ACT si Politon
19-04-2024
0 comentarii
Ecosistemele lumii se prăbușesc încet, dar sigur, unele după altele, atrăgând după ele, ca într-un joc de domino, prăbușirea unor economii fragile, dependente în foarte multe cazuri de resursele naturale. În timp ce puternicii care trag sforile acestei lumi își văd nestingheriți de planurile lor insidioase, distrugând în continuare, noi privim apatici acest spectacol trist, care seamănă din ce în ce mai mult cu un preambul la un sfârșit al lumii așa cum am cunoscut-o noi.
Din când în când, se mai întâmplă ca cineva, imun la apatie, să reacționeze la planurile diabolice ale puternicilor, însă de fiecare dată, fără excepții notabile, distrugerea continuă, în detrimentul copiilor noștri care nu se vor mai putea bucura de natura feerică descrisă de poeți odinioară în „tablourile” lor „pictate” în cuvinte, devenite între timp și ele o specie pe cale de dispariție...
În aceste condiții, asistăm zi de zi la spectacolul copleșitor al distrugerii lumii, mințindu-ne că nu putem schimba nimic și predându-ne în fața inerției neputinței, atitudine care, ne va conduce în mod sigur spre un dezastru.
Conștienți că direcția în care ne îndreptăm nu este bună, amăgindu-ne că mai sunt încă lucruri bune în viața noastră și bucurându-ne că încă nu este totul atât de îngrozitor cum ar putea deveni într-o bună zi, mai devreme decât am spera sau ne-am putea imagina, ne trăim zilele indiferenți, ca și cum nimic suspect nu s-ar întrevedea la orizont.
Cu toate acestea, oamenii de știință transmit disperați avertismente cu privire la situația critică în care ne aflăm și la faptul că răul ar putea fi mai puțin rău dacă am lua niște măsuri. Dar măsurile nu se iau. Pentru că homo sapiens, devenit între timp atât de inteligent încât a creat o inteligență mai inteligentă decât el, pe care la un moment dat nu o va mai putea stăpâni sau subordona, nu poate să înțeleagă ce consecințe dezastruoase vor atrage după ele niște fenomene care sună atât de abstract deocamdată, precum topirea totală a calotei glaciare până în 2049, dispariția recifelor de corali sau dispariția pădurii amazoniene.
Din păcate, oamenii în general, nu reacționează la avertismente. Iar unul dintre cele mai puternice argumente în acest sens îl reprezintă atitudinea oamenilor atunci când vine vorba de fumat și de consumul de alcool. Toată lumea știe că ele, teoretic, provoacă cancer, dar când ies să petreacă, oamenii petrec tocmai cu cancerul pe masă, adică cu alcoolul și cu țigările, de parcă avertismentele doctorilor cu privire la boală ar fi simple fantasmagorii.
În ceea ce ne privește pe noi oamenii, inerția transcede rațiunea, iar lenea transcede acțiunea, de aceea, chiar și atunci când amenințarea este foarte serioasă, avem tendința de a urma în continuare aceeași cale greșită, pentru că ne e greu să ne opunem inerției. În momentul în care suntem loviți însă de boli, de calamități sau când vedem că condițiile de trai devin de-a dreptul imposibile, ni se activează ca prin minune o forță interioară uriașă ce pare a zace adormită în restul timpului și suntem capabili să facem orice pentru a ne mai putea bucura puțin de o viață bună. Acea forță adormită este MOTIVAȚIA.
Când suntem strânși cu ușa, chiar și cei mai slabi dintre noi putem da dovadă de o motivație uriașă, însă de cele mai multe ori atunci e prea târziu.
Ideal ar fi să dăm dovadă de această motivație uriașă înainte de a fi prea târziu. Ideal ar fi să credem în noi și în puterea noastră de a ne schimba sau de a schimba lucrurile din jurul nostru atunci când încă se mai poate face ceva, pentru că, așa cum spunea un foarte talentat contemporan de-ai noștri, Rob Siltanen, doar oamenii care sunt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea vor reuși să facă asta în cele din urmă.
De cele mai multe ori, eșecul personal sau eșecul colectiv apare ca urmare a lipsei unei motivații puternice de a acționa atunci când nu e prea târziu, iar asta se întâmplă pentru că nu există o sală de forță a motivației.
Situațiile de criză apar de cele mai multe ori neanunțate în viața noastră, iar atunci când apar, noi suntem cel mai probabil total nepregătiți să le înfruntăm, asta în cazul în care nu ne-am născut cu o voință de fier care să ne permită să trecem extrem de ușor peste situațiile dificile. Dar motivația se poate antrena și educa ca orice altă însușire umană. Pentru cei dintre voi care simțiți că aveți nevoie să mergeți la sala de forță a motivației, Editura ap! a pregătit un pachet special cu 10 cărți motivaționale la care beneficiați acum de o reducere substanțială de 40%.
Iată pe scurt despre ce este vorba în fiecare dintre cele 10 cărți cuprinse în pachet:
Lech Stanislavsky a fost un evreu închis de naziști în lagărul de concentrare din Cracovia. Familia lui fusese executată chiar sub ochii săi. Într-o zi, zărind un camion plin cu evrei morți ce urmau să fie duși în afara lagărului și aruncați într-o groapă comună, Lech s-a gândit să se arunce dezbrăcat în mormanul de cadavre cu scopul de a evada. Planul său a reușit, în ciuda tuturor senzațiilor îngrozitoare pe care a trebuit să le experimenteze și Lech a redevenit un om liber.
„Mesaje de la un prieten” este o carte din care îți poți lua doza necesară de „totul e posibil” în momentele mai grele din viață, fiind plină cu astfel de povești pozitive de viață…
„Nu te complace în durere. Înfrunt-o. Fă-o pentru tine. Fă-o pentru familia ta. Fă-o pentru a putea să te dezvolți și să aduci fericire.”
Cartea este concepută sub forma a 23 de scrisori pe care autorul Eric Greitens, fost membru al forțelor speciale ale Marinei SUA, Navy SEALs i le trimite lui Walker, un pseudonim pentru un vechi prieten de-ai săi, regăsit după multă vreme – și el fost luptător SEALs, diagnosticat cu sindrom posttraumatic. Prin aceste scrisori, autorul se adresează nu numai prietenului său, ci oricărui om care a trecut prin situații dificile și care simte în momentul de față că nu mai are puterea să o ia de la capăt. În aceste pagini oricine va găsi îmbărbătarea și motivația de care are nevoie pentru a spune din nou că viața e frumoasă... no matter what.
„Cu toții avem parte de pierderi și dezamăgiri. Nimeni nu este imun. Iar gândirea pozitivă autentică permite lacrimilor să curgă, știind mereu că vom depăși suferința și vom trăi o viață frumoasă și productivă. Da, există suferință în lume... iar gândirea pozitivă autentică permite lacrimilor să curgă și pentru lume. Foametea există. Rasismul există. Războiul există. Problemele de mediu există. Și tot așa. Lasă lacrimile să curgă, iar apoi implică-te! Implică-te având sentimentul pozitiv că se poate face ceva, chiar dacă răspunsul nu e ușor de văzut. Negarea duce la inactivitate... la fel și senzația de zădărnicie.”
„Chiar dacă ți-e frică… acționează” de Susan Jeffers este cartea care te va face să privești teama ca pe un simplu fapt al vieții și nu ca pe o problemă psihologică, ajutându-te să înțelegi că majoritatea oamenilor au o frică, ceea ce îi diferențiază însă fiind atitudinea lor față de ea. În timp ce unii aleg să-și învingă teama, ieșind câștigători în viață, alții se lasă copleșiți de ea, nereușind astfel să își îndeplinească visurile. Dar această situație se poate schimba, fie și numai citind această carte...
Louis Zamperini a fost un atlet olimpic și un erou al celui de-Al Doilea Război Mondial. Zamperini a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1936, care au avut loc la Berlin, Germania. El a concurat în proba de alergare pe distanța de 5000 de metri și a ocupat locul 8.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Zamperini a servit ca ofițer în United States Army Air Forces. În timpul unui zbor de recunoaștere, avionul lui s-a prăbușit în Pacific iar Louis a supraviețuit pe mare timp de 47 de zile, fiind ulterior capturat de japonezi și închis într-un lagăr pentru prizonierii de război. A trecut prin multiple abuzuri și torturi, dar a reușit să supraviețuiască până la eliberarea sa în 1945. După război a devenit un îndrăgit orator motivațional. Viața lui a inspirat romanul „De neînvins”, scris de Laura Hillenbrand, care a fost ecranizat de Angelina Jolie în emoționantul film „Unbroken”.
Nu ceda, nu renunța este o carte puternic motivaţională în care vei descoperi ce înseamnă să lupţi cu greutăţile şi provocările vieţii şi să ieşi învingător.
Brandon Burchard este o autoritate în domeniul dezvoltării personale și motivației umane, fiind autorul mai multor bestsellere New York Times precum: Life’s Golden Ticket, The Millionaire Messenger, The Charge: Activating the 10 Human Drives that Make You Feel Alive și Performanță înaltă, apărută la Editura ap!.
Un accident de mașină căruia i-a supraviețuit la vârsta de 19 ani avea să dea un nou sens vieții sale. A doua șansă la viață a fost considerată de Burchard - supranumit „unul dintre cei mai buni traineri motivaționali și de marketing din lume” de către Larry King – „biletul de aur al vieții”. Pasionat de dezvoltarea personală și motivat de ideea de a-i ajuta pe alții să-și găsească energia și să-și împărtășească propria lor experiență cu lumea, Burchard și-a lăsat amprenta asupra vieții a sute de milioane de oameni de pe tot globul. Așa cum face și această carte într-un mod magistral…
„Unul dintre cele mai tragice lucruri pe care le știu despre natura omenească este acela că amânăm cu toții să trăim. Visăm la o grădină magică de trandafiri aflată dincolo de orizont – în loc să ne bucurăm de trandafirii care înfloresc astăzi sub fereastra noastră. De ce suntem atât de neghiobi – atât de tragic de neghiobi?!”
„Uită de griji, începe să trăiești” de Dale Carnegie este „un îndrumar – pentru un nou mod de viață”. Cartea a fost inspirată de experiențele reale de viață a mii de adulți care au fost cândva elevii autorului, dar și de viața autorului însuși care a mărturisit că în 1909 era unul dintre cei mai nefericiți tineri din New York.
După aceea, a renunțat la jobul său de vânzător de autocamioane pentru a-și împlini marele vis, acela de a „trăi pentru a scrie și a scrie pentru a trăi”. Deși, s-a descris pe sine ca fiind „un simplu băiat de la țară” din Missouri, cărțile sale au avut un impact puternic asupra mai multor generații și l-au consacrat drept un precursor al genului de dezvoltare-personală. Încă de la publicarea primei sale cărți în 1936 - „Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni” - și până în prezent, volumele sale au schimbat viața a milioane de oameni determinându-i să trăiască mai frumos și să fie mai fericiți.
„Suntem mai bine plătiți, mai bine hrăniți și mai bine educați decât am fost vreodată în istorie. Totuși, în ultimii treizeci de ani, rata divorțurilor s-a dublat, rata sinuciderilor în rândul adolescenților s-a triplat și depresia a crescut dramatic.” Studiile moderne confirmă cele rostite cu aproape două mii de ani în urmă de filosoful roman Seneca: „Banii încă n-au îmbogățit pe nimeni”.”
Ziua de astăzi contează este cartea care te va convinge prin exemple bine alese și povești de viață impresionante, că ziua de astăzi include în ea răspunsul la întrebarea: Voi avea succes sau voi eșua în viață? Mai precis, ziua de azi vorbește despre șansele noastre de a ne atinge obiectivele, oricare ar fi acestea, pentru că ceea ce facem într-o singură zi, repetăm aproape în fiecare zi.
Așadar, dacă descrierea unei zile din viața noastră denotă că nu ne risipim energia inutil și că ne-o canalizăm spre obiectivele noastre, atunci avem toate șansele ca povestea noastră să fie una de succes. Dacă în schimb avem tendința să ne amăgim că o singură zi nu contează și că mai avem atâtea altele la dispoziție pentru a face ceva cu viața noastră, atunci, cel mai probabil, suntem sortiți eșecului.
Cartea de față te va motiva să nu-ți mai risipești zilele și să fii atent la ce faci în fiecare zi, pentru că comportamentele izolate se pot transforma foarte ușor în obișnuințe. O lectură excelentă care te va motiva să nu mai amâni lucrurile cu adevărat importante!
Este o carte excelentă pentru toți cei care nu mai vor să rateze oportunități în viață. Este o carte despre succes și căile pe care trebuie să le urmezi pentru a-l atinge și în același timp este o carte scrisă într-un stil agresiv și abraziv care va reuși mai mult ca sigur să te scoată din dulcea ta zonă de confort.
Ideea cărții i-a venit autorului în timp ce acorda un interviu la radio despre noua lui carte, Youʼre Broke Because You Want to Be (Ești falit pentru că așa vrei să fii). Întrebat fiind de unul dintre ascultătorii care au intrat în direct în timpul emisiunii dacă este de părere că oamenii sunt idioți, răspunsul autorului a venit prompt: „Eu nu cred că oamenii sunt idioți. Știu că sunt idioți și o pot dovedi”. Prin urmare, această carte este despre noi și despre slăbiciunile noastre, despre lucrurile și alegerile prostești pe care le facem în viață, dar și despre cum am putea proceda pe viitor pentru a nu mai rata o mulțime de oportunități.
Cartea te va motiva să nu mai fii „bleg” și să înveți să îți urmărești mai bine propriul interes. Asta pentru că Winget este ferm convins de faptul că lumea a devenit o societate de blegi.
Dacă nu ești de acord cu acest lucru te-ai putea întreba dacă: Le permiți prietenilor să îți spună lucruri dureroase, fără să zici un cuvânt în apărarea ta; Lași guvernul – oameni pe care tu îi alegi și ale căror salarii tu le plătești - să profite de tine, în loc să ripostezi, votând demiterea lui; Accepți servicii proaste fără să ripostezi; Tolerezi ca oamenii să te deranjeze în sala de cinema cu telefoanele lor; etc. Conform lui Larry Winget, afacerile par acum a fi conduse de angajați răi, cu obiceiuri și atitudini jalnice, deoarece managerul lor nu are curajul să-i disciplineze sau să le concedieze „fundurile leneșe”.
Larry Winget este convins că a sosit timpul să punem piciorul în prag și să nu mai lăsăm oamenii să ne calce în picioare. Iar în cartea de față îți va arăta și ce și cum să faci în acest sens.
Cartea aceasta este ca o vorbă de încurajare venită din partea cuiva drag, când totul în jurul tău pare că se prăbușește sau când lucrurile nu decurg întocmai cum ți-ai dori în viața ta. Sau, altfel spus, cartea este despre a avea curajul și determinarea de a face un salt înainte pentru a-ți împlini menirea și a realiza lucrurile la care visezi. Dacă vrei să faci cadou cuiva această carte, îți recomand să te gândești la cineva care are un talent pe care nu îl valorifică sau la cineva care tocmai a trecut printr-un eșec sau o dezamăgire!
Autorul este convins că pentru fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan, care nu coincide de multe ori cu demersurile pe care le întreprindem noi și cu direcția în care ne îndreptăm. De aceea e important să avem răbdare, curaj și perseverență pentru a înțelege care este adevărata noastră menire și pentru a o urma. Cartea conține numeroase elemente autobiografice din viața actorului, prezentatorului radio și TV și autorului Steve Harvey, care susțin ideile de mai sus.
Jurnalistul Norman Cousins spunea că: „Tragedia vieții nu este moartea, ci ceea ce lăsăm să moară în noi cât trăim”. Altfel spus, fiecare dintre noi este capabil să facă lucruri mărețe, lucruri pe care de foarte multe ori nici nu ne imaginăm că le-am putea face, cu condiția să credem în noi și să nu ne pierdem motivația atunci când nu primim sprijinul celor din jur sau când ni se pare că acțiunile noastre vor fi oricum inutile.
Lumea e plină de exemple de oameni cărora li s-a spus că munca lor nu are nicio valoare, și care au dovedit în final cu vârf și îndesat contrariul:
• Walt Disney, fondatorul Disney World, a fost concediat de către un redactor de ziar deoarece „îi lipsea imaginația și nu avea idei bune”. Studiourile MGM i-au spus că ideea de a pune un șoarece uriaș pe ecran (Mickey Mouse) le va îngrozi pe femei.
• Când scria prima carte din seria Harry Potter, autoarea miliardară J.K. Rowling era o mamă singură, divorțată, care beneficia de ajutor social și care fusese respinsă de 12 edituri. I s-a spus să nu renunțe la slujba pe care o avea pentru a se face scriitoare.
• Lui Oprah Winfrey i s-a spus că este „nepotrivită pentru televiziune” și a fost concediată din slujba de reporter de la un post local de televiziune.
• Lui Sidney Poitier, actor premiat cu Oscar, i s-a spus de către un director de distribuție: „De ce îi faci pe oameni să își piardă timpul și nu te duci să muncești ca spălător de vase sau ceva de genul ăsta?”.
• Steven Spielberg, unul dintre regizorii cu cel mai mare succes de la Hollywood, a fost respins de Universitatea de Teatru, Film și Televiziune din California de Sud de trei ori.
• În 1962, în timp ce căuta un contract de înregistrări, formația Beatles a fost refuzată de studioul Decca Records, pe motiv că: „Nu ne place cum sună, iar muzica de chitară e pe ducă. Nu au niciun viitor în industria de divertisment”.
• Elvis Presley a fost concediat de managerul Grand Ole Opry, care i-a spus: „N-o să ajungi nicăieri, fiule. Ar trebui să te întorci la camioneta ta”.
• Ronald Reagan, al 40-lea președinte al Statelor Unite, a preluat funcția cu doar o lună înainte să împlinească 70 de ani.
Toate aceste exemple transmit un singur mesaj: NU ÎȚI PIERDE MOTIVAȚIA! Pentru că atât timp cât tu crezi în tine, vor începe să creadă și alții. Însă, dacă nici tu nu crezi în tine, nimeni altcineva nu va crede.
Pentru toți cei dintre voi care aveți nevoie să vă recăpătați motivația, Editura ap! a pregătit acest pachet special cu 10 cărți motivaționale pe care îl puteți achiziționa de aici:
Nu ezitați să aruncați o privire și pe celelalte pachete de 10 cărți de la Editura ap!: