Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, când ești în căutarea unui job extraordinar

(0) Scrie o recenzie

DURATA: 9 ORE ȘI 02 MINUTE

Lectura: Traian Măicănescu

Format: MP3, 128 kbps - mono

Poate fi descarcat pe orice dispozitiv, de cate ori doriți.

ISBN: 978-606-913-986-8

Produs download (descărcabil)

Poate fi achiziționat online, prin Card bancar, SMS sau transfer bancar.  INSTRUCTIUNI DOWNLOAD 

MP3 download
41,30 Lei
Adaugă la favorite

Descriere

Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, când ești în căutarea unui job extraordinar / So Good They Can't Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love de Cal Newport reprezintă un alt punct de vedere cu privire la factorii care contează cel mai mult pentru a cunoaște succesul în carieră. Astfel, Newport nu este de acord cu faptul că pasiunea este cel mai important factor care îți poate garanta succesul în carieră, ci, consideră că mai degrabă abilitățile pe care le deții sunt responsabile pentru acest lucru. Pentru că, în viziunea lui, când vine vorba de carieră nu ar trebui să ne gândim în primul rând la care este locul de muncă potrivit pentru noi, ci la care este maniera potrivită în care ar trebui să acționăm la locul de muncă.


Cal Newport este scriitor și profesor asistent de informatică la Universitatea Georgetown din Washington. A scris mai multe cărți cu sfaturi neconvenționale pentru studenți și deține popularul website Study Hacks: Decoding Patterns of Success.


Cal Newport este de părere că sloganuri precum „Urmează-ți pasiunea!“ sau „Fă ce-ți place!“ sunt greșite, oferindu-ți în schimb o manieră mai realistă de a privi succesul și împlinirea. În acest scop, autorul a încercat să înțeleagă mai bine importanța autonomiei, petrecând o întreagă zi la o fermă organică, al cărei proprietar era un tânăr absolvent al unei universități din Ivy League. 


Pentru a înțelege conceptul de ,,abilitate”, a petrecut o scurtă perioadă de timp în compania unor muzicieni profesioniști – reprezentanți ai unei culturi de meșteșugari pe cale de dispariție, despre care autorul consideră că au ceva important de spus în legătură cu maniera în care ar trebui să abordăm munca. 


Newport s-a documentat și în rândul investitorilor, al scenariștilor, al programatorilor excepționali și al profesorilor remarcabili – asta pentru a oferi doar câteva exemple −, în încercarea de a înțelege cu adevărat ce contează și ce nu contează atunci când un om vrea să-și construiască o carieră strălucită. Pentru că scopul acestui audiobook este să răspundă la întrebarea: Cum ajung oamenii să iubească ceea ce fac? 


Astfel a ajuns să descopere cele patru reguli pe care le-a formulat și enunțat pe parcursul acestei cărți:


Regula nr. 1: Nu îți urma pasiunea!


Autorul a ajuns la această regulă punând la îndoială Ipoteza Pasiunii, care pleacă de la premisa că nu poți găsi fericirea în sfera profesională, decât dacă lucrezi într-un domeniu de care ai fost dintotdeauna pasionat.


Studiul de caz prezentat în acest capitol referitor la Steve Jobs și la modul în care a luat naștere compania Apple, va susține această teorie. Astfel, susține Cal Newport, dacă Steve Jobs și-ar fi urmat pasiunea, probabil că ar fi făcut o carieră excepțională la Centrul Zen Los Altos. Apple Computer nu s-a născut din pasiune, ci mai degrabă dintr-o necesitate de a câștiga niște bani care ulterior s-a transformat într-o pasiune.


Analizând povestea lui Steve Jobs, dar și alte câteva povești despre oameni care au făcut lucruri extraordinare fără a fi fost neapărat pasionați de domeniile în care au reușit să facă diferența, Cal Newport a tras câteva concluzii interesante:


Concluzia nr. 1: Carierele bazate pe pasiune sunt rare;


Concluzia nr. 2: Pasiunea cere timp


Concluzia nr. 3: Pasiunea este un efect secundar al măiestriei.


Tot în această secțiune a audiobookului aflăm care sunt cele trei nevoi psihologice de bază pe care trebuie să ni le satisfacă un loc de muncă pentru a ne simți motivați să muncim. Acestea sunt:


Autonomia: sentimentul că ai control asupra zilei tale de lucru și că acțiunile tale sunt importante.


Competența: sentimentul că ești bun în ceea ce faci.


Conectarea: sentimentul de legătură cu ceilalți oameni.


Beneficiind de aceste condiții oamenii ajung să iubească ceea ce fac, chiar dacă nu au fost pasionați anterior de acel domeniu. Iar acest lucru, crede Newport, este chiar mai important decât să încerci să transformi o pasiune într-o carieră de succes.Regula nr. 2: Fii așa de bun, încât să nu poți fi ignorat (sau importanța abilității)


În această secțiune a audiobookului autorul ne prezintă două perspective diferite asupra muncii: mentalitatea meșteșugarului, centrată pe valoarea pe care o produci prin munca ta, și mentalitatea pasionatului, centrată pe valoarea pe care munca ți-o oferă ție. Părerea autorului este că mentalitatea meșteșugarului reprezintă fundamentul pentru construirea unei cariere pe care să o îndrăgești și deci alternativa la clișeul „urmează-ți pasiunea!”.


Tot aici aflăm și unde își are originea titlul acestui audiobook. Să devii prea bun ca să fii ignorat este secretul succesului în opinia actorului Steve Martin. El, dar și alți artiști citați în acest capitol subliniază faptul că o concentrare obsesivă asupra calității produsului este o regulă a interpreților profesioniști, majoritatea fiind așadar adepții mentalității meșteșugarului.


La polul opus acestora, se află cei care îmbrățișează mentalitatea pasionaților și care se concentrează pe ceea ce lumea le poate oferi lor. Această mentalitate, greșită din punctul de vedere al lui Cal Newport, este modul în care majoritatea oamenilor abordează viața profesională. Pentru aceștia autorul are un singur sfat: lăsați deoparte întrebarea dacă slujba pe care o aveți este adevărata voastră pasiune, și străduiți-vă în schimb să deveniți atât de buni încât să nu puteți fi ignorați. Altfel spus, indiferent cum vă câștigați traiul, abordați-vă slujba ca niște adevărați artiști, pentru că, crede autorul, mai întâi trebuie să adopți mentalitatea meșteșugarului, și apoi va veni și pasiunea.


Tot aici vom afla în ce constă capitalul de carieră, adică acele abilități rare și valoroase care te vor ajuta să ai o carieră extraordinară:


Creativitatea;


Impactul


Controlul.


Analizăm apoi cariera lui Steve Jobs, a prezentatorului de radio american Ira Glass și a lui Al Merrick (fabricant de plăci de surf profesionale) și vedem că marile salturi în carieră au loc atunci când facem dovada abilităților noastre și nu a unei simple pasiuni, dar și cât de importantă este munca asiduă pentru deprinderea unei abilități. 


Celelalte studii de caz prezentate aici te vor ajuta să  înțelegi cum să îți construiești o carieră de succes aplicând mentalitatea meșteșugarului și construindu-ți un capital de carieră valoros. 


Sfaturile referitoare la cum să integrezi practica deliberată în viața ta profesională, se vor dovedi și ele foarte utile în acest sens, din moment ce prin practică deliberată se înțelege un stil de studiu aprofundat, „o activitate concepută, de obicei de un profesor, cu scopul unic de a îmbunătăți aspecte specifice ale performanței unui individ”. Practica deliberată oferă cheia excelenței într-o mare varietate de domenii, cum ar fi: șahul, medicina, auditarea, programarea pe computer, bridge-ul, fizica, sportul, dactilografia, jongleria, dansul și muzica. Tocmai de aceea autorul îți oferă aici pașii necesari pentru a aplica această strategie în viața ta profesională:


Primul pas: Decide pe ce piață de capital te afli


Al doilea pas: Identifică-ți tipul de capital


Al treilea pas: Definește ce înseamnă să fii „bun”


Al patrulea pas: Extinde-te și distruge


Pasul 5: Ai răbdareRegula nr. 3: Refuză o promovare (sau importanța controlului)


A treia regulă enunțată de Cal Newport referitoare la construirea unei cariere de succes subliniază necesitatea de a avea control asupra a ceea ce faci și asupra modului în care faci acel lucru. Pentru că, este de părere el: dacă le oferi oamenilor control asupra lucrurilor pe care le fac și asupra modului în care le fac, ei se vor simți mai fericiți, mai implicați și mai împliniți. Nu întâmplător Cal Newport numește controlul elixirul jobului de vis.


Astfel, în această secțiune a audiobookului vei descoperi care sunt capcanele controlului, cum să le eviți, dar și câțiva oameni extraordinari care au folosit controlul pentru a-și crea o viață de vis.


Capcanele controlului sunt:


Controlul dobândit fără capital de carieră nu este sustenabil.


Momentul în care acumulezi suficient capital de carieră pentru a dobândi un control semnificativ asupra vieții tale profesionale este și momentul în care ai devenit suficient de valoros pentru angajatorul tău, iar acesta va încerca să te împiedice să faci schimbarea.


Pentru a le evita, crede Cal Newport, trebuie să ții cont de legea fezabilității financiare, care spune că ar trebui să urmărești dobândirea controlului doar atunci când este vorba despre un lucru pentru care oamenii ar fi dispuși să plătească.Regula nr. 4: Gândește la scară mică, acționează la scară mare (sau importanța misiunii)


În această secțiune, Cal Newport vorbește despre importanța pe care o are o stabilirea unei misiuni pentru viața ta profesională pentru a fi fericit și a te bucura de succes. 


Studiile de caz analizate aici te vor conduce pas cu pas către întelegerea sensului acestei reguli care spune: „Gândește la scară mică, acționează la scară mare”. Cu alte cuvinte, să avansezi spre zona ideilor revoluționare dintr-un anumit domeniu este un act de gândire la „scară mică”, iar el îți cere să te concentrezi asupra unui ansamblu restrâns de subiecte, pentru o perioadă lungă de timp. Însă, odată ce ajungi în zona ideilor revoluționare și descoperi o misiune în posibilul adiacent, trebuie să o urmezi cu mult zel – pentru că aceasta este o acțiune „la scară mare”.


Tot aici vom vedea că misiunile mărețe sunt transformate în succese mărețe ca rezultat al utilizării unor proiecte mici și realizabile – ,,mici pariuri” – pe care ni le asumăm pentru a explora posibilitățile concrete care dau sens unor idei strălucite.


La fel de adevărat este și faptul că pentru a transforma o misiune extraordinară într-un succes extraordinar, trebuie să respecți legea remarcabilului. Această lege spune că pentru a avea succes, un proiect trebuie în primul rând să fie remarcat cu ușurință de alți oameni, și în al doilea rând să fie lansat într-un mediu propice diseminării unei astfel de informații. Studiile de caz din această secțiune îți vor oferi o serie de exemple relevante în acest sens.


În final, te invit să aplici în viața ta principalul mesaj pe care îl transmite acest audiobook: nu te mai gândi obsesiv la faptul că este necesar să-ți găsești adevărata vocație pentru a avea o carieră de succes. În schimb, străduiește-te să deprinzi abilități rare și valoroase. Odată ce acumulezi capitalul de carieră pe care aceste abilități îl generează, investește-l cu înțelepciune. Folosește-l nu numai pentru a dobândi control asupra lucrurilor pe care le faci și asupra modului în care le faci, ci și pentru a identifica și pentru a-ți asuma o misiune care îți poate schimba viața.


Reține că:


„Este mai important să lucrezi corect, decât să găsești un loc de muncă potrivit – aceasta este o idee simplă, dar, în același timp, incredibil de subversivă, întrucât invalidează decenii întregi de sfaturi de carieră populare, centrate pe valoarea aproape mistică a pasiunii. Această idee ne face să renunțăm la iluzia că vom atinge peste noapte fericirea în sfera profesională și ne oferă în schimb o cale mai realistă către împlinirii.”


Și învață să te bucuri de locul de muncă pe care îl ai, indiferent de domeniul în care activezi momentan. Povestea lui Thomas, personajul pe care îl întâlnim la începutul acestei cărți, care se retrage la mănăstirea Zen Mountain încercând să găsească un răspuns la întrebarea: „Ce ar trebui să fac cu viața mea?”, te va inspira în acest sens și te va ajuta să schimbi modul în care îți vei aborda viitoarele joburi. Întocmai cum a făcut și acest personaj pe nume Thomas…

Mai mult
Etichete:  #dezvoltarepersonala
Detalii produs
ISBN: 9786069139868
Editura ACT si Politon
Format: MP3 download
Detalii despre autor