompune cel mai eficient acidul fitic.
 
În ceea ce privește restul cerealelor, cea mai bună metodă de a mânca cereale și semințele este să folosești tehnici de procesare tradițională, la care puțini oameni mai recurg: lasă  semințele să încolțească, apoi tratează-le cu acid sau lasă-le la fermentat timp de mai multe zile, așa cum procedau localnicii din America Centrală cu quinoa pentru a o face mai ușor de  digerat. Ei nu cunoșteau motivul pentru care făceau asta, dar ceea ce făceau ei era să descompună acidul fitic din plante. Consumată fără a fi pregătită corespunzător, quinoa ne poate  distruge intestinul. 
 
Prin urmare, Dave Asprey crede că e mai bine să nu mănânci cereale deloc dacă nu ești dispus să le pregătești corespunzător. Nici spanacul crud, varza kale, rubarba sau alte alimente  vegetale obișnuite nu sunt recomandate de Dave Asprey. Asta din cauza acidului oxalic care este o cauză din ce în ce mai frecventă a formării pietrelor la rinichi. 
 
Conform comunității vegane, din consumul de spanac, varză kale și alte „legume cu frunze verzi”, îți iei o mulțime de minerale. Dar când ni se spune asta, se omite un lucru foarte important și  anume că, acidul oxalic din aceste verdețuri își ia înapoi mineralele sau că fierul care există în spanac este absorbabil în proporție de aproximativ 2%, în comparație cu fierul pe care-l  conține carnea roșie. S-a observat că până și animalele tind să respingă spanacul și varza kale.
 
Vacile au stomacul și un sistem digestiv configurate pentru a dezactiva compușii vegetali care altfel le-ar fura mineralele din corp. Oamenii nu au așa ceva, de aceea, când mâncăm plante,  de fapt ne privăm de materii prime. Contribuim la fricțiune, pentru că cerealele, nucile și anumite plante verzi nu fac altceva decât să producă inflamație în organism. 
 
Nici solanaceele nu sunt mai iubite de Dave Asprey, mai precis, mult îndrăgitele de români: cartofi albi, vinete, ardei și roșii. Motivul este tot acidul oxalic conținut de ele care se  leagă de calciul din organism și formează cristale mici și ascuțite ca o lamă de ras, care sunt transportate în sânge și ajung în articulații, rinichi și alte țesuturi crescând riscul de  inflamație.
 
Așadar, fiți atenți cum vă simțiți după ce consumați:
 
•    Solanacee: cartofi albi, vinete, ardei, roșii
•    Cereale: grâu, orz, sorg, ovăz, porumb
•    Leguminoase: soia, năut, fasole, linte, mazăre, arahide.
 
Asta pentru că aceste legume și cereale conțin lectine, o serie de compuși de apărare pe care plantele îi produc pentru că nu vor să fie mâncate. Ele sunt o familie de proteine care se  lipesc de anumite tipuri de carbohidrați din organism. În timp ce unele lectine sunt inofensive,  anumite tipuri specifice de lectine din alimentele vegetale obișnuite pot produce  inflamație cronică. Dacă starea noastră nu e foarte bună după ce le consumăm, atunci s-ar putea să fie cazul să limităm consumul acestora.
 
Atenție la Omega 6! Pentru că pe cât de bun este Omega 3 pentru organism, pe atât de nociv este Omega 6 consumat în cantități mari. El se găsește în uleiurile procesate, precum uleiul de  porumb, uleiul de soia, uleiul de șofrănel și uleiul de floarea-soarelui. Se găsește, de asemenea, din abundență în anumite alimente integrale, cum ar fi carnea de pasăre și unele nuci și  semințe. Conform Sydney Diet Heart, un consum sporit de ulei vegetal a dus la creșterea riscului de deces prematur cu 62% – mai mult decât lipsa activității fizice, consumul excesiv de  alcool, fumatul moderat, nivelul crescut al glicemiei, consumul de carne procesată sau excesul de sodiu.
 
Histaminele din alimente răspunzătoare pentru alergii sunt un alt factor pe care ar trebui să îl evităm pentru a nu ne confrunta cu: energie scăzută, bufeuri, urticarie, episoade de  confuzie, somnolență, dureri articulare, dureri de spate, erupții cutanate, eczeme, anxietate și probleme psihologice.
 
Iată care sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de histamină pe care ar trebui să le evităm dacă constatăm că ne simțim rău după consumul lor: 
 
•    alcool, 
•    alimente murate și conservate, cum ar fi varza murată, brânzeturile maturate,
•    carnea afumată: salam, șuncă, cârnați, 
•    fructe de mare, în special scoici, pește procesat și sos de pește,
•    fasole și alte leguminoase: năut, soia, arahide, 
•    ciocolata (anumite tipuri).
 
Acestea fiind spuse, probabil că te întrebi acum cum ar trebui să arate un meniu  care să ne furnizeze cantitatea de energie de care avem nevoie și care să nu ne facă rău. Ei bine,  potrivit lui Dave Asprey un astfel de meniu ar trebui să includă: pește, o dată sau de două ori pe săptămână, carne de la animale hrănite cu iarbă, ouă (dacă le tolerați) și lactate, de  asemenea dacă le tolerați. 
 
4.    Suplimentează-ți sistemul MeatOS
 
Avem nevoie de suplimente de vitamine și minerale!
 
 
Pentru a ne simți bine și a avea mai multă energie trebuie fim atenți la două lucruri: să avem în organism toate mineralele care ne sunt necesare pentru a fi sănătoși și să nu avem deficit  de vitaminele solubile în grăsimi (D, A, K și E) . Însă, degeaba luăm suplimente alimentare dacă consumăm acid fitic din abundență. Cea mai simplă metodă pentru a afla cum stăm cu  vitaminele și mineralele este să-i cerem doctorului o serie de analize speciale.
 
Foarte puțină lume știe însă că cele mai importante vitamine pentru buna funcționare a sistemului MeatOS, D, A, K și E sunt solubile în grăsimi, nu în apă. Iar atunci când cantitățile de  DAKE nu sunt suficiente în organism, metabolismul bazal este afectat. Dacă ai un deficit din aceste patru vitamine, consumă-le cu alimente grase pentru a fi absorbite în organism, altfel, e pierdere de timp și de bani.
 
Dave Aspery este convins de asemenea de faptul că o cantitate suficientă de minerale și de vitamine solubile în grăsimi este soluția pentru ca tânăra generație să își recapete  fertilitatea, în condițiile în care, spune el, la momentul actual există tineri în rândul tinerei generații care au niveluri de testosteron la fel de reduse ca ale bunicilor lor.
 
Alte modalități de a-ți „tuna” sistemul MeatOS sunt:
 
•    Folosirea suplimentelor din ierburile aromatice și condimente precum: turmericul, ginsengul, scorțișoara, șofranul, salvia, rozmarinul, busuiocul, ashwagandha, etc, 
•    Aportul optim de probiotice, prebiotice și postbiotice, 
•    Suplimentele energizante, peptidele și minoacizii.
 
5.    Încarcă-te cu energie din minerale și oligoelemente
 
 
Mineralele sunt înțelese greșit pe scară largă. Majoritatea oamenilor știu că oasele conțin calciu, unii își amintesc că oasele conțin și magneziu sau că sângele conține fier. Însă  puțini oameni își dau seama că există mai mult de 20 de minerale numai în oase și că toate acestea funcționează împreună. De aceea, este posibil să suferi de osteoporoză chiar dacă iei  foarte mult calciu, dacă îți lipsesc din organism celelalte minerale esențiale.
 
Există cinci minerale mari pe care trebuie să le înțelegi corect, iar acestea vin în perechi. Calciul și magneziul lucrează împreună. Sodiul și potasiul lucrează împreună. Fosforul  funcționează de unul singur, în detrimentul calciului. Este esențial ca toate aceste minerale să se consume nu numai în cantitățile potrivite, ci și în proporțiile potrivite. O cantitate  prea mare dintr-un mineral poate scădea sau crește nevoia de altul.
 
Oligoelementele sunt esențiale pentru ca organismul să își desfășoare procesele de producere a energiei, dar ai nevoie de ele în cantități mult mai mici decât ai de mineralele mari. De  aceea este important să fim atenți la nivelurile de cupru, zinc, iod, fier, mangan, molibden, seleniu din organism.
 
Cum? Făcându-ne analize speciale și luând suplimente atunci când constatăm deficiențe.
 
Pe de altă parte, trebuie să încercăm pe cât posibil să evităm glifosatul (un erbicid controversat folosit în agricultură pentru combaterea buruienilor și care ajunge în cele din urmă în  alimentele noastre) care se leagă de mineralele esențiale din corpul nostru: fier, cupru, zinc, mangan, calciu și magneziu. Cu alte cuvinte, glifosatul sabotează sistemul MeatOS al  organismului la mai multe niveluri. Acesta scade producția de energie, ceea ce intensifică senzația fizică de anxietate și stres, și îți mai lasă doar câteva resurse de care să te folosești.
 
Cum să eviți glifosatul din alimente:
 
•    Fă-ți cumpărăturile de la o piață agricolă și află cine este persoana care le cultivă.
•    Cumpără produse organice.
•    Consumă carne organică de vită hrănită cu iarbă, certificată ecologic.
•    Spală foarte bine toate legumele, chiar și pe cele organice.
 
Acestea sunt cele mai eficiente metode de a folosi puterea lenei și de a elimina fricțiunea care ne sabotează corpul, privându-ne de energie și de elementele esențiale pentru a avea un  corp viguros și sănătos.
 
Din următoarea secțiune a cărții vei afla cum să îți duci corpul la nivelul următor de sănătate și performanță. Vei afla mai exact cum să te antrenezi și ce tehnologie de ultimă oră să  folosești pentru:
 
•    A avea mai multă forță;
•    A-ți crește rezistența cardiovasculară;
•    A-ți îmbunătăți nivelul de energie și metabolismul
•    A-ți îmbunătăți funcția cerebrală
•    A reduce nivelul de  stres și a te recupera mai ușor.
 
A treia și ultima secțiune a cărții îți va arăta cum să îți crești puterea spirituală, pentru că fără ea, niciuna dintre metodele furnizate pe parcursul cărții nu va da rezultatele scontate:
 
„Pentru a deveni cea mai bună versiune a ta – varianta ta optimă de „normalitate” – trebuie să vizezi o a șasea țintă, una care nu este asociată cu forța, rezistența cardiovasculară,  energia, creierul sau stresul. Trebuie să-ți reconstruiești spiritul, laolaltă cu fiecare alt aspect al ființei tale. Nu vei fi niciodată pe deplin responsabil de sistemul tău MeatOS dacă  nu te vei îmbunătăți la acest nivel superior. Rezistența fizică este intim legată de rezistența spirituală necesară pentru ca tu să dai dovadă de recunoștință, iertare și bunătate –  elemente esențiale ale unei vieți pașnice și fericite.”
 
Cumpără cartea și schimbă-ți total percepția asupra noțiunilor de sănătate, alimentație sănătoasă, mișcare, performanță cognitivă și putere spirituală:
 
 
Și nu uita, niciodată nu este prea târziu pentru a face lucrurile mai ușor, mai bine și mai inteligent!

 
Comentarii (0)

Scrie un comentariu