Pe marginea prăpastiei. Ediția a II-a

(0) Scrie o recenzie

ISBN: 978-630-303-152-1

Oferta expiră în:

Carte Tiparita
24,50 Lei PRP:49,00 Lei Salveaza 50%
Carte Tiparita
49,00 Lei
eBook
34,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Pe marginea prăpastiei / The Edge de Roland Smith este continuarea romanului Peak apărut la Editura ACT și Politon, al cărui protagonist este adolescentul de 14 ani Peak Marcello, arestat pentru cățărare ilegală pe unul dintre zgârie-norii New York-ului. După ce tatăl său reușește să-i obțină cu greu eliberarea condiționată, după plata unei amenzi de 150.000 de dolari, acesta este nevoit să promită că puștiul va dispărea pentru o perioadă din oraș pentru a „închide gura presei”. Pentru a-și respecta promisiunea, tatăl îl ia cu el într-o expediție în Tibet. Acolo Peak va escalada vârful Everest, tatăl său sperând astfel că el va deveni cea mai tânără persoană care cucerește acest vârf. Însă lucrurile nu vor sta chiar așa. Partenerul și amicul de expediție al lui Peak, Sun-jo își va adjudeca acest titlu în defavoarea lui.


În volumul de față, autorul ne invită într-o nouă aventură palpitantă alături de Peak Marcello, de data aceasta în Munții Hindukuș (Afganistan), unul dintre locurile în care se desfășoară competiția Escaladă pentru Pace, la care participă în jur de 200 de alpiniști adolescenți, care fac escaladă peste tot în lume în aceeași zi, pentru a milita pentru pace. Toate ascensiunile sunt filmate cu scopul de a fi transmise la TV în cadrul unui documentar special ce urmează a fi difuzat în ziua de Crăciun. Așa se face că fiecare echipă este formată în egală măsură din alpiniști și cameramani. Din păcate însă, ceea ce trebuia să fie o simplă ascensiune se va transforma într-o adevărată luptă pentru supraviețuire pentru eroii noștri, iar semnificația pe care o va căpăta cuvântul PEACE la finalul romanului va fi una foarte, foarte, tristă. Afganistanul se va dovedi a fi și în acest caz un loc mult prea dur, chiar și pentru niște adolescenți dornici de aventură…


Roland Smith (n. 1951) este un autor american de romane de ficțiune pentru adolescenți, dar și de cărți pentru copii și de cărți de non-ficțiune. Originar din Portland, Oregon (SUA), Roland Smith a absolvit Universitatea de Stat din Portland, după care s-a dedicat în egală măsură pasiunii sale pentru animale, dar și scrisului. Dragostea lui pentru animale și pentru viața sălbatică l-a inspirat de-a lungul anilor să scrie mai multe cărți despre viața animalelor sălbatice, dar și despre misiunile de salvare ale acestora din marile dezastre ecologice în care au fost surprinse. Primul său roman de non-ficțiune, intitulat „Salvarea vidrelor de mare” a fost publicat în 1990,  la scurt timp după participarea autorului la misiunea de salvare a animalelor marine din Alaska, după marea deversare de petrol de pe petrolierul Exxon Valdez din 1989. După această carte, au urmat alte peste 30 de volume ce pot fi încadrate în trei mari categorii: romane, cărți pentru copii și non-ficțiune. 


Invitația de a participa la această competiție îi este adresată lui Peak de foștii săi colegi de expediție de pe Everest: JR, Will și Jack, dar și de cel mai nou membru al acestui echipaj, Ethan Todd, expert în tehnologie și alpinism. Expediția este sponsorizată de Plank, cel mai bogat om din lume, care urma să le asigure participanților pentru acest proiect: avion privat, mâncare, cel mai bun echipament de alpinism, etc. De fapt, surpriza cea mare pentru Peak va fi însuși faptul că Plank a cerut în mod expres ca el să participe la această expediție în calitate de reprezentant al Statelor Unite. O altă surpriză pentru el va fi și reîntâlnirea cu bătrânul călugăr budist Zopa, o veche cunoștință din expediția de pe Everest. Zopa este unchiul lui Sun-jo, dar și tatăl lui Ki-tar, care a murit salvându-i viața tatălui lui Peak pe K2. 


Cartea, a cărei acțiune se petrece la șase luni de la încercarea lui Peak de a cuceri muntele Everest, reprezintă și un excelent prilej pentru tinerii cititori de a afla mai multe despre Afganistan în special și despre cultura musulmană în general, dar și un posibil răspuns la o întrebare pe care oricine ajunge să și-o pună la un moment dat: De ce a fost acest loc atât de sărac și de arid, atât de greu încercat de războaie de-a lungul istoriei sale? 


În această nouă aventură, Peak este însoțit de mama sa, Teri, astfel că, pe parcursul romanului vom afla mai multe despre aceasta, trecutul ei și pasiunea ei pentru cățărat, datorită căreia a devenit la un moment dat una dintre cele mai bune cățărătoare din lume. 


Dar Afganistanul îi mai rezervă o surpriză lui Peak. Numele ei este Alessia Charbonneau și este o cățărătoare seducătoare cu părul negru și ochi albaștri, la apariția căreia picioarele lui Peak se cam înmoaie. În plus, Alessia Charbonneau nu este deloc o fată ca oricare alta, pentru că ea este fiica ambasadoarei Franței la Kabul, motiv pentru care este mereu însoțită de doi afgani get-beget, Ebadullah și Elham, bodyguarzii ei.


În afară de personajele mai sus amintite, anturajul lui Peak din Afganistan va mai fi alcătuit din: videograful Phillip Stockwell, Cindy, asistenta lui personală și alpiniștii adolescenți Rafe, Aki și Choma.  


Cinci dintre aceste personaje vor avea parte însă de un destin cu totul și cu totul neașteptat. De fapt, viața tuturor participanților la această expediție va fi dată complet peste cap de ceea ce ar fi trebuit să fie o ascensiune ca oricare alta…


Aventura lui Peak pe pământ afgan va fi presărată de la început până la sfârșit cu emoții. Emoții generate de ideea de a se afla într-o țară care este teatru de război de aproape o jumătate de secol, de presimțirea lui Zopa că această expediție nu este de bun augur, emoții generate de senzațiile unice pe care i le trezește întâlnirea cu Alessia Charbonneau sau de aparițiile fantomatice ale maiestoșilor sheni, precum și emoțiile generate de dispariția misterioasă a întregii sale echipe, sau, mai bine spus, a celei mai mari părți din ea. Însă cele mai multe și mai mari emoții vor fi generate de eforturile făcute pentru a-și reîntâlni echipa, inclusiv pe mama lui, dar și de drumul sinuos de întoarcere la tabăra de bază. 


Cartea ne va purta alături de alpiniști și cameramani prin munții Pamir din Afganistan, străbătuți de cele mai multe ori de eroii noștri la temperaturi de peste 40 de grade, făcându-ne martori la o serie de momente memorabile. Cel în care alpiniștii formează un V întors pe un perete de stâncă din corturile lor suspendate, cu ajutorul cărora vor scrie cuvântul PEACE (n.r: pace în limba engleză), cel în care Peak se luptă cu niște vulturi care sunt gata, gata să-l dea jos de pe stâncă sau cel în care Peak constată, după un somn profund, că toți colegii lui au dispărut subit, sunt doar câteva astfel de momente. 


Descoperă întreaga poveste pornind într-o nouă aventură alături de Peak prin munți, despre care acesta spune că: „Sunt locurile unde oamenii se duc pentru a-l găsi pe Dumnezeu” și bucură-te de un final de roman total neașteptat, trist și optimist în același timp:
„Începe «Escaladă pentru Pace». Fără reclame. Numai ascensiunile pe diferiți munți în aceeași zi în toată lumea. Patrice se tot întoarce și întreabă când apare și ascensiunea noastră. Nu are nici cea mai vagă idee despre cele petrecute în Afar’ Nu Stăm.


— Curând, îi spun eu.


Ascensiunea noastră apare chiar la sfârșit. Durează trei minute.


— Este un pom de Crăciun, spune Patrice.


— Nu, nu este, zice Paula. Este un munte mic. Scrie „pace”.


Mă uit la mama și la Alessia. Au lacrimi în ochi.


Și eu am lacrimi în ochi.


Literele nu înseamnă pace, dar aș fi vrut să însemne asta.”


Mai mult
Etichete:  #Literatura
Detalii produs
ISBN: 978-630-303-152-1
Editura ACT si Politon
Format: Carte Tiparita
Greutate: 0.24 kg