ASCULTAȚI UN FRAGMENT

Procrastinarea intenționată. 5 permisiuni ca să îți multiplici timpul

(0) Scrie o recenzie

DURATA: 6 ORE ȘI 18 DE MINUTE

Lectura: Cosmin Șofron

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

ISBN: 978-606-913-404-7

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
33,59 Lei
Adaugă la favorite

Procrastinarea intenționată / Procrastinate on Purpose de Rory Vaden nu este doar un audiobook, este o investiție, pentru că la finalul ei vei deține toate instrumentele necesare pentru a deveni și tu la rândul tău ceea ce autorul numește un multiplicator (n.r: om de succes). Vei iubi Procrastinarea intenționată pentru modul surprinzător în care desființează rând pe rând o serie de mituri, oferindu-ți perspective noi asupra ce este cu adevărat important când vine vorba de muncă și eficiență. Rory Vaden este cu siguranță unul dintre acei autori care merg împotriva curentului fără a se înșela nicio clipă, și care, îți oferă o soluție practică și cât se poate de realizabilă la eterna problemă… nu am timp… Descoperă cele 5 strategii (permisiuni), folosite de oamenii de succes pentru a câștiga timp și aplică-le în viața și în cariera ta!


Procrastinarea intenționată este un audiobook despre productivitate și gestionarea eficientă a timpului, care pornește de la premisa că tot ce ai știut până acum despre valorificarea acestei resurse valoroase este greșit. De fapt, autorul face mai mult decât să te ajute să îți gestionezi mai bine timpul, el te învață să îți multiplici timpul, plecând de la următorul raționament: o autodisciplină mai bună, înseamnă mai mult timp, iar mai mult timp, înseamnă în cele din urmă mai mulți clienți satisfăcuți, și, deci, mai mulți bani.


„Invadator și puternic, acest ucigaș al productivității și nouă formă de procrastinare este în prezent cel mai scump cost invizibil din domeniul afacerilor...”


Rory Vaden este orator profesionist, autor și antreprenor, fiind cofondatorul companiei Southwestern Consulting, un serviciu de consultanță globală ce ajută clienți din peste 27 de țări să-și dezvolte afacerile și să furnizeze servicii mai bune clientului. Temele sale favorite sunt: cum să te autodisciplinezi pentru a-ți atinge scopurile, cum să vinzi mai mult dacă dispui de un produs sau de un serviciu, sau cum să pui capăt procrastinării și să-ți crești productivitatea. Prima lui carte, Take the Stairs, este numărul unu în topurile Wall Street Journal și USA Today, precum și numărul doi pe lista bestsellerurilor New York Times, fiind tradusă în unsprezece limbi.


Ce credeai că știi?


Dacă potrivit DEX, procrastinarea înseamnă „a amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa”, potrivit lui Vaden procrastinarea capătă cu totul altă semnificație. Procrastinarea este în viziunea autorului diluarea priorităților, care, se traduce la rândul ei, prin amânarea celor mai importante activități ale zilei în favoarea sarcinilor mai puțin importante.


„Spre deosebire de procrastinare, diluarea priorităților nu are nimic de-a face cu faptul de a fi leneș, apatic sau neim¬plicat. Totuși, are același rezultat final: amânăm cele mai importante activități ale zilei, lăsând ca atenția noastră să se orienteze, conștient sau inconștient, spre sarcini mai puțin importante.”


După ce a lucrat cu mii de echipe de oameni din zeci de țări, Vaden a ajuns la concluzia că tot ce știm despre gestionarea timpului este greșit. Această concluzie a fost trasă după ce a încercat prin numeroase metode să afle răspunsul la întrebarea: „Cum aleg să-și petreacă timpul cei mai de succes oameni din ziua de azi?”. Răspunsul găsit a fost foarte simplu: diferit!


Pornind de la modelul acestor multiplicatori, autorul desființează rând pe rând o serie de mituri, referitoare la concepte precum echilibrul, recreerea, eficacitatea sau randamentul și te sfătuiește:


Nu te mai plânge cât de mult ai de lucru sau cât de ocupat ești! Pentru că asta îți erodează sentimentul de control și te împiedică să îți folosești creativitatea pentru obiectivele pe care trebuie să le atingi. 


Uită de echilibru! Echilibrul este doar o iluzie când vine vorba de a găsi raportul ideal între carieră, viață de familie și timp liber. Asta pentru că multiplicatorii consideră că este necesară dezechilibrarea concentrării și energiei, prin orientarea lor către o direcție dorită, pentru o scurtă perioadă de timp, în vederea obținerii rezultatului dorit.


Nu recreerea este țelul! În viziunea autorului, munca este o sursă de satisfacții și nu acel ceva care te împiedică să faci ceea ce ai vrea tu cu adevărat. Așadar, ideea că viața noastră ar fi cu mult mai bună dacă am avea mai puțin de muncă este și ea doar un mit.


De mult prea multe ori ne axăm pe tot ce am făcut, în loc să ne concentrăm pe tot ce a rezultat din ceea ce am făcut. Așadar, oamenii de succes își evaluează munca în funcție de randament și rezultate, nu de cantitatea de muncă depusă într-un anumit interval de timp, și, consideră Vaden, la fel ar trebui să faci și tu! Randamentul este definit drept „calitatea de a avea succes în obținerea rezultatului intenționat.”


Gestionarea și prioritizarea timpului


Și gestionarea timpului este văzută de Vaden într-o perspectivă nouă, autorul întrebându-se dacă, de fapt, pentru a fi eficienți avem nevoie să ne gestionăm mai bine timpul sau sinele?


„Nu poți gestiona timpul. Nu poți controla timpul. Nu poți porni timpul. Nu poți opri timpul. Poți munci repede sau încet, însă timpul curge în același ritm, indiferent de ceea ce vrem să facem noi. Poți, totuși, să te gestionezi pe tine însuți. Poți alege ce faci azi cu timpul care ți s-a dat. Poți hotărî căror lucruri merită să te dedici și cărora nu. Poți alege fie să te concentrezi asupra unor lucruri care contează, fie să te lași purtat de val într-o mare a distragerilor. Tu ai, de fapt, controlul asupra ta. Și odată ce ai înțeles acest adevăr, ești pregătit să îți „prioritizezi timpul”.


Potrivit autorului, a prioritiza înseamnă a pune o sarcină înaintea alteia. Și pentru a-ți fi mai ușor să faci acest lucru, Vaden apelează la Matricea de management al timpului realizată de dr. Stephen R. Covey, autorul volumului Cele 7 obișnuințe ale persoanelor extraordinar de eficace. Conform acesteia, nu există decât patru tipuri de sarcini în viața noastră:


Important și urgent

Important, dar nu și urgent

Neimportant, dar urgent

Neimportant și nu urgent


Vaden explică pe larg ce înseamnă această schemă și te va inspira să o folosești în activitățile tale curente, pornind de la ideea că viața fiecăruia dintre noi are șase sectoare principale: Familie, Facultate (Muncă), Credință, Fitness, Distracție și Finanțe. Însă tot el îți atrage atenția că oricât ai încerca să reprioritizezi și să schimbi această schemă în funcție de priorități, nu vei câștiga, ci doar vei împrumuta timp dintr-un sector al vieții pentru a te putea concentra asupra altuia. 


Multiplicarea timpului


Chiar putem multiplica timpul? Chiar putem ieși din acest cerc vicios în care ne simțim blocați de foarte multe ori: vreau să fac mai mult și mai bine dar… nu am timp? Cum de multiplicatorii nu se plâng niciodată că nu au timp? Lor chiar le ajunge timpul sau…dacă nu, care e secretul lor? 


„Multiplicatorii nu iau pur și simplu decizii aici și acum; ei iau decizii pe baza unei perspective cu privire la felul în care le vor afecta viitorul. Nu e o chestiune doar de disciplină în plus sau de voință de fier; e un calcul diferit, făcut dintr-o perspectivă diferită.”


Însă care este modalitatea secretă prin care oamenii de succes își multiplică timpul? Simplu, răspunde autorul: „Îți multiplici timpul petrecându-l astăzi cu lucruri care îți vor oferi mai mult timp mâine.”


Cele 5 permisiuni


Vaden identifică cinci permisiuni, care, folosite corect, ne pot ajuta să câștigăm timp. Acestea sunt:


Elimină – permisiunea de a ignora.


„Perfecțiunea nu se dobândește atunci când nu mai e nimic de adăugat, ci atunci când nu mai e nimic de înlăturat”. Antoine de Saint-Exupéry


Cu alte cuvinte, spune autorul, ne concentrăm mereu pe ce am putea adăuga în viața noastră, când, de fapt, ar fi mult mai benefic pentru noi să ne concentrăm pe ceea ce putem elimina. Vaden te invită așadar să te gândești o clipă la toate lucrurile pe care le faci, fără a trebui să le faci, și să treci la acțiune: Șterge! Elimină! Eradichează! Descotorosește-te! Spune nu!


Automatizează – permisiunea de a investi.


„Cea mai mare amenințare la adresa succesului cuiva nu este o lipsă de talent, o lipsă de educație, o lipsă de resurse sau o lipsă de oportunitate; este miopia – o lipsă de viziune. Calculul semnificației schimbă totul.”


Plecând de la exemplul banal al cumpărării unei simple cafele, autorul definește termenii de: cost actual, cost de oportunitate și cost ascuns, arătându-ne cum, orice cheltuială de moment ne privează de o posibilă investiție. Potrivit lui Vaden, obișnuința de a cheltui, în loc de a investi, este ceea ce îi diferențiază în mare, pe oamenii de succes, de oamenii obișnuiți.


Vaden îți oferă aici o listă cu lucrurile care pot fi automatizate într-o companie pentru eficientizarea muncii, automatizarea fiind definită ca: „un sistem în care cineva poate reduce perioada „timpului de gândire” pe care trebuie să-l petreacă ca să încheie o sarcină rigidă”. Automatizarea este o metodă care te ajută să faci economii atât în ceea ce privește resursele de timp, cât și cele financiare, dar pentru a automatiza ceva e nevoie de cele mai multe ori să investești. Sfatul autorului este să investești acum, pentru că orice lucru pentru care creezi un proces astăzi îți economisește timp mâine!


Deleagă – permisiunea imperfecțiunii. 


„Indiferent dacă este în viața ta profesională sau în viața ta personală, mărimea succesului este de obicei determinată de forța echipei tale. Așadar, completează locurile libere și suplinește-ți punctele slabe aducând alți oameni. Investe-ți timpul (și banii) ca să-i instruiești corespunzător. Acordă-ți ție și lor permisiunea imperfecțiunii și începe să progresezi lucrând mai mult ca o echipă.”


Autorul îți explică printr-un exemplu simplu, cât timp poți economisi delegând o sarcină care îți revine de regulă ție, către altcineva, comentând că „felul în care îți petreci timpul contează mai mult decât felul în care îți cheltuiești banii”. Pentru că… orice lucru care-ți irosește timpul înseamnă o irosire a banilor tăi. Trebuie să înveți să delegi chiar dacă știi că un altcineva nu va face acel lucru perfect, cum l-ai fi făcut tu, sau că va face greșeli, amintindu-ți că e o favoare să le permiți oamenilor procesul firesc de a comite propriile greșeli. 


Procrastinează – permisiunea incompletului.


„Există o mare diferență între inacțiunea ce rezultă din indulgență și inacțiunea ce rezultă din intenție; una înseamnă procrastinare, iar cealaltă înseamnă răbdare. De altfel, există un sinonim pentru procrastinarea intenționată și acela este... răbdarea.”


Autorul te convinge cât de importantă este potrivirea în timp atunci când vine vorba de inițiative. Abilitățile tale vor fi cu atât mai valoroase cu cât vor fi folosite în cele mai potrivite momente. Îți oferă așadar o serie de exemple despre lucruri care pot fi amânate, pentru că pot fi făcute mai târziu, și îți recomandă să te axezi mereu pe lucrurile importante la un anumit moment dat: Fă lucrurile pe care știi că ar trebui să le faci! Și apoi ai răbdare. Chiar dacă rezultatele așteptate nu vor veni concomitent cu acțiunile tale, asta nu înseamnă cu nu vor veni niciodată, pentru că:


Uneori, răspunsul la visul tău este „da”. Uneori este „nu”. Și uneori este „așteaptă”.


Concentrează-te – permisiunea de a proteja.


„Conceptul de „concentrare” (substantiv) este o reprezentare intensă a felului în care gândește un multiplicator. Mintea unui multiplicator muncește perpetuu foarte repede pentru a calcula și a recalcula ce activități vor avea cel mai semnificativ impact pe termen lung. Apoi, se îndreaptă imediat cu o focalizare stranie spre această activitate, indiferent care ar fi ea.”


Dar pentru a atinge nivelul optim de concentrare trebuie mai întâi să îți definești foarte clar prioritatea în orice moment. Simplul fapt că vei ști că lucrezi la o prioritate te va ajuta astfel să fii mai prezent și să te concentrezi mai mult.


Autorul te avertizează că ai datoria să te protejezi pe tine și scopurile tale importante de ceea ce consideră ceilalți important. „Ignoră temporar treburile minore, astfel încât să te poți concentra pe treburile importante.” Pentru că, adaugă Vaden:


„Singurul mod prin care faci un deserviciu celor din jurul tău...Singurul mod prin care nu-i poți răsplăti corespunzător pe toți cei care te-au ajutat să devii cine ești...Este să dai la schimb lucrurile semnificative pe care se presupune că trebuie să le faci pentru cele nesemnificative.”


Următorul pas…


„Cea mai semnificativă oportunitate pentru a face economii de cost în majoritatea companiilor de astăzi este să nu economisească bani. Ci să economisească timp. Costurile cele mai mari nu vor fi niciodată dolarii pe care îi cheltuiești; ci timpul pe care îl cheltuiești.”


Vaden ne sfătuiește să folosim toate permisiuni enunțate de el pe parcursul audiobookului pentru a institui ceea ce el numește o cultură POP, o cultură a procrastinării intenționate, aplicându-le în propria noastră viață personală și profesională. El recapitulează cu această ocazie toate noțiunile cheie ale audiobookului, noțiuni pe care, ar trebui să le stăpânească la perfecție oricine își dorește să devină, la rândul său, un multiplicator….


„Trebuie să ne investim timpul, deoarece din ceea ce ni s-a dăruit ar trebui să creăm și pentru ceilalți.”


TESTIMONIALE


„Din când în când, mai citești o carte cu un impact atât de mare, încât ajungi să cumperi câte un exemplar pentru fiecare dintre copiii tăi adolescenți, obligându-i să o memoreze. Pentru mine, Take the Stairs (Urcă pe scări) a fost o astfel de carte. Lumea ARE NEVOIE de Rory Vaden. E un mare gânditor și om de acțiune, care te va lua la întrebări în privința modului în care îți trăiești viața. Abia așteptam să pun mâna pe a doua lui carte. Procrastinarea intenționată nu va dezamăgi.” ‒  Sarah Petty, proprietara firmei Joy of Marketing și autoare a cărții Worth Every Penny (Merită fiecare bănuț), bestseller New York Times


„Lucrul care îmi place la cărțile lui Rory Vaden este că, mult timp înainte de a scrie despre principii, el le trăiește. Dacă te-ai gândit vreodată: «Îmi doresc să am mai mult timp», citește principiile minunate cuprinse în această carte. Și apoi te provoc să faci ceea ce face Rory: să le trăiești.” ‒  Jon Acuff, autor al cărților Start și Quitter (Cel care renunță), bestselleruri New York Times


 „Gestionarea timpului seamănă foarte mult cu gestionarea banilor. Nu este vorba despre cifre; este vorba despre comportament. Cele mai bune trucuri de gestionare a timpului din lume nu vor face mare lucru dacă nu-ți îmbunătățesc efectiv viața. În Procrastinarea intenționată, Rory construiește pe acele idei despre gestionarea timpului pe care le-am auzit cu toții, la care adaugă două lucruri care au lipsit mereu: emoția și semnificația.” ‒ Dave Ramsey, autor de bestselleruri New York Times și gazdă a unei emisiuni radio difuzate la nivel național


„O perspectivă genială transformată într-o metodă practică. Începe chiar acum!” ‒ Seth Godin, autorul cărții Ești de neînlocuit


„Cu toții dispunem de aceleași 24 de ore pe zi ca să ne facem treaba, dar dacă ai putea efectiv să creezi mai mult timp? Procrastinarea intenționată arată felul în care cei mai mari lideri ai lumii și-au dat seama cum să-și multiplice timpul la propriu. Această carte este revoluționară.” ‒  Jon Gordon, autor al bestsellerurilor Autobuzul energiei și Povestea tâmplarului


„Rory Vaden a inventat un mod de a crea mai mult timp într-o zi! Cartea aceasta conține perspective geniale asupra modului de a deveni mai productiv în orice domeniu.” ‒  Randy Gage, autor al volumului Riscant acum înseamnă sigur, bestseller New York Times 

Mai mult
Etichete:  #managementultimpului
Detalii produs
ISBN: 978-606-913-404-7
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor
Rory Vaden este orator profesionist, autor și antreprenor, fiind cofondatorul companiei Southwestern Consulting, un serviciu de consultanță globală ce ajută clienți din peste 27 de țări să-și dezvolte afacerile și să furnizeze servicii mai bune clientului. Temele sale favorite sunt: cum să te autodisciplinezi pentru a-ți atinge scopurile, cum să vinzi mai mult dacă dispui de un produs sau de un serviciu, sau cum să pui capăt procrastinării și să-ți crești productivitatea. Prima lui carte, Take the Stairs, este numărul unu în topurile Wall Street Journal și USA Today, precum și numărul doi pe lista bestsellerelor New York Times, fiind tradusă în unsprezece limbi.
Mp3 Downloads
Download (MP3): MP3 download