Permacultura în grădină lună de lună

(0) Scrie o recenzie
Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
41,06 Lei
Adaugă la favorite

Permacultura în grădină lună de lună/ La Permaculture au jardin mois par mois de Damien Dekarz este o lectură foarte plăcută și mai ales foarte utilă pentru toți cei interesați de amenajarea corectă a unui teren și de permacultură. Așadar, te avertizăm încă de la început, pentru a nu fi dezamăgit ulterior, că volumul de față nu vorbește despre permacultură în toată complexitatea ei, ci despre grădinăritul natural sau despre permacultura care poate fi practicată de oricine este proprietarul unei grădini. 


Iar în cazul în care te întrebi ce aduce în plus această carte față de alte cărți de grădinărit, ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Volumul de față te va învăța cum să devii  autonom îngrijind o grădină productivă în care solul se regenerează, iar biodiversitatea locală este protejată. Autorul a experimentat pe cont propriu acest tip de autonomie, reușind să obțină încă din primul an 80% din necesarul de legume al familiei sale dintr-o grădină de numai 4.100 de metri pătrați. Din al doilea an de la amenajare, grădina lui Damien Dekarz i-a furnizat suficiente legume încât să asigure întreg necesarul familiei sale, dar și un surplus pe care Damien l-a vândut, reușind să obțină astfel un venit moderat.


Pasionat de natură încă din copilărie, Damien Dekarz a început să practice grădinăritul agroecologic în anul 2009. În același an a devenit cofondatorul asociației „La Graine indocile/ Sămânța sfidătoare” care are ca obiectiv principal implementarea și promovarea conceptului de autonomie durabilă. Autonomia durabilă încurajează un mod de viață autonom și ecologic care nu dăunează câtuși de puțin sănătății planetei.


Trainer, designer și lector, Damien Dekarz popularizează permacultura și agroecologia încă din anul 2014 pe canalul său de YouTube intitulat „permaculture agroécologie etc...” care are în momentul de față peste 400 de mii de abonați.  


Damien a experimentat, creat și înregistrat numeroase tehnici și instrumente de grădinărit ușor adaptabile în diverse împrejurări, despre care puteți afla mai multe amănunte pe site-ul său: www.permacultureetc.com.


Însă cartea aceasta înseamnă mai mult decât atât. Ea te va face, foarte probabil, fără să-și fi propus în mod expres acest lucru, să te îndrăgostești de grădina ta, sau mai bine zis să iubești fiecare creatură minusculă care o populează și să iei toate măsurile posibile pentru a le proteja și a le asigura perpetuarea. Pentru că îți va arăta câtă viață minunată există până și într-o cantitate minusculă de pământ, contribuind, așa nesemnificativă cum pare, la buna funcționare a unui întreg ecosistem:


„Într-un pumn de teren fertil, pot exista mai bine de 7 miliarde de vietăți, cam câți oameni există pe Terra.”


Cartea este împărțită în două părți după cum urmează:


PARTEA I: CE ESTE PERMACULTURA?


Aș spune așadar că, dacă în viața de zi cu zi avem grijă atât de pământ, cât și de oameni și veghem la împărțirea echitabilă a resurselor, atunci înseamnă că facem permacultură. Permacultura nu se limitează însă la simplul fapt de a te ocupa de grădinărit. Este o invitație de a regândi toate sectoarele vieții noastre.” - Damien Dekarz


Din această primă parte a cărții, vei afla:


O posibilă definiție a permaculturii și cele trei principii de bază ale ei: grija față de pământ, grija față de om și grija de a produce și a împarți echitabil;

Cele două metode de design recunoscute pentru performanțele lor în permacultură: zonarea și Metoda Obrédim;

Toate elementele de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi grădina: implantarea, mentenanța, biodiversitatea, plantele sălbatice, amenajarea unui iaz, dăunătorii, practicile agricole, fertilizatorii, mulcirea, compostul, etc;

Cum să obții un compost de bună calitate;

Câteva trucuri care te vor scuti să ari terenul;

Câteva trucuri pentru a nu mai fi nevoit să folosești pesticide;

Care sunt avantajele, dar și inconvenientele culturilor pe straturi supraînălțate;

De ce este importantă policultura;

Un sistem de rotație și asociere a legumelor simplu, productiv și rentabil;

O rețetă de cultivare comercială a legumelor;

Cum să creezi o pădure comestibilă.


PARTEA A II-A : GRĂDINĂRITUL LUNĂ DE LUNĂ


Această a doua parte a cărții reprezintă o trecere în revistă a activităților din grădină specifice fiecărei luni a anului, asta deoarece numeroși grădinari amatori sau cu experiență consideră că nu au ce face iarna în grădină.


Prin urmare, te invit să parcurgi secțiunile dedicate fiecărei luni a anului în parte și să afli care sunt lucrările din grădină pe care ar fi bine să le efectuezi în fiecare dintre ele. Pentru că, după cum vezi, nu există niciun moment din an în care să nu ai de făcut chiar nimic în grădină!


Iată pe scurt ce lucrări ar fi recomandat să faci în grădină în cele 12 luni ale anului:


Ianuarie. Deși este probabil, una dintre lunile cele mai liniștite pentru grădinar, acum se pot face totuși o serie de pregătiri pentru primăvară. Este momentul potrivit pentru unele lucrări de plantare, semănare și butășire, dar și pentru lucrări de mulcire sau pentru regândirea modului în care îți vei amenaja grădina în primăvară. Tot acum puteți pregăti zonele de cultură, împrăștia compost și substanțe nutritive pentru sol ecologice sau lua în considerare plantele sălbatice care reprezintă o resursă incredibilă pentru orice grădină. 


Februarie este o lună bună pentru semănare, plantare și înmulțire. Acum este momentul să-ți verifici stocul de semințe, să plantezi anumite plante și să pregătești gropile de plantare pentru anumiți pomi. Tot acum ar trebui să te ocupi de decompactarea solului, să mocirlești pomii, să obții butași prin procedeul numit butășire înăbușită, să tai copacii pe care îi consideri inutili sau să construiești mici adăposturi pentru viețuitoare. 


Martie este luna în care lucrările din grădină iau amploare. Află din această secțiune ce legume poți semăna în martie la cald, în seră sau direct afară în pământ, cum să pregătești cartofii sau semințele de măr pentru germinare, cum să prepari pământul de răsadniță sau cum să protejezi plantele tinere și semințele de frig.


Aprilie. Pe măsură ce primăvara își intră tot mai mult în drepturi, lucrările din grădină și din seră devin din ce în ce mai serioase. Află așadar ce poți semăna acum în seră, respectiv în aer liber, ce semințe trebuie puse la germinat, cum să plantezi cartofii fără să sapi sau cum să îți prepari singur un macerat din plante.


Mai. În mai continuă semănatul anumitor plante și e timpul să cumperi ceva răsaduri în cazul în care nu ai folosit semințe pentru a obține tu singur noile plante. De asemenea, pentru că afară s-a încălzit destul de mult, poți deja să scoți din sere anumite plante și să le replantezi în aer liber. Poți de asemenea să mulcești cartofii, să semeni combinația de succes Milpa (porumb, dovleci, fasole) și alte combinații fericite de legume care cresc mai bine împreună. Totodată este momentul să înveți să uzi plantele eficient, astfel încât acestea să nu simtă lipsa apei, iar tu să nu faci risipă de apă.


Iunie. Pentru că în iunie nu se mai pune problema de frig, e timpul să scoți toate foliile de protecție și să plantezi în aer liber răsadurile pe care le mai ții încă în ghivece. Chiar dacă e iunie, încă se mai pot semăna anumite plante de grădină, și te poți ocupa de butășire. Află de aici ce plante se pretează pentru astfel de lucrări în luna iunie, dar și ce sâmburi de fructe poți planta acum pentru a obține cu succes noi pomi fructiferi. Tot acum este timpul pentru arăcirea roșiilor, pentru montarea unui difuzor de apă și pentru a afla cum trebuie udată corect grădina de legume pentru ca plantele să nu se îmbolnăvească. 


Iulie. Grădinarii care au efectuat corect lucrările de îngrijire a grădinii până acum se vor bucura deja de rezultate satisfăcătoare în iulie, când grădina abundă de legume. Tot acum e momentul să semănăm legumele pentru toamnă și să pregătim corect semințele de roșii și de lăptuci pentru semănat. Autorul îți oferă aici toate detaliile de care ai nevoie! Și pentru că multe fructe sunt deja coapte, iulie e momentul ideal pentru a profita de sâmburii acestor fructe și a-i planta în pământ. Tot acum e momentul pentru a recolta anumite legume. Află care sunt acestea de aici! Tot în iulie e momentul să te ocupi de legarea plantelor cățărătoare, să toaletezi copacii, tăind anumite crengi și să acoperi grădina cu mulci, pentru ca plantele să nu sufere de sete.


August. Și în luna august continuă lucrările de semănare, plantare și înmulțire din grădină. Află din această secțiune care plante se pretează pentru astfel de lucrări în luna august, dar și cum să limitezi pierderile de apă din sol, cum să recoltezi semințe de la anumite plante, ce legume poți semăna acum, dar și ce butași poți realiza în această lună! O mare parte dintre legume se recoltează în luna august, de aceea această lună este una excelentă pentru grădinari, pentru că deja încep să apară satisfacțiile unei munci susținute. Citește acest capitol și află ce alte lucrări mai poți efectua în grădină în luna august!


Septembrie. Și în septembrie continuă lucrările de semănare, plantare și înmulțire. Tot acum putem valorifica spațiile libere din grădină plantând unele specii mai puțin pretențioase. Septembrie este luna ideală pentru semănarea îngrășămintelor verzi în grădină, pentru plantarea fructelor roșii la rădăcina copacilor, pentru butășirea unui număr imens de arbuști cu frunziș persistent, pentru recoltarea de semințe de plante comestibile sălbatice și pentru recoltarea a numeroase legume.


Octombrie. Deși mulți grădinari cred că a venit momentul să lase grădina să se odihnească și să se odihnească și ei puțin după un an de muncă, ei bine, de fapt și în octombrie se pot semăna și planta o serie de plante, scutind astfel o parte din munca din primăvară. Tot acum e momentul să îți achiziționezi copăceii pe care îi vei planta în iarnă sau la sfârșitul toamnei, să semeni cerealele, să recoltezi dovlecii și roșiile și să pregătești grădina pentru noul sezon.


Noiembrie. Și în noiembrie continuă lucrările de semănat și plantat și tot acum poți efectua lucrări de marcotaj. Află din această secțiune a cărții câteva asocieri bune de plante pe care le poți face în grădina ta, ia măsurile necesare pentru plantele mai sensibile la frig și împrăștie bălegar în grădină, făcând tot posibilul ca acesta să fie biologic. Tot acum este momentul ideal pentru a face un bilanț al lucrurilor care au mers bine în grădină în anul în curs și al celor care nu prea au dat rezultate.


Decembrie. În decembrie nu se mai pune problema de semănat în aer liber așa că mutăm aceste lucrări la cald. În schimb, decembrie este o lună excelentă pentru lucrări de butășire, marcotare și divizare. Acum poți pune la germinat semințe de meri și peri, poți acoperi cu mulci aleile din grădină, poți crea o pădure comestibilă sau te poți gândi la îmbunătățirile ce pot fi aduse grădinii tale.


Trebuie menționat faptul că pe tot parcursul cărții se fac referiri la plantele sălbatice care vor crește cel mai probabil în grădina ta și cum le poți valorifica. Deși informațiile din carte sunt foarte sumare, autorul îți pune la dispoziție resurse suplimentare la sfârșitul cărții pentru a te documenta suplimentar pe acest subiect.


La sfârșitul cărții te așteaptă o altă serie de informații foarte utile pentru a obține rezultate foarte bune în grădină. Este vorba despre calendarul semănărilor, plantărilor și recoltărilor pentru tot anul, de un glosar care îți va lămuri termenii care te vor pune în dificultate pe parcursul lecturii și despre o serie de recomandări de cărți care te vor inspira în continuare să-ți îngrijești grădina cu cele mai bune rezultate.

Mai mult
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-131-6
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor

Pasionat de natură încă din copilărie, Damien Dekarz a început să practice grădinăritul agroecologic în anul 2009. În același an a devenit cofondatorul asociației „La Graine indocile/ Sămânța sfidătoare” care are ca obiectiv principal implementarea și promovarea conceptului de autonomie durabilă. Autonomia durabilă încurajează un mod de viață autonom și ecologic care nu dăunează câtuși de puțin sănătății planetei.

Trainer, designer și lector, Damien Dekarz popularizează permacultura și agroecologia încă din anul 2014 pe canalul său de YouTube intitulat „permaculture agroécologie etc...” care are în momentul de față peste 400 de mii de abonați.  

Damien a experimentat, creat și înregistrat numeroase tehnici și instrumente de grădinărit ușor adaptabile în diverse împrejurări, despre care puteți afla mai multe amănunte pe site-ul său: www.permacultureetc.com.