Viaţa ta nu este pentru tine. Ghidul egoistului pentru a deveni altruist

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-913-133-6

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
7,20 Lei PRP:24,00 Lei Salveaza 70%
Adaugă la favorite

Descriere

Viața ta nu este pentru tine / Your Life Isn’t For You de Seth Adam Smith este ca un duș rece pentru toți cei care nu au învățat să își aprecieze viața la adevărata ei valoare sau care i-au subestimat dimensiunea și semnificațiile, raportând-o la o singură persoană: ei înșiși. Viața ta nu este pentru tine este o poveste de viață adevărată, o poveste pozitivă, care te poartă în tenebrele existenței noastre fragile și te scoate în cele din urmă la lumină, arătându-ți adevărata cale. O poveste care-ți dă fiori, cu pasaje în timpul cărora ți se va face părul de găină, o poveste autentică care te emoționează și la care, probabil, te vei mai gândi de câteva ori de-a lungul vieții…

 

Seth Adam Smith se prezintă la cei 33 de ani ai săi ca fiind soț, tată, blogger, colaborator pentru ediția online a publicației The Huffington Post, vorbitor TEDx și scriitor. Un om de succes cu perspective promițătoare, a cărui biografie ar fi putut să se rezume la doar atât: S-a născut în Alaska, a crescut în Vestul American și a fost cel mai mic copil al cuplului D. Paul și Lyn Smith. La 20 de ani s-a sinucis în urma unei îndelungi lupte cu depresia…

 

Din fericire, lucrurile nu au stat astfel. Tatăl său a reușit să îi salveze viața în urma tentativei sale de sinucidere din 2006 și astfel, tot ce a urmat s-a țesut ca urmare a acestei experiențe traumatizante atât pentru el, cât și pentru familia lui. Momentan, Adam Smith își dedică viața luptei împotriva sinuciderii, ajutându-i pe cei afectați de depresie să depășească boala și scrierilor sale care au cunoscut un succes fulminant. Articolul său din 2013 – Căsnicia nu este pentru tine a devenit viral, fiind vizualizat de peste 40 de milioane de ori și fiind tradus în peste 20 de limbi. 

 

În ce privește cartea de față, Viața ta nu este pentru tine, ea s-a născut ca urmare a tentativei de sinucidere prin care a trecut autorul, dar și a valoroaselor lecții de viață pe care le-a învățat în urma acestei experiențe. Seth Adam Smith vorbește în această carte în aceeași măsură despre egoism, disperare, depresie și sinucidere, dar și despre redescoperirea sensului vieții, altruism și speranță. Sursa de inspirație pentru scrierea cărții a fost, după cum a mărturisit autorul, povestirea Uriașul cel egoist de Oscar Wilde. De altfel, autorul parcurge un traseu asemănător Uriașului din poveste, trecând în scurt timp de la limitativul egoism la neîngrăditul altruism.  

 

„Viața ta nu este pentru tine. Serios. Nu este. Viața ta nu este pentru tine și viața mea nu este pentru mine. Adevărul e că natura nu ne-a proiectat să găsim împlinirea în a trăi pentru noi înșine. Putem atinge măsura deplină a vieții trăind-o pentru ceilalți.”

 

Autorul își spune propria poveste de la început, de când s-a născut având un cap neobișnuit de mare, povestește despre caracterul lui dificil din cauza căruia se trezea cu tot felul de belele, despre perioada în care a fost misionar în Rusia (lucru pe care îl ura) dar și despre momentul în care a fost diagnosticat cu depresie, despre care spune că e un soi de moștenire de familie și pe care o descrie ca fiind „o predispoziție genetică de a te simți trist, neliniștit, inutil și singur”.

 

„Mă simțeam distrus. Credeam că dacă oamenii ar fi știut cine eram cu adevărat și dacă ar fi știut ce era în mintea mea, nu ar mai fi fost prieteni cu mine. Așa că, drept răspuns la aceste gânduri și sentimente, am făcut ceea ce fac mulți oameni cu depresie: am început să mă izolez de restul lumii.”

 

Autorul povestește episodul în care, la doar 20 de ani, a decis să își pună capăt vieții și modul în care s-a simțit în momentul în care a realizat, pe patul de spital, că dăduse greș. „Eșecul” i s-a datorat tatălui său, care l-a găsit la timp pentru a-i salva viața. Aflăm de asemenea ce a simțit mama lui în acele clipe critice pentru el și cum a ajuns la concluzia că a supraviețuit datorită iubirii, transformându-se la rândul său într-o voce care să îi încurajeze pe cei deznădăjduiți:

 

„Nu toți oamenii au familii care să-i susțină. De fapt, unii dintre voi s-ar putea să vă confruntați cu probleme care sunt rezultatul direct al relațiilor familiale proaste. V-ați putea simți singuri, deprimați și răniți din cauza familiei voastre.

 

Cei care suferiți din cauza relațiilor familiale, vreau să știți că nu sunteți singuri. Majoritatea dintre noi, dacă nu chiar toți, suferim - la un anumit nivel – din pricina relațiilor familiale. Eu eram beneficiarul dragostei și susținerii familiei mele, dar, pe de altă parte, familia mea primea din partea mea durere și respingere.”

 

Așa apare revelația care va da un nou sens și o nouă direcție vieții sale. În momentul în care realizează că se comportase exact asemenea uriașului cel egoist, autorul decide să dea o nouă abordare vieții sale.

 

„Acesta este unul din lucrurile cele mai interesante despre egoism: când ne gândim constant la noi înșine, lumea noastră se micșorează și durerea noastră devine sufocantă. Dar când ne gândim la ceilalți, lumea noastră se extinde și propria durere devine mai puțin intensă – pentru că nu mai este focalizarea noastră principală.”

 

Seth Adam Smith povestește experiențele pe care le-a trăit în timp ce muncea la Fundația Anasazi – un program de terapie în sălbăticie pentru tinerii vulnerabili și cum a realizat cât de bine te poți simți ajutându-i pe alții, având totodată revelația că „înăuntrul fiecărei persoane se află o sămânță de măreție”. Autorul dezvăluie de asemenea momentul în care a decis „să spargă zidul” înfrângându-și teama și întorcându-se în Rusia dar și cum legenda lui Prometeu l-a inspirat în misiunea salvatoare dintr-un canion din Arizona. Poveștile de viață ale lui Dostoievski și ale lui Ronnie, prietenul său, dar și Legenda luminilor Nordului, sunt alte fragmente pline de sens ale cărții, ce au puterea să inspire pe oricine are nevoie de o reinventare. 

 

O carte mică care poate face o diferență mare în viața ta și în ce va însemna ea după această lectură. O carte din care cu siguranță că vei rămâne cu ceva mai mult decât cu o idee foarte clară despre ce înseamnă să îi ajuți pe ceilalți:

 

„Reflectând la acel moment am înțeles ce înseamnă să-i ajuți pe ceilalți: lucrurile mici și aparent simple pot face diferența. Familia și prietenii mei și-au revărsat micile lumini pentru a mă ajuta să ies din sălbăticia zbaterilor mele întunecate: fratele meu Sean a stat lângă mine, sora mea Shannon mi-a dăruit un breloc, prietenul meu Jeff mi-a scris un email și mama a dormit pe podea.

 

Nu putem muta soarele de după amiază să lumineze cărările celorlalți, dar ne putem aduce propria lumină către ei. Nu trebuie să facem lucruri mari, cutremurătoare, pentru a-l ajuta pe altul să meargă înainte, dar putem face lucruri mici: o vorbă bună, o încurajare blândă, o mână ajutătoare, un apel telefonic sau un gest de iertare și reconciliere.

 

Aceste lucruri pot părea gesturi mici, dar ele sunt reflecții ale luminii însuflețitoare a soarelui și îi vor ghida fără excepție pe rătăcitori spre o lumină mai mare.”

 

TESTIMONIALE:

 

„O carte genial scrisă şi pătrunzătoare. Vulnerabilitatea şi onestitatea lui Seth sunt irezistibile – atrăgându-te şi deschizându-ţi inima spre posibilitatea unei vieţi fără ziduri.“ – Michael J. Merchant, preşedintele Fundaţiei ANASAZI

 

„Împletind propria poveste personală cu minunata istorisire a lui Oscar Wilde, Uriaşul cel egoist, Seth reuşeşte să preia idei profunde din fi losofi a morală şi să le facă accesibile cititorului său. Cei care s-au regăsit pe sine în întunericul acestei ierni metaforice vor descoperi în Seth un ghid care ne ajută pe toţi să vedem calea de salvare prin dragoste.“ – Dr. Matthew Whoolery, psiholog şi scholar Fulbright

 

„Uriaşii care sunt nesuferiţi, somonii care ating stelele şi Rusia care e Rusia. Acestea sunt doar câteva lucruri pe care Seth Adam Smith le transformă prin proza sa clară, transparentă într-o mitologie ce răsună de Adevăr – iar acesta este Adevăr cu majusculă.“ – Josh Weed, terapeut licenţiat în probleme de cuplu şi familie, autorul blogului The Weed

 

„Seth Adam Smith împărtăşeşte cu generozitate gândurile, sentimentele şi fi losofi ile sale, cu o prietenie nereţinută faţă de cititor. Nu e de mirare că Seth continuă să câştige un interes semnificativ din partea publicului. Scriitura sa este autentică şi onestă şi conţine adevăruri universale care iniţiază o schimbare pozitivă în fiecare cititor în parte.“ – Garrett Batty, scenarist şi regizor premiat pentru inspiratorul fi lm de succes The Saratov Approach

 

„Viaţa ta nu este pentru tine realizează o faptă rară: reuşeşte să predice fără să fi e moralizatoare şi oferă un tezaur de lecţii spirituale care nu necesită ca cititorul să fi e «spiritual». Există un motiv pentru care scriitura lui Seth Adam Smith a devenit populară. Este clară şi ironică şi, poate cel mai important, pune întrebările mari despre cum ne putem servi mai bine pe noi înşine servindu-i pe ceilalţi.“ – Seamus McKiernan, Senior Blog Editor, Special Projects, The Huffi ngton Post

 

„Citind această carte şi oricare dintre scrierile lui Seth vei avea experienţa unui sufl et emoţionat şi a unei minţi mai ascuţite. Singurul lucru mai bun decât să citeşti scrierile lui Seth Smith este să-ţi petreci timpul cu el în persoană.“ – Maurice W. Harker, CMHC, director, Life Changing Services

 

„Unele dintre cele mai minunate comori care există sunt darurile oferite din inimă. Seth a făcut un astfel de cadou. Din labirintul întunecat al depresiei iese ceva la fel de catifelat ca petala unei fl ori.“ – Angela Johnson, sculptor, The Light of The World Garden

 

„O privire realistă asupra puterii altruismului. Limbajul agreabil al lui Smith face ca mesajul lui important să nu fi e doar plăcut, ci savuros.“ – Meg Johnson, oratoare motivaţională, scriitoare şi cofondatoare a Ms. Wheelchair Utah

 

„Viaţa ta nu este pentru tine ni se adresează cu o înţelepciune simplă, practică, născută nu din studiu academic, ci dintr-o experienţă de viaţă extrem de bogată. Seth Adam Smith scrie cu autoritate, compasiune şi pătrundere, iar stilul său este proaspăt, amuzant şi captivant. Mesajul său este relevant pentru oricine a avut vreodată un gând deprimant – adică pentru noi toţi.“ – Carrie Maxwell Wrigley, LCSW, Morning Light Counseling

 

 

 

Mai mult
Detalii produs
ISBN: smith-978-606-913-133-6
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.11 kg
Detalii despre autor

Seth Adam Smith este soț, tată, blogger, colaborator pentru ediția online a publicației The Huffington Post, vorbitor TEDx și scriitor. Un om de succes cu perspective promițătoare, a cărui biografie ar fi putut să se rezume la doar atât: S-a născut în Alaska, a crescut în Vestul American și a fost cel mai mic copil al cuplului D. Paul și Lyn Smith. La 20 de ani s-a sinucis în urma unei îndelungi lupte cu depresia…

 

Carte Tiparita
Produse fizice : Carte Tiparita