Totul e greu înainte să devină ușor

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN978-630-303-181-1

Carte Tiparita
39,00 Lei
Carte Tiparita
39,00 Lei
eBook
27,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Totul e greu înainte să devină ușor/ Tutto è difficile prima di diventare facile de Luca Mazzucchelli și Giulia Telli este o poveste în egală măsură frumoasă, emoționantă și educativă pentru copii, despre un câine-lup pe nume Simba care își dorește să devină acrobat la circ. Doar că, atunci când încearcă să facă primele acrobații, își dă seama că constituția lui robustă de câine-lup nu este una dintre cele mai potrivite pentru a face toate acele mișcări extraordinare pe care le fac toți acrobații de la circ. De aceea, când conștientizează acest lucru, se întristează, gândindu-se că visul lui s-ar putea să nu devină niciodată realitate… 


Prin intermediul poveștii lui Simba, cei doi autori le oferă celor mai mici cititori soluția pentru una dintre cele mai frecvente probleme cu care aceștia se vor confrunta toată viața: nereușitele. Iar când ești mic, nereușitele par a se ține scai. Uneori nu reușești să pronunți corect un cuvânt, alteori nu știi răspunsul la o întrebare, alteori pierzi la un joc, alte dăți strici un lucru prin casă, etc. Și atunci, consumul de energie este maxim, fiecare eșec fiind urmat de dezamăgire, plâns, neîncredere în sine... 


De aceea, dragi părinți și bunici, ar fi bine  ca, în primii ani de viață, când micuții voștri abia învață tainele vieții, să le fiți aproape în momentele  în care vor fi dezamăgiți de câte un eșec și să nu ratați momente importante în care aveți ocazia să le creșteți stima de sine și încrederea în ei copiilor voștri, spunându-le să nu se dea bătuți și să nu renunțe niciodată.


Cazul lui Simba este unul fericit. El va avea parte de un mentor bătrân și înțelept care nu numai că îl va convinge să nu renunțe la visul său, dar îi va și arăta calea pe care o urmează cei mai buni pentru a reuși.


Luca Mazzucchelli este psiholog și psihoterapeut și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei și se află într-o continuă căutare a instrumentelor prin care să aducă psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor.


Giulia Telli este ilustrator. Cunoscută marelui public ca @mammachelibro, Giulia le recomandă părinților, prin intermediul rețelelor de socializare, cărți educative pe care le pot citi copiilor lor. 


Luca și Giulia sunt căsătoriți, locuiesc la Milano și sunt părinții a trei copii frumoși, cuminți și deștepți care iubesc la rândul lor cărțile cu ilustrații.


În cartea de față, Luca Mazzucchelli și Giulia Telli ne prezintă pe de o parte, povestea lui Simba, un câine-lup inocent, timid și singuratic căruia îi place să miroasă florile, să alerge după broaște și să lenevească la soare, visând să devină acrobat la circ, și, pe de altă parte, ne oferă câteva sfaturi de parenting referitoare la cât de importantă este determinarea unui copil pentru a reuși în viață sau la ce tip de educație dă roade mai bune: cel foarte restrictiv sau cel care se bazează pe afecțiune și susținere necondiționată.


Cum în fiecare seară, în drum spre casă, Simba trece prin fața cortului circului în care acrobații repetă cele mai grozave numere cu care-i vor cuceri din nou și din nou pe spectatori, visul lui Simba crește tot mai mult, până ce…


Într-o bună zi, Simba pur și simplu nu mai poate pleca din fața circului. 


Rămâne așadar în fața cortului visând să ajungă și el într-o bună zi în lumina reflectoarelor. Iar dimineață, după ce a visat destul, se gândește să nu mai viseze și să-și trăiască visul. Celelalte animale de la circ sunt indulgente cu el și îl lasă să exerseze, dar, exersând, Simba își dă seama că nu poate nici măcar să își păstreze echilibrul la trapez. Așa înțelege că de la a visa ceva, la a realiza acel ceva, e o distanță foarte, foarte mare…



Și după ce că realitatea se dovedise deja mult prea dură pentru el, Simba mai trebuie să îndure pe deasupra și duritatea Clarissei, pasărea flamingo care deține circul și care este totodată cea mai bună dansatoare din lume. Aceasta, când îl vede căzut pe jos, îl alungă pur și simplu fără niciun fel de menajamente.


Dacă l-ai fi putut vedea pe Simba în acele momente… Trist și dezamăgit și fără nimeni prin preajmă care să-i poată spune o vorbă bună… ai fi putut jura că tocmai l-ai găsit pe cel mai trist cățel din lume… Dar, din fericire, nicio tristețe nu e eternă pe lumea asta, pentru că de fiecare dată când suntem triști, mereu se ivește cineva care să ne înveselească…



În cazul lui Simba, apare un motan smoching (cu blana colorată în alb și negru) - cel mai bătrân și mai înțelept animal din circ – care îi va oferi bietului câine o lecție pe care nu va uita toată viața:


„— Ai greșit la trapez, se întâmplă tuturor, chiar și celor mai buni. Însă aceștia, dacă au greșit, nu renunță, ci se întreabă de ce au căzut și încearcă din nou. Nu doar o dată, ci de o sută de ori dacă e nevoie!”


Prin aceste cuvinte, motanul Horațiu îi transmite mai mult decât atât lui Simba. El îl învață mentalitatea învingătorilor, care, atunci când greșesc sau eșuează, nu renunță, ci se întreabă de ce au căzut și încearcă din nou. Nu doar o dată, ci de o sută de ori dacă e nevoie.


Tot el îi explică lui Simba că șoricarii nu sunt căței buni de circ datorită faptului că sunt lungi și ușori, ci pentru că:


„se antrenează zi de zi, greșesc și învață din greșelile lor. Nimeni nu învață să stea în echilibru dacă nu cade niciodată! Curaj, Simba, gândește-te la visul tău și nu te da bătut!”


Ce bine e atunci când întâlnim la momentul potrivit exact acele ființe capabile să ne adreseze cuvintele de care avem nevoie… Problemele par că dispar sau că se rezolvă de la sine… Așa s-a întâmplat și în cazul lui Simba, care, după ce l-a ascultat pe bătrânul Horațiu, și-a luat inima-n dinți și s-a pus serios pe treabă, hotărât să nu mai renunțe niciodată la visurile lui… Așa s-a convins singur de faptul că: Totul e greu înainte să devină ușor…


Dragi părinți și bunici, știm cât de greu vă este să educați copii într-o epocă în care sfaturile de parenting venite din diversele medii de informare par a se bate cap în cap sau a nu avea nicio susținere logică, dar unele lucruri rămân mereu valabile. Așa cum este lecția pentru părinți și copii din această carte: Să nu renunți niciodată la visurile tale! 


Nu uitați să le reamintiți așadar copiilor voștri acest lucru și să îi încurajați mereu pe drumul pe care vor dori să meargă, indiferent cât de talentați sau de (ne)talentați îi veți considera pentru ceea ce și-au ales să facă în viață. Asta pentru că, potrivit cercetării științifice (Duckworth, 2016) citate de autorii acestei cărți, pentru a „reuși” în viață, determinarea valorează de două ori mai mult decât talentul. La fel de adevărat este și faptul că cei deosebit de talentați riscă să se culce pe laurii abilităților lor înnăscute și să nu depună eforturi pentru a-și dezvolta perseverența și spiritul de sacrificiu, indispensabile pentru a-și valorifica la maximum talentele.


„Din fericire, determinarea poate fi învățată și exersată atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Această conștientizare pune în mâinile noastre responsabilitatea de a ne transforma viața în ceva bun pentru noi și pentru lumea în care trăim.” - Totul e greu înainte să devină ușor, Luca Mazzucchelli și Giulia Telli


Vă invit mai departe să aflați care stil de educație dă roade mai bune potrivit celor mai recente studii: cel în care copiii au parte de afecțiune și susținere necondiționate sau cel autoritar și exigent și să accesați site-ul celor doi soți, Luca Mazzucchelli și Giulia Telli, SerenaMenteLibri.it unde veți găsi jocuri inspirate din această carte pentru a vă juca cu copiii voștri. Acestea sunt special gândite pentru a vă îmbunătăți relația cu copiii voștri  și pentru a le stimula încrederea în ei și determinarea pentru a-și realiza visurile. 


Ajutați-i să și le îndeplinească!

Mai mult
Etichete:  #literaturacopii
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-181-1
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.35 kg
Detalii despre autor
Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut și antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, căutând mereu noi modalități de a aduce psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor. 
 
Prin intermediul rețelelor sale de socializare, pe care este foarte popular, Luca Mazzucchelli discută zilnic cu sute de mii de oameni pe care îi ajută să își rezolve problemele de natură psihologică. De asemenea, este speaker pentru  evenimente corporate și a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie de către Asociația Coachilor Italieni. El editează revista Psicologia contemporanea magazine și este consultant editorial pentru diverse serii de cărți.  Locuiește în Milano împreună cu soția și cei trei copii ai lor. 
 
De același autor, la Editura ap! au mai apărut cărțile pentru copii: „Tema care devine curaj” și „Totul e greu înainte să devină ușor”, dar și titlul „Era inimii”, care te va convinge că, în viitor, pentru a avea succes va fi esențial să  îți poți stăpâni emoțiile.