Ghid practic de transformare personală: Cum să obții rezultate spectaculoase făcând cele mai mici schimbări

ACT si Politon
08-05-2024
0 comentarii
Când ne privim în oglinda conștiinței, fiecare dintre noi vede puncte forte, puncte slabe, lucruri nu foarte bune, care mai pot fi tolerate și lucruri rele de-a dreptul, care nu ar mai trebui tolerate nicio clipă. Însă, de foarte multe  ori, deși știm foarte clar ce obiceiuri, comportamente și tendințe trebuie corectate la propria persoană pentru a avea o viață mai bună și pentru a ne atinge obiectivele, nu facem absolut nimic pentru a schimba situația, complăcându-ne  în vechea stare de lucruri, sau pur și simplu amânând să luăm măsuri.
 
Iată mai jos o listă pe lucruri pe care majoritatea oamenilor ar vrea să le schimbe la ei înșiși:
 
•    Să economisească mai mult;
•    Să mănânce mai sănătos;
•    Să nu mai amâne lucrurile importante;
•    Să citească mai mult;
•    Să facă mai multă mișcare;
•    Să nu mai fumeze;
•    Să nu mai piardă atât de mult timp în fața televizorului sau pe telefon;
•    Să petreacă mai mult timp de calitate cu părinții lor mai în vârstă sau cu copiii lor;
•    Să fie mai ordonați;
•    Să își gestioneze mai bine timpul.
 
Cu ce te ajută o idee, dacă rămâne doar la stadiul de idee?
 
Mel Robbins, unul dintre cei mai apreciați experți din lume în schimbare și motivație și gazda podcastului „Mel Robbins”, știe de ce atâtea milioane de oameni din întreaga lume nu reușesc să se schimbe, deși au în minte acest lucru.  După părerea ei, secretul succesului, atunci când vine vorba de schimbare, constă în „Regula celor 5 secunde” pe care a explicat-o în cadrul unui discurs TEDx, care a fost vizualizat până în prezent de peste șapte milioane de ori. 
 
Așadar, regula celor cinci secunde presupune să acționezi în maximum cinci secunde după ce îți vine o idee, altfel, mintea ta va uita complet de ea și te va sabota determinându-te să rămâi în continuare în zona ta de confort. De exemplu, dacă vrei să îți deschizi o afacere, ar trebui ca în cinci secunde după ce îți vine această idee, să cauți un șablon gratuit de plan de afaceri pe internet și să începi să îl completezi.  Iar dacă, după ce ai avut o anumită idee, îți vine imediat să te lași păgubaș considerând că nu ești tu omul potrivit care să facă astfel de lucruri mărețe, gândește-te o clipă la ceea ce a spus Simon Sinek, autor de bestsellere și  protagonistul unuia dintre cele mai vizionate discursuri TED din toate timpurile, cu mai mult de 29 de milioane de vizualizări: „Cu ce te ajută o idee, dacă rămâne doar la stadiul de idee? Încearcă! Experimentează! Iterează! Eșuează! Încearcă din nou! Schimbă lumea!”.
 
De aceeași opinie este de altfel și Mel Robbins care consideră primordial să acționezi odată ce ți-ai dat seama ce ar trebui să faci pentru a-ți fi mai bine. Chiar dacă nu ai chef, chiar dacă ți se pare prea greu, chiar dacă nu te simți  pregătit și chiar dacă te temi că vei eșua. Mergi la sală chiar dacă nu ai chef, ține acel discurs, chiar dacă simți că nu e nici pe departe perfect, dă acel telefon de vânzări, deși știi că vei fi refuzat, etc. Deznodământul nu este  întotdeauna cel pe care îl întrevezi tu în cele mai pesimiste momente ale tale, și chiar dacă ar fi așa, indiferent de deznodământ, acea încercare va fi pentru tine o ocazie de a învăța și de a-ți pregăti următorii pași spre un tu mai  bun.
 
Indiferent care sunt obiectivele tale, arată lumii că ești serios luând inițiativă, oricât de neînsemnată ți s-ar părea acea acțiune la un moment dat. Pentru că atunci când faci ceva ce nu ești obișnuit să faci, te afli în plin proces de  a construi obiceiuri noi, mai sănătoase, și de a le înlătura pe cele vechi, care știi că nu sunt benefice și nu te vor conduce în direcția dorită. În plus, din moment ce nu ai făcut niciodată un anumit lucru, nu poți ști cât de rău poate  fi să îl faci, dacă nu încerci. Foarte mulți oameni care s-au temut ani la rând să facă un anumit lucru, au descoperit, în momentul în care au fost nevoiți să îl facă, că de fapt teama se afla doar în mintea lor.
 
„Schimbarea sustenabilă nu depinde atât de mult de motivație, cât de deprinderea obiceiurilor care ne conduc pas cu pas la realizarea a ceea ce dorim să fim.”
 
 
Așadar, este important să acționezi chiar în acest moment pentru a schimba ceea ce trebuie schimbat, pentru că peste cinci ani vei fi rezultatul obiceiurilor pe care le adopți astăzi, spune Luca Mazzuccheli în cartea sa Foctorul 1%  apărută de curând la Editura ap!. Vestea bună pe care ne-o dă însă Luca Mazzucchelli în această carte este faptul că renunțarea la obiceiurile proaste nu depinde exclusiv de voință și motivație, așa cum se credea până acum, practica  arătând că putem renunța la absolut orice obicei cu condiția să ne formăm pas cu pas obiceiurile corecte. 
 
„Teza pe baza căreia am scris această carte este că schimbarea sustenabilă în timp nu depinde atât de mult de motivație – element util, dar supraestimat de mulți – cât de deprinderea obiceiurilor care ne conduc pas cu pas la realizarea a ceea ce dorim să fim.” – Lucca Mazzucchelli, Factorul 1%
 
Poți să te lași de fumat, poți să renunți la obiceiul de a mânca fast-food, poți să înlocuiești o jumătate de oră de „zăcut” pe canapea, cu o jumătate de oră de mișcare, poți să începi să economisești, în loc să-ți cheltuiești toți banii câștigați până la ultimul sfanț, poți să înveți să nu mai amâni la infinit ceea ce-ți propui până uiți complet și ce ți-ai propus și de ce, etc. Poți face practic orice îți dorești cu condiția să îți însușești știința obiceiurilor pe  care Luca Mazzucchelli o teoretizează în această carte cu scopul de a te ajuta să îți atingi obiectivele și să devii persoana care îți dorești să fii. Pentru că obiceiurile, crede el, sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție  pentru a atinge obiective semnificative.
 
Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut, antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei prin care și-a propus să facă psihologia mai accesibilă oamenilor obișnuiți. Canalul său de YouTube este urmărit anual de  peste 5 milioane de oameni, iar fanii săi de pe rețelele de socializare depășesc 800.000. 
 
 
 
Care este secretul succesului său? 
 
Oferă soluții simple, pentru probleme grave cu care oamenii se confruntă în fiecare zi. Astfel de sfaturi vei găsi și pe parcursul acestei cărți, care ne vorbește despre formarea de noi obiceiuri nu numai prin explicarea teoretică a  obiceiurilor și a mecanismului care se află în spatele formării lor, ci și prin exemple concludente care pot fi răspunsul la propriile noastre probleme. Așa cum este de exemplu și rutina celor cinci minute pentru eliberarea minții care  ne-ar putea ajuta să adormim mai repede în fiecare seară:
 
„Un studiu publicat în revista Journal of Experimental Psychology a arătat că obiceiul de a-ți rezerva cinci minute înainte de culcare pentru a scrie negru pe alb lucrurile care trebuie rezolvate a doua zi te-ar putea ajuta să adormi mai  repede. Această acțiune, care reprezintă o soluție intermediară între lista cu lucruri de făcut și rutina de shutdown, ne-ar ajuta să ne „descărcăm” mintea, reducând preocupările legate de sarcinile care trebuie îndeplinite ziua  următoare și inducând, astfel, somnul. În acest sens, cercetătorii au descoperit și un detaliu interesant: cu cât subiecții experimentului scriau mai multe detalii în lista cu lucrurile de făcut a doua zi, cu atât adormeau mai repede. 
 
Așadar, se pare că și creierul apreciază feedbackul cu privire la starea actuală a activităților, putând, datorită lui, să se calmeze și să se cufunde în somn.”
 
„Cu cât vom încerca să ne schimbăm mai repede, cu atât vom reveni mai rapid la punctul de plecare.”
 
Un lucru esențial de reținut atunci când ne propunem să ne schimbăm obiceiurile este că, cu cât vom încerca să ne schimbăm mai repede, cu atât vom reveni mai rapid la punctul de plecare. Așadar, pentru a reuși, trebuie să ne propunem să  facem schimbări mici pe perioade îndelungate de timp, astfel încât efortul depus să nu fie prea mare, iar schimbarea pozitivă să nu se transforme într-un chin. Calibrându-ne mindset-ul cu ajutorul factorului 1%, vom elimina rezistența  sistemului la schimbare (homeostazia), crescându-ne în schimb semnificativ șansele de a realiza ceea ce ne-am propus. 
 
Iată doar câteva sfaturi realiste și eficiente pentru a realiza schimbări mari, făcând pași mici, pe care le vei găsi în această carte:
 
1.    Dacă îți propui să înveți o nouă limbă străină, învață câte un cuvânt nou pe zi;
2.    Dacă vrei să elimini zahărul din cafea, începe să-l reduci puțin câte puțin. Începe prin a pune numai trei sferturi de linguriță, apoi jumătate, apoi doar un vârf și, în cele din urmă, vei reuși să îl elimini complet.
3.    Alocă 1% din timpul în care ești activ pe parcursul unei zile, adică 14 minute, pentru a citi sau a face sport; 
4.    Inspiră-te de la Sir Dave Brailsford, antrenorul unei echipe de ciclism britanice care a câștigat Tour de France de trei ori în patru ani, după mai multe încercări nereușite, după ce a decis să îmbunătățească fiecare aspect al 
performanței sportivi¬lor lui cu 1%: rezistența, viteza, gestionarea emoțiilor în timpul competiției, greutatea corporală, ergonomia bicicle¬tei, nutriția, calitatea somnului, ba chiar și eficacitatea ungu¬entelor utilizate de membrii 
echipei.
5.    Aplică Legea lui Pareto, ținând cont de faptul că doar 20% din eforturile pe care le depui îți aduc 80% din rezultate. 
 
PROCESUL ÎN OPT PAȘI DE FORMARE A UNUI NOU OBICEI
 
 
Pentru a testa metoda lui Luca Mazzucchelli nu este recomandat să începi cu un obiectiv prea ambițios precum cel de a renunța la fumat. Începe mai degrabă cu un obicei simplu pe care ai vrea să îl îmbrățișezi precum: să mergi la sală, să  practici yoga, să citești în fiecare zi, să înveți o limbă străină etc. Pentru ca schimbarea să fie sustenabilă începe cu pași mici: calibrându-ți mindset-ul cu ajutorul factorului 1%.
 
Din „Factorul 1%” vei afla:
 
•    Ce sunt obiceiurile; 
•    Ce înseamnă un mindset de câștigător; 
•    Care sunt cele trei componente ale unui obicei; 
•    Care sunt cele trei caracteristici fundamentale ale unui obicei pentru ca acesta să fie mai ușor de îmbrățișat 
•    Cum să îți crești motivația pentru a îmbrățișa mai ușor un comportament.
 
Dar cel mai important, cartea îți dezvăluie PROCESUL ÎN OPT PAȘI DE FORMARE A UNUI NOU OBICEI. Acesta contă în:
 
1.    Pasul 1: să creezi o legătură strânsă între valorile tale și obiceiul pe care vrei să îl dobândești. Comportamentul pe care vrem să îl dobândim trebuie să se potrivească cu valorile noastre.
2.    Pasul 2: să-ți adaptezi mindset-ul la logica de 1%. Dobândirea unui comportament automat trebuie să fie lentă și treptată, evitând astfel tendința organismului de a restabili homeostazia.
3.    Pasul 3: să stabilești semnalele. Semnalele sunt elemente din mediu care ne activează anumite comportamente. Pentru a crește probabilitatea ca un comportament să fie pus în aplicare, trebuie să introduci un număr cât mai mare de 
semnale în mediul tău și să le  faci vizibile. Acestea pot fi: post-it-uri, imagini de fundal pe ecranul computerului, al telefonului și al tabletei, abțibilduri, brățări care să îți amintească ce trebuie să faci, etc.
4.    Pasul 4: simplificarea comportamentului. Cu cât un comportament cere mai mult efort, cu atât este mai puțin probabil să fie pus în practică. 
5.    Pasul 5: creșterea motivației. Cu cât comportamentul pe care vrei să îl dobândești este mai atractiv, cu atât vei fi mai motivat să îl îmbrățișezi.
6.    Pasul 6: organizarea strategică a mediului. Trebuie să îți organizezi mediul astfel încât să-ți fie mai ușor să adopți noul obicei.
7.    Pasul 7: stabilește un sistem de feedback. Feedback-ul te va ajuta să îți dai seama dacă faci bine ceea ce faci și te va motiva și mai mult să continui.
8.    Pasul 8: stabilirea barierelor biologice și contextul social. Pentru a-ți forma sau a-ți consolida un obicei, trebuie să încerci să-ți petreci timpul în compania unor oameni care îl au deja, și trebuie să ții cont de calitățile  și abilitățile tale.
 
Este important de reținut faptul că pentru ca un obicei să fie ușor de repetat, el trebuie să îndeplinească trei criterii:
 
1.Trebuie să poată fi activat cu efort minim, adică trebuie să permită realizarea primului pas spre comportamentul dorit într-un mod relativ simplu. El trebuie totodată să necesite timp puțin, costuri reduse, efort fizic redus, efort 
mintal minim și să fie agreat de societate.
2.Trebuie să fie realizabil, adică să se încadreze în posibilitățile tale.
3.Trebuie să fie interesant, adică trebuie să intre propriu-zis în sfera intereselor tale.
 
Autorul ne oferă pe tot parcursul cărții inspirație pentru a ne forma propriile obiceiuri arătându-ne cum a reușit să transforme în obișnuințe niște comportamente precum:
 
•    Să-și noteze cele 3 obiective zilnice pe care ar trebui să le realizeze pentru a se simți pe deplin fericit la sfârșitul zilei, 
•    Să își exprime recunoștința;
•    Să-și crească nivelul de conștientizare;
•    Să facă mai multă mișcare;
•    Să le imprime copiilor în memorie cele trei lucruri pe care și-ar dori ca ei să nu le uite niciodată.
 
Printre metodele folosite s-au numărat:
 
•    Crearea unui mediu care să îi susțină obiectivele.
•    Evitarea persoanelor care îl descurajau pentru că nu îl credeau în stare să facă anumite lucruri;
•    Asocierea comportamentului respectiv cu o activitate pe care o desfășura zilnic;
•    Exercițiul de a privi totul cu alți ochi în timp ce desfășura o activitate casnică;
•    Urcarea scărilor și evitarea liftului.
•    Repetarea în fiecare seară, înainte de culcare, a lucrurilor pe care copiii săi ar trebui să le considere a fi cele mai importante în viață; 
•    Punerea la punct a unei rutine în legătură cu obiceiul pe care dorea să și-l formeze;
•    Crearea unei variante scurte a obiceiului pentru zilele în care nu va putea sau nu va dori să se țină de rutină;
•    „Zero zile zero”, repetarea în fiecare zi, fără excepție, a acțiunii pe care dorea să o automatizeze.
 
E rândul tău! 
 
Iată ce poți face tu, la rândul tău, pentru a-ți însuși mai ușor un nou obicei:
 
1.    Numește care sunt cele mai importante valori ale tale. 
2.    Identifică cele 20% dintre activități care îți aduc cele mai multe oportunități;
3.    Stabilește obiectivul pe care vrei să ți-l însușești;
4.    Aplică factorul 1% acestui obicei;
5.    Introdu semnale în mediul tău pentru a-ți reaminti comportamentul pe care vrei să îl transformi în obicei;
6.    Simplifică acțiunea pe care vrei să o transformi în obicei și complică acțiunea care nu vrei să mai fie un obicei al tău;
7.    Inventează o variantă scurtă a obiceiului pe care vrei să ți-l formezi pentru zilele când nu vei putea sau nu vei dori să îl practici.
8.    Motivează-te să adopți noul obicei;
9.    Formează-ți obiceiuri-cheie, obiceiuri care au capacitatea de a-ți schimba radical stilul de viață;
10.    Caută o identitate care să te motiveze și să te inspire să te schimbi;
11.    Asigură-te că vei primi feedback;
12.    Află care sunt barierele tale biologice și ține cont de ele atunci când îți propui noi obiective.
13.    Dă-ți seama cum te influențează contextul social.
 
La final, te invit să meditezi asupra acestui scurt fragment din carte și să-ți recapeți încrederea că orice obicei, oricât de greu ți s-ar părea de format, poate fi format, și orice obicei, oricât de greu ți s-ar părea în momentul de  față să scapi de el, poate fi dezvățat:
 
„Pentru ca o grădină să înflorească frumos, trebuie să avem curajul să credem în ceea ce astăzi nu putem vedea.
 
Tot așa și noi, pentru a ne schimba, nu ne putem baza doar pe tehnică, ci trebuie să credem că merită efortul și – mai ales în momentele dificile – trebuie să ne amintim că o sămânță are nevoie de timp pentru a încolți. În clipa de față, ești rezultatul obiceiurilor pe care le-ai adoptat în ultimii cinci ani. Peste alți cinci ani, vei fi rezultatul obiceiurilor pe care decizi să ți le formezi începând de astăzi. Fiecare lucru pe care acum alegi să îl faci sau să nu-l faci este un vot în favoarea sau în defavoarea persoanei care vrei să devii: sunt niște pași mici care, adunați, duc la rezultatul final.
 
Să nu uiți niciodată virtuțile și tehnicile grădinarului: acționează ca el, combinând toți pilonii obiceiurilor pe care i-am prezentat și transformă-ți viața într-o grădină înflorită.” 
 
– Luca Mazzucchelli, Factorul 1%
 
Comandă cartea și începe să devii cel care îți dorești să fii:
 

 
Comentarii (0)

Scrie un comentariu