Acțiuni ordinare și profituri extraordinare și alte scrieri

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-630-303-176-7

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

eBook
41,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Acțiuni ordinare și profituri extraordinare și alte scrieri/ Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings de Philip A. Fisher este o ediție revizuită a cărții clasice de investiții „Acțiuni ordinare și profituri extraordinare” păstrând sfaturile înțelepte cu privire la investiții ale lui Phil Fisher din ediția originală și incluzând în plus câteva considerații ale fiului autorului, Ken Fisher (el însuși un guru al investițiilor) într-o prefață extinsă și în introducere. 

 

În introducerea cărții, Ken Fisher vorbește despre istoria familiei tatălui său, povestind totodată o serie de întâmplări care l-au marcat și care îl leagă de tatăl său, decedat în anul 2004.

 

„Acțiuni ordinare și profituri extraordinare” de Phil Fisher este una dintre cele mai îndrăgite cărți de investiții din toate timpurile și se numără printre cele mai bine vândute cărți clasice de investiții. Cartea se adresează tuturor investitorilor care sunt dispuși să învețe din experiența altor investitori, asta pentru că Philip A. Fisher își expune aici esența lecțiilor despre investiții acumulate într-o jumătate de secol de activitate în acest domeniu. Iar lecția principală pe care va trebui să o reții din această carte este că investitorii inteligenți nu ar trebui să cumpere acțiuni ordinare doar pentru că sunt ieftine, ci doar dacă prezintă potențial să aducă câștiguri mari.

 

Cartea vorbește despre elementele de bază ale filosofiei lui de investiții și a făcut parte din programa cursului de investiții de la Stanford Graduate School of Business, contribuind astfel de-a lungul timpului la formarea multor investitori de top.

 

Philip Fisher este unul dintre cei mai respectați și admirați investitori din toate timpurile. Teoriile lui cu privire la investiții, formulate cu mai bine de 40 de ani în urmă, nu numai că sunt studiate și aplicate și astăzi de profesioniștii din finanțe, dar sunt privite de mulți ca o evanghelie a investițiilor. În cartea „Acțiuni ordinare și profituri extraordinare”, Fisher a strâns laolaltă toate aceste teorii, motiv pentru care volumul a fost considerat o lectură neprețuită în anul 1958, când a fost publicat pentru prima oară, fiind considerat în continuare și astăzi o lectură obligatorie pentru investitori.

 

Cartea este împărțită în trei părți. În prima parte vei afla care sunt cele 15 puncte pe care trebuie să le urmărești la o acțiune ordinară astfel încât să ai garanții că peste câțiva ani îți va aduce un câștig de câteva sute de procente sau va prezenta o creștere considerabilă pe o perioadă mai lungă de timp. Sau, cu alte cuvinte, ce caracteristici ar trebui să aibă o companie pentru a oferi acționarilor cele mai mari șanse de a obține astfel de rezultate? A doua parte vorbește despre cele patru dimensiuni ale investițiilor conservatoare, iar ultima parte a cărții ne dezvăluie ideile principale care stau la baza filosofiei lui Philip A. Fisher cu privire la investiții.

 

Iată  ai jos mai multe detalii în legătură cu fiecare dintre cele trei secțiuni ale cărții:

 

 

Partea I: ACȚIUNI ORDINARE ȘI PROFITURI EXTRAORDINARE

 

Philip A. Fisher și-a înființat prima lui firmă de consiliere în investiții în anul 1931, într-o perioadă dificilă pentru economia mondială. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, timp în care a slujit Forțele Aeriene Americane și a analizat în timpul liber investițiile, Philip Fisher a extras niște principii cu privire la investiții diferite de unele dintre cele care erau general acceptate ca literă de lege în comunitatea financiară.

 

În această ordine de idei, în această primă parte a cărții vom afla o serie de caracteristici ale investițiilor pe care le putem deduce studiind trecutul și vom vedea ce diferențe majore există între trecut și prezent, din acest punct de vedere.

 

Vom observa totuși, că anumite constatări făcute de Fisher în urmă cu peste 60 de ani, rămân valabile și astăzi. Ca de exemplu, faptul că cele mai rentabile investiții sunt cele făcute în companii ale căror vânzări și profituri pot să crească de-a lungul anilor mult mai mult decât industria în ansamblul ei. Metoda zvonisticii încă se mai dovedește și ea actuală și capabilă să ne ofere indiciile necesare pentru a găsi investiții cu adevărat remarcabile.

 

Însă partea cea mai „consistentă” a acestei prime părți a cărții este capitolul intitulat „Cele 15 puncte pe care să le cauți  în acțiunile ordinare” în care autorul vorbește despre ceea ce ar trebui să știe orice investitor care vrea să facă investiții care vor prezenta  o creștere considerabilă pe o perioadă mai lungă de timp. Tot aici vei afla și ce caracteristici ar trebui să aibă o companie pentru a oferi acționarilor cele mai mari șanse de a obține astfel de rezultate. Descoperă în acest capitol extrem de interesant care sunt cele 15 puncte ale investițiilor cu o rentabilitate sporită în viitor și folosește-le ca pe un soi de radar personal al investițiilor rentabile!

 

Ține cont însă de acest sfat al autorului când te vei gândi să faci următoarea ta investiție:

 

„Orice investiție ar putea fi considerată interesantă și dacă nu îndeplinește oricare dintre cele 15 puncte despre care am discutat, dar obține un punctaj neobișnuit de mare la toate celelalte. Însă, indiferent cât de mare ar fi punctajul în toate celelalte privințe, dacă se pune serios problema lipsei unui simț de responsabilitate față de acționari a celor din conducere, investitorul nu ar trebui să ia niciodată în calcul să participe în firma respectivă.”

 

Tot în această secțiune te vei convinge că esența investițiilor de succes înseamnă să știi cum să găsești acele câteva acțiuni care, în anii următori, vor avea o creștere spectaculoasă în ceea ce privește câștigul pe acțiune. În acest sens autorul îți va arăta:

 

Care sunt criteriile în funcție de care să îți alegi un consilier financiar; 

Care sunt acțiunile cu cel mai mare potențial de câștig: acțiunile unei companii tinere cu potențial sau acțiunile unei companii puternice, bine ancorate precum Dow, Du Pont și IBM; 

Ce parte din fondurile tale ar fi cel mai indicat să investești în acțiuni ordinare. 

 

O altă chestiune pe care o clarifică autorul în această secțiune se referă la alegerea celui mai bun moment pentru a cumpăra, respectiv pentru a vinde acțiunile. Tot aici aflăm și care sunt cele mai întemeiate motive pentru a vinde acțiuni, dar și care acțiuni sunt mai rentabile: cele provenite de la companii care oferă dividende mari, sau cele de la companii care oferă dividende mai mici. În orice caz, un lucru de care merită să ții cont cu privire la dividende este că pe durata a cinci sau zece ani, cele mai bune rezultate ale dividendelor nu vor fi generate de acțiunile cu randament mare, ci de cele cu un randament relativ mic.

 

Demne de reținut din această secțiune sunt și:

 

Cele cinci forțe care pot avea o influență extrem de puternică asupra nivelului general al prețului acțiunilor:

 

Teama excesivă că piața va intra în declin;

Tendința ratei dobânzilor;

Atitudinea generală a guvernului față de investiții și de firmele private;

Tendința pe termen lung către o inflație din ce în ce mai mare;

Invențiile și tehnicile noi care afectează industriile vechi.

 

Cele cinci lucruri pe care să nu le faci niciodată ca investitor:

 

1. Să nu cumperi acțiuni ale companiilor promoționale (aflate la început de drum);

2. Să nu ignori niște acțiuni bune doar pentru că sunt tranzacționate „pe piața extrabursieră.”

3. Să nu cumperi acțiuni doar pentru că îți place „cum sună” raportul lor anual.

4. Să nu presupui că prețul mare la care se vând unele acțiuni în raport cu câștigurile este neapărat un semn că o viitoare creștere a acelor câștiguri a fost în mare parte redusă deja din preț.

5. Nu te zgârci la mărunțiș.

 

Alte 5 lucruri de care să ții cont ca investitor:

 

1. Nu pune un prea mare accent pe diversificare.

2. Să nu-ți fie frică să cumperi de teama războiului;

3. Să nu uiți de Gilbert și Sullivan sau „Nu te lăsa influențat de ceea ce nu contează”, pentru că de multe ori, datele statistice despre câștigurile din anii anteriori și, mai ales, cele despre variația prețurilor din acești ani „nu au nicio legătură cu problema”.

4. Să nu omiți să iei în considerare și momentul și prețul atunci când cumperi acțiuni cu potențial de creștere. 

5. Să nu te iei după mulțime.

 

Ultimul capitol al acestei părți - intitulat „Cum procedez eu atunci când vreau să găsesc acțiuni cu potențial de creștere” - este probabil și unul dintre cele mai interesante, întrucât vorbește despre ce ar trebui să facă mai exact un investitor (sau consilierul lui financiar) pentru a găsi investiții ce vor duce la creșteri spectaculoase în ce privește prețul de piață. Citește-l și folosește-l ca sursă de inspirație pentru următoarele tale investiții.

 

 

Partea a II-a: INVESTITORII CONSERVATORI DORM LINIȘTIȚI

 

O investiție conservatoare este una care are șanse mari să conserve (adică să păstreze) puterea de cumpărare la un risc minim.

 

Iată așadar care sunt cele patru dimensiuni ale unei investiții conservatoare:

 

1. Gradul de excelență al activităților companiei care sunt foarte importante pentru profitabilitatea prezentă și viitoare. Este vorba despre competențele manageriale excepționale în ce privește aspectele principale ale producției, marketingului, cercetării și controalelor financiare.

2. Calitatea oamenilor care controlează aceste activități și politicile pe care le creează: un director general dedicat creșterii pe termen lung și un tratament demn și decent al angajaților;

3. Orice afacere trebuie să aibă un răspuns la întrebarea: „Ce poate face această companie și altele nu ar putea să facă la fel de bine?”. Așadar oamenii din companie au datoria de a o îndruma către domenii de activitate în care există ocazii certe ca afacerea respectivă să înregistreze o profitabilitate peste medie.

4. Raportul preț-câștig – adică prețul actual împărțit la câștigurile pe acțiune.

 

Principalele caracteristici ale unei corporații care poate asigura o investiție conservatoare sunt:

 

Producție cu costuri mici;

Marketing bun;

Eforturi de cercetare și tehnice excepționale;

Abilități financiare peste medie.

 

Regula de bază a investițiilor: cu cât profiturile vor continua să crească mai mult în viitor, cu atât raportul preț-câștig pe care un investitor își poate permite să îl plătească este mai mare.

 

Pentru a evalua dacă o acțiune este ieftină sau scumpă la un moment dat trebuie să luăm în considerare următorii factori:

 

Evaluarea industriei

Evaluarea companiei

Evaluarea perspectivelor acțiunilor în general.

 

Partea a III-a: CUM SĂ ÎȚI DEZVOLȚI O FILOSOFIE ÎN PRIVINȚA INVESTIȚIILOR

 

În această secțiune, Philip A. Fisher vorbește despre îndelungata relație pe care a avut-o cu investițiile încă de la o vârstă foarte fragedă și despre modul cum a luat naștere filosofia lui cu privire la investiții, multe dintre concluziile pe care le-a tras de-a lungul vremii fiind rezultatul încercărilor și greșelilor pe care le-a făcut.

 

Un moment crucial în formarea acesteia a fost însă angajarea lui, la vârsta de 22 de ani, la o firmă regională de brokeraj. Rolul lui în cadrul acesteia era de a căuta acțiuni individuale pe care le considera potrivite fie pentru cumpărare, fie pentru vânzare. Apoi, trebuia să scrie rapoarte pe baza concluziilor sale care să circule în rândul brokerilor angajați de această firmă, pentru a-i ajuta să stimuleze afacerile care ar fi fost profitabile pentru clienții lor. Din fericire pentru el, și-a pierdut acest job destul de repede, din cauza Marii Crize Economice din anii 30 și astfel a fost nevoit, să își deschidă, mai repede decât își propusese, propria firmă de brokeraj.

 

Astfel a reușit să își creeze propria filozofie de investiții care cuprinde idei precum:

 

Un element fundamental al gestionării excepționale a acțiunilor ordinare este capacitatea de a nu accepta orbește opinia dominantă din comunitatea financiară în acel moment și nici de a respinge opinia majoritară doar de dragul de a fi contra.

Regula de trei ani – rezultatele unei achiziții nu se măsoară într-o lună sau două de la achiziție, ci în trei ani;

Cumpără acțiuni în companii care au planuri riguroase de a obține o creștere spectaculoasă a profiturilor pe termen lung și care au prin natura lor calități care le îngreunează noilor veniți participarea la această creștere. 

Atunci când managementul nu crește odată cu companiile, acțiunile ar trebui vândute.

Este atât de complicat să estimezi evoluțiile de preț pe termen scurt, încât cel mai probabil nu este posibil să faci tranzacții rapide și să obții totuși profiturile enorme care le revin mereu celor care păstrează pe termen lung acțiunile potrivite.

În general, acțiunile care plătesc puține dividende sau deloc reprezintă oportunități mai atractive, decât cele care plătesc dividende mai mari.

 

 

În final, te invit să descoperi întreaga filozofie de investiții a lui Philip A. Fisher și să aplici ceea ce crezi că merită a fi pus în practică în propriile investiții. În plus, nu uita că:

 

„Deși norocul va juca mereu un rol în gestionarea portofoliilor de acțiuni ordinare, acesta tinde să se uniformizeze. Pentru un succes susținut e nevoie de pricepere și de aplicarea constantă a unor principii solide. În contextul celor opt recomandări ale mele, cred că viitorul le va aparține în mare parte celor care, prin autodisciplină vor face eforturi să îl obțină.” - Philip A. Fisher

 

P.S: Nu uita să consulți și anexa cărții în care vei găsi factorii cheie în evaluarea firmelor promițătoare. Este vorba despre factorii funcționali, umani și caracteristicile afacerii.

 

Mai mult
Etichete:  #Business
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-176-7
Editura ACT si Politon
Format: eBook
Detalii despre autor
Philip Fisher este unul dintre cei mai respectați și admirați investitori din toate timpurile. Teoriile lui cu privire la investiții, formulate cu mai bine de 40 de ani în urmă, nu numai că sunt studiate și aplicate și astăzi de profesioniștii din finanțe, dar sunt privite de mulți ca o evanghelie a investițiilor. În cartea „Acțiuni ordinare și profituri extraordinare”, Fisher a strâns laolaltă toate aceste teorii, motiv pentru care volumul a fost considerat o lectură neprețuită în anul 1958, când a fost publicat pentru prima oară, fiind considerat în continuare și astăzi o lectură obligatorie pentru investitori.