Redresează nava

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-913-112-1

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
32,35 Lei
Adaugă la favorite

Redresează nava! / Turn The Ship Around! de Louis David Marquet este despre un nou model de leadership, care poate fi aplicat în egală măsură atât de șefi, angajați, profesori cât și de părinți. Comandorul David Marquet a inventat expresia „lider-lider”, refuzând să mai gândească leadershipul ca pe o relație de tipul lider-subordonat, așa cum făceau modelele tradiționale de leadership, care s-au dovedit a fi deopotrivă atât învechite cât și ineficiente. Prin urmare, aceasta este o carte de leadership care se adresează în egală măsură atât liderilor organizațiilor, cât și subalternilor și care te poate ghida să implementezi modelul lider-lider în compania ta.


Din această carte liderii vor învăța să declanșeze pasiunea, intelectul și energia celor care se află în subordinea lor, iar subordonații vor învăța să îmbrățișeze luarea deciziilor, astfel încât șefilor să le vină mai ușor să renunțe la control. În aceste condiții, cea mai bună definiție a leadershipului, așa cum este el înțeles de comandorul David Marquet devine cea formulată de Stephen R. Covey, cel care semnează cuvântul-înainte al acestei cărți:


„Definiția pe care eu o dau leadershipului este aceasta: leadershipul înseamnă a le comunica oamenilor  valoarea și potențialul lor atât de clar, încât aceștia să fie inspirați să le vadă în ei înșiși. Nu cunosc alt model mai bun pentru acest tip de leadership care împuternicește decât cel al Comandorului Marquet. Iar în paginile ce urmează vei găsi un model pentru calea ta.”


Comandorul David Marquet, absolvent al Academiei Navale Americane nu este câtuși de puțin de acord cu definiția leadershipului dată de vechile manuale, pentru că acestea susțineau că leadershipul este despre cum să controlezi oamenii. Or, el este de părere că cei care primesc ordine funcționează la jumătate din viteză și nu își utilizează la maximum imaginația și inițiativa. Prin urmare, modelul său de leadership „lider-lider” are din start câteva avantaje evidente:


Un moral mai bun al angajaților 


Eficacitate sporită a organizației.


Lider-lider - un nou model de leadership 


Deși o companie sau o organizație pare locul ideal în care să ia naștere un nou model de leadership, modelul de leadership lider-lider s-a născut pe unul dintre cele mai moderne submarine de atac cu propulsie nucleară: USS Santa Fe. În momentul în care comandorul David Marquet a preluat conducerea acestui submarin, a început o revoluție în leadership. Această revoluție a avut în intervalul 1999 - 2000, la bordul submarinului Santa Fe, aflat în Baza de Submarine Pearl Harbor, Hawaii și a făcut ca un echipaj foarte slab din toate punctele de vedere: tehnic, operațional și emoțional, așa cum l-a preluat Marquet, să devină sub conducerea sa, cel mai bun la majoritatea măsurătorilor de performanță, în interval de doar un an. 


Așadar, cartea de față este povestea evoluției acestui echipaj de pe submarinul Santa Fe de la a fi cel mai slab din toată flota americană la a deveni cel mai bun. 


Cartea este structurată în patru părți după cum urmează:


Partea I – Cum să o iei de la capăt 


În această parte a cărții David Marquet povestește cum, în calitate de fost șef de departament al submarinului USS Will Rogers, a încercat o nouă modalitate de abordare a leadershipului dar e eșuat. Prin urmare, în momentul în care a fost numit comandor al USS Santa Fe (un submarin de 2 miliarde de dolari, cu 135 de oameni la bord) s-a documentat temeinic, citind tot ce se putea despre leadership, management, psihologie, comunicare, motivație și comportamentul uman. Marquet era convins că își va putea duce cu brio misiunea la capăt, aceea de a lupta pe teritoriu inamic și de a se întoarce cu bine acasă, doar cu ajutorul unui leadership bun.


Îl urmărim astfel pe comandor în timp ce face evaluarea navei la preluare, acesta preferând ca în loc să se închidă într-un birou și să citească documente, să vorbească  cu oamenii și să le pună întrebări, încercând astfel să își facă o idee cât mai amplă despre starea submarinului în momentul preluării. 


Descoperă astfel nemulțumirile și problemele oamenilor, începând de la ofițeri și până la simpli marinari, dar și hibele unui sistem plin de lacune, ajungând la concluzia că principala problemă de la bordul navei era structura modelului de tipul lider-subordonat. S-a hotărât astfel să se ghideze în conducerea submarinului după principiul: „atinge excelența, nu evita pur și simplu greșelile”.


Partea a II-a – Controlul 


Odată cu acest capitol începem să înțelegem cum funcționează practicile de tipul „lider-lider” implementate de David Marquet pe USS Santa Fe. Primul este controlul, urmând ca următoarele două capitole să detalieze celelalte două mecanisme: competența și claritatea.


În această parte a cărții vei afla:


Cum să delegi controlul;


Cum să implementezi o schimbare culturală în organizația ta;


Să folosești „intenționez să” pentru a transforma adepții pasivi în lideri activi;


Cât de mare este puterea cuvintelor


Să reziști impulsului de a oferi soluții;


Să elimini sistemele de monitorizare de sus în jos;


Să gândești cu voce tare;


Să accepți inspectorii;Partea a III-a: Competența


În această parte a cărții autorul se oprește asupra mecanismelor pe care le-a utilizat în perioada în care a fost comandor al USS Santa Fe pentru a întări competența tehnică a echipajului. Acestea sunt pe scurt:


Întreprinde acțiuni deliberate;


Noi învățăm (peste tot, tot timpul) 


Nu expune pe scurt, atestă;


Repetă mesajul în mod continuu și consecvent;


Specifică obiectivele, nu metodele.


Partea a IV-a: Claritatea


Aflăm aici mecanismele utilizate de David Marquet pentru a obține claritate organizațională. Este vorba mai exact despre: 


A construi încredere și a avea grijă de oamenii tăi;


Folosește-ți tradiția organizației pentru a găsi inspirație;


Folosește principiile călăuzitoare ale organizației pentru criteriile de decizie,


Folosește recunoașterea imediată pentru a întări comportamentele dorite;


Începe cu finalul în minte;


Încurajează o atitudine analitică în locul obedienței oarbe.


Implementarea acestor practici de tipul „lider-lider” pe USS Santa Fe i-a adus lui David Marquet în anul 2000 Trofeul de Flotă Arleigh Burke, care se acordă anual detașamentului de submarin, navă sau aeronavă care a obținut cea mai bună eficiență în luptă în timpul anului calendaristic. 


Te invit așadar să urci la bordul submarinului USS Santa Fe și să participi la misiunile sale alături de echipaj, bucurându-te în același timp de puțină aventură pură, dar și de prețioasele lecții de leadership ale comandorului Marquet care îți pot conduce organizația în cel mai scurt timp pe drumul spre excelență. 


TESTIMONIALE:


„Nu cunosc un model mai bun pentru acest tip de leadership care conferă putere decât Comandorul Marquet. Iar în paginile ce urmează veți găsi un model pentru calea voastră.”

- Stephen R. Covey, autorul cărții The 7 Habits of Highly Effective People (Cele 7 obișnuințe ale oamenilor extraordinar de eficace)


„David Marquet a fost ales special să redreseze un echipaj de submarin aflat într-o situație dificilă. Cu leadership și caracter, el nu doar că a redresat nava, ci a fost mentor pentru și a dezvoltat un număr fără precedent de viitori ofițeri comandanți și marinari brevetați care continuă să creeze noi lideri oriunde sunt în serviciu. Metodele și lecțiile sale se aplică fiecărei provocări de leadership din domeniul militar, al afacerilor sau academic.”


- Contraamiral Mark Kenny (USN, în rezervă), CEO la KENNCOR


„Liderii și managerii se confruntă cu o lume din ce în ce mai complexă în care execuția precisă, munca de echipă și abilitarea talentului

sunt avantaje competitive. David Marquet oferă un plan, alături de exemple reale și mecanisme de implementare. Oricine are responsabilități de conducere și poate schimba ceva trebuie să citească această carte.”


- John Cooper, președinte și CEO la Invesco Distributors


Mesajul lui David Marquet din Redresează nava! inspiră împuternicirea leadershipului și oamenilor implicați, la toate nivelurile. El încurajează liderii să elibereze energia, intelectul și pasiunea din toți cei din jurul lor. Redresează nava! pune la îndoială paradigma organizării ierarhice, dezvăluind procesul de doborâre a piramidelor, de creare a unei organizații plate și de dezvoltare a liderilor, nu a adepților.”


- Dale R. Wilson Sr., profesionist în managementul afacerilor și redactor/blogger la Command Performance LeadershipMai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: marquet-978-606-913-112-1
Editura ACT si Politon
Format: eBook
eBooks
Download (PDF, mobi, epub, OPF): eBook