Află secretele unei vieți fără regrete de la unul dintre cei mai buni coachi ai lumii

ACT si Politon
08-07-2024
0 comentarii
Atunci când te îndoiești de tine însuți, atunci când pui mai mult preț pe ceea ce cred alții decât pe ceea ce simți tu în adâncul sufletului tău în legătură cu ceea ce ești menit să faci în această viață, e foarte simplu să te abați de  la ceea ce ar trebui să fie adevărata traiectorie a vieții tale și să ajungi să trăiești o viață străină de tine și de aspirațiile tale. Iar odată ajuns în acest punct, nu îți mai rămân decât două variante: să te trezești la un moment  dat și să îți dai seama că ești pe o cale greșită, având astfel șansa să îți corectezi viața și să ajungi să cunoști adevărata satisfacție și fericire, sau, să continui să mergi pe o cale greșită, și atunci, în mod inevitabil te vei  îndrepta către un dezastru.
 
Iată mai jos două astfel de exemple care vorbesc de la sine:
 
Pe de o parte este vorba despre cazul scriitoarei Catherine Lanigan al cărei nume le sună în mod sigur cunoscut celor care i-au citit cărțile, sau măcar au văzut filmele ecranizate după cele mai cunoscute romane ale ei „Idilă pentru o  piatră prețioasă” și „Giuvaierul Nilului”, iar pe de altă parte, este vorba despre tristul destin al scriitorului John Kennedy Toole, autorul celebrului roman „Conjurația imbecililor”.
 
Despre Catherine Lanigan se știa că este talentată la scris încă din copilărie. Pe când era studentă la Facultatea de Jurnalism însă, s-a înscris la un curs de scriere creativă susținut de un reputat profesor de la Harvard.
 
După ce i-a citit un manuscris, acesta i-a promis că îi va da media 9 la curs, știind că este o studentă eminentă care își dorește să absolve summa cum laude facultatea, cu o singură condiție. Să nu mai scrie nimic niciodată.
 
Atunci, tânăra Lanigan, care în prezent are în palmares în jur de 50 de romane, traduse în zeci de limbi și care au fost distinse de-a lungul timpului cu zeci de premii, și-a promis că nu va mai crede niciodată în visuri și că nu va mai  scrie niciodată. Prin urmare, și-a schimbat orientarea în carieră, gândindu-se să se facă profesoară.
 
Într-o zi, întâlnind din întâmplare un grup de scriitori, le-a mărturisit sincera ei admirație pentru meseria lor, spunându-le totodată că marele ei vis a fost să devină scriitoare. La care, replica unui membru al grupului a fost: „dacă  ai fi vrut să devii scriitoare, ai fi devenit scriitoare”. Prin urmare, bărbatul respectiv i-a cerut un manuscris pentru a-și da și el cu părerea. Opinia acestuia a fost că Catherine era foarte talentată și, în scurt timp, datorită lui, lui Catherine i s-a publicat prima carte. Aceasta a fost  urmată de  numeroase altele care  i-au confirmat talentul de tot atâtea ori. Astfel s-a încheiat un capitol din viața lui Cathrine (un capitol care a durat 14 ani de zile) în care a trăit viața altcuiva și în care și-a negat adevărata  menire. Din fericire, în cele din urmă sorții au vrut ca în cazul lui Catherine lucrurile să se aranjeze în favoarea ei.
 
Nu la fel s-a întâmplat însă și în cazul mai puțin fericitului autor John Kennedy Toole, care s-a născut în 1937, la New Orleans. În timp ce romanul său „Conjurația imbecililor” este cunoscut pe scară largă, despre el, se știu foarte  puține lucruri. Asta pentru că povestea lui e mai degrabă sortită să fie dată uitării, decât să fie rememorată. 
 
John Kennedy Toole a absolvit Tulane University, şi-a luat masteratul la Columbia University şi a lucrat pentru o perioadă ca profesor. În momentul în care manuscrisul romanului său a fost respins, a căzut într-o gravă depresie,  refugiindu-se în alcool și analgezice. Nu a mai durat mult până ce, pe 26 martie 1969, s-a sinucis.  Mama lui Toole, care fusese toată viața foarte autoritară cu el, a continuat să încerce să îi publice romanul, reușind în cele din urmă. Cartea a devenit bestseller, fiind tradusă în zeci de limbi. În 1981 lui John Kennedy Toole i s-a  decernat postum Premiul Pulitzer. 
 
John Kennedy Toole nu s-a putut bucura însă câtuși de puțin de propria lui glorie…
 
Vedem astfel cum, în viață, singuri avem tendința de a ne priva de șansa de a fi fericiți. Catherine Lanigan a renunțat la visul ei, încrezându-se prea tare în vorbele profesorului ei. Kennedy Toole nu a avut puterea de a trece nici  măcar peste primul eșec, cramponându-se prea mult de rezultat și uitând să se bucure de darul lui și de plăcerea pură pe care i-o procura scrisul.
 
 
Marshall Goldsmith, autorul cărții „O viață câștigată” susține că tocmai asta trebuie să facem pentru a ne putea bucura de o viață câștigată. Să nu ne gândim atât de mult la rezultatul acțiunilor noastre, cât la satisfacția de a face  ceea ce credem noi că trebuie să facem la un moment dat cu scopul de a fi fericiți:
 
„Trăim o viață câștigată atunci când alegerile, riscurile și efortul pe care ni le asumăm în orice moment corespund unui obiectiv esențial din viața noastră, indiferent de rezultatul final.”
 
Dr. Marshall Goldsmith este un coach renumit la nivel internațional în domeniul leadershipului și este inclus în Thinkers 50 Hall of Fame – una dintre cele mai valoroase distincții care se acordă în domeniul managementului și afacerilor. 
 
Are un doctorat la Anderson School of Management, în cadrul UCLA, și a fost consultant pentru peste 200 de CEO și echipele lor de management. Goldsmith este și autorul mai multor cărți, dintre care amintim: „Triggeri”, bestseller Wall  Street Journal și New York Times, apărut în limba română la Editura ap!, „What Got You Here Won’t Get You There„, bestseller New York Times și câștigător al premiului Harold Longman Award pentru Cea mai bună carte de business a anului,  „Mojo”, „How Women Rise”, „Lifestorming”, și multe altele.
 
UNELE ALEGERI NU LE PUTEM FACE DECÂT O DATĂ ÎN VIAȚĂ
 
Atunci când ne gândim la ceva ce ne-ar putea face fericiți și apoi la un posibil deznodământ nefericit al acțiunilor întreprinse în acest sens, brusc nu mai avem curajul de a acționa. Așadar, ar trebui să avem curajul să încercăm, fără a  ne gândi nicio clipă la un eventual eșec.
 
Cel mai bun exemplu în acest sens este povestea taximetristului Richard, pe care Marshall Goldsmith ne-o spune în această carte. 
 
Richard avea 21 de ani și tocmai își terminase stagiul militar. Odată întors acasă în Maryland, plănuia să își termine studiile și să își întemeieze o familie. Într-o zi, în timp ce lucra ca taximetrist, a avut o clientă mai specială.  Era o studentă care tocmai se întorcea acasă după un an de studii în Germania. Blocați în trafic pe străzile din Maryland, Richard și studenta au petrecut împreună o oră, schimbând impresii despre Germania. Amândoi au simțit că exista  chimie între ei. În cele din urmă, au ajuns acasă la părinții studentei, o casă mare și impunătoare care l-a intimidat pe Richard. L-a intimidat atât de mult încât, în momentul în care și-au dat întâlnire, el nu s-a mai prezentat,  gândindu-se la toate diferențele dintre ei. 
 
Au urmat 40 de ani de regrete, timp în care Richard nu s-a căsătorit, gândindu-se mereu la cum ar fi putut arăta viața lui dacă s-ar fi dus la acea întâlnire…
 
Ei bine, despre astfel de regrete vorbește Marshall Goldsmith în această carte. Despre acele regrete care ajung să ne urmărească toată viață. Nu întâmplător autorul a vrut să numească această carte „Un leac împotriva regretelor”,  oferindu-ne pe parcursul ei sfaturi pentru a nu ajunge în situația de a regreta lucruri pe care nu le-am făcut la un moment dat, și care, dacă le-am fi făcut, ne-ar fi putut schimba fundamental viața. 
Iată doar câteva exemple de regrete pe care oamenii le au, în legătură cu lucruri pe care nu le mai pot schimba:
 
•    Decizia de a nu avea copii;
•    Decizia de a-și lăsa sufletul pereche să plece;
•    Decizia de a refuza slujba visurilor, de teamă că nu sunt suficient de buni pentru ea;
•    Decizia de a nu trata școala cu seriozitate;
•    Decizia de a ne dedica total slujbei și de a ne neglija pasiunile.
 
 
CUM PUTEM EVITA MARILE REGRETE?
 
1.    Fii conștient de propria efemeritate. Nu ai la dispoziție un timp infinit pentru a atinge fericirea. De fapt, cel mai bun moment pentru a-ți realiza visurile este acum, pentru că mâine este plin de incertitudine.
 
2.    Evită contaminarea cu „voi fi fericit când...”. Aceasta este marea boală a Occidentului, „voi fi fericit când”, dar fericirea ta nu ar trebui planificată astfel. Pentru că odată atins acel „când” s-ar putea să îți fixezi un  altul, și un altul, și acest lucru se va repeta la infinit.
 
3.     Evită inerția – atât timp cât te simți confortabil în starea de inerție, atât timp cât te complaci în starea actuală, nu te vei mobiliza să schimbi ceva.
 
4.    Uită de ce ți-au spus părinții. Cuvintele pe care părinții ni le adresează încă de la cele mai fragede vârste (frumos, cuminte, inteligent, obraznic, stângaci, neatent) reprezintă un soi de programare pe viață. Dar ei nu au  întotdeauna dreptate, de aceea ar trebui să avem curajul să ne deprogramăm;
 
5.    Prioritatea ta ești tu! Unii oameni se pricep foarte bine să facă promisiuni față de alte persoane și să se țină de ele, nereușind însă să-și țină și promisiunile față de ei înșiși.
 
6.    Deblochează-te! Nu e deloc simplu să te oprești din a fi cel care de fapt nu ești, să îți spui STOP, să te resetezi și să te prezinți lumii într-o nouă lumină. Probabil de aceea există atât de mulți oameni care duc o existență  falsă, trăind sub masca altei persoane și făcând lucruri pe care nu ar vrea să le facă.
 
7.    Evită distragerile. De la rețelele de socializare, care reprezintă o metodă excelentă de a pierde vremea zilnic, și până la tot felul de alte activități foarte tentante, în urma cărora nu ne alegem cu nimic, lumea ne distrage  mereu atenția de la visurile noastre. Însă doar cei care vor ști să reziste tentațiilor vor reuși să trăiască o viață câștigată, este de părere autorul.
 
8.    Gestionează-ți timpul inteligent. Cât suntem tineri, avem tendința să risipim timpul fiind convinși că mai avem suficient pentru a ne îndeplini visurile. Și apoi… ne trezim dintr-odată prea bătrâni pentru a mai putea face ceva în  direcția visurilor noastre...
 
 
STRATEGIA TA PENTRU O VIAȚĂ CÂȘTIGATĂ
 
 
Oricât de bune și de eficiente ar fi sfaturile de mai sus, tot ai nevoie de o strategie pentru a te bucura de o viață câștigată. Iar strategia ta trebuie să înceapă cu a te hotărî cum anume vrei să arate viața ta, care este talentul tău  special care te va ajuta să obții viața pe care ți-o dorești și când vei putea spune că ai în sfârșit o viață câștigată.
 
Avem toate șansele să obținem tot ce ne dorim atunci când aceste trei variabile independente: Acțiune (Ce facem în prezent?), Ambiție (Ce vrem să obținem?) și Aspirație (Cine vrem să devenim?) devin interdependente, deservindu-se  reciproc. Iar atunci când se întâmplă asta, suntem de neoprit. 
 
Așadar, strategia ta pentru o viață câștigată ar trebui să însemne:
 
1.    Obișnuiește-te să treci dintr-o etapă în alta a vieții și fă-o bine. Viața este presărată cu momente de tranziție de la o etapă la alta. Astfel de momente sunt: absolvirea, prima slujbă „adevărată”, căsătoria, prima casă,  statutul de părinte, divorțul, succesul în carieră, eșecul în carieră, pierderea unei persoane dragi, etc. Trebuie să înveți să te adaptezi în fiecare dintre aceste etape, pentru că în fiecare dintre ele este nevoie de un alt tu și  pentru că mereu vom avea de închis o ușă de o parte a vieții noastre pentru a deschide una nouă.
 
2.    Lasă trecutul în urmă. Pentru a trece cu brio dintr-o etapă în alta trebuie să renunți la tiparele din trecut cu scopul de a-ți crea un nou sine.
 
3.    Poți mai mult! În viața fiecăruia dintre noi este loc pentru „poți mai mult”. Chiar și atunci când faci permanent eforturi pentru a te autodepăși, tot mai este loc pentru un „poți mai mult”. Aceasta este atitudinea corectă a  celor care își doresc să trăiască o viață câștigată.
 
4.    Valorifică clipa de față. Dai dovadă că nu trăiești în prezent de fiecare dată când îți ignori copiii la micul dejun pentru că repeți în minte prezentarea pe care o ai de ținut mai târziu; când ești distras în timpul unei 
ședințe, pentru că rememorezi o convorbire telefonică supărătoare din urmă cu 10 minute, etc. Trebuie să ai în vedere însă că toate clipele din prezent pe care le ratezi, nu le vei mai putea recupera niciodată.
 
5.    Folosește LPR (tehnica Revizuirii Planului de Viață/ Life Plan Review) care urmărește eliminarea decalajului dintre ceea ce plănuiești să faci în viață și ceea ce ajungi să faci, concret. Marshall Goldsmith a constatat în practică că propria voință și disciplină a oamenilor nu sunt suficiente atunci când vine vorba de schimbare, de aceea e nevoie de un instrument de monitorizare, pe care el îl consideră cel mai eficient în procesul schimbării pentru că ne  responsabilizează suplimentar. LPR reprezintă astfel un exercițiu de automonitorizare care presupune să efectuezi o revizuire săptămânală a efortului tău de a câștiga viața pe care susții că ți-o dorești. De altfel, aceasta este  principala direcție de acțiune a cărții, care te va ajuta să faci o schimbare semnificativă și să dobândești o viață câștigată. 
 
Însă, pentru ca acțiunile tale să fie încununate de succes mai ai nevoie și de: 
 
•    Disciplină: ne furnizează puterea de a spune „da” zilnic, la orice efort;
•    Voință: ne oferă determinarea de a spune „nu” lucrurilor negative.
•    Conformare: reprezintă răspunsul nostru productiv la așteptările altor oameni;
•    Responsabilitate: răspunsul nostru la așteptările pe care ni le impunem singuri.
•    Monitorizare: un proces valoros care ne dezvoltă conștiința de sine. Ne forțează să ne evaluăm progresul cu onestitate.
•    Măsurare: cel mai sincer indicator al priorităților noastre.
 
Și pentru ca o schimbare pozitivă să se petreacă cât mai curând în viața ta, astfel încât, pe zi ce trece să te apropii tot mai mult de o viață câștigată, ai nevoie să îți cultivi deopotrivă:
 
•    Satisfacția amânată înseamnă rezistența la recompense mai mici, plăcute, de dragul unor recompense mai mari, mai importante, obținute mai târziu. Mare parte din lucrările de psihologie glorifică satisfacția amânată, corelând-o cu  tot ceea ce asociem „realizărilor”. Însă din când în când trebuie să te oprești și să te bucuri de călătorie, pentru că altfel riști să te umpli de regrete. Așadar, păstrează în minte faptul că uneori satisfacția amânată îți va aduce  satisfacții mai mari mai târziu, dar că din când în când trebuie să îți oferi bucurii imediate care îți vor asigura o stare de spirit excelentă pe termen lung. 
 
•    Credibilitatea - credibilitatea este o calitate ce ține de reputație, câștigată în timp, pe măsură ce oamenii ajung să capete încredere în tine și în ceea ce spui.
 
•    Empatia - capacitatea de a simți ceea ce alți oameni simt sau gândesc.
 
Strategiile de mai sus, îți vor fi de folos, unele mai mult decât altele, în diferite momente ale vieții tale pentru a-ți aminti de principalul scop al vieții tale, acela de a trăi o viață câștigată. Însă mai există o tehnică, amintită în carte de autor, care te va ajuta să îți aduci aminte de scopul tău suprem și să lucrezi la el în fiecare zi, în fiecare moment și în fiecare clipă. Este vorba despre un bilețel pe care să îți notezi doar atât: 
 
Sunt eu acea persoană care vreau să fiu în acest moment?
 
Te invit să citești cartea pe care o poți comanda aici:
 
 
Și să reții secretul unei vieți câștigate:
 
„Crearea unei vieți câștigate este, în primul și în primul rând, o chestiune legată de proporții – să te străduiești când vine vorba de lucrurile importante care te țin concentrat asupra planului, să minimizezi lucrurile care nu influențează rezultatul. Acesta este secretul unei vieți câștigate: Să trăiești la extrem. Maximizezi ceea ce trebuie să faci, minimizezi ceea ce consideri inutil.”
 
Comentarii (0)

Scrie un comentariu