Dieta PlantPlus: Soluția pentru o nutriție personalizată

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-913-752-9

PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

*Disclaimer: Rezultatele difera de la persoana la persoana, iar rezultatele nu sunt garantate.

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
14,40 Lei PRP:48,00 Lei Salveaza 70%
Carte Tiparita
14,40 Lei 48,00 Lei
eBook
33,60 Lei
Adaugă la favorite

Dieta PlantPlus: Soluția pentru o nutriție personalizată / The PlantPlus Diet Solution: Personalized Nutrition for Life de Joan Borysenko este cartea care îți va reaminti o dată în plus că nu există o dietă universală și că fiecare dintre noi avem nevoie de o dietă personalizată pentru a ne simți bine, pentru a fi sănătoși sau pentru a slăbi. Și pentru că autoarea înțelege acest minus major al majorității dietelor, și anume, acela că după ce încetează regimul, kilogramele încep să se așeze înapoi la loc, această carte nu este despre o dietă pe termen scurt, ci despre un stil de viață pe care să îl adopți și să îl păstrezi pentru tot restul vieții mâncând sănătos și delicios în același timp.

 

Conform lui Joan Borysenko la baza unei diete personalizate trebuie să stea trei genomuri: cel pe care îl moștenim de la părinți; propriul nostru microbiom (flora intestinală și genele ei); și epigenomul (panoul de control al agenților de schimbare din mediu care ne activează și ne dezactivează genele). Așadar, în funcție de acești trei genomi vei putea alege între dieta Atkins, dieta mediteraneană sau o dietă tradițională săracă în grăsimi/bogată în carbohidrați. Însă chiar și după ce te-ai hotărât pentru un anumit tip de dietă este foarte important, consideră autoarea să îți urmărești reacțiile la alimente, dispoziția, starea de bine și rezultatele analizelor, pentru a vedea ce tipuri de alimente îți fac bine și care nu ți se potrivesc.

 

Joan Borysenko are un doctorat în biologie celulară la Școala de Medicină Harvard și deține o licență în psihologie clinică. Ea este de asemenea pionier în domeniul psihoneuroimunologiei, medicinei minte-corp și gestionării stresului, fiind binecunoscută pentru explorarea delicată a spiritului uman. Președinte a Mind-Body Health Sciences LLC în Boulder, Colorado - una dintre primele clinici minte-corp din America - ea activează în paralel ca oncolog, speaker și autor, având în palmares câteva bestselleruri New York Times. Până în prezent este autoarea sau coautoarea a nu mai puțin de 16 cărți. Ea și soțul ei, Gordon Dveirin, locuiesc la poalele lanțului muntos Rocky. Mantra lor este În aer liber!, care le convine de minune și celor doi pudeli, Mitzi și Milo, cu care te vei „întâlni” pe parcursul acestei cărți.

 

Acest volum s-a născut din dorința autoarei de a vedea dacă modificarea dietei ne poate îmbunătăți starea de sănătate, după ce ea a fost diagnosticată cu hipertensiune, iar soțul ei cu ateroscleroză. Urmând dieta PlantPlus, starea de sănătate a celor doi s-a îmbunătățit considerabil.

 

Prin urmare, aici vei găsi informații științifice despre alimente și metabolosim care îți vor răspunde la întrebări precum:

 

Cum îți poți da seama dacă ești rezistent sau sensibil la carbohidrați? 

 

De ce este important să mănânci grăsimi sănătoase? 

 

De ce sunt unele grăsimi nesănătoase? 

 

Cum putem face diferența între studiile științifice valoroase și cele fără valoare?

 

Sfaturile autoarei te vor ajuta să îți îmbunătățești funcționarea celulelor, țesuturilor și organelor și să îți rezolvi sau să îți îmbunătățești probleme cronice de sănătate, de la diabet la hipertensiune și de la obezitate la sindromul metabolic.

 

În calitate de psiholog, Joan Borysenko îți va arăta cum să creezi o relație cu mâncarea care să te recompenseze, să te vindece, să fie simplă și să-ți aducă foarte multe satisfacții. În plus, autoarea te va îndruma să îți menții silueta bazându-te pe un stil de viață sănătos și nu pe regimuri scurte după care să revii la greutatea inițială. În acest sens, vei învăța cum să utilizezi tehnicile de mindfulness, cognitive și de respirație pentru a-ți reduce poftele și a adopta un stil de viață echilibrat.

 

Partea a III-a a cărții îți prezintă un plan de resetare PlantPlus de 28 de zile a cărui eficiență o vei putea analiza singur cu ajutorul instrumentelor de măsurare oferite de autoare. După cele 28 de zile în care vei mânca conform dietei PlantPlusîți vei măsura progresele înregistrate în ceea ce privește greutatea și starea ta generală de sănătate. În funcție de acestea îți vei da seama dacă această dietă îți este benefică sau nu.

 

În ultima parte a cărții vei descoperi o serie de superalimente pe care să le introduci în dieta ta, dar și o serie de rețete care te vor ajuta să mănânci gustos, dar și sănătos.

 

Dar iată mai exact ce vei găsi în fiecare secțiune a cărții:

 

Partea I: Segmente științifice

 

Această primă parte a cărții îți oferă într-un mod foarte accesibil toate lămuririle științifice de care ai nevoie pentru a ști de ce și ce să mănânci ca să-ți ajuți metabolismul. Prin urmare, prima secțiune a cărții îți oferă răspunsuri la întrebări precum:

 

Cum ne influențează carbohidrații hormonii, mai exact nivelul de insulină?

 

Cum putem preveni diabetul?

 

Cum te afectează cei cinci piloni ai blestemului alimentar: stresul oxidativ, inflamația, glicația, deficiența de macronutrienți și disbioza?

 

De ce să alegi alimentele organice?

 

Care este relația noastră cu trilioanele de bacterii pe care le găzduim?

 

Ce rol joacă grăsimile, carbohidrații și proteinele în metabolismul nostru?

 

De ce este proteina elementul esențial pentru slăbit?

 

Colesterolul, rău sau bun pentru organism?

 

Grăsimile saturate, bune sau nocive pentru organism?

 

De ce sunt carbohidrații cei mai mari inamici ai siluetei?

 

Ce sunt grăsimile și cum să le alegi pe cele mai bune pentru organismul tău?

 

Care sunt cele mai bune surse de grăsimi sănătoase?

 

De ce cerealele nu sunt o alegere inspirată nici pentru siluetă, nici pentru starea noastră de sănătate?

 

Ce este boala celiacă și cum se manifestă ea?

 

Ce este dieta paleolitică (paleo) și de ce este atât de controversată?

 

Ce legătură există între fructoză, sucurile de fructe și ficatul gras non-alcoolic, obezitate și diabet?

 

Cât zahăr conțin diverse alimente și în ce cantitate ar trebui să le consumăm?

 

Care e cea mai simplă modalitate de a preveni (trata) rezistența la insulină și sindromul metabolic?

 

Ce trebuie să știi despre cei trei factori care contribuie la depozitarea grăsimii în organism: hiperglicemia, lectinele și insensibilitatea la leptină?

 

Cât de multă încredere putem avea în studiile nutriționale?

 

De ce analize ai nevoie pentru a-ți personaliza dieta?

 

În ce măsură te pot ajuta testele genetice să slăbești?

 

Cum îți poți menține o floră intestinală sănătoasă și ce legătură există între aceasta și depresie?

 

Cât de importante sunt genele, respectiv mediul, pentru starea noastră de sănătate?

 

Ce analize să faci pentru a afla ce tip de metabolism ai?

 

 

PARTEA A II-A: Câte ceva despre stilul de viață

 

A doua parte a cărții vorbește despre un stil de viață sănătos, autoarea fiind convinsă că mintea, emoțiile și sensibilitatea noastră fie ne ajută să ne schimbăm în bine viața, fie constituie obstacole care ne mențin blocați. Astfel, informația din această parte a cărții te va ajuta să abordezi cu ușurință un stil de viață PlantPlus.

 

Autoarea îți vorbește astfel despre neuroplasticitate – capacitatea creierului de a forma rețele neuronale noi – care stă la baza înlocuirii obișnuințelor alimentare nesănătoase vechi, cu unele sănătoase noi. De asemenea, vei învăța să folosești minfulness-ul pentru a preveni activarea vechilor circuite neuronale asociate cu autocritica și să înveți cum să creezi noi circuite neuronale care vibrează de plăcere. 

 

Exercițiile de mindfulness din această secțiune a cărții te vor ajuta să fii mai îngăduitor cu tine nu numai atunci când vine vorba de dietă, ci în general, și te vor ajuta să te simți mai relaxat și mai fericit.

 

 

PARTEA A III-A: Să trecem la treabă!

 

În această secțiune a cărții autoarea te ghidează să faci Resetarea PlantPlus (o transformare atomică, moleculară, structurală, metabolică, imună și de dispoziție) și să îți personalizezi stilul de viață PlantPlus. Vei afla astfel că nu e niciodată prea târziu să îți regenerezi corpul prin schimbarea dietei. Aceasta este doar prima etapă a acestei diete care înseamnă de fapt un stil de viață pe care să îl îmbrățișezi pentru tot restul vieții.

 

Resetarea PlantPlus înseamnă mai exact un program de patru săptămâni în care vei mânca sănătos și vei consuma o cantitate rezonabilă de carbohidrați. Este un fel de detoxifiere care înseamnă să renunți la alimentele procesate și carbohidrații suplimentari. Lista completă cu grupele de alimente permise, respectiv interzise se află în această secțiune a cărții. Sfatul autoarei este să fii atent la modul în care organismul tău tolerează un aliment sau altul și în funcție de acest lucru să hotărăști dacă îl adaugi în dieta ta sau nu.

 

 

Partea a IV-a: Haide să mâncăm!

 

Dieta PlantPlus înseamnă să slăbești mâncând sănătos, nu să slăbești privându-te de plăcerea de a mânca. De aceea aici vei găsi o listă cu superalimente sănătoase pe care să le incluzi în meniul tău. Alimentele propuse au capacitatea de a combate cei 4 piloni ai blestemului alimentar despre care vorbește autoarea în prima parte a cărții. Ele reduc stresul oxidativ, inflamația, glicația și furnizează atât micronutrienți, cât și fibre pentru a-ți menține flora intestinală sănătoasă și variată. Citește o descriere detaliată a acestor superalimente aici și convinge-te singur de proprietățile lor benefice pentru corpul tău!

 

Tot în această secțiune a cărții vei găsi o serie de sfaturi utile pentru a mânca sănătos cu bani puțini, o serie de gustări sănătoase pentru momentele când te apucă foamea și exemple de meniuri pentru micul dejun, prânz și cină, precum și o serie de rețete delicioase pe care să le prepari, fie că te vei hotărî să adopți dieta PlantPlus, fie că nu. Autoarea îți propune o varietate de rețete, de la feluri principale și gustări rapide până la murături, sosuri, marinade, vinegrete, amestecuri de condimente, smoothie-uri, fursecuri, biscuiți, jeleuri, topinguri și alte deserturi și gustări delicioase și totodată sănătoase.

 

Pentru cei dintre voi care nu aveți nevoie să faceți o schimbare radicală în alimentație, ci doar anumite corecturi, autoarea vă propune Dieta lejeră PlantPlus care vă va ajuta să trăiți mai sănătos.

 

Anexele de la sfârșitul cărții te vor ajuta să evaluezi gradul în care un anumit aliment îți face bine sau rău. 

 

Iar dacă Dieta PlantPlus ți-a stârnit curiozitatea, poate că vei fi curios să o și încerci. Ai nevoie de un argument în plus? Ți-l oferă chiar autoarea:

 

„PlantPlus este un mod de viață care oferă distracție, inspiră și apelează la ceea ce este mai bun în noi. Mâncatul conștient schimbă totul, fiindcă mâncare este ubicuă. Când ne creăm o relație specială cu mâncarea, renunțăm la vechile rutine comportamentale și energia noastră mentală formează noi circuite neuronale. Începem lent schimbarea circuitelor comportamentale cu privire la cea mai intimă și dominantă experiență a vieții noastre: mâncatul.

 

Ai de câștigat fiindcă devii mai sănătos la corp și minte. De asemenea, ajuți mediul, fermierii, care merită un venit decent, și desigur îți ajuți copiii și pe copiii copiilor tăi. Toate acestea sunt destul de plăcute, însă, dacă doar asta ar obține oamenii de pe urma dietei PlantPlus, nu ar putea să o urmeze. Ideea de bază este că dieta PlantPlus este delicioasă și distractivă.”

 

 

 

TESTIMONIALE:

 

„Consumă aceste cuvinte! Abordarea personalizată PlantPlus a dr. Borysenko reprezintă un pas major în eliminarea confuziei din domeniul dietelor, în creșterea educației nutriționale și în delectarea cu o mâncare adevărată și gustoasă. Joan ne aduce pe drumul cel bun într-un mod amuzant, economic și ușor de păstrat pe termen lung.” 

 

− Andrew Weil, M.D., autor al cărții Healthy Aging (Despre îmbătrânirea sănătoasă), bestseller New York Times, și coautor al cărții True Food (Mâncarea adevărată)

 

„Dieta PlantPlus: soluția pentru o nutriție personalizată este cea mai bună carte din ultimii ani despre hrănirea corpului, dar și a minții și spiritului. Aceasta este un exemplu superb de integrare a ultimelor descoperiri din știință, psihologie și bun simț. Dacă șirul neîntrerupt de cărți despre dietă te face să o iei la fugă în direcția opusă, Dieta PlantPlus este pentru tine. Nu credeam că ar putea exista o carte amuzantă despre nutriție, dar iată că există. Bravo, dr. Borysenko, pentru că ne-ai reamintit că bucătăria poate fi un loc sacru.”

 

— Larry Dossey, M.D., autor al One Mind: How Our Individual Mind Is Part of a Greater Consciousness and Why It Matters (O singură minte: cum mintea noastră individuală este parte a unei conștiințe mai mari și de ce aceasta contează)

 

„Înțelepciune practică, știință extrem de limpede și o îndrumare pas cu pas în folosirea mâncării ca medicament, venite din partea unuia dintre marii pionieri ai medicinei minte-corp. Aceasta este o carte minunată, care trebuie citită și savurată.”

 

— James S. Gordon, M.D., autor al Unstuck: Your Guide to the Seven-Stage Journey Out of Depression (Deblocat: un ghid în șapte etape pentru călătoria către ieșirea din depresie) și fondatorul și directorul Centrului pentru Medicină Minte-Corp

 

„Îmbinând mintea și știința, dr. Joan Borysenko stabilește legătura dintre creier și plante, în efortul de a crea o nouă normalitate în nutriție, prin Dieta PlantPlus. Rețeta ei pentru succes combină o bucătărie simplă, flexibilă și gustoasă, cu un registru de instrumente mentale, pentru a respecta un regim alimentar sănătos și cu grijă de sine. Ea știe din experiență, întrucât ea își trăiește mesajul!” 

 

— Pam Peeke, M.D., M.P.H., F.A.C.P., autoare a cărților The Hunger Fix (O soluție pentru senzația de foame), Body for Life for Women (Un corp feminin pentru o viață întreagă) și Fight Fat After Forty (Lupta împotriva îngrășării după 40 de ani), bestselleruri New York Times

Mai mult
Etichete:  #dietesisanatate
Detalii produs
ISBN: 9786069137529
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor

Joan Borysenko are un doctorat în biologie celulară la Școala de Medicină Harvard și deține o licență în psihologie clinică. Ea este de asemenea pionier în domeniul psihoneuroimunologiei, medicinei minte-corp și gestionării stresului, fiind binecunoscută pentru explorarea delicată a spiritului uman. Președinte a Mind-Body Health Sciences LLC în Boulder, Colorado - una dintre primele clinici minte-corp din America - ea activează în paralel ca oncolog, speaker și autor, având în palmares câteva bestselleruri New York Times. Până în prezent este autoarea sau coautoarea a nu mai puțin de 16 cărți. Ea și soțul ei, Gordon Dveirin, locuiesc la poalele lanțului muntos Rocky. Mantra lor este În aer liber!, care le convine de minune și celor doi pudeli, Mitzi și Milo, cu care te vei „întâlni” pe parcursul acestei cărți.