ASCULTAȚI GRATUIT UN FRAGMENT

Poţi fi fericit orice s-ar întampla. Cinci principii pentru a-ţi păstra perspectiva asupra vieţii

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-606-8637-17-4          

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
25,19 Lei
Adaugă la favorite
Durata: 4 ore și 47 de minute

Lectura: Ionuț Grama

Descriere

Poți fi fericit orice s-ar întâmpla

ACT și Politon vă oferă posibilitatea de a descărca audiobookul Poți fi fericit orice s-ar întâmpla (You Can Be Happy No Matter What), de dr. Richard Carlson. Această carte audio reprezintă un îndreptar care vă motivează să faceți abstracție de situațiile neplăcute și să ignorați momentele în care nemulțumirile vă acaparează mințile, pentru a fi fericiți în orice moment. Fericirea nu depinde de nici un factor extern, ci este starea naturală a omului. Veţi asculta, în limba română, în lectura actorului Ionuţ Grama, o analiză atentă a proceselor psihologice care vă țin captivi în starea de nefericire și vă oferă apoi câteva soluții sub forma unui set cinci de principii (în prima parte a cărții), dublat și validat de o serie de experiențe de viață (în a doua parte a cărții).

Detalii despre Richard Carlson puteți afla AICI

Citiți mai multe informații despre cartea audio "Poți fi fericit orice s-ar întâmpla"

Pe scurt, iată elementele pe care se bazează cele cinci principii din acest audiobook:


 • Gândirea. Capacitatea de a gândi creează experiența psihologică de viață, iar gândirea este o funcție voluntară.
 • Stările. Propria noastră înțelegere, asupra faptului că gândirea este o funcție voluntară, fluctuează de la moment la moment și de la zi la zi; aceste variabile poartă numele de stări.
 • Realitățile psihologice separate. Pentru că toți oamenii gândesc într-un mod unic, fiecare trăiește într-o realitate logică separată.
 • Sentimentele. Sentimentele și emoțiile servesc ca un mecanism integrat de bio-feedback, care vă permite să știți cum vă merge din punct de vedere psihologic.
 • Momentul prezent. A învăța să vă păstrați atenția ancorată în momentul prezent, acordând atenție sentimentelor voastre, vă permite să trăiți la potențial maxim și fără gândirea negativă care să vă distragă.

Cele cinci principii vă vor învăța să trăiți într-o stare sufletească pozitivă pentru mai mult timp. Folosiți-le ca pe un instrument de navigație pentru a vă călăuzi prin viață și a vă îndruma spre fericire.

„Mulțumirea sufletească aduce cu sine relații bune, satisfacție profesională, abilități în ceea ce privește creșterea și educația copiilor (pentru cei care sunt părinți), și înțelepciunea și simțul firescului de care este nevoie pentru a trece prin viață cu grație.”

Gândirea

Gândirea este o funcție a conștiinței umane. Richard Carlson spune că nimeni nu știe de unde provine gândirea, dar se poate spune că provine din faptul că suntem vii. La fel ca și în cazul altor funcții umane, gândirea nu se oprește, indiferent dacă se dorește sau nu acest lucru. Gândirea este un element impersonal al existenței umane.

Relația dintre gândire și sentiment constă în faptul că fiecare sentiment este un rezultat direct al gândirii. Spre exemplu, nu pot exista sentimente de gelozie fără ca în prealabil să existe gânduri de gelozie. Autorul spune că mai toți clienți cu care a lucrat au început ședințele în următorul mod:

Client: „Mă simt foarte deprimat astăzi”. Carlson: „Ți-ai dat seama că ai avut gânduri deprimante?”Client: „N-am avut gânduri negative sau deprimante; mă simt deprimat put și simplu.”

Efectele nocive ale gândirii se produc atunci când uitați că gândirea este o funcție a conștiinței voastre – o aptitudine cu care toți oamenii sunt înzestrați. Sunteți artizanii propriei gândiri.

William James, părintele psihologiei americane, a spus odată: „Gândirea este marele inițiator al experienței noastre.” Fiecare experiență și percepție în viață este bazată pe gândire.

Stările

Chiar în timp ce gândiți constant ca ființe umane, nivelul vostru de conștiență vizavi de faptul că gândiți se schimbă mereu. Aceste transformări constante ale conștienței voastre față de voi înșivă, în postura voastră de gânditor, sunt cunoscute sub numele de „stări de spirit” schimbătoare.

Când vă aflați într-o stare de spirit pozitivă, viața pare frumoasă. Aveți perspectivă și o judecată sănătoasă. Lucrurile nu vi se par așa dificile, problemele par mai puțin terifiante și mai ușor de rezolvat. Pe de altă parte, într-o stare de spirit negativă, viața pare insuportabil de serioasă și grea. Perspectiva vă este obturată; vi se pare că toată lumea e pornită împotriva voastră.

Stările de spirit sunt o condiție umană. Nu pot fi evitate, alternarea lor nu poate fi stopată. Înțelegând cum funcționează acestea, puteți învăța să le apreciați pe cele pozitive și să le suportați cu eleganță pe cele negative. Dacă învățați să recunoașteți stările de spirit ale altor oameni, atunci veți înceta să-i mai judecați când văd totul în negru. Cele mai mari probleme într-o relație se dovedesc a fi nimic mai mult decât faptul că cei doi parteneri și-au făcut un obicei din a-și lua prea mult în serios, unul altuia, stările de spirit negative.

Realitățile separate

Înțelegerea acestui principiu poate elimina disputele. Este necesar să vă așteptați să vedeți lucrurile diferit, să vi se pară de la sine înțeles că ceilalți vor face lucrurile diferit și că vor reacționa altfel decât voi la același stimul.

Iată un exemplu de realităţi separate:

„Să luăm cazul unui cuplu căsătorit de douăzeci de ani – soţul îi priveşte pe oameni ca fiind în general critici, prin natura lor, în timp ce soţia îi priveşte ca fiind laudativi atunci când acest lucru este cu putinţă. Ani întregi, ei s-au certat anume pe această temă, soţul indicând spre nenumărate exemple care să arate că oamenii sunt critici şi agresivi. Pentru fiecare exemplu cu care venea soţul, soţia aducea un contra-exemplu pentru a-şi demonstra poziţia. Niciunul dintre ei nu poate înţelege cum de celălalt este atât de orb în faţa „evidenţelor“. Într-o zi, cei doi se află la restaurant şi îl aud pe unul dintre chelneri spunându-i colegului său: „Ai văzut ce pălărie avea femeia de la masa doi? Uau!“ Soţia se întoarce imediat spre soţ şi îi spune: „Vezi? Iată alt exemplu de persoană laudativă. Ce drăguţ! Ce mai trebuie ca să înţelegi şi tu că oamenii caută ocazii pentru a le face celorlalţi complimente?“ Soţul se uită şocat la soţie şi-i spune: „Complimente? Despre ce vorbeşti? Tipul râdea de pălăria bietei femei.“

Înţelegerea realităţilor separate nu presupune şi renunţarea la cele mai profunde opinii şi credinţe ale voastre. Importantă este relaţia voastră cu acele convingeri. Oare felul în care priviţi viaţa este singura realitate efectivă şi de necontestat?

Sentimentele

„Ești la numai un gând distanță de un sentiment plăcut.” (Sheila Krystal)Acest al patrulea principiu afirmă că sentimentele voastre vă spun, cu acuratețe desăvârșită, când gândirea voastră este disfuncțională. Când nu sunteți captivi în sisteme de gândire, sentimentele rămân pozitive. Aveți un sentiment de mulțumire și o stare de bucurie în orice ați face.” Când experiența de viață este altfel decât plăcută, sistemul sentimentelor de prevenire se declanșează ridicând un steag roșu și vă amintește că v-ați abătut de la drumul cel bun. Ați revenit la gândirea prin sistemul de gândire.

Trebuie să rețineți că a respinge sau a înceta să mai dați ascultare gândurilor supărătoare nu înseamnă să pretindeți că anumite lucruri nu vă deranjează sau că nu au nevoie de îmbunătățiri. Dar niciodată nu va izvorî o soluție bună sau idei noi dintr-o gândire disfuncțională. Singura valoare a sentimentelor negative este aceea de a vă înștiința că priviți viața într-o manieră distorsionată.

Momentul prezent

De-a lungul istoriei, toți instructorii spirituali au sugerat soluția „trăirii în prezent”. Autorul spune că dintre cele cinci principii, acesta al momentului prezent este cel mai puțin probabil abordat de psihoterapeuți. O mare parte din psihoterapie se bazează pe discutarea copilăriei „pacientului” și pe alte chestiuni vizând trecutul său. A vă menține atenția concentrată pe trecutul vostru poate deveni un obicei perfid de care cu greu mai puteți scăpa. Pe lângă concentrarea asupra trecutului, clienții sunt încurajați să „intre în legătură” cu sentimentele lor negative care însoțesc gândurile lor negative despre trecut.

Singura metodă de a experimenta, într-un mod autentic și de durată, mulțumirea, satisfacția și fericirea este aceea de a învăța să vă trăiți viața în momentul prezent. Când gândurile sunt departe de momentul prezent, gândindu-vă la copilărie sau la ceea ce s-a petrecut mai devreme în ziua respectivă, nu faceți altceva decât să vă recreați trecutul prin intermediul gândirii voastre.

Aplicarea principiilor

„Psihologic, cu toţii funcţionăm la fel. Cu toţii gândim. Cu toţii avem stări de spirit. Pentru că gândirea şi stările sufletești sunt unice pentru fiecare în parte, fiecare trăieşte într-o realitate separată. Şi cu toţii avem sentimente. Aceste patru componente psihologice sunt valabile pentru oamenii de pretutindeni. Sunt valabile pentru tine, pentru partenerul tău, pentru colegii de muncă, pentru copiii tăi; sunt valabile pentru mine, pentru soţia mea, pentru fiicele mele, pentru clienţii mei; sunt valabile pentru oricine.”

Funcţionarea psihologică sănătoasă constă în perceperea şi prelucrarea informaţiei, apoi eliminarea acesteia din minte. Funcţionarea nesănătoasă reprezintă prelucrarea informaţiei, însă în loc ca aceasta să fie apoi eliminată, suferiţi un „atac al gândurilor” analizând informaţia până la frustrare.

După înţelegerea principiilor prezentate în Poți fi fericit orice s-ar întâmpla, autorul aduce în discuţie rezolvarea problemelor cu ajutorul acestor principii. Trebuie reţinut faptul că starea de spirit este sursa experienţei, nu invers.

Perspectiva asupra circumstanţelor este schimbătoare odată cu modificările stărilor de spirit. Unul dintre secrete pentru rezolvarea problemei/problemelor este să ştiţi că „a vă simţi bine” este extrem de practic. Cu ajutorul câtorva exemple oferite în cadrul acestui audiobook, veţi observa că metodele de a vă proteja din calea gandurilor negative în care sunteţi captivi, nu necesită tehnici imposibile.”

O listă de verificare pentru viaţa voastră


 • Este viaţa mea chiar atât de rea acum sau sunt pur şi simplu într-o stare de spirit negativă?
 • Urmez drumul spre nefericire într-o încercare de a găsi fericirea?
 • Îmi plasez opiniile deasupra sentimentelor?
 • Reacţionez faţă de starea de spirit negativă a altcuiva?
 • Port un război în mintea mea?
 • Mă lupt cu o problemă?
 • Am o toleranţă prea ridicată la stres?
 • Ma gândesc prea mult la propria persoană?
 • Port cu mine trecutul?
 • Îmi amân viaţa?

Dr. Wayne W. Dyer: „Veţi găsi noua abordare a dr. Carlson foarte utilă – solidă, sensibilă şi plină de o îndrumare afectuoasă.”

Marsha Sinetar: „Poţi fi fericit orice s-ar întâmpla le va surâde celor prinşi în meandrele unei gândiri depăşite. Ni se adresează simplu, într-un mod extrem de potrivit, atunci când vrem să depăşim disfuncţiile şi să adoptăm un stil de viaţă robust, eficient.”

Joseph Bailey: „O carte de o simplitate profundă, dătătoare de speranţă şi umană despre ceva ce este la îndemâna noastră, a tuturor – fericirea.”

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: carlson-978-606-8637-17-4
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor

Richard Carlson (1961 – 2006), a fost considerat unul dintre principalii experți americani în domeniul fericirii și un orator motivațional apreciat la nivel mondial. Printre cărțile sale, tipărite în peste 26 de milioane de exemplare, se numără seria bestseller Don′t Sweat the Small Stuff (Nu-ți bate capul cu mărunțișurile) și Don′t Worry, Make Money (Nu-ți face griji, fă bani). Este co-editor, alături de Benjamin Shield, prof. dr., al lucrărilor Handbook for the Soul (Ghid pentru suflet), Handbook for the Heart (Ghid pentru inimă) și For the Love of God: Handbook for the Spirit (Întru iubirea Domnului: Ghid pentru spirit).

Mp3 Downloads
Download (MP3): MP3 download