ACT si Politon
05-06-2024
0 comentarii
Oare există cineva pe lumea asta care s-ar mulțumi ca în ultimele clipe ale vieții lui să poată concluziona scurt: nu mi-am dorit nimic, nu am făcut nimic, nu regret nimic?
Oricât de trist ar suna, cu siguranță există foarte mulți oameni care în ultimele clipe ale vieții lor nu pot spune nici măcar un motiv întemeiat pentru care viața lor a fost plină de semnificație. Iar dacă îi întrebi cum de a fost posibil ca viața lor să se scurgă fără un sens profund atât de mulți ani la rând, cu siguranță vor răspunde că timpul s-a scurs prea repede, iar ei nu s-au putut decide niciodată cu adevărat ce își doresc.
Așadar, ce putem face pentru a nu risca ca viața noastră să ajungă la ultima stație fără ca noi să fi reușit să-i oferim o semnificație profundă?
Cel mai simplu ar fi să ne ascultăm vocea interioară.
Acea voce care ne spune ce să facem într-un anumit moment pentru a nu trăi cu regrete mai târziu.
VIAȚA NE PUNE SĂ ALEGEM ÎNTRE A FI VICTIME ȘI A FI EROI
Pentru că de cele mai multe ori, viața ne pune să alegem între a fi victime și a fi eroi. Să te consolezi cu gândul că ești o victimă, presupune suferință. Pe de altă parte, să fugi cât poți să ajungi în această situație, presupune riscuri, presupune un sentiment înălțător că încerci să faci o schimbare în bine în această lume meschină, iar în final, îți poate aduce o satisfacție uriașă că ai reușit, indiferent despre ce cauză este vorba.
Vedem din start astfel că statutul de victimă înseamnă o suferință continuă, pe când cel de erou poate veni, și de cele mai multe ori chiar vine, cu o doză enormă de satisfacție.
Să luăm de exemplu cazul Irinei Sendler, una dintre marile eroine ale celui de-al Doilea Război Mondial, care a ales să fie o eroină, deși ar fi putut foarte bine să se complacă în rolul de victimă.
Irina Sendler a fost o asistentă medicală și socială din Polonia, care a întemeiat organizația „Żegota”, care sprijinea acțiunea de salvare și adăpostire a evreilor între anii 1942 și 1945, în timpul ocupației naziste a Poloniei.
Deși s-ar fi putut mulțumi ca mulți alți oameni să privească cu indiferență dramele inimaginabile care se petreceau în ghetoul din Varșovia, Irina i-a sfidat pe naziști cu un curaj incredibil, punându-și viața în pericol, dar făcând ceea ce credea ea că este bine să facă: să salveze viețile a mii de copii nevinovați. Irina Sendler a reușit să salveze viețile a 2.500 de copii evrei, pe care i-a scos din ghetoul varșovian în coșuri, sicrie sau saci de cartofi folosindu-se de faptul că avea acces în ghetou în calitate de șefă a diviziei pentru copii a Departamentului de Asistență Socială pentru a efectua inspecții pentru tifos.
Odată ce copiii erau scoși din ghetou, Sendler aranja ca aceștia să primească identități false și îi plasa la familii poloneze sau în orfelinate. Dar Sendler își nota cu meticulozitate de fiecare dată numele reale ale copiilor, în speranța că, atunci când războiul se va sfârși, acești copii își vor putea regăsi familiile adevărate. Listele cu adevărata identitate a copiilor erau sigilate și închise ermetic în borcane ascunse de Sendler în locuri numai de ea știute.
Dar pentru că ideea de bine rimează arareori cu cruzimea convingerilor greșite, Sendler a fost prinsă și arestată în cele din urmă de Gestapo, torturată și condamnată la moarte. Din fericire, Żegota a reușit să-i mituiască pe gardienii germani în timp ce era dusă la execuție și astfel Irina s-a putut bucura de o viață lungă de 98 de ani.
Irina Sendler a fost fără îndoială una din marile eroine ale celui de-al Doilea Război Mondial, cu toate că ea nu s-a considerat niciodată un erou: „Eroii fac lucruri extraordinare. Ceea ce am făcut eu nu a fost un lucru extraordinar. A fost normal” a spus odată Sendler. „Vezi un om care se îneacă, trebuie să încerci să-l salvezi chiar dacă nu știi să înoți.”
Chiar dacă ea nu s-a considerat un erou, a fost tratată ca atare pentru curajul și realizările ei, primind numeroase distincții și premii. În anul 2007, președintele Lech Kaczyński a nominalizat-o pentru Premiul Nobel pentru Pace.
Irina Sendler a trăit și a părăsit această lume ca un erou. Cu siguranță că în ultimele ei clipe nu s-a gândit la cât de îngrozitoare a fost tortura la care a fost supusă de către naziști, ci la faptul că reușise să le ofere viața, pentru a doua oară, la peste 2.500 de copii.
Irina Sendler ar fi fost o eroină în orice secol ar fi trăit, pentru că era înzestrată cu toate calitățile unui erou: încredere, curaj, determinare, hotărâre, spirit de sacrificiu, umanitate. Ea era genul de om care, dacă avea o problemă o rezolva; dacă avea un vis, îl împlinea; dacă avea de ales între a se lupta pentru un ideal și a renunța din start pentru că „e prea greu”, alegea să lupte. Ea nu ar fi putut fi nicicând o victimă, pentru că teama, văicărelile și autocompătimirea nu erau pentru ea.
CEEA CE DEOSEBEȘTE UN EROU DE O VICTIMĂ ESTE MENTALITATEA
Și, în timp ce unii oameni se nasc pur și simplu cu mentalitatea de erou, alții și-o pot construi în timp, corectând un mod de gândire defectuos, moștenit de la familie poate, sau ca urmare a unei înțelegeri greșite a lumii în care trăim.
Așa cum a făcut și autorul cărții „Erou în misiune”, Donald Miller, care și-a dat seama în tinerețe, într-un moment al vieții când toate îi mergeau foarte prost, că mentalitatea de victimă pe care o avea era de vină pentru starea deplorabilă în care ajunsese. Prin urmare, și-a propus să se schimbe, construindu-și un plan în acest sens. Un plan pe care autorul ni-l pune la dispoziție în această carte.
La 26 de ani, Donald Miller era supraponderal, trăia de azi pe mâine, se chinuia să își plătească chiria de la o lună, la alta și nici nu se punea problema să aibă o iubită. Când a realizat unde greșea, s-a reinventat complet cu ajutorul planului descris în această carte, reușind să debuteze ca scriitor și să publice mai multe cărți, să își găsească o iubită, care i-a devenit mai târziu soție și cu care are actualmente un copil și să se mute în casa visurilor sale împreună cu familia lui. Și acesta a fost doar începutul unei vieți pline de realizări și împliniri…
Donald Miller este CEO-ul companiilor StoryBrand și Business Made Simple, gazda canalului de YouTube „Coach Builder” și gazda podcastului Business Made Simple, dar și autorul a zece cărți, printre care se numără „Creează un Storybrand”, „Marketingul simplificat” și „Afacerile simplificate” – toate trei apărute la Editura ap!
Odată ce a renunțat să se mai considere o victimă și a îmbrățișat gândirea unui erou, întreaga viață a autorului a căpătat un alt ritm și o altă culoare, acesta trecând de la a fi trist, la a fi mulțumit; de la a fi neproductiv, la a fi productiv; de la a avea anumite temeri legate de relațiile apropiate, la a intra în astfel de relații și a se bucura de ele. Însă, cel mai important, a trecut de la a simți că viața nu are niciun sens, la a înțelege sensul mai profund al vieții.
Observând cât de mult bine a adus în viața lui această schimbare, autorul a realizat un plan care îi va ajuta pe toți cei care au sentimentul că viața lor nu se îndreaptă în direcția corectă, sau mai rău, că viața lor se îndreaptă către nicăieri, să își depășească mentalitatea de victimă și să o îmbrățișeze pe cea de erou.
CUM GÂNDEȘTE O VICTIMĂ?
Victima vede în viață în primul rând lucruri negative, pe care le folosește ca argumente pentru gândirea ei disfuncțională, astfel încât să poată persevera nestingherită în această direcție.
Victima găsește întotdeauna un vinovat pentru nefericirea ei, pentru că nu își poate asuma responsabilitatea pentru propria ei nefericire.
Victima se simte persecutată, nedreptățită, neapreciată și consideră că nu poate face nimic pentru a-și schimba viața, întrucât aceasta este o consecință a circumstanțelor, norocului, sorții și nu rezultatul propriei străduințe, a unui plan care, odată pus în practică ne va conduce acolo unde ne dorim, adică la împlinirea propriilor visuri și aspirații.
O victimă va fi nemulțumită chiar și atunci când i se vor întâmpla lucruri bune, pentru că nu-i așa, ei îi place să își joace rolul până la capăt. Chiar și atunci când lucrurile nu sunt foarte grave, victima are talentul extraordinar de a face din țânțar, armăsar, astfel încât totul să pară mult mai grav și mult mai tragic.
Copleșită de astfel de gânduri, mereu negre, mereu sumbre, victima se îndreaptă cu pași repezi către un dezastru. Ea nu își dă seama că gândirea pe care o are o împiedică să realizeze orice, fiind convinsă de altfel că nici nu este capabilă să realizeze ceva pentru că s-a născut sub o stea nenorocoasă. De aceea nici nu va face nimic pentru a-și schimba soarta, complăcându-se în propria nefericire.
O victimă nu se gândește nicio clipă că viața ei ar putea fi mai bună.
CUM GÂNDEȘTE UN EROU?
„Care este esența energiei eroice? Un erou vrea ceva de la viață și este dispus să accepte provocări pentru a se transforma într-o persoană capabilă să obțină ceea ce-și dorește.”
Eroul este opusul victimei. El știe că oricât de rău i-ar merge la un moment dat, există o soluție, există o salvare, există o metodă de a-i fi mai bine. Tot ce trebuie să facă pentru a ieși din impas este să aibă răbdare și curaj să acționeze la momentul potrivit. El s-a convins de-a lungul anilor că după furtună iese întotdeauna soarele.
Eroul este dispus să acționeze chiar dacă îi este teamă, chiar dacă acțiunile lui implică riscuri și chiar dacă există posibilitatea de a eșua. Lui nu îi este teamă și știe că norocul îi ajută pe cei curajoși. De aceea își face un plan pe care este dispus să îl urmeze pas cu pas în ciuda dificultăților care se vor ivi în cale, fiind convins că eforturile îi vor fi răsplătite.
Eroul crede în el și în forțele lui. Eroul nu se dă bătut. Eroul iubește sentimentul că își merită fericirea, de aceea este dispus să facă sacrificii pentru ea.
Eroul, dacă ar fi victimă, ar vrea să devină erou.
CUM NE PUTEM TRANSFORMA DIN VICTIME ÎN EROI?
„Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi.” – Viktor Frankl
Psihiatrul vienez Viktor Frankl, care este totodată și părintele logoterapiei, a fost cel care a găsit primul răspunsul la această întrebare. Cu ajutorul logoterapiei practicate de el, oamenii care se considerau victime ajungeau să își dorească să acceadă la o viață plină de sens.
Logoterapia era astfel un fel de terapie a sensului. Frankl o folosea ca să trateze pacienți cu tendințe de suicid, și dădea rezultate. Mulți dintre pacienții săi simțeau o trans¬formare pozitivă când începeau să se implice în proiecte, să se alăture diverselor comunități și să schimbe felul în care înțelegeau suferința, astfel încât să-i poată vedea beneficiile. Frankl și-a învățat pacienții să își dea seama că au libertate de acțiune chiar dacă momentan se simt strânși în chingile durerii și abandonului de sine.
Inspirat de formula pentru sens inventată de Viktor Frankl, Donald Miller și-a creat un plan de viață care să îl ajute să trăiască ca un erou în misiune și nu ca o victimă.
PLANUL DE VIAȚĂ AL EROULUI ÎN MISIUNE:
Iată cele trei lucruri fundamentale care te vor ajuta să găsești un sens mai profund vieții tale în fiecare zi și să te comporți ca un erou în misiune și nu ca o victimă pentru tot restul vieții tale:
1. Să creezi un lucru sau să săvârșești o faptă. Sau altfel spus, găsește-ți un motiv bun pentru care să te trezești și să te ridici din pat în fiecare dimineață. Te va ajuta să eviți vidul existențial.
2. Să experimentezi ceva sau să întâlnești pe cineva. E greu să te bucuri de o viață plină de sens fără a aparține unei comunități, unui grup din care faci parte și în care ești apreciat. Relațiile sunt extrem de importante pentru că ne hrănesc sufletul și ne furnizează o stare de bine pe care nu o putem obține în niciun alt mod. De aceea trebuie să aparținem unui grup, unei comunități pentru a ne simți motivați să acționăm și să facem ceva mai mult pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru. Iar când această comunitate ne lipsește, putem să o formăm chiar noi: pentru a găti, a viziona filme, a comenta cărți, a dansa, etc.
3. Să ai abilitatea de a-ți alege perspectiva indiferent de împrejurări, inclusiv în fața provocărilor și a suferințelor. Viktor Frankl susține că nu există niciun eveniment negativ în viața noastră pe care să nu-l putem valorifica. Suferința, de exemplu, este folosită în cărți pentru a-l ajuta pe erou să se transforme într-o versiune mai bună a lui. Așadar, pentru a o valorifica, trebuie să învățăm să transformăm suferința în putere interioară sau într-o metodă de prevenție pentru a nu mai trece prin situații asemănătoare niciodată. Ideea este următoarea: găsește ceva care să te facă să te desprinzi de tine, pentru ca lumea ta să devină mai mare.
Așadar, pentru a te transforma trebuie:
• Să îți formulezi ambiția pe care o ai, încercând totodată să nu ai foarte multe, astfel încât în final să nu te mai poți hotărî în ce direcție să pornești. Odată ce te-ai hotărât ce vrei să realizezi, trebuie să găsești metoda prin care vei materializa acel lucru. O ambiție bună ar trebui să te facă să te jenezi, pentru că asta înseamnă că ți-ai propus lucruri de care ceilalți nu te cred în stare; ar trebui să te sperie nițel, pentru că asta înseamnă că ți-ai propus lucruri pe care nu credeai că ești în stare să le faci; și ar trebui să fie totodată realistă, ceea ce înseamnă că nu îți poți propune să te faci compozitor când tu ești afon.
• Să nu accepți faptul că ești o persoană care renunță ușor, ci să găsești o pasiune care să nu-ți mai dea voie să renunți.
• Să te implici în provocări, în loc să le eviți
• Să înveți din greșeli și din neșanse.
INSTRUMENTELE UNUI EROU:
1. NECROLOGUL. Scrie-ți necrologul. Este o idee împrumută de la Stephen Covey, care considera că să începi cu sfârșitul în minte este o bună modalitate de a te motiva să mergi până la capăt atunci când îți propui să faci ceva. Scriindu-ți necrologul vei ști cum vei vrea să vorbească oamenii despre tine după moartea ta, iar asta te va motiva să realizezi toate lucrurile despre care ai dori să vorbească ei. În plus, citindu-l zilnic, vom avea mereu în minte imaginea persoanei care vrem să devenim, astfel încât să ne putem corecta ori de câte ori vom ne vom abate de la ceea ce ne-am propus.
Când scrii necrologul ai grijă să:
• Fii scurt și la obiect;
• Fii ambițios, dar realist;
• Nu te pierde în detalii;
2. VIZIUNEA PE UN AN, CINCI ȘI ZECE ANI. Creează-ți viziunea pe un an, pe cinci și zece ani. Aceasta te va ajuta să devii persoana despre care ai scris în necrolog. Începe cu viziunea pe zece ani și mergi în sens invers până la viziunea pe un an. Aceste fișe ar trebui organizate pe secțiuni precum: carieră, sănătate, familie, prieteni, spiritualitate și ar trebui să includă chestiuni precum: 2 lucruri pe care le fac zilnic, 2 lucruri pe care nu le fac, în momentul de față tema centrală a vieții mele este... (în carte vei găsi șabloane gata pregătite care te vor ajuta să îți creezi viziunea pentru viitor).
3. LISTA CU OBIECTIVE. Alcătuiește liste cu obiectivele pe care le ai și ai grijă să le îndeplinești. Dar totodată fii foarte hotărât și în privința lucrurilor pe care nu vrei să le faci. Având un plan, pe care îl vei urmări mereu, vei vedea cum vidul existențial nu își va mai avea locul în viața ta și vei începe să trăiești fiecare zi cu intenție și concentrare, pentru a-ți duce planul la bun sfârșit.
4. AGENDA ZILNICĂ. Completează o pagină din agenda zilnică în fiecare zi – acest lucru te va ajuta să îți menții concentrarea și să nu te îndepărtezi prea mult de obiectivele pe care le ai. Scrierea în agendă va fi ca o garanție pentru tine că te vei ține de planul tău în fiecare zi și că nu va trece nici un interval de 24 de ore fără să faci un pas înainte în direcția visului tău. Totodată, momentul scrierii în agendă ar trebui să fie pentru tine unul în care să îți arăți recunoștința pentru tot ce ai realizat. Eroii sunt recunoscători pentru realizările lor, pe când victimele, nu.
Iată ce ai putea să îți mai notezi în agenda zilnică:
• citește-ți necrologul;
• recapitulează-ți fișele de lucru destinate viziunii;
• recapitulează-ți obiectivele;
• încearcă să vezi lucrurile dintr-o perspectivă înțeleaptă;
• stabilește-ți sarcinile principale;
• folosește recunoștința ca să eviți mentalitatea de victimă și de personaj negativ;
• ține evidența întâlnirilor zilnice;
• gestionează-ți sarcinile secundare.
Donald Miller îți pune la dispoziție pe parcursul cărții șabloane ușor de completat pentru viziunea pe un an, pe cinci ani și pe zece ani, pentru listele cu obiective și pentru cum trebuie să arate o pagină din agenda ta zilnică. De asemenea autorul îți furnizează mai multe modele de necrolog care îți vor oferi imaginea vieții trăite cu sens pe care merită să o ai.
Te invit să folosești aceste instrumente pentru a-ți construi o viață plină de sens și pentru a te trezi în fiecare zi spunându-ți „Îmi place viața mea”, „Îmi place ceea ce încerc să construiesc în lume”, chiar dacă uneori te vei simți trist și neîncrezător și chiar dacă uneori lucrurile nu se vor întâmpla așa cum ți-ai dori.
Cumpără cartea de aici:
Erou în misiune
Și învață să iei fiecare provocare pe care ți-o lansează viața ca pe o ocazie de a te dezvolta și a deveni mai puternic. Aceasta nu este nicicum o teorie nouă, ci a fost exploatată de-a lungul anilor de numeroși scriitori printre care și Nassim Taleb care vorbește în cartea lui „Antifragil” despre riscul ca oamenii să devină slabi din cauza sistemelor mult prea structurate sau în care sunt mult prea protejați. Teoria sa este că oamenii cresc și prosperă doar când se confruntă cu greutăți, fiindcă aceste greutăți ne forțează să ne transformăm în versiuni mai puternice ale noastre.
Un citat care îi este atribuit lui Abraham Lincoln susține același lucru: „Vremurile grele creează oameni puternici. Oamenii puternici creează vremuri bune. Vremurile bune creează oameni slabi. Iar oamenii slabi creează vremuri grele.”
Așadar, avem nevoie de provocări pentru a ne menține puternici ca indivizi și ca specie în general și pentru că avem nevoie de cât mai mulți eroi. Observăm astfel că scopul nu e nicidecum egoist, ci dimpotrivă. Avem nevoie de cât mai mulți eroi pentru că eroii se transformă în călăuze pentru cei mai slabi ca ei și astfel lumea aceasta reușește să meargă mai departe de milenii întregi. Folosește planul lui Donald Miller din această carte și devino un ghid pentru semenii tăi!