Clockwork: Proiectează-ți afacerea să se conducă singură

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
24,50 Lei PRP:49,00 Lei Salveaza 50%
Carte Tiparita
24,50 Lei 49,00 Lei
eBook
34,30 Lei
MP3 download
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Clockwork: Proiectează-ți afacerea să se conducă singură / Clockwork: Design Your Business to Run Itself de Mike Michalowicz este cartea de antreprenoriat care te va ajuta să treci de la „sunt foarte prins cu afacerea mea” la „afacerea mea funcționează pe pilot automat, astfel încât eu mă pot bucura de mai multă libertate, timp  liber și momente dragi petrecute alături de familia și prietenii mei.” Această carte nu te va ajuta să muncești mai puțin, ci să trăiești așa cum vrei, pentru că atunci când afacerea ta se conduce singură, ai libertatea de a face ceea  ce-ți aduce bucurie și împlinire, fără a te îngrijora că afacerea va fi compromisă. Această carte te va ajuta cu alte cuvinte să învingi un inamic de care se tem cei mai mulți dintre noi, indiferent de domeniul de activitate în care  activează: lipsa timpului.

Până la vârsta de 35 de ani, MIKE MICHALOWICZ a fondat și a vândut două companii în valoare de mai multe milioane de dolari. Fiind ferm convins că a descoperit formula succesului în afaceri, a devenit înger-investitor și astfel… a ajuns   să-și piardă în scurt timp întreaga avere. Acest eșec l-a motivat să se ambiționeze să caute modalități mai bune de a construi companii sănătoase și puternice. De fapt, studierea și furnizarea unor strategii antreprenoriale inovatoare și   de impact a devenit însăși esența activității lui Mike Michalowicz.

Mike Michalowicz a creat sistemul Profit First, folosit în prezent de sute de mii de companii de pe tot globul pentru a obține profit. Tot el a creat Clockwork – metoda eficientă de a face orice afacere să funcționeze pe pilot automat.  Mike Michalowicz este de asemenea autorul cărților: „Mai întâi rezolvă asta” – care a devenit instant bestseller Wall Street Journal, „Planul dovleacul”, „Surge” și „The Toilet Paper Entrepreneur”. 

În prezent, Mike conduce alte două companii în valoare de mai multe milioane de dolari, testându-și în același timp cele mai noi teorii pentru cărțile sale. 

La Editura ap! au mai apărut de același autor volumele: Planul Dovleacul, Mai întâi rezolvă asta, Diferențiază-te!  și Profit First. 

Clockwork este structurată în 13 capitole, după cum urmează:

 

1. De ce afacerea ta se află (încă) într-un blocaj: Identifică momentele în care proprietarii de afaceri și membrii de bază ai echipei se chinuie să ia o pauză

Indiferent că suntem antreprenori sau nu, cu toții ne dorim să facem mai mult, mai rapid. Acesta e și motivul pentru care s-a construit o adevărată industrie pe această temă. Podcasturi, articole și cărți, grupuri mastermind și traineri,  ne oferă lecții despre cum să facem mai mult, mai repede. Trista realitate este însă că, ca antreprenor, oricât de mult timp ai avea, întotdeauna se mai găsește ceva de făcut.

De aceea, la un moment dat trebuie să ai puterea să spui „stop!”. Iar cea mai bună modalitate de a spune stop, crede Michalowicz, este să îți iei o vacanță de patru săptămâni, timp în care afacerea ta va merge foarte bine și fără tine și  chiar va prospera. Dar până a ajunge să poți să îți iei aceste vacanțe și chiar mai mult timp liber, trebuie să îți faci afacerea să funcționeze pe pilot automat. Iar cartea de față te va învăța exact ce și cum să faci în acest sens.

Așadar, în această secțiune ne familiarizăm cu cele trei faze ale sistemului Clockwork și înțelegem de ce este atât de important să vrem și să putem să ne luăm oricând o pauză de cel puțin patru săptămâni de la afacerea noastră.

Cele trei faze ale sistemului Clockwork sunt:

1. Alinierea

Alinierea reprezintă faza fundamentală pe care se clădește eficiența organizațională și se referă la faptul că toți membrii echipei tale sunt dispuși să respecte regulile jocului și să participe la realizarea unui obiectiv comun. Ceea ce obții în această fază nu vei pierde niciodată.  

În această etapă trebuie să bifezi trei obiective:

1. Clarificarea publicului-țintă al companiei

2. Anunțarea Marii Promisiuni

3. Determinarea Misiunii

 

2. Integrarea

În faza de integrare, tu și echipa ta începeți să identificați rezultate măsurabile. Acesta e momentul în care compania ta va începe să funcționeze ca un ceas. Iată ce trebuie să realizezi în această etapă:

1. Protejarea și servirea Misiunii

2. Optimizarea utilizării timpului

3. Implementarea sistemelor

3. Accelerarea

În faza accelerării, duci eficiența organizațională la un nou nivel. Echipa ta va deveni mult mai puternică și mai rezistentă, tu te vei îndepărta complet de ideea de a „face”, iar impactul și profitabilitatea companiei vor crește. În această etapă e necesar să realizezi:

1. Echilibrarea echipei

2. Identificarea și soluționarea blocajelor

3. Plecarea în vacanța de 4 săptămâni

De reținut este faptul că sistemul Clockwork urmărește în primul rând ca sarcinile să fie îndeplinite de alți oameni și alte lucruri, și nu de tine, rezultatul companiei fiind pe primul loc și productivitatea pe locul doi.

 

Partea I: ALINIEREA

2. Identifică publicul-țintă: Află care sunt cei mai buni clienți ai tăi și identifică un mod prin care să atragi mai mulți ca ei

Pentru a-ți identifica publicul țintă, ai trei lucruri de făcut:

1. Fă o Analiză de tip îmi place la nebunie/nu suport și clarifică cine sunt Clienții tăi de Top. 

2. Intervievează-ți Clienții de Top și află ce apreciază ei cel mai mult la compania ta. Reputația ta este în joc, așa că asigură-te că ai construit sisteme extrem de solide. 

3. Identifică-le punctele de întâlnire. Întreabă-ți clienții unde se întâlnesc pentru a-și împărtăși cunoștințele și a învăța de la oameni din industria lor. Cercetează reuniunile la care participă, conferințele la care merg,  podcasturile pe care le ascultă, rețelele de socializare și influencerii pe care-i urmăresc, revistele și ziarele la care sunt abonați. Toate acestea sunt puncte de interes comun pentru potențialii tăi Clienți de Top. 

4. Dă-ți seama ce fel de clienți vrei să păstrezi și „clonează-i” și la care clienți vrei să renunți și renunță la ei. Dă-ți seama astfel către care piață vrei să-ți îndrepți atenția.

 

3. Fă marea promisiune: Descoperă fraza unică ce definește reputația companiei tale pentru excelență

La baza procesului Clockwork stă identificarea acelui lucru pe care se bazează reputația firmei tale, acel lucru pe care clienții îl apreciază cel mai mult. Autorul îl numește Marea Promisiune. Odată ce vei alinia fiecare aspect al  afacerii tale la această Mare Promisiune, vei avea nivelul de claritate și siguranța de care ai nevoie pentru a-ți proiecta afacerea astfel încât să se conducă singură, avându-i de partea ta și pe angajați.

4. Stabilește misiunea companiei tale: Identifică funcția critică din cadrul organizației tale, care îi determină succesul suprem

Misiunea este elementul central al unei afaceri create pentru a se conduce singură. Identificarea și servirea Misiunii companiei îmbunătățește radical orice afacere, precum și calitatea vieții oricărui antreprenor. Misiunea este  activitatea care reprezintă inima companiei tale – trebuie să funcționeze în permanență, așa încât compania să rămână în viață. Este acel lucru pe care întreaga echipă trebuie să-l susțină; nu se poate defecta sau opri, altfel respectul  clienților pentru organizația ta se va duce de râpă. Misiunea reprezintă activitatea care îți transformă viziunea în realitate și care aduce reputația companiei tale în prim-plan. Află din această secțiune de ce este atât de important ca  această misiune să fie foarte clar formulată și să fie cunoscută de fiecare membru al organizației tale!

 

FAZA A II-a: INTEGRAREA

5. Protejează și servește misiunea: Utilizează metoda care îi face pe toți membrii echipei tale să lucreze împreună într-un mod optim

În această secțiune autorul te va ajuta  să le oferi angajaților claritatea și contextul de care au nevoie pentru a lua decizii importante cu privire la modul și sfera în care să-și direcționeze atenția, mai exact, te va ajuta să îi faci  să înțeleagă foarte clar diferența dintre Marea Promisiune și Misiunea companiei tale. Marea Promisiune reprezintă angajamentul principal față de clienții tăi. Misiunea reprezintă Activitatea Principală ce garantează respectarea Marii  Promisiuni. Activitatea Principală a oricărui individ reprezintă cel mai important rol pe care îl îndeplinește la locul său de muncă.

Următorul pas în faza Integrării este să îți ajuți membrii echipei să determine felul în care pot servi Misiunea și să-și identifice Activitatea Principală.

6. Monitorizează timpul tuturor: Scoate la iveală ineficiența, munca inutilă și oportunitățile de a face mai mult cu mai puțin

În acest capitol, vei înțelege mai bine cum trebuie să vă folosiți timpul tu și echipa ta învățând să faci Analiza Timpului. Cu ajutorul acestor informații vei obține datele necesare pentru a integra pe deplin cunoștințele pe care le-ai dobândit în faza Alinierii. 

Majoritatea antreprenorilor se implică în egală măsură în toate cele patru niveluri ale afacerii lor: Acțiunile, Deciziile, Delegarea și Proiectarea. Obiectivul acestui capitol este acela de a te face pe tine, proprietarul afacerii, să  acționezi mai puțin și să proiectezi mai mult – adică să faci ceea ce ar trebui să facă un acționar. Citește acest capitol și învață pas cu pas cum să modifici felul în care îți planifici activitățile și să ai în vedere să îți dedici  constant fie și numai 1% din timpul tău de lucru Proiectării afacerii.

 

7. Elimină, transferă, ajustează sau prețuiește: Încurajează-ți echipa să producă mai multe rezultate – și fă-o să se îndrăgostească de munca ei în acest proces

În această secțiune te vei familiariza cu procesul de Eliminare, Transfer și Ajustare, astfel încât să îți valorifici mai eficient timpul și să te poți concentra pe lucruri mai importante, oferind astfel mai multă valoare companiei. 

8. Captarea sistemelor: Creează procese pentru orice aspect al afacerii tale și arhivează definitiv informațiile din compania ta

Captarea sistemelor reprezintă o modalitate de a da mai departe cunoștințele pe care le acumulezi în companie. De asemenea, îți permite să îți asumi sarcini și oportunități noi. 

Ceea ce faci tu, chiar și acele lucruri despre care crezi că nimeni altcineva nu le-ar mai putea face, cel puțin nu la fel de bine ca tine, poate fi captat. Chiar și sarcinile care par a fi măiestrie pură pot fi captate în sisteme de  acțiune care pot fi aplicate ulterior de un angajat. Când Activitatea ta Principală va putea fi întreprinsă și de alte persoane, vei avea un sprijin și îți vei permite să iei pauze. Ba mai mult, s-ar putea să reușești să-ți iei o vacanță  de patru săptămâni!

 

FAZA A 3-A: ACCELERAREA

În faza Accelerării, îți vei echilibra echipa, în funcție de capacitățile fiecărui membru, vei elimina blocajele și vei introduce pauzele de la compania ta și pentru compania ta. Vei deveni relevant pentru afacerea ta într-un mod nou. Nu  vei mai fi inima afacerii tale. Vei fi sufletul ei.

 

9. Echilibrarea echipei: Angajează oamenii potriviți în rolurile potrivite, care să facă lucrurile potrivite, în măsura potrivită și în modul potrivit

 

Obiectivul angajărilor pe care le faci este să te eliberezi de sarcini pentru a te putea concentra mai mult pe Proiectare și mai puțin pe Acțiuni, iar asta trebuie să se întâmple cât mai repede. De aceea e important să angajezi oamenii  potriviți în rolurile potrivite, care să facă lucrurile potrivite, în măsura potrivită și în modul potrivit.

Nu uita că trebuie să produci bani fără să muncești. Fiecare dolar pe care-l faci prin efortul companiei tale, și nu al tău, te aduce tot mai aproape de o companie care funcționează ca un ceas.

 

10. Identifică și soluționează blocajele: Stăpânește metoda pentru îmbunătățirea continuă a oricărei afaceri

 

A venit timpul să te familiarizezi cu metoda ACDC, care rezumă pe scurt cele patru etape care trebuie să fie prezente în orice afacere: Atracția, Convertirea, Distribuirea și Colectarea. Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă orice afacere pentru a fi funcțională. Și dacă fiecare dintre aceste etape decurge așa cum trebuie, blocajele nu au cum să apară. Pe de altă parte, în caz că blocajele apar totuși, trebuie să ai prezența de spirit necesară pentru a le  soluționa rapid. Află din această secțiune cum să faci asta!

 

11. Ia-ți o vacanță de patru săptămâni: Angajează-te să întreprinzi acea unică acțiune care îți va garanta că afacerea ta se va conduce singură permanent

 

Dacă nu doar ai citit, ci ai pus și în practică lecțiile din această carte, până acum ai reușit să faci niște schimbări importante în afacerea ta. Ți-ai Aliniat compania la obiectivul servirii Clienților de Top, a Marii Promisiuni și a  Misiunii acesteia. Ai Integrat această claritate în operațiunile zilnice ale afacerii tale, astfel încât toată lumea mai întâi servește și protejează Misiunea și apoi se concentrează asupra Activității Principale; tu și echipa ta  mențineți un echilibru optim între cele patru tipuri de muncă și ați Eliminat, Transferat, Ajustat sau Prețuit sarcinile de zi cu zi; totodată, ai Captat sistemele, astfel încât oricine să poată prelua orice sarcină. Cu alte cuvinte,  eficiența afacerii tale s-a îmbunătățit considerabil. Prin urmare, acum, că ai implementat sistemul Clockwork poți să îți iei o vacanță de patru săptămâni. 

 

De ce acest termen fix de patru săptămâni? Pentru că aproape toate companiile trec printr-un ciclu complet de business în patru săptămâni. Asta înseamnă că majoritatea afacerilor au activitate în toate cele patru etape ACDC ale unei  organizații: Atracția, Convertirea, Distribuirea și Colectarea. Deci, intervalul de patru săptămâni va fi suficient pentru a vedea dacă afacerea ta se va descurca și fără tine în fiecare dintre aceste etape. Iar când acest lucru se va  întâmpla, în acel moment vei ști că ai obținut o afacere de tip Clockwork. Vei putea pune ștampila Clockwork pe ușa companiei tale și vei avea libertatea de a pleca definitiv, dacă îți vei dori acest lucru.

 

Dar înainte de a pleca, autorul îți arată ce trebuie să faci concret, pas cu pas, cu 18 luni înainte de a-ți lua vacanța, cu 17 luni înainte, cu 14 luni înainte, cu 12 luni înainte, cu 10 luni înainte, cu 8 luni înainte, cu 6 luni  înainte, cu 4 luni înainte, cu două luni înainte, cu o lună înainte și chiar și cu o zi înainte. După ce vei urma acești pași, vei putea pleca liniștit în vacanță, fără a-ți fi teamă că afacerea ta se va prăbuși în lipsa ta. Astfel, te  vei putea bucura cu adevărat de libertatea de a-ți trăi viața după bunul plac. Nu e acesta unul dintre motivele pentru care ți-ai înființat compania?

 

12. Pune totul cap la cap: Descoperă călătoria unui proprietar de afacere care implementează sistemul Clockwork în compania sa

 

În această secțiune autorul îți prezintă o poveste fictivă despre modul în care funcționează sistemul Clockwork de la prima etapă și până la ultima, într-o companie fictivă denumită Outlandish Dish.

 

13. Opoziția (și ce să faci în privința ei): Treci peste rezistență, provocări și stagnare

Când vei începe să implementezi sistemul Clockwork, s-ar putea să simți un recul sau rezistență din partea echipei, a partenerilor, a prietenilor, a familiei – dar mai ales din partea ta. Așteaptă-te la asta. Pregătește-te pentru asta.  Și, cel mai important, fii răbdător cu tine însuți și cu ceilalți. Recompensa ta va fi o afacere profitabilă, care este proiectată să se conducă singură!

În finalul acestei cărți te invit să te gândești la beneficiile pe care ți le-ar putea aduce ție și afacerii tale o pauză. O pauză mai lungă în care tu să nu-ți mai vezi afacerea și nici ea să nu te mai vadă pe tine:

„Vacanțele funcționează. Te ajută pe tine și îți ajută afacerea. Chiar dacă ai început să citești această carte sperând că vei descoperi cum să faci să-ți mai iei o duminică liberă din când în când, acum ești pregătit să-ți iei o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Începe cu o săptămână, apoi încearcă cu două, apoi cu patru. Poate vei ajunge să-ți iei mai multe vacanțe de patru săptămâni pe an, așa cum fac eu în prezent. Ideea e că acum ai mijloacele necesare ca să  reușești. Iar afacerea ta îți va mulțumi. 

Indiferent ce ai sau ce nu ai, indiferent ce provocări întâmpini sau ce greșeli faci, indiferent de orice, poți dezvolta o afacere autonomă. Înainte să deschizi această carte, poate că nu știai cum să faci asta. Acum ești înarmat  cu un sistem aplicabil. Unul pe care zeci de mii de antreprenori l-au implementat cu succes înaintea ta. Acum te vei alătura armatei de acționari care și-au proiectat afacerile să se conducă singure. 

 
Știu că acest sistem funcționează. Și cred în tine. 

 

Abia aștept să văd pozele din vacanța ta în Maine. Sau în Spania. Sau în Antarctica. Sau chiar și din curtea din spate. Sau de oriunde plănuiești să-ți petreci vacanța de patru săptămâni. Și abia aștept să-mi povestești ce idei ți-au venit în timp ce te relaxai pe plajă. 

Totul începe cu o vacanță de patru săptămâni, așadar, programeaz-o pe a ta chiar acum. Vai, nici nu știi până unde va ajunge afacerea ta!”

Mai mult
Etichete:  #Business
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-199-6
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.35 kg
Detalii despre autor

Mike Michalowicz a cunoscut deopotrivă culmile și abisurile antreprenoriatului. Până la vârsta de 35 de ani a creat și a vândut două companii în valoare de mai multe milioane de dolari. Ulterior, a început să investească masiv în startup-uri, ajungând astfel rapid la faliment. Dându-și seama unde a greșit, a luat-o de la capăt și a pus bazele sistemului Profit First. Tot el a inventat și Clockwork - un sistem care îți poate face afacerea să funcționeze pe pilot automat.

Michalowicz conduce în prezent două businessuri de succes, este speaker, lector, specialist pe probleme de transformare a afacerilor la postul de televiziune MSNBC și autorul mai multor cărți, dintre care amintim: The Toilet Paper Entrepreneur (Antreprenorul hârtiei igienice), The Pumpkin Plan (Planul dovleacului) și Surge (Valul). Volumele lui au fost traduse până în prezent în peste 25 de limbi. Pentru ideile sale originale și ușor de implementat a fost numit de celebrul autor și speaker inspirațional Simon Sinek: „un pretendent de top la titlul de patron spiritual al antreprenorilor.”