-50%
ASCULTAȚI GRATUIT UN FRAGMENT

Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă

(0) Scrie o recenzie
PRODUS FIZIC

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

Format: MP3, 160-320 kbps - stereo

Poate fi achiziționat și cu plata ramburs. Se livrează prin curier.

ISBN: 978-606-93730-4-0

Oferta expiră în:

Audiobook
19,50 Lei PRP:39,00 Lei Salveaza 50%
Adaugă la favorite
Durata: 6 ore

Lectura: Ionuț Grama

DescriereTu conduci afacerea

Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă (Run your business, don’t let it run you), este un audiobook în format CD MP3, disponibil la ACT şi Politon, care conține puțin peste șase ore de lectură prin vocea actorului Ionuț Grama. În această carte audio în limba română, găsiţi informații esențiale despre autor și Aileron (fundaţia non-profit înfiinţată de acesta), alături de o broșură cu graficele cărții și tabelele necesare pentru a înțelege cât mai bine sistemul propus de Clay Mathile.

Citiţi mai multe informaţii despre cartea audio "Tu conduci afacerea"


Visul oricărui antreprenor este să îşi construiască o companie care să îi aducă independenţă financiară. Din păcate, cei mai mulţi proprietari sunt copleşiţi de responsabilităţile din ce în ce mai mari ale unei afaceri aflate în plin progres. În curând, viaţa lor va ajunge să fie condusă de firmă şi de necesităţile acesteia. Clay Mathile îşi propune să schimbe acest lucru şi să îi ajute pe antreprenori să preia controlul, prin puterea managementului profesionist.

Audiobookul oferă un ghid esenţial micilor întreprinzători, dar şi oamenilor de afaceri cu experienţă, pentru a realiza o planificare eficientă, astfel încât afacerea să se dezvolte şi să devină tot mai profitabilă.

CD-ul, ca și cartea, este împărțit în 11 capitole importante, ce curpind cele trei părți ale titlului: Un mod mai bun de a conduce o afacere, Învățarea managementului profesionist și Trăirea managementului profesionist, urmate de o scurtă concluzie a autorului.

Propria afacere vă conduce?

De cele mai multe ori, afacerea nu dă rezultate din cauza lipsei unei direcţii clare. Stabilirea direcţiei nu se referă doar la planificarea pe termen lung. Este necesară şi pentru planificarea pe termen scurt. Atunci când vouă şi afacerii voastre vă lipseşte direcţia, operarea afacerii nu este organizată în mod adecvat şi nici orientată către un scop, pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acest lucru creează mai multe probleme precum faptul că atribuiţi oamenilor anumite roluri şi responsabilităţi fără să le oferiţi şi parametrii de care au nevoie pentru îndeplinirea lor sau pe măsură ce afacerea a crescut, a depăşit abilităţile şi talentul oamenilor voştri ,etc.

Controalele reprezintă o modalitate de a măsura progresul făcut în direcţia dorită. Stabilirea controalelor sau măsurarea şi monitorizarea rezultatelor oferă date concrete care pot fi folosite pentru a înțelege performanţa actuală şi pentru a afla ce trebuie să faceţi pentru a vă atinge scopurile.

Atunci cand Direcţia, Operarea şi Controlul (D.O.C.) vor fi stabilite, toate aspectele afacerii vor fi integrate.

Clay Mathile vă prezintă câteva credinţe comune care vă limitează precum:

 • Credeţi că munca grea şi hotărârea v-au adus unde vă aflaţi în acest moment
 • Credeţi că dacă apelaţi la altcineva care să vă ajute pentru a vă prelua o parte din responsabilităţi, acea persoană va schimba lucrurile şi va strica reţeta secretă
 • Vă este teamă să împărtăşiţi altcuiva secretele afacerii voastre
 • Vă este teamă să cereţi ajutorul, chiar dacă nu ştiţi cum să ieşiţi din cercul vicios în care vă aflaţi
 • Aveţi impresia că afacerea merge destul de bine, până când are loc un eveniment neprevăzut care destabilizează afacerea

Se poate ieşi din acest cerc. În Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă veţi învăţa despre cum pot fi aplicate principiile fundamentale (D.O.C.) astfel încât să vă sprijine pe voi şi afacerea voastră.

Managementul profesionist

Clay Mathile spune că cel mai important lucru pe care l-a învăţat este că proprietarul de afacere care deţine o afacere privată, are nevoi unice. O abordare teoretică sau care să se aplice tuturor afacerilor nu va funcţiona. Trebuie să fiţi capabili să implementaţi noi instrumente şi practici, într-un mod care să aibă sens pentru voi şi într-un ritm care să funcţioneze în porţiuni fezabile de-a lungul timpului. Aplicarea versiunii proprii de management profesionist, este un proces de durată care se dezvoltă gradual.

Autorul prezintă „Sistemul de management profesionist Aileron”şi explică structura principiilor fundamentale. Direcţia include discipline ca strategia şi leadershipul. Structura afacerii şi dezvoltarea oamenilor fac parte din Operare. Controlul conţine managementul performanţei şi cultura.

Pe măsură ce angajaţii încep să vă înţeleagă viziunea, ei vor deveni mai încrezători, mai inovatori, mai energici cu privire la contribuţia adusă de munca lor.

Majoritatea proprietarilor de afacere au nevoie de ajutor pentru a face trecerea de la obiective pe termen scurt la obiective pe termen lung. Proprietarii de afaceri şi managerii de top trebuie să determine locul companiei lor în viitor şi să ofere leadershipul şi viziunea necesară pentru a ajunge acolo.

Învăţarea managementului profesionist

Conform ideilor prezentate în audiobook, leadershipul eficient depinde de dorinţa permanentă de a învăţa, de a creşte, de a învăţa. Dacă sunteţi dispuşi să învăţaţi din toate, veţi fi mai pregătiţi pentru capacităţile şi competenţele în schimbare ce vi se cer în fiecare nouă etapă de dezvoltare a afacerii voastre.

Cel mai mare obstacol în calea unei dezvoltări sănătoase a afacerii voastre poate fi o lipsă a conştiinţei de sine – faptul că nu vă cunoaşteţi pe voi înşivă atât de bine precum credeţi. Este esenţial să faceţi efortul de a răspunde la câteva întrebări:

 • Ce anume este cel mai important pentru voi?
 • Ce părere aveţi despre voi şi despre angajaţii voştri?
 • Stau credinţele voastre în calea încrederii pe care trebuie s-o aveţi că angajaţii voştri îşi vor face treaba?
 • Comportamentele voastre ţin afacerea pe loc, fără să vă daţi seama de acest lucru?
 • Care sunt punctele voastre forte şi cele slabe? Alţi oameni ar considera punctele voastre forte si cele slabe în acelaşi mod?
 • Sunteţi dispuşi să faceţi schimbări sau vă opuneţi schimbărilor?

Cu ajutorul unui training de management prezentat în audiobook, veţi învăţa că oamenii nu trebuie manipulaţi pentru a obţine ceea ce doriţi. În schimb, îi veţi ajuta să se dezvolte.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac proprietarii de afacere este aceea că nu îşi dau seama de ce anume este cu adevărat important pentru ei. Deoarece sunteţi liderii companiei voastre, valorile şi viziunea voastră reprezintă baza a tot ceea ce se întâmplă în cadrul afacerii. Cartea lui Clay Mathile vă prezintă opt valori fundamentale pe care ar trebui să funcţioneze tot ceea ce faceţi: delegarea puterii, trăirea managementului profesionist, excelenţa, dezvoltarea şi succesul altora, colaborarea şi munca în echipă, respectul faţă de ceilalţi, faptul de a avea un spirit pasionat, indivizi virtuoşi.

Câteodată este nevoie să vă conduceţi afacerea o perioadă de timp înainte de a vă clarifica valorile. Înainte de a vă putea influenţa organizaţia în mod autentic şi semnificativ, trebuie să vă stabiliţi viziunea personală sau visul, astfel încât să îl cunoască toţi şi să îl înţeleagă.

„Toţi proprietarii de afacere pe care i-am cunoscut vreodată au un scop mai profund care se ascunde în spatele afacerii lor. Odată ce l-ai formulat clar, îl poţi folosi ca bază pentru viziunea companiei tale, pentru raţiunea ei de a fi. Pentru mine, viziunea este un vis însoţit de un plan.” (Clay Mathile)

În dorinţele oricărui om de afaceri care doreşte să fie un manager profesionist există dorinţa de a realiza ceva în plus faţă de un cont bancar consistent.

Autorul a formulat un set de strategii, pe care îl prezintă pe durata acestui material, sub forma unui model de dezvoltare organizaţional.

Visul vostru însoţit de un plan

Există concepţia greşită conform căreia planificarea taie aripile antreprenorilor, îi fac să-şi piardă libertatea şi să renunţe la spontaneitate şi la emoţia momentului în care să spună „Aha!”. Tocmai pentru că trăiţi într-o lume alertă, complexă şi în continuă schimbare, cu resurse limitate şi tehnologii inovatoare, trebuie să vă faceţi planuri pe termen scurt şi lung. Planificarea mai poartă şi denumirea de strategie.

Strategia îi face pe toţi să meargă în aceeaşi direcţie şi îi menţine pe toţi în aceeaşi direcţie, aducându-i mai aproape de atingerea obiectivului.

Este esenţial pentru succesul vostru ca planificarea strategică să devină o rutină a vieţii şi a muncii voastre. Aceasta vă ajută să definiţi viziunea în contextul realităţii voastre. Având în vedere că voi sunteţi liderii companiei, este responsabilitatea voastră să priviţi în viitor şi să spuneţi: „Acesta este drumul pe care îl urmăm şi acesta este modul în care vom ajunge la capătul lui.” Viziunea personală este o declaraţie care identifică ce anume doriţi de la afacerea voastră.

Stabilirea direcţiei presupune ca toată lumea să se concentreze asupra priorităţilor importante.

Creşteţi-vă oamenii, creşteţi-vă afacerea

Dacă veţi investi în angajaţi, le veţi da responsabilităţi mai mari, îi veţi încuraja să fixeze obiective şi să aibă planuri de dezvoltare, acest lucru va construi încrederea şi pasiunea faţă de misiunea şi viziunea voastră. Angajamentul faţă de dezvoltarea oamenilor trebuie să fie o prioritate importantă. Este atât de important, încât trebuie să se afle în centrul atenţiei voastre, în scopul construirii celei mai bune forţe de muncă din industrie. Managerii pot învăţa multe discutând cu angajaţii despre ceea ce îi interesează pe aceştia din urmă. Trainigurile îi pot ajuta pe oameni să îşi dezvolte cunoştinţe şi abilităţi, îi stimulează şi le catalizează libertatea de inovare, le dă posibilitatea să îşi asume mai multe responsabilităţi şi îi aduce la niveluri sporite de contribuţie.

De multe ori, proprietarii de afaceri se plâng de faptul că angajaţii nu poartă responsabilitatea pentru munca lor sau că nu depun suficiente eforturi pentru a contribui la succesul afacerii. Multi proprietari de afacere tind să presupună că angajaţii lor ştiu deja ce se aşteaptă de la ei.

Dezvoltarea şi durabilitatea afacerii depind de dezvoltarea tuturor oamenilor din organizaţie.

Alinierea afacerii voastre cu viziunea voastră

Indiferent dacă o conduceţi sau nu, organizaţia voastră va dezvolta o afacere, însă rezultatele pot fi disfuncţionale deoarece nimeni nu se pune de acord pentru a stabili obiective sau pentru a compara informaţii. Crearea unei structuri în afacere este esenţială pentru a face compania să nu mai fie dependentă de prezenţa proprietarului afacerii. Când o organizaţie este prevăzută în mod eficient cu o structură, ar trebui să funcţioneze indiferent dacă proprietarul este prezent sau nu.

Structura este tot ceea ce faceţi (sau ce nu faceţi) pentru a conecta oamenii la scopurile voastre. „Structura reprezintă baza satisfacţiei tuturor părţilor interesate – proprietari, clienţi şi angajaţi. Angajaţii simt că au autoritate şi succes pe măsură ce compania prosperă.”

Aveți ocazia de a învăţa cum să creaţi şi să dezvoltaţi un model de afaceri. Acesta este un instrument puternic de definire a afacerii şi a modului în care aceasta lucrează pentru a crea valoare. Componentele unui model de afaceri sunt reprezentate de partenerii cheie, procesele critice pentru organizaţie, modelul de fixare a preţurilor şi structura costului, propunerea valorii, fluxurile de venituri, canalele-cheie, relaţiile cu clienţii.

Cheile responsabilităţii

Managementul performanţei este procesul continuu de măsurare, monitorizare şi revizuire a structurilor pe care le creaţi în vedere operaţionalizării scopurilor voastre. Instrumentele de control oferă informaţii continue, arătându-vă cât de departe aţi ajuns, care este performanţa oamenilor şi a echipelor voastre, şi cât de mult înaintează organizaţia în direcţia atingerii obiectivelor. Instrumentele de control trimit un mesaj clienţilor, furnizorilor, distribuitorilor, creditorilor şi potenţialilor angajaţi, arătându-le că afacerea este condusă într-un mod sistematic şi profesionist. Există trei tipuri de instrumente de control: preoperaţional, operaţional şi postoperaţional.

Cultura – Motorul care pune afacerea în mişcare

Veţi asculta o analiză a ce anume presupune crearea unei culturi intenţionale, bazată pe valori care vă transformă afacerea într-un loc dătător de energie, în care lucraţi pentru a vă realiza viziunea. Ca şi structura, cultura companiei se va dezvolta, indiferent daca o dezvoltaţi intenţionat sau nu. Este mult mai bine dacă aceasta este intenţionată.

Proprietarii de afaceri sunt din ce în ce mai atenţi la puterea unei culturi pozitive. Unul din avantaje este acela că recrutează oameni mai buni. „Jim, un proprietar de afacere la a doua generaţie, nu are cuvinte pentru a sublinia suficient diferenţa dintre o cultură semnificativă, care contribuie la realizarea obiectivelor, şi una dificilă, care vă ţine pe loc. Pentru el, crearea unei culturi bazată pe munca în echipă, pe un moral extraordinar şi pe structura necesară îndeplinirii lucrurilor a contat enorm.”

Cartea audio este de un real folos celor ce nu ştiu care vor să fie valorile companiei lor şi care sunt acestea în momentul de faţă. Aceste lucruri pot fi clarificate purtând discuţii cu angajaţii voştri sau evaluând problemele şi succesele care există în mod constant în compania voastră.

Darul care continuă să fie dăruit

Fiecare conducător are nevoie de un feedback sincer şi obiectiv, de cineva care să pună întrebări dificile cu privire la planuri, idei, angajaţi şi performanţă personală. De aceea este necesară existenţa unui consiliu extern. Acesta nu presupune să vă spună ceea ce trebuie să faceţi.

Proprietarii companiilor au una dintre cele mai solitare profesii din lume. Puţini membri ai familiei, prieteni, angajaţi sau consilieri plătiţi pot înţelege cu adevărat ceea ce înseamnă să fii în acelaşi timp director executiv, patron, administrator, soţ, părinte şi cetăţean. Membrii unui consiliu extern sunt capabili să înţeleagă această presiune.

„Un proprietar de afacere a spus că îi era greu să concedieze angajaţii loiali şi vechi, care nu dădeau rezultate. La insistenţa consiliului său, şi-a dat seama cât de mult îl costa acest lucru. Irosindu-şi energia cu cei care aveau performanţe slabe, îi neglija pe angajaţii eficienţi. Acum, că înţelege avantajele separării grâului de neghină, este mai capabil să facă acest lucru.”

Despre identificarea potenţialilor membri ai consiliului, remunerarea acestora sau recrutarea membrilor, aflaţi mai multe ascultând cartea audio.

Trăirea managementului profesionist

Veţi dobândi noi abilităţi pe măsură ce învăţaţi să trăiţi managementul profesionist în afacerea voastră. Faptul că vă gândiţi la viziunea voastră şi că o transformaţi în realitate este important pentru afacerea voastră, dar la fel de important este şi pentru familia voastră. În privinţa afacerii voastre vă organizaţi programul cu atenţie şi vă angajaţi să-l respectaţi. Este important să luaţi decizii conştiente în legătură cu informaţiile comunicate familiei despre afacere.

Despre Clay Mathile şi Fundaţia Aileron, puteţi afla mai multe informaţii AICI

Mai mult
Etichete:  #business
Detalii produs
ISBN: mathile-978-606-93730-4-0
Editura ACT si Politon
Format: Audiobook
Dimensiuni (L x l x Î): 13 x 13 x 1 cm
Greutate: 0.09 kg
Detalii despre autor
Audiobooks
Produse fizice (MP3): Audiobook