Descoperă cum se va schimba lumea și ce noi oportunități de business aduce cu ea Revoluția digitală!

ACT si Politon
09-03-2020
0 comentarii
Bine te-am regăsit în plină Revoluție digitală! Traversăm o eră în care guvernele și uniunile investesc miliarde în supercomputere, inteligență artificială și lanțuri de blocuri de date, în care se fac investiții tot mai mari în platforme digitale cât mai sigure, în care a fost reglementată deja prima monedă virtuală și în care s-a impus necesitatea apariției dreptului digital. 
 
 
O lume atât de avansată din punct de vedere tehnologic, încât, potrivit lui Don și Alex Tapscott, autorii cărții despre care vom vorbi în rândurile de mai jos, nu suntem departe de momentul în care o rețea globală de senzori conectați la internet va putea să surprindă fiecare eveniment, acțiune sau schimbare de pe pământ. O lume în care, în curând  Wi-Fi-ul tău s-ar putea închiria singur când vei fi plecat de acasă, camerele libere de hotel, la fel, brevetele s-ar putea acorda singure, e-mailul i-ar putea taxa pe cei care trimit spam, sau sistemele s-ar putea administra singure… 
 
 
Este incredibil cât de mult am evoluat în doar 50 de ani, câți au trecut de când computerele au început să fie folosite la scară largă și de când s-a realizat prima conexiune de internet între două computere. În doar 50 de ani lumea s-a schimbat complet, trecând de la revoluția industrială în care economia se baza pe producție, la revoluția digitală în care economia înseamnă în principal transmisie, prelucrare și stocare de informație. 
 
 
Oamenii au intuit de timpuriu valoarea tot mai mare pe care informația o va căpăta în timp, de aceea au dezvoltat tehnologia necesară pentru a avea acces tot mai facil la ea și pentru a o putea valorifica. În aceste condiții, internetul mobil, big data, cloud computingul și internetul lucrurilor (IoT) nu par a fi nimic mai mult decât niște supuși umili puși în slujba omului pentru ca acesta să poată profita încă și mai mult de valoarea informației. 
 
 
Și, că veni vorba, ți-ai pus vreodată întrebarea cam câtă informație despre tine și obiceiurile tale de consum transmit într-o singură zi, prin senzorii lor inteligenți: apometrele, repartitoarele, contoarele de curent, televizorul tău smart, telefonul tău smart, mașina ta, laptopul tău, smartwatch-ul tău, sau poate ai un asistent personal smart (cum sunt Alexa sau Google Home) sau de ce nu? un frigider smart?
 
 
Răspunsul este cât se poate de simplu. Enorm de multă! Și atunci, nu pare perfect logic ca, în condițiile în care am dezvoltat tehnologii din ce în ce mai inteligente pentru a colecta informație, să o și valorificăm? Abilitățile noastre de a utiliza informațiile în feluri noi pentru a obține noi bunuri și servicii sunt de-a dreptul impresionante astăzi, gândindu-ne că în urmă cu 50 de ani eram cu toții simple tabula rasa în această privință.
 
 
 
 
O bază de date aproape imună la eroarea umană dar și la atacurile cibernetice
 
 
 
Așadar, în lumea noastră informația înseamnă valoare, iar valoarea înseamnă putere, și cum lupta pentru putere (fie ea etică sau nu) a caracterizat dintotdeauna lumea, era de așteptat ca metodele frauduloase de a pune mâna pe informație să nu întârzie să apară. 
 
 
Iar pe măsură ce miza a devenit din ce în ce mai mare, hackerii s-au perfecționat tot mai mult ajungând să ruineze bănci, să pună în pericol viața pacienților atentând la bazele de date ale spitalelor sau să atenteze la siguranța noastră ajungând în posesia unor secrete militare.
 
 
Observăm astfel că pe cât de valoroase pot fi aceste baze de date, pe atât de vulnerabile sunt ele în cazul unor atacuri cibernetice. O provocare interesantă pentru mințile sclipitoare ale planetei care nu au întârziat să vină cu o soluție ce pare (cel puțin deocamdată) fără cusur: un registru digital nou ce ar putea fi numit Registrul Global al valorii sau un Registru al Tuturor Lucrurilor. O tehnologie complet nouă care reprezintă un lanț de blocuri de date descentralizat (n.r: pentru care nu există o bază centrală de date), prin urmare nu poate fi spartă de hackeri.
 
 
Dar partea și mai bună a acestei tehnologii este faptul că poate fi consultată de oricine în orice moment, putând fi descărcată și utilizată pe computerul propriu fără a exista pericolul de a fi șters, modificat sau falsificat cumva, datorită criptării. 
 
 
Așadar, imaginează-ți un registru 100% sigur, pe care îl poți accesa oricând și care poate stoca practic orice lucru care poate fi exprimat printr-un cod: certificate de naștere și de deces, certificate de căsătorie, acte sau titluri de proprietate, diplome, conturi financiare, proceduri medicale, voturi, proveniența alimentelor, etc. Imaginează-ți de exemplu cum ar fi să poți afla în doar un minut care este proveniența puiului pe care îl vei servi diseară la cină? Sau să transferi bani fără să plătești comisioane costisitoare? Sau cum ar fi ca băncile să poată efectua tranzacții sigure, instantanee și lipsite de fricțiuni. Imaginează-ți că vei putea avea acces la economia globală printr-un simplu dispozitiv conectat la internet.
 
 
Tehnologia registrului distribuit, spun Don Tapscott și Alex Tapscott în cartea lor pe această temă despre care poți citi mai multe detalii AICI, poate simplifica considerabil o mulțime de servicii financiare, revoluționând de la bănci și burse de valori, la companii de asigurări, firme de contabilitate și firme de brokeraj, până la rețele de carduri de credit și agenți imobiliari, etc. Toate tranzacțiile pot deveni astfel mult mai rapide, mult mai sigure și mult mai simple. Și totul poate deveni mult mai rentabil pentru toți. În tranzacțiile efectuate în interiorul companiilor care folosesc acest tip de tehnologie atât clienții cât și furnizorii de servicii au numai de câștigat, neexistând intermediari și comisioane.
 
 
Sună prea frumos ca să fie adevărat? Convinge-te singur de enormul potențial al acestei tehnologii descoperind în cartea celor doi Tapscott (tată și fiu):
 
 
Cum funcționează?
 
 
Ce sunt contractele inteligente?
 
 
Cum se justifică atâtea beneficii (atestarea, costurile scăzute, viteza foarte mare, riscurile scăzute, adaptabilitatea) într-o singură tehnologie?
 
 
Care va fi impactul acestei tehnologii asupra industriei financiare, de la serviciile bancare cu amănuntul și piețele de capital până la contabilitate și reglementare;
 
 
Cum să câștigi bani ușor folosind această tehnologie și care sunt cele mai bune oportunități de business în rețea?
 
 
Cum ar putea transforma această tehnologie medicina, transporturile, administrarea infrastructurii, managementul energiei, gunoiului și apei, extragerea de resurse și agricultura, monitorizarea mediului și serviciile de urgență, asistența medicală, serviciile financiare și asigurările, documentele și metodele de păstrare a evidenței, administrarea de clădiri și proprietăți, operațiunile industriale, managementul locuinței, operațiunile cu amănuntul și vânzările.
 
 
Cum poate crea această tehnologie oportunități de a împărți mai echitabil bogăția creată de societate și care ar fi impactul ei real în condițiile în care este știut faptul că reducerea sărăciei și mai buna gestionare a crizelor globale sunt primul pas către prosperitatea globală.
 
 
Cum poate fi prevenită frauda electorală cu ajutorul ei?
 
 
Cum ar putea încuraja consumul sustenabil?
 
 
Cum s-ar putea ajunge la comercializarea echitabilă a muzicii?
 
 
Cum va influența industriile copyrightului: muzica, arta, filmele, cărțile…
 
 
Care sunt pericolele dar și perspectivele promițătoare pe care le deschide?
 
 
Trăim așadar vremuri în care toate veștile din tehnologie par să ne anunțe că viitorul e aici și mulți dintre noi ne-am putea simți luați pe nepregătite. Iar asta nu face nimic altceva decât să ne reamintească o dată  în plus cât de important este să ținem pasul cu cea mai nouă informație.
 
 
Comandă cartea aici:
 
 
 
 
 
Și descoperă dacă ești în asentimentul lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple Computer, care spunea despre ea:
 
 
 
„Ce carte spectaculoasă! Răvășitoare în exuberanța și profunzimea ei. Mă face să mă gândesc că ne aflăm într-unul din acele momente, din punct de vedere al istoriei tehnologiei, economiei și societății, unde limita este cerul.”
 
Comentarii (0)

Scrie un comentariu