Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului
PRODUS FIZIC
Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.
- Stoc: În stoc
- Stoc: În stoc furnizor
- Termen de livrare 5 - 10 zile lucrătoare
- Stoc: Indisponibil
Oferta expiră în:
Carte Tiparita
55,30 Lei
PRP:79,00 Lei
Salveaza 30%
Carte Tiparita
55,30 Lei
79,00 Lei
eBook
55,29 Lei
Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului/ Le potager d'Olivier: Nourrir sa famille, nourrir son esprit de Olivier Puech este mai mult decât un manual de grădinărit care te va ghida de la 0, pas cu pas, să îți creezi propria grădină de legume. Este o frumoasă pledoarie pentru a ne conecta din nou cu pământul, pentru a ne conecta din nou cu esențialul și pentru a respecta natura, pentru că părerea autorului este că grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana, grădinăritul poate fi terapie pentru fiecare dintre noi pentru a ne simți mai bine și mai buni, mai utili și mai capabili să folosim planeta aceasta într-un mod responsabil și inteligent.
Olivier Puech a crescut înconjurat de natură, îndrăgostindu-se de grădinile celor doi bunici ai săi și visând ca într-o bună zi să aibă și el propria lui grădină de legume. Acest vis i s-a împlinit la 30 de ani, când, și-a cumpărat o casă cu o grădină de 15 m2. A studiat cum se cultivă o grădină naturală de legume pe un sol viu fără a dăuna solului, plantelor și, până la urmă, nouă înșine, iar ceea ce a învățat documentându-se și aplicând timp de 15 ani, a rezumat în această carte, foarte practică și foarte explicită.
Născut la 16 octombrie 1977 în Carcassonne, Franța, Olivier este cunoscut în principal datorită canalului său de YouTube, „Le potager d'Olivier”, pe care, începând din 2017, prezintă videoclipuri de instruire în grădinăritul bio. În momentul de față, „Le potager d'Olivier” are 449.000 de abonați, 356 de videoclipuri postate și peste 63 de milioane de vizualizări.
După ce a studiat geologia, Olivier s-a reorientat către obținerea unei diplome profesionale în brutărie, deoarece a fost atras dintotdeauna de munca manuală. O alergie la făină l-a obligat să abandoneze această meserie și să se reorienteze către o școală de comerț. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani ca manager într-un hipermarket, devenind formator comercial.
Actualmente deține o grădină de legume la Lignan-sur-Orb, lângă Béziers (Hérault) unde produce până la 800 kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide.
Scopul acestei cărți a fost, potrivit autorului, următorul:
„Sper că (n.r: această carte) vă va inspira să plantați, să semănați, să devorați grădina de legume. Și mai ales să trăiți și să credeți că sunteți capabili de orice. Vă doresc să călătoriți între vis și realitate. Depinde de voi, și de mine, să trecem permanent de pe un mal pe celălalt. Să ne realizăm visurile, să visăm la o realitate viitoare. ”
1. Calea spre o grădină de legume familială. Cum să aveți o grădină de legume familială
Această primă parte a cărții vă va răspunde la întrebări precum:
• Cum arată solul perfect?
• Cum să îngrijești parcelele astfel încât să aibă un sol sănătos și roditor?
• Cum să produci materie organică pentru grădina ta?
• Ce rol joacă materia organică pentru sol?
• De ce nu este bun aratul pentru sol?
• De ce un sol nearat nu înseamnă un sol neoxigenat?
• De ce este recomandat sistemul de udare prin picurare în zonele foarte aride și nu numai?
• De unde își procură legumele cea mai mare parte din energie?
• Legumele au nevoie de azot. Ce putem face pentru a avea un sol bogat în azot?
• Care este PH-ul ideal pentru o grădină de legume?
• Ce remedii există pentru solurile prea acide, prea argiloase sau prea nisipoase?
• Ce tipuri de îngrășăminte organice puteți folosi pentru a obține un sol viu?
• Ce tipuri de îngrășăminte organice puteți folosi pentru a obține un sol viu?
• Cum se pregătește solul pentru viitoare recolte abundente?
În ceea ce privește pregătirea solului viitoarei grădini de legume, autorul vă oferă pe rând toate informațiile care vă interesează despre:
1. Solul de debut – contează foarte mult dacă acesta provine dintr-o pajiște, dintr-o vie, dacă este un pământ plin de moloz, sau unul foarte argilos sau nisipos. Veți vedea astfel, în funcție de tipul terenului, de ce fel de îngrijire are nevoie, și mai ales, ce fel de amendamente sunt indicate pentru a-l transforma într-un sol fertil, propice cultivării plantelor.
2. Gunoiul de grajd pe care îl puteți folosi pentru a hrăni solul;
3. Compost și modalitățile de a-l obține (în grămadă sau în compostor);
4. Mulcirea pe bază de frunze moarte, fân, paie și cositură.
5. Amendamentele minerale destinate solului;
6. Îngrășămintele organice – care vă pot ajuta să obțineți o grădină naturală de legume chiar și fără mulcire, compost sau gunoi de grajd.
7. Râmele - cheia fertilității unui sol viu. Olivier Puech dedică în această carte o întreagă secțiune acestui subiect, vorbind despre râmele endogee, anecice și epigee.
După ce ne oferă aceste informații introductive despre sol, autorul trece la tema propriu zisă a cărții, și anume, la ce anume trebuie să facă un grădinar pentru a reuși să obțină suficiente legume în grădina sa, astfel încât să hrănească o familie de patru persoane:
1. Importanța alegerii corecte a semințelor
Semințele F1 din comerț sunt recomandate celor care își doresc productivitate și omogenitate în grădinile lor, în schimb, soiurile vechi de semințe, țărănești sau de descendență pură sunt soiuri de semințe care vă vor oferi legume cu un gust incomparabil, chiar dacă recoltele vor fi incomparabil mai mici decât cele obținute din semințele F1, pentru că sunt mai puțin rezistente la boli.
2. Substratul pentru semănare
Poate fi cumpărat sau realizat acasă, iar autorul vă explică aici cum. Tot de aici veți afla de ce fel de vase aveți nevoie pentru a realiza răsadurile, și care sunt condițiile ideale pentru ca răsadurile să se dezvolte sănătos în ceea ce privește: temperatura, umiditatea, lumina, perioada de semănat.
3. Sera pentru răsaduri
O seră de 12 m2 este mai mult decât suficientă pentru a adăposti toate răsadurile înainte de plantarea lor în grădina de legume. Serele din policarbonat sunt o alegere foarte bună în acest sens. Tot aici veți afla mai multe detalii practice despre sere, precum: ce dimensiune ar trebui să aibă aceasta pentru a corespunde necesităților voastre, care sunt avantajele serelor din sticlă, ce variante de încălzire aveți la dispoziție pentru ea, de ce este importantă fundația, care este de multe ori opțională, de ce sunt importante deschiderile, de ce serele tunel nu sunt atât de eficiente.
4. Udarea grădinii de legume
În această secțiune vom afla de câtă apă pe metru pătrat au nevoie plantele în stadiul vegetativ, respectiv în stadiul de creștere, în funcție de mulcire, natura solului și porozitate. De asemenea, veți afla tot aici care sunt avantajele sistemului de udare prin picurare, și care sisteme de recuperare a apei sunt cele mai recomandate: rezervoarele flexibile de apă, cuvele de apă sau cuvele îngropate.
5. Gardurile vii
Reprezintă adăposturi extraordinare pentru biodiversitate, chiar mai mult decât acele hoteluri pentru insecte pe care le aveți probabil în grădină. Ele reprezintă de asemenea o bună protecție împotriva vântului și o sursă de tocătură de crengi tinere,
6. Uneltele necesare pentru grădina de legume
Iată care sunt, din punctul de vedere al autorului, cele mai importante unelte pe care trebuie să le dețineți pentru o grădină de legume familială:
• Grelineta
• Campaniola
• Furca pentru săpat
• Tridentul
• Motocositoarea
• Grebla
• Tocătorul
• Tocătorul
• Roaba
• Sapa
• Stropitoarea și pulverizatorul
• Foarfeca de grădină
• Mașina de tuns iarba.
• Mașina de tuns iarba.
• Lopata mare
• Lopata clasică
• Grebla pentru gazon
• Remorca
Care sunt lucrările pe care le veți realiza mai ușor în grădină cu ajutorul lor și mai multe detalii despre fiecare dintre aceste unelte, veți afla mai multe detalii în această secțiune a cărții.
În cazul în care te preocupă întrebarea: Este rentabilă o grădină de legume? autorul îți va oferi un răspuns satisfăcător în rândurile ce urmează. Pentru că costurile unei grădini de legume nici nu mai contează atunci când ne gândim în primul rând la calitatea hranei obținute în mod natural în aceasta și la hrana plină de pesticide pe care o cumpărăm din supermarketuri, conștienți fiind că nu este benefică pentru sănătatea noastră.
Privind lucrurile din această perspectivă, o grădină nu va mai părea atât de greu de îngrijit, ci dimpotrivă, s-ar putea să capeți un avânt nou care să te motiveze și să te încurajeze și mai mult să o construiești.
2. Culturile din grădina de legume familială
Roșia – cultura de roșii este preferata lui Olivier Puech și totodată este și cea mai productivă din grădina de legume, la concurență cu dovlecelul. Din această secțiune veți afla care sunt soiurile de roșii pe care Olivier le recomandă pentru a fi cultivate într-o grădină familială. Tot aici vă oferă câteva sfaturi cu privire la modul în care să le semănați corect, care este perioada corectă pentru semănare, cum să le udați, cum să le arăciți, când să le recoltați.
Bobul este o altă cultură extrem de îndrăgită de Olivier. La fel ca și la roșie, autorul vă va spune aici: când și ce soiuri să semănați, cum să îngrijiți bobul și chiar și cum să îl consumați.
Mazărea de grădină nu are nicio legătură cu cea din comerț, de aceea toată familia o va îndrăgi. Aflați de aici ce soiuri să cultivați, cum să tutorați mazărea și ce tipuri de tutori să folosiți pentru a o ajuta să se înalțe corespunzător. De asemenea, aveți grijă să respectați perioada de semănare, pentru că mazărea, ca și unii dintre noi, nu suportă căldura. Ea face parte din primele semănături după usturoi, în același timp cu bobul, mazărea mangetout și ceapa.
Spanacul de grădină are un gust pentru care vă veți felicita că ați ales să îl cultivați. Aflați din această secțiune câte soiuri de spanac există, care este perioada cea mai indicată pentru a-l semăna și cât de versatil este banalul spanac atunci când vie vorba de modalități de preparare.
Dovlecelul este, după roșie, a 2-a cea mai productivă cultură din grădina de legume. Din această secțiune veți afla când să-l semănați, cum să-l udați, care sunt caracteristicile principalelor soiuri de dovlecel, când să îl recoltați, cum îl puteți prepara și cum să includeți în grădină plante atractive pentru polenizatori, astfel încât culturile de legume să se dezvolte frumos și sănătos.
Castravetele face parte din legumele „indispensabile” din grădina de legume, prezentând avantajul că totul evoluează foarte repede în cazul lui, de aceea nu are sens să îi semănați prea repede la interior. În patru săptămâni, planta este gata de plantat la exterior, și în mai puțin de trei săptămâni de la înflorire, fructul va fi aproape copt. Autorul vă dezvăluie aici cât de spectaculoase sunt soiurile de castraveți, că acea amăreală pe care o simțim uneori când îi consumăm nu este deloc rea pentru sănătate, ba dimpotrivă, și cum trebuie să îngrijim aceste plante pentru a ne bucura de cele mai bune recolte (udat, tutorat, recoltat).
Ardeii sunt foarte savuroși, însă obținerea lor nu e la fel de simplă precum cea a legumelor enumerate mai sus. Semănarea lor începe în casă în luna martie, urmând a fi mutați în grădină atunci când temperaturile cresc peste 20 de grade Celsius. Solul în care aceștia se dezvoltă cel mai bine trebuie să fie unul foarte fertil întrucât planta are nevoie de minerale, iar voi trebuie să fiți niște grădinari foarte serioși în ceea ce privește udarea și tutorarea pentru a obține culturi satisfăcătoare.
Mazărea mangetout se distinge prin faptul că de la ea se mănâncă tot, atât păstaia, cât și boabele de mazăre mangetout fiind delicioase. Aflați din această secțiune cum să o semănați, tutorați, udați și recoltați, și mai ales, cum să o consumați.
Cartoful dulce este delicios și mult mai sănătos decât cartoful alb. Ceea ce nu știați probabil despre el, este faptul că face parte dintr-o familie de plante agățătoare și că are capacitatea de a emite liane la nesfârșit, neavând nimic de-a face cu cartofii, care sunt solanacee. Autorul vă dezvăluie aici care sunt principalele soiuri de cartofi dulci, cum vă puteți realiza propriii butași, cum să îi udați și cum să îi recoltați. Și bineînțeles, cum să îi preparați…
Mangoldul reprezintă o provocare pentru grădinari. Întrucât nu este un iubitor al căldurilor foarte mari, provocarea pentru grădinari va fi să i se asigure un mediu cu o temperatură nu foarte mare, astfel încât să poată menține planta în viață pe tot parcursul verii. Autorul vă va da aici toate detaliile cu privire la semănarea și plantarea plantei, precum și la udarea și recoltarea ei.
Vinetele, în ciuda gustului lor delicios, reprezintă o cultură care dă uneori bătăi de cap. Vinetele sunt mari iubitoare de apă, deci trebuie udate foarte bine, și, necesită în plus față de cultura de ardei de exemplu, tăiere, pentru a încuraja ramurile laterale să formeze lăstari laterali. Ce alte recomandări mai are Olivier Puech pentru obținerea unei recolte frumoase de vinete, dar și ce sugestii de servire ne oferă el, veți afla din această secțiune a cărții.
Fasolea este una dintre cele mai productive culturi. Pentru a vă bucura de generozitatea ei trebuie să țineți cont de un set de reguli minime foarte importante pentru această cultură cu privire la semănat, tutorat, udat și tipul de sol în care se simte cel mai bine. Autorul vă va ghida aici ce și cum să faceți, oferindu-vă totodată și câteva sugestii cu privire la modul în care o puteți consuma.
Sfecla este o legumă puternică și totodată o cultură ușoară care necesită foarte puțin timp pentru întreținere, recoltare și pregătire. Ca element decorativ, sfecla vă va înfrumuseța farfuriile. Dar până a ajunge în farfurie, trebuie să vă decideți asupra soiului pe care doriți să îl cultivați și să respectați regulilele simple de îngrijire a acestei culturi, reguli pe care vi le oferă autorul în această secțiune.
Cartofii ocupă spațiu, însă acest lucru nu ar trebui să ne deranjeze prea mult știind că fiecare plantă ne va aduce între 500 de grame și un kilogram de recoltă, sau chiar mai mult. Un lucru important în cazul culturii de cartof este să nu îi plantăm pe toți în același loc, pentru că, în caz de boală, riscăm să pierdem toată recolta. Ce alte sfaturi mai are Olivier Pueth pentru voi atunci când vine vorba de culturile de cartofi, veți afla din această secțiune a cărții.
Dovleacul este luxul grădinilor mari de legume și cu puțină ingeniozitate, va fi și luxul grădinilor mici de legume. Se caracterizează printr-o mare diversitate a soiurilor, gusturilor, aspectului, texturilor, culorilor și dimensiunilor adesea nebănuite, fiind totodată o cultură foarte importantă pentru consumul de legume din grădină în timpul sezonului rece. Este cultura care se conservă cel mai bine timp de luni de zile. Din zece plante se pot obține mai mult de șaizeci de kilograme pe sezon. Aflați din această secțiune ce sfaturi vă oferă Olivier cu privire la cultivarea și prepararea acestei legume delicioase și foarte rentabile.
Pepenele galben și pepenele verde nu vă vor hrăni familia, dar vă vor oferi în schimb niște aperitive frumoase. Însă trebuie să țineți cont de faptul că aceste culturi au un mare inconvenient, au nevoie de mult spațiu! Dacă nu dispuneți din plin de spațiu, mai bine renunțați. Dacă aveți în schimb spațiul necesar, aflați din această secțiune de ce trebuie să țineți cont atunci când vine vorba de aceste culturi.
Morcovii sunt o cultură care îi poate cauza multe probleme grădinarului. Partea cea mai grea în privința acestei culturi pare a fi semănatul. Dacă semănatul reușește, atunci morcovilor nu le mai trebuie decât o rărire bună a rândurilor, o udare bună și multă dragoste pentru a ne oferi o cultură bogată. Citiți în această secțiune care este secretul unei semănări corecte în cazul morcovilor.
Căpșunile sunt niște daruri extraordinare pe care pământul ni le oferă cu generozitate cu condiția să știm să le îngrijim corect. Aflați de aici tot ce trebuie să știți despre soiurile de căpșuni remontante și neremontante, despre înmulțirea lor prin stoloni și despre necesitatea de a le oferi apă din belșug, dar și de a le proteja de apă atunci când plouă!
Ceapa este un ingredient nelipsit din bucătăria românească, prin urmare, nu avem cum, în cazul în care deținem o grădină, să nu îi facem loc printre culturi. Și nu doar argumentul gustului susține această teorie. Trebuie menționat în sprijinul ei și faptul că această cultură necesită puțină îngrijire, puțină întreținere, puțin spațiu și se obține o productivitate foarte bună. Raportul „timp petrecut/loc ocupat/cantități recoltate” este foarte bun în cazul cepei: 16/20.
Usturoiul, la fel ca și ceapa, este nelipsit din bucătăria românilor. În plus, la fel ca și ceapa, necesită puțin spațiu. Doi metri pătrați cu usturoi sunt suficienți pentru a recolta zeci de căpățâni de usturoi. Cu 50 de căței plantați în pământ pe doi metri pătrați, veți avea 50 de căpățâni, mai mari sau mai puțin mari, o cantitate suficientă pentru un an. Iar în cazul în care aveți anumite nedumeriri în legătură cu culturile de usturoi, această carte vi le va lămuri în această secțiune.
Anghinarea conferă un aer maiestuos grădinii de legume. Mulți grădinari o plantează pentru aspectul său ornamental, precum și pentru faptul că este hrănitoare. Însă dacă e să judecăm după raportul de 12/20 „timp petrecut/loc ocupat/cantități recoltate” constatăm că nu este una dintre cele mai spornice culturi. Pe același spațiu ocupat de o cultură de anghinare am putea obține câteva kilograme bune de roșii...
Porumbul este mare consumator de apă, va trebui să fie udat în regiunile calde, altfel recolta nu va vedea niciodată lumina zilei. Însă, pe de altă parte, porumbul nu necesită altă îngrijire în afară de udare, ceea ce face ca această cultură să fie una destul de simplu de obținut. Îl puteți cultiva pentru a vă hrăni familia, găinile, dar și grădina de legume dată fiind înălțimea lui considerabilă.
Concentrați-vă pe solul vostru, pe viața din el
Toate sfaturile din această carte cu privire la cultivarea diverselor legume în grădina voastră sunt foarte utile, însă trebuie să țineți cont de faptul că un bun grădinar își îngrijește și solul din grădină, nu numai plantele. Dacă nu vă puteți procura cu ușurință materii organice – fân, paie, compost, gunoi de grajd, deșeuri vegetale –, atunci luați în considerare amendamentele organice naturale din comerț. Multe sunt de foarte bună calitate și vă vor face rapid solul fertil.
Creșterea găinilor
O poiată pentru găini este un element complementar grădinii de legume. Găinile vă vor hrăni atât familia, cât și grădina de legume întrucât găinațul este o comoară de fertilitate fiind foarte bogat în azot. De aceea, Olivier vă ghidează aici să vă realizați propria poiată pentru găini, să le învățați să doarmă în ea și să se ouă în cuibar.
În încheiere vă invit să citiți această carte foarte sinceră și foarte autentică și să vă gândiți la aceste cuvinte ale autorului:
„Să nu mai stăm atât de mult în fața ecranelor, să încetăm cu stresul, cu lumea virtuală, să nu mai fim consumatorii, din ce în ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea, fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta. Fericirea nu se consumă, se creează. Dorința de superfluu se transformă apoi într-o dorință de necesar, în special într-una pentru o alimentație sănătoasă și extrem de apreciată.
O grădină de legume nu înseamnă doar bucurie și o lume plină de lapte și miere. Uneori va fi derutant, supărător, dezamăgitor, dureros. La fel ca toate lucrurile în viață, nimic nu este ușor, nimic nu este perfect. [...]
Vor muri plante. Culturi întregi vor fi distruse. Este chiar atât de grav? După cum spune o prietenă, expertă în psihologia pozitivă: „Și ce?” Salariul nostru de la sfârșitul lunii nu se va schimba, sau se va schimba foarte puțin. Așa că să lăsăm toate tratamentele, chiar și cele bio, în dulap. Să acceptăm recoltele pe care ni le va oferi Mama-Natură. Să lăsăm solul să trăiască și să devină un adevărat pământ hrănitor și protector pentru plante.”
Mai mult