Da, poți! Cum să realizezi orice obiectiv major aplicând formula de succes a celor 7P

(2) Scrie o recenzie

Format: 130x200 mm; Pagini 288; Interior alb / negru.

Coperta brosata cu aripioare

Carte Tiparita
49,00 Lei
Carte Tiparita
49,00 Lei
eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Da, poți! Cum să realizezi orice obiectiv major aplicând formula de succes a celor 7P / Yucan: Achieve any big goal using the 7P formula for success de Neil Thubron pornește de la premisa că poți realiza orice în viață, dar absolut ORICE, cu condiția să ai un plan bine stabilit pentru asta. În plus, cartea lui Thubron este o excelentă lectură motivațională, și, în paralel, un minunat roman de aventuri. Cartea te inspiră în realizarea obiectivelor majore și îți povestește în paralel marea aventură a lui Neil Thubron, participarea la ultra-maratonul Yucon Arctic Ultra 2015, pe care l-a și câștigat.

 

Neil poate inspira pe oricine, de la corporatiști, la indivizi de rând, pentru că el este specialist în „scopuri mărețe”. Ce poate fi mai convingător în acest sens decât faptul că a scris această carte cât a parcurs traseul competiției Yucon Arctic Ultra, cea mai dură cursă de ultra-maraton din lume, în timpul căreia temperaturile pot coborî sub 50 de grade Celsius?

 

„Trebuie să înțelegeți că tragedia vieții nu înseamnă să nu-ți atingi țelul. Tragedia înseamnă să nu ai un țel de atins.” – Benjamin E. Mays

 

Biografia autorului este impresionantă. La 19 ani, Neil Thubron părăsea școala pentru a se angaja la IBM ca tehnician de mașini de scris. La 22 de ani era deja unul dintre cei mai tineri manageri din istoria companiei IBM. La 50 de ani a renunțat la viața de corporatist. Pasionat de provocările fizice, Neil s-a înrolat în paralel cu viața de corporatist în Forțele militare de rezervă ale Armatei Britanice, obținând gradul de ofițer. De altfel, pe tot parcursul cărții autorul oferă exemple și face referire la experiențe și moduri de acțiune și de gândire din armată.

 

Viața din armată i-a trezit interesul pentru provocările fizice și astfel a început să participe la tot felul de maratoane extreme. În prezent, Neil Thubron deține compania Extreme Energy – XNRG – Ltd, care organizează ultra-maratonuri, fiind în paralel coach, consultant și profesor și oferind totodată consultanță companiilor în vederea dezvoltării profesionale la nivel de conducere și la nivelul echipelor de vânzări. 

 

„Formula succesului: A=X+Y+Z. Dacă A înseamnă succesul, atunci avem formula A egal cu X plus Y plus Z, unde X înseamnă munca, Y înseamnă joaca și Z înseamnă „ține-ți gura!” – Albert Einstein  

 

Expertul român în dezvoltare personală Andy Szekely spunea despre cartea de față că îți poate „furniza inspirație cât pentru o viață întreagă”. Neil Thubron este în viziunea lui un „lider în puterea exemplului”, întrucât Thubron nu numai că te încurajează, spunându-ți că poți face lucruri imposibile, dar îți oferă și un întreg arsenal de strategii pentru a reuși. Formula celor 7P pentru obiective majore, este exact ceea ce ai nevoie pentru a ieși din zona ta de confort și a porni pe drumul realizării marilor tale visuri. 

 

Formula celor 7P pentru obiective majore a lui Neil Thubron

 

Primul care a aplicat formula celor 7P pentru obiective majore, dezvoltată în a doua zi a competiției Yucon Arctic Ultra, a fost Neil Thubron însuși. El s-a hotărât ca la vârsta de 50 de ani să renunțe la jobul său bănos de corporatist și să o pornească pe o altă cale, mai apropiată de aspirațiile sale.

 

Dar nu putem porni la drum fără să înțelegem mai întâi ce este un obiectiv major. În concepția lui Neil Thubron „un obiectiv cu adevărat major este acela care pare de neatins, care te îngrozește și te face să te simți copleșit.” În acest sens, Thubron ne oferă propriul său exemplu de pe vremea când lucra în vânzări. El și echipa lui și-au propus atunci să își dubleze veniturile față de anul precedent, deși acest lucru părea un pic nerealist. Au reușit acest lucru, unii dintre colegii lui obținând venituri chiar de 3 – 4 ori mai mari decât în anul precedent.

 

Pentru a se face mai bine înțeles, Thubron definește și exemplifică totodată termenii de zonă de confort și eșec. Sau mai bine zis, redefinește cuvântul eșec pe care oamenii de multe ori îl înțeleg greșit. 

 

Cei 7P ai formulei lui Neil Thubron sunt:

 

Purpose (scopul) – Motivația. Obiectivul major. De ce-ul. 

Pregătirea – Parcurgerea traseului de la TEAMĂ – ÎNGRIJORARE – ANXIETATE la ÎNCREDERE;

Planul – Detaliile despre cum vei face acest lucru;

Promisiunea – Angajamentul pe care ți-l iei la START;

Percepția – Conștientizarea constantă a faptului că ești pe calea cea bună;

Pătimirea – Momentele dificile și strategia de „anduranță”;

Perseverența – Stăruința.

 

Neil Thubron și-a propus să aibă mai multă libertate în viață pentru a atinge ceea ce își dorea în plan profesional. Și-a dorit de asemenea să pună bazele propriei afaceri și totodată să adauge un plus valoare în viețile celorlalți. Și a vrut să devină un exemplu pentru cei care se aflau în situația lui, arătându-le noi posibilități. Și a reuși toate aceste lucruri folosind formula celor 7P. 

 

Cum a început? Punându-și întrebările: „De unde vin?” și „Ce am realizat până în prezent?”. Thubron te învață în această etapă ce este o cronologie și cum o poți folosi în realizarea visurilor tale, dar și de ce este important să îți petreci timp în compania celor mai buni decât tine și să îți schimbi (măcar parțial) anturajul.

 

Autorul îți câștigă încrederea pe tot parcursul cărții prin exemplul personal. Vedem astfel cum a evoluat Thubron de la un simplu militar în Forțele Militare de Rezervă britanice, unde și-a descoperit interesul pentru provocările de ordin fizic, până la stadiul de câștigător al ultra-maratonului Yukon Artic Ultra, după ce se „antrenase” într-o serie de maratoane precum: Ironman, Marathon des Sables, Ultra Trail de Mont Blanc sau cel din Deșertul Kalahari. Sau cum a evoluat pe scară profesională de la un simplu tehnician de mașini de scris, la cel de director de vânzări pe UK la IBM și ulterior la cel de consultant, coach, speaker și antreprenor. 

 

7 Pași spre un alt tu!

 

Pasul 1 – Purpose (Scopul) - „Cel care are pentru ce să trăiască, poate suporta aproape orice.” – Friedrich Nietzsche

 

Scopul tău este motivația ta. De ce faci lucrul respectiv? De ce trebuie să reușești? 

 

Autorul vorbește aici despre motive interne, precum: să-ți testezi limitele, să fii cel mai bun, să rămâi în viață, dar și despre motive externe, precum: orgoliul sau imaginea arătată grupului social din care faci parte. Autorul povestește ce l-a motivat pe el în momentele în care voia să renunțe și te învață câteva trucuri pentru a-ți construi scopuri puternice. Fiecare dintre acești pași vor fi exemplificați cu experiențe din cadrul ultra-maratonului Yukon Artic Ultra, ceea ce va face lectura mult mai interesantă și mai dinamică.

 

Și pentru că își dorește ca tu să îți propui un obiectiv major concomitent cu lectura cărții, ți-a dedicat câteva pagini în care să îți notezi ce îți dorești să faci și prin ce metode.

 

Pasul 2 – Pregătirea - „Dacă nu te pregătești, te pregătești să eșuezi” – Benjamin Franklin

 

Rolul pregătirii este de a-ți schimba starea de spirit de la teamă la încredere. Și chiar dacă nu vei ajunge la stadiul de a avea încredere deplină, măcar nu vei pleca la drum cu teamă. Pregătirea are trei „picioare”: fizică, psihică și tehnică.

 

Prin urmare, autorul te sfătuiește ca această etapă să fie cât se poate de specifică și de pertinentă cu putință, exemplificând cu modul cum a decurs pregătirea pentru Yukon Artic Ultra.

 

Pasul 3 – Planul – „Un obiectiv fără un plan este doar o dorință.” – Antoine de Saint-Exupery

 

Planul este conform dicționarului un proiect detaliat de a face sau de a realiza ceva. Atât timp cât nu ai un plan, obiectivul tău este doar o masă fără picioare. Planul este necesar în orice ai de gând să întreprinzi la un moment dat: să vorbești la TV, să pornești o afacere, să treci la atac într-un război. Vei putea învăța mai multe trucuri în privința realizării unui plan bun citind despre modul în care Thubron și-a pus la punct planul pentru Yukon.

 

Pasul 4 – Promisiunea – „Până nu îți iei un angajament, vorbim doar de promisiuni și speranțe… dar nu de planuri.” – Peter Drucker

 

„Deodată, în timp ce mă apropiam de linia de start, atitudinea, starea de spirit și totul mi s-au schimbat. Toate dubiile pe care le aveam s-au împrăștiat, așa cum se împrăștie norii ca să lase în urma lor un cer senin. Începusem să am claritate: Voi reuși. Acum e vorba despre trebuie nu despre s-ar putea.”

 

Promisiunea reprezintă angajamentul pe care ți-l iei în momentul în care treci o linie de start, indiferent că este vorba despre afaceri, viața personală sau vreo competiție. Este transformarea lui „s-ar putea” în „trebuie”. 

 

Pasul 5 – Percepția – „Diferența dintre oamenii obișnuiți și cei realizați este percepția pe care o au asupra eșecului și reacția față de acesta.” – John C. Maxwell

 

Percepția este cea care îți semnalizează schimbarea condițiilor și faptul că planul trebuie să se schimbe în mod corespunzător.

 

Percepția înseamnă să ai antenele ridicate, ca să știi dacă te deplasezi în direcția cea bună în cel mai eficient mod. Trebuie să cauți în mod constant feedback și să fii numai ochi și urechi. Autorul va exemplifica și în acest capitol cu experiențe trăite in timpul ultra-maratonului Yucon cât de important este să ai o percepție corectă a lucrurilor.

 

Pasul 6 – Pătimirea – „Dacă treceți prin iad, nu vă opriți din mers.” – Winston Churchill

 

Pătimirea reprezintă gândirea în avans și anticiparea durerii pe care o poți resimți (și o vei resimți – te avertizează Thubron) pe traseu. În această etapă este esențială construirea unor strategii care să te ajute să gestionezi suferința. Tot acum vei realiza cât de importante pot fi în aceste momente cuvintele de încurajare venite din partea celor dragi care să te ajute să mergi mai departe.

 

„Limitele tale vor fi forțate, fie că este vorba despre un obiectiv fizic, de afaceri, emoțional sau de oricare altul. Sunt strategii pe care le poți adopta pentru a te ajuta să depășești acele momente dureroase și întunecate, iar dacă le planifici din timp, vei avea șanse mai mari de reușită.”

 

Autorul îți va dezvălui și în acest capitol provocările întâmpinate în timpul maratonului Yukon Artic Ultra dar și modul cum le-a depășit.

 

Pasul 7 – Perseverența – „Nu e vorba de cât de deștept sunt eu, ci de faptul că am mai multă răbdare în rezolvarea problemelor” – Albert Einstein

 

Perseverența este în opinia lui Thubron ingredientul secret de care ai nevoie în atingerea oricărui obiectiv și care te ajută să mergi mai departe atunci când de fapt ai vrea să te oprești. Iar acest tip de situații nu au fost deloc puține în timpul ultra-maratonului Yukon. Autorul te face martor la ele și te invită să reflectezi… Cât de greu este să înduri atât de multă singurătate, cum depășești momentele de panică atunci când te rătăcești în pustiu, ce rol au melodiile motivaționale într-o competiție de o asemenea dificultate și mai ales, cum te consolezi că după câtă suferință ai îndurat, nu remarcă și nu te felicită nimeni că ai câștigat:

 

„A fost cel mai dezamăgitor final pe care l-am trăit dintre toate competițiile la care am participat. A fost cea mai mare provocare prin care am trecut vreodată, dar iată, eram singurul care știa că a ajuns la linia de sosire, fiindcă toată lumea dormea”.

 

Ai un obiectiv major de realizat? Folosește-te de exemplele pas cu pas oferite în finalul cărții și pornește chiar acum spre îndeplinirea lor. Mai ai încă unele îndoieli? Nu e cazul. Răspunsul este unul singur: „Da, poți!”.

 

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: 978-606-913-430-6
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg
Detalii despre autor
Carte Tiparita
Produse fizice : Carte Tiparita