Erou în misiune: O cale spre o viață plină de sens/ Hero on a Mission: A Path to a Meaningful Life de Donald Miller este despre cum putem trăi o viață plină de sens și despre cum putem găsi un sens vieții chiar și atunci când pare a nu avea niciunul. Totodată, audiobookul de față este despre planul pe care l-a folosit autorul de bestsellere Donald Miller pentru a-și schimba viața într-un moment în care toate îi mergeau prost și despre cum l-a ajutat acesta să se repună pe picioare și, mai mult decât atât, să trăiască viața la care a visat dintotdeauna.
La 26 de ani, Donald Miller era supraponderal, trăia de azi pe mâine, se chinuia să își plătească chiria de la o lună, la alta și nici nu se punea problema să aibă o iubită. Când a realizat unde greșea, s-a reinventat complet cu ajutorul planului descris în această carte, reușind să debuteze ca scriitor și să publice mai multe cărți, să își găsească o iubită, care i-a devenit mai târziu soție și cu care are actualmente un copil și să se mute în casa visurilor sale împreună cu familia lui. Și acesta a fost doar începutul unei vieți pline de realizări și împliniri…
Donald Miller este CEO-ul companiilor StoryBrand și Business Made Simple, gazda canalului de YouTube Coach Builder și autorul a zece cărți, printre care se numără „Creează un Storybrand”, „Marketingul simplificat” și „Afacerile simplificate” – toate trei apărute la Editura ap!
Donald Miller este și gazda podcastului Business Made Simple, unde îi îndrumă pe antreprenori să își construiască afacerea ca pe un avion. În această ordine de idei, cockpitul este conducerea afacerii, corpul este reprezentat de cheltuielile generale, motorul din dreapta este marketingul; motorul din stânga sunt vânzările; aripile sunt produsele, iar rezervoarele de combustibil sunt fluxul de numerar. Potrivit autorului, dacă cele șase părți ale afacerii sunt construite corect, afacerea va zbura departe și repede, ca un avion.
Donald Miller locuiește împreună cu soția lui, Betsy, și cu fiica lor, Emmeline, în Nashville, Tennessee.
„Deci, cum putem trăi o viață cu sens? Reiau: în primul rând, precizăm ce ambiție avem. În primul rând ne decidem în ce fel ne dorim să contribuim în lume, sau ne alăturăm unei comunități ori unei mișcări care aduce o contribuție în lume. În al doilea rând, trăim experiența cu ceilalți și ne dăm voie să devenim din ce în ce mai interesați de alți oameni și de frumusețea exterioară. În al treilea rând, acceptăm că provocările, și chiar și tragediile, sunt o realitate. Desigur, încercăm să le prevenim, dar nu ne plângem de milă atunci când se întâmplă. Provocările sunt dureroase, dar pot servi unui scop dacă le permitem.” – Donald Miller, Erou în misiune
În orice poveste există patru personaje: victima, personajul negativ, eroul și călăuza. Toate aceste personaje se află concomitent în fiecare dintre noi. Dacă alegem să jucăm rolul victimei, vom fi sortiți eșecului. Dacă vom alege să jucăm rolul personajului negativ, nu vom reuși să clădim relații autentice. Însă dacă vom alege să jucăm rolul eroului sau al călăuzei, viața noastră va fi înfloritoare. Partea cea mai dificilă este să ne dăm seama ce personaj vrem să întruchipăm.
„Victima nu are niciun plan; în schimb, așteaptă un salvator. Personajul negativ are un plan de distrugere și pune la cale diverse modalități prin care să se răzbune pe lumea care l-a făcut să sufere. Eroul creează un plan care este avantajos pentru toată lumea, și apoi îl respectă. Călăuza a trăit o viață bună, dar se întoarce pentru a-l ajuta pe erou să-și găsească și să-și trăiască propria poveste plină de sens.”
– Donald Miller, Erou în misiune
Donald Miller se folosește de propria lui experiență de viață pentru a vă ajuta să vă dați seama dacă personajul pe care îl întruchipați în momentul de față vă ajută să trăiți o viață împlinită sau dimpotrivă, vă trage în jos spre o viață plină de suferință, nemulțumire și insatisfacție. Planul cu ajutorul căruia a reușit el să înlocuiască mentalitatea de victimă cu cea de învingător vă va ajuta și pe voi să faceți același lucru.
Lecțiile din acest audiobook vă vor arăta astfel:
• Să vă dați seama când jucați rolul victimei sau al personajului negativ
• Să creați un plan de viață simplu care va conferi mai multă claritate și sens obiectivelor voastre viitoare.
• Să preluați controlul asupra vieții voastre alegând să fiți eroul pozitiv în propria voastră poveste;
• Să dați dovadă de mai multă creativitate atunci când vă imaginați cum ar putea fi viața voastră;
• Să vedeți dincolo de simpla productivitate pentru a conștientiza sensul mai profund al existenței voastre.
Donald Miller vă va ajuta să identificați numeroasele șanse pe care le aveți de a fi eroul în viața voastră, dar și momentele în care aveți tendința să renunțați și să cădeți în capcana de a deveni o victimă. El vă va ghida să vă puneți la punct un plan unic cu ajutorul căruia veți putea depăși provocările cu care vă confruntați în prezent, astfel încât să vă puteți bucura de împlinirea și fericirea de care aveți nevoie în viața și în munca voastră.
Cartea este împărțită în 3 acte, ultimul urmând a fi scris chiar de voi. Iată așadar despre ce este vorba în cele două acte scrise de autor:
ACTUL 1: Cum să creezi o viață plină de sens
După cum spuneam mai devreme, în orice poveste există patru personaje importante: victima, personajul negativ, eroul și călăuza. Când eroul poveștii se comportă ca o victimă, povestea este compromisă.
La fel se întâmplă și în viață. Când alegi să te comporți ca o victimă, și nu accepți provocări și nici nu îți propui obiective greu de atins care îți pot aduce satisfacții, riști să te complaci într-o existență mediocră, lipsită de realizări. La fel se întâmplă și în cazul în care decizi să joci în povestea ta rolul personajului negativ.
Alegând în schimb să fii eroul sau călăuza, deschizi ușa unor nenumărate posibilități. De aceea, Donald Miller ne arată în această carte calea de urmat pentru a deveni eroi sau călăuze, evitând cu orice preț să cădem în capcana victimei sau a eroului negativ.
Autorul ne povestește în această secțiune propria lui poveste de viață și cum a reușit să treacă de la statutul de victimă, la cel de erou, cu ajutorul cărților pe care le-a avut drept călăuză pe drumul pe care l-a urmat pentru a deveni scriitor. De asemenea, aflăm cum l-a ajutat impresionanta poveste de viață a psihiatrului vienez Viktor Frankl, povestită în volumul „Omul în căutarea sensului vieții” să scape de mentalitatea de victimă și să-și rescrie povestea vieții în termeni pozitivi.
Tot în această secțiune, autorul ne oferă o formulă pentru a găsi mereu sensul în viață, indiferent de vicisitudinile prin care ne va fi dat să trecem. Formula a fost împrumutată de asemenea de la Viktor Frankl:
1. Acționează creând un lucru sau săvârșind o faptă.
2. Experimentează un lucru captivant sau întâlnește pe cineva captivant, care te face să te desprinzi de tine.
3. Adoptă o atitudine optimistă în fața inevitabilelor provocări și suferințe pe care le vei trăi în viață.
Observăm astfel că o viață plină de sens nu poate exista în lipsa unei ambiții, a unei provocări sau atunci când aceasta nu se desfășoară în strânsă legătură cu ceilalți. De aceea nu putem vorbi despre o viață plină de sens atunci când ne raportăm la victime și personaje negative.
În continuare, autorul ne prezintă schimbările de paradigmă pe care le-a descoperit și ne arată instrumentele pe care le-a creat pentru a ne planifica viața și a ne organiza timpul astfel încât să simțim că avem un sens. Este vorba mai exact despre Planul de Viață al Eroului în Misiune (HOAM ) și de Agenda Zilnică.
Pentru a fi un erou în misiune care duce o viață plină de satisfacții și realizări, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:
• Unui erou nu îi este rușine să-și dorească ceva
• Un erou vrea ceva reciproc avantajos
• Un erou vrea să împartă
• Un erou este conștient de dorințele lui primordiale
• Un erou are de făcut o alegere cu privire la ceea ce își dorește
• Un erou se ghidează după o idee principală
• Un erou găsește o poveste care îl „prinde”
• Un erou se întreabă „ce-ar fi dacă?”
• Un erou poate intra într-o altă poveste
• Un erou nu se îndepărtează de intriga poveștii
• Un erou își face un obicei din a trăi cu intenție
• Un erou în misiune observă lumea din jurul lui.
• Un erou își împarte libertatea de acțiune cu celelalte personaje
ACTUL 2: Creează-ți planul de viață
În această secțiune, autorul te va îndruma să îți creezi propriul plan de viață și să folosești Agenda Zilnică a Eroului în Misiune. Pe site-ul HeroOnAMission.com, îți vei putea crea planul de viață online.
Iată ce presupune Planul de Viață al Eroului în Misiune:
1. Scrie-ți necrologul. Necrologul este instrumentul principal care te poate ajuta să creezi tracțiune narativă. Autorul descrie punctual în această secțiune ce ar trebui să conțină acest necrolog pentru a te impulsiona să realizezi cât mai multe lucruri atât timp cât ești în viață.
2. Creează-ți viziunea pe termen lung și pe termen scurt. Crearea unei viziuni pe zece ani, pe cinci ani, respectiv pe un an te va ajuta să te apropii mai ușor de viața ta ideală pe care ai descris-o în necrolog. În acest sens, autorul îți pune la dispoziție fișele de lucru pentru viziune care te vor ajuta să înțelegi mai bine despre ce vrei să fie povestea ta. Pe site-ul HeroOnAMission.com (https://heroonamission.com/) vei putea să îți creezi planul de viață online. E suficient să îți stabilești două acțiuni pe care ai vrea să le faci zilnic pentru a-ți organiza și structura viața astfel încât să ai șanse mai mari să-ți vezi viziunea stabilită în necrolog devenită realitate.
3. Completează fișele de lucru pentru stabilirea obiectivelor. Pentru a-ți ușura această sarcină, autorul îți furnizează aici o listă cu șapte elemente care te vor ajuta să-ți îndeplinești obiectivele. Acestea sunt:
• Elementul nr. 1: Trebuie să știi de ce este important un obiectiv
• Elementul nr. 2: Data finalizării
• Elementul nr. 3: Parteneri cu același obiectiv
• Elementul nr. 4: Etapele
• Elementul nr. 5: Sacrificii zilnice
• Elementul nr. 6: Evidența repetărilor
• Elementul nr. 7: Nu-ți stabili mai mult de trei obiective în același timp
4. Completează Agenda Zilnică a Eroului în Misiune. Completarea agendei zilnice are rolul de a-ți facilita ritualul de dimineață. Acest obicei te va ajuta să dobândești tracțiune narativă și să simți un sens profund, făcându-te să te simți mult mai bine în legătură cu viața, cu munca și povestea ta. Poți completa agenda zilnic, sau doar în zilele în care vrei să te concentrezi mai bine. Pentru a-ți fi mai ușor să completezi agenda zilnică, autorul îți furnizează opt elemente de care să ții cont de fiecare dată când îți vei dedica timp acestei activități:
• Elementul nr. 1: Citește-ți necrologul
• Elementul nr. 2: Recapitulează-ți fișele de lucru destinate viziunii
• Elementul nr. 3: Recapitulează-ți obiectivele
• Elementul nr. 4: Încearcă să vezi lucrurile dintr-o perspectivă înțeleaptă. „Trăiește de parcă ai face-o a doua oară, și de parcă prima oară ai fi greșit” (Viktor Frankl)
• Elementul nr. 5: Stabilește-ți sarcinile principale
• Elementul nr. 6: Folosește recunoștința ca să eviți mentalitatea de victimă și de personaj negativ
• Elementul nr. 7: Ține evidența întâlnirilor zilnice
• Elementul nr. 8: Gestionează-ți sarcinile secundare
La finalul audiobookului, autorul ne oferă câteva sfaturi în legătură cu calitățile pe care ar trebui să ni le dezvoltăm pentru a deveni călăuze pentru alți oameni și a-i ajuta să răzbească mai ușor în viață. Acestea sunt:
1. Experiența. Călăuzele îi învață pe eroi metodele prin care au reușit, transmițându-și astfel înțelepciunea din generație în generație.
2. Înțelepciunea. Odată cu experiența, vine și înțelepciunea. Iar principala sursă de înțelepciune este eșecul.
3. Empatia. Personajele negative și călăuzele sunt puternice. Însă puterea unei călăuze este diferită. Puterea unei călăuze este moderată de empatie. Pentru o călăuză, lumea înseamnă mai mult decât propria persoană și povestea
personală. Unei călăuze îi pasă, de aceea ea preia o parte din povara eroului, permițându-i acestuia să meargă mai departe, mai repede.
4. Sacrificiul. Empatia nu este suficientă pentru a transforma pe cineva în călăuză. Este nevoie de un sacrificiu real.
Așadar, în opinia lui Donald Miller scopul vieții noastre nu este propria glorie, ci acela de a deveni călăuze pentru alții, de a da dovadă de altruism și de a fi un exemplu demn de urmat:
„Cu toate că reprezintă un antrenament important, toți anii de glorie pe care îi trăim ca eroi nu reprezintă nicidecum scopul vieții. Scopul este să devenim călăuze, să dăm dovadă de altruism și să fim un exemplu demn de urmat. Cu cât intrăm mai rar în rolul de victimă și de personaj negativ, cu atât mai des ne vom trezi în rolul de erou și de călăuză. Să pornim cu gândul la sfârșit, să aducem ceva bun în lume, să acceptăm provocările vieții și să ne trăim viața cu ceilalți – aceasta este calea spre transformare. În final, călăuzele sunt doar niște eroi care nu s-au dat bătuți.”
– Donald Miller, Erou în misiune
Și nu putem deveni călăuze decât trăind noi înșine o viață plină de sens:
„Când trăim o viață plină de sens, îi inspirăm și pe ceilalți să ne urmeze exemplul. Cei care vin din urmă ne vor continua poveștile. Pot adăuga elemente noi și le pot îmbunătăți, iar asta fiindcă noi le-am deschis calea. Viața poate fi foarte grea, știu. Vedem tragedii la tot pasul. Este întuneric. Dar nu uita că există și lumină. Și cu toții putem participa la crearea acestei lumini. Când te vei simți amenințat de vidul existențial, și fără îndoială că te vei simți, nu uita că există o speranță reală în lume. Putem oricând să dăm un sens vieții.”
- Donald Miller, Erou în misiune
ACTUL 3: Planul tău de viață și agenda ta zilnică
Actul al treilea al acestui audiobook îți aparține. Autorul ți-a creat aici un spațiu special pentru a-ți începe propria poveste de succes, așadar, tu ești autorul celui de-al treilea act al volumului de față. Vă invit pe fiecare dintre voi să îl scrieți în stilul vostru personal și să vă dați frâu liber imaginației. Cu cât vă veți imagina mai multe lucruri, cu atât veți putea face mai multe…
Aici găsiți tot ce aveți nevoie pentru a vă crea planul de viață, oricât de îndrăzneț ar fi acesta. De fapt… cu cât mai îndrăzneț, cu atât mai bine! Vă puteți scrie necrologul, viziunea pe zece ani, pe cinci ani și pe un an, precum și obiectivele. Veți găsi aici chiar și câteva pagini din Agenda Zilnică HOAM.
Pentru mai multe resurse gratuite accesați
HeroOnAMission.com, de unde veți putea descărca și printa oricâte pagini doriți.
Dacă credeți că misiunea voastră este să îi ajutați pe alți alți oameni să-și găsească misiunea sau să simtă că au un sens în viață, accesați HeroOnAMission.com și aplicați pentru a deveni reprezentant HOAM.